Poliuretán festék: a választás jellemzői

A poliuretán festék minden felületre jó, legyen az beton, fém vagy fa. A polimer kompozíció nemcsak magas dekoratív, hanem védő tulajdonságokkal rendelkezik. Más típusú anyagok nem olyan egyértelműek. Gyakran a termék poliuretánvegyülettel való bevonása pontosan a sérülés elleni védelem funkciója.

jellemzői

Külső befejező munkák során poliuretán zománcot használva. Ez a zománc növeli a kő stabilitását, mert felületén tartós fóliát hoz létre, amely megakadályozza a nedvesség behatolását.

A poliuretán festékek széles körben használhatók: a háztartási felhasználástól a közúti jelölésekig. Az érdekes hatások létrehozásában kétkomponensű kompozíciók segítenek.

Szárítás után az alkalmazott kompozíció vonzó fénynek tűnik. Sajnos a fényes bevonat minden érdességet és egyenlőtlenséget kiemel, így a felületet előre kell tökéletesíteni. Vannak olyan zománcok is, amelyek matt felületet hoznak létre.

A festési eljárást a legfeljebb mínusz 10-től 30-ig terjedő hőmérséklet-tartományban végezzük. A levegő páratartalma nem játszik szerepet. A zománc jól illeszkedik a betonhoz, még akkor is, ha a páratartalom közel 95%. A bevonat önmagában mínusz 40 és 150 ° C közötti hőmérsékleten szenved. A festék jó tapadásához a felületet ki kell tölteni.

A poliuretán festékek összetételük és anyaguk szerint osztályozhatók. A festéket ecsettel vagy hengerrel lehet felhordani, és festéket is vásárolhat permeteződobozban.

A fémtermékeket általában aeroszolból festik. Az autók festésének ez a módja lehetővé teszