A Tikkurila festékek: típusok és hatókör

 A Tikkurila festékek: típusok és hatókör

Napjaink sokféle falburkolata arra enged következtetni, hogy az egyes anyagok felhasználásának ésszerűsítésének ésszerűsítésének. Ennek egyik legnépszerűbb lehetősége a festék, melynek hatalmas mennyisége van a piacon minden ízlés és költségvetés számára.

A finn Tikkurila cég az egyik vezető a különböző felületek bevonatok gyártásában. A vállalat termékeiről, és erről a cikkben tárgyaljuk.

Különleges jellemzők

A Tikkurila Concern nemcsak finn festék- és lakkgyár. Ez egy teljes kutatási és termelési intézet, amely tanulmányozza a piacot, kutatja és bemutatja a legújabb fejleményeket ezen a területen. Minden terméket alapos elemzésnek és ellenőrzésnek vetnek alá az Európai Szabványügyi Bizottság. Ez a márka több mint 130 éve gyárt festéket, és a festékekkel kapcsolatos kérdések újítója. A finn gyártók elsőként kínálták a vásárlónak saját színük létrehozását egy színsémával (két vagy több szín keverése a kívánt árnyalat megszerzéséhez).

A Tikkurila márka színes anyagainak főbb jellemzői:

 • Környezetbarát. Ez a szó ma már szinte minden reklámban jelenik meg. A finn márka nagyon felelősségteljesen kijelenti, hogy termékeinek gyártása során csak természetes anyagokat használ: viasz, olaj, természetes vagy ásványi eredetű föld pigmentek.
 • Hipoallergén. Az előző bekezdésből következik. A Tikkurila festékek nem okoznak allergiát, nem biztosítanak természetes szellőzést a szobában, hagyják magukon a levegőt, és hozzájárulnak a felesleges nedvesség eltávolításához és a szükséges páratartalom fenntartásához a szobában.
 • Tartósság. Az egyik ilyen előny, ami ma nagyon ritka, és sok pénzért (és nem mindig). A Tikkurila Tudományos Központ munkájának köszönhetően egyedülálló festékkompozíció jött létre, amely lehetővé teszi a bevonatnak a külső hatások ellenállását: nedvességet, napfényt és hirtelen hőmérsékletváltozásokat.
 • Fényerő. A sokféle színárnyalat lehetővé teszi, hogy a színek kiválasztását egyénileg közelítse meg ahhoz, hogy ez a szín ne legyen bárki más a világon. A finn festék fő jellemzője ebben az értelemben az, hogy ugyanolyan fényes lesz a fa, a fém és a falon, mert a termékeket minden felületre külön készítik, és nem lehet kiégetni a napon.

A finn márka termékeinek értékeléséhez gondosan mérlegelni kell minden pozitív és negatív stoornáját.

Előnyök és hátrányok

Mindenekelőtt természetesen az előnyökkel akarok foglalkozni, mivel minden esetben hátrányokkal kell dolgozni.

Miért szeretik a vásárlók a Tikkurila festéket:

 • a lehető leggyakrabban mosható, a fakulás és a fakulás hiányában;
 • a festék tartóssága és tartóssága komoly érv a javára;
 • az árak lehetővé teszik a kiváló minőségű tapéták és csempék közötti választást a festményfalak irányában, ami minimális anyagköltségekkel igazolja magát;
 • az egyszerű használat és az alkalmazás gyorsasága örömmel jár;
 • annyira „áthatolhatatlan”, hogy alkalmas kisgyermekes és háziállatú helyiségekben való használatra;
 • nem fél a rétegződéstől. Ha kívánja, egyszerűen módosíthatja a falak színét a szobában, egyszerűen egy új árnyalatot alkalmazva a régire.

Hátrányok, amelyek mindegyike külön-külön kiemeli. Ma a Tikkurila homlokzati festékek fő hátránya széles körben ismert - alacsony hőmérsékletekkel szembeni gyenge ellenállás. Annak ellenére, hogy Finnország kifejezett téli éghajlatú ország, az ügyvéd tudósai nem dolgoztak ki teljes körűen cselekvési tervet a termékeik éles időjárásromlással való teljesítésére.

típusok

A Tikkurila gyár ilyen típusú falburkolatok gyártásával foglalkozik:

 1. emulziót;
 2. alkid;
 3. szilikát;
 4. Ragasztó.

Az első típusot az jellemzi, hogy vízzel készül. Számos fajta is van: vízemulzió, víz diszperzió, akril, polivinil-acetát, latex és szilikon.

Vízemulzió - lélegző, festék. Magas páratartalmú beltérben használják. Könnyen alkalmazható, egy bizonyos idő elteltével lemosódik. Széles színtartományú.

Víz diszperzió szerény palettája van az előző típushoz képest, jobban ellenáll a nedvességnek, nem tolerálja a +6 fok alatti hőmérsékleteket.

akril - nagy szilárdság, rugalmas, drága. Könnyen elfedi a repedéseket, nem teszi lehetővé a levegőt, a szárítás után a mechanikai sérülésekre hiperrezisztensvé válik.

Latex festék - az egyik legdrágább a Tikkurila vonalon. Vízálló, tartós és könnyen tisztítható. A festés után gyorsan szárad, de végül elveszíti a színét.

Alkid festékek zománcra és olajra oszlanak. Az első alcsoport lakkkomponenseken alapul. Alkalmazásuk széles skáláját, fényes felületét, egy órát vagy annál rövidebb ideig tartó szárítását, a víz visszaszorítását és a korrózió ellenállását teszi lehetővé.

Olajfestékek szárítóolaj hozzáadásával készült. Különböző felületek festésére, kivéve a falakat.

Szilikát festékek - ásványi festékek, mivel összetételükben folyékony üveg és alkálifém található. A velük való munkavégzés során figyelembe kell venni az óvintézkedéseket: viseljen védőruhát, kesztyűt és maszkot.

Vízállóak, megakadályozzák a gomba, penész növekedését, könnyen tolerálják a hirtelen hőmérsékletváltozásokat.

A ragasztófajták három csoportra oszthatók:

 • kazein - tartós, tartós szín. Beton-, vakolt és téglafelületeket festenek;
 • dektsinirovanny - gyakorlatilag nem ellenáll a nedvességnek;
 • ragasztó - abszolút nem ellenáll a nedvességnek és szén-dioxidnak.

Többek között szeretném kiemelni a Tikkurila standard festékeitől eltérő, minőségi, mágneses, grafit és poliuretán jellegű, különleges minőséget. Beszéljétek meg egymástól külön.

Belső festék Tikkurila "Mágneses" - ez egy eredeti vízbázisú festék, mágneses chipek hozzáadásával. Mindig szürke és matt. Ráadásul, mint a táblán, kis mágnesek, fémfémek segítségével lehet rögzíteni a képeket, rajzokat, fényképeket, anélkül, hogy lyukak lennének a falakban.

Festés az iskolaszék hatásával - pala (grafit) Tikkurila festék "Join". A terem bármelyik falát vászná alakíthatja egy kezdő művész vagy író számára. Ez különbözik attól, hogy nagyon ellenáll a mosásnak, de akár 5000 tisztítás is ellenáll egy merev kefével. A grafit alapszín széles színekben kapható - piros és átlátszó, fehér. Mint egy kréta fórum, lehetővé teszi mind a képzelet megjelenítését a lakóház falain, mind a házi feladatok elvégzését a kis iskolások számára.

Tikkurila "Temadur" - nagy szilárdságú poliuretán festék, amelyet acél, alumínium termékek, valamint fekete és horganyzott fémek festésére használnak. Magas korróziógátló tulajdonságokkal rendelkezik.

szín

A különböző színek közvetlenül attól függnek, hogy melyik felületen van kiválasztva a festék. Így például a matt festéknek klasszikusabb, elnémultabb hangja van, fényes, ellenkezőleg, széles árnyalatok palettáján lehet.E tulajdonság alapján a festék kiválasztásánál figyelembe kell venni, hogy a matt elrejti a fal minden látható szabálytalanságát és hibáját, és a fényesség, éppen ellenkezőleg, megmutatja a hátrányokat.

A klasszikus színek (fehér, fekete, kék, piros, zöld) mellett a Tikkurila festék segítségével sikeresen használhatja a színezést, amely lehetővé teszi, hogy pontosan az árnyékot találja - az egyszerű rózsaszín, narancs, ashy, menta és luxus arany, finomított platina és finom ezüst. Az aranyfesték egyébként nagyon aktívan használják a túl terjedelmes helyiségek vizuális csökkentésére. De vele sem szabad túlzásba venni. Csak egy kis hangsúlyt fektethet a szoba egyik területére, hogy elkerülje az üresség és a tágaság érzését, és egy kicsit megdöbbentő luxust adjon neki.

Stílus és design

A klasszikus színes termékek mellett a Tikkurila cég egyfajta kész tervezési megoldást kínál az ügyfeleknek. Végül is a festék nemcsak fényes és matt, fényes és sápadt, sötét és világos lehet. A finn márka arzenáljában sok dekoratív festék van, amelyek nem csak a hangulatot és az érzést keltik, hogy nem csak a falakat festették. Otthoni szöveges változatosságot és teljességet biztosítanak.

Gyöngyházzal vagy értékes csillogással festett festékek, a csillagpor csillogása - a legszokatlanabb texturális variációk.

A fejlesztők kitalálják jövőbeli ügyfeleik vágyait, akik otthonukban szeretnék létrehozni a sötétben ragyogó természetes kő vagy falakat.

Annak érdekében, hogy a házakat a "régi" alatt festeni lehessen, nem szükséges konzultálni a szakemberekkel. Elég, ha megvásárol egy különleges Tikkurila dekoratív festéket, és élvezheti saját kreatív potenciálját. A lényeg az, hogy ne roncsoljuk meg a fogyóeszközök elégtelen mennyiségének benyomását.

fogyasztás

Természetesen a legjobb, ha előre kiszámítjuk, hogy mennyi festék szükséges bizonyos munkákhoz.

A szakemberek azt javasolják, hogy ezt a problémát a következőképpen közelítsék meg:

 • Meg kell határozni az alkalmazott rétegek számát. Ennek függvénye a szín és a bevonat sűrűsége.
 • Emlékeztetni kell arra, hogy a világos tónusok többet fogyasztanak, mint a sötétek.
 • A rétegek vastagsága az alkalmazás módjától függ: permet, ecset vagy henger. Mindhárom módszer ügyes felhasználásával az eredmény azonos lehet. A képességeik bizonytalansága esetén jobb a permetező használata: akkor a festék egyenletes eloszlása ​​miatt a fogyasztás többször is csökken.
 • A matt festék kevesebb, mint dekoratív.

Az átlagos festékfogyasztás 110-120 mg / m2. Vegyünk például egy 20 m2 alapterületű szobát. A festéket leggyakrabban 3 literes dobozokban értékesítik. Így a szoba festéséhez szokásos festékkel (textúra nélkül, egy rétegben) 2 dobozot kell vásárolni.

Melyiket választani?

Tehát konstruktívan közelítünk egy adott festéktípus kiválasztásához. Két fő fajtája van a munkának, amelyekhez festék használható: belső és külső. A belső használatra készült belső festékek a ház belsejében lévő falak és felületek feldolgozására szolgálnak. A száraz beltéri helyiségek befejezéséhez a legnépszerűbb festéktípusok vízalapúak. A gyerekszobát festeni is lehet. A legjobb megoldás (és ennek következtében a legdrágább) a gyermek szobájában vagy a háziállatokban lévő szobában található latexfestékek.

A belső terek gyakran fából készült ékezeteket használnak. Például az alkid-, víz-diszperziós és olajfestékek a legmegfelelőbbek a lépcsők vagy a fa bútorok feldolgozására. Nemcsak gondoskodnak a fáról, de nem is éles szagúak, gyorsan száradnak és kopásálló bevonattal rendelkeznek.

A házon belüli nedvesebb helyiségekben (fürdőszoba és konyha) a legsikeresebb választás a szilikátfesték, amely különleges „immunitással” rendelkezik a penész, a gomba és a káros mikroorganizmusok fejlődésével.

A festéshez használt tapéta bevonatát is figyelembe kell venni, figyelembe véve minden olyan tényezőt, amely befolyásolhatja a tartósságát. A legjobb megoldások az akril, latex és a víz alapú festékek.

Vélemények

Az internet sokféle választ ad a Tikkurila falfestékre.

Jelölje ki a legfényesebbeket:

 • A Mirantol alkid zománc hosszú ideig szárad, nem tapad jól a felülethez. Ha nem kísérletez a színsémákkal, az eredeti szín nem vonzza a vonzerőt.
 • Tikkurila "Euro 7". Latex festék száraz helyiségekben. Semleges illatú, ideálisan két rétegbe illeszkedik, 2 órán belül megszárad. A szárítás után tökéletesen mosható, nem törlődik.
 • Elülső festék A Tikkurila "Valtti Color" az ügyfél véleménye szerint rendkívül tartós, ellenáll az alacsony hőmérsékletnek és a napfénynek. Fából készült házak és kő-tégla-beton homlokzatok festésére alkalmas.
 • Tikkurila "Pesto 10" - belső festék, amelyet a vásárlók kellemesnek és kényelmesnek találnak. Ennek a bevonatnak a mínuszai közül különleges szagot és árat nevezünk.

Festék, mint a ruházat, minden egyes személy számára. Valaki nyugodtnak találja a fényes, telített színeket, valaki meleg pasztell fényes színekkel akarja hígítani a drab életét. A választás nagyszerű, így menj előre!

A következő videóban megismerkedhet a Tikkurila festékfalfestés tippekkel.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba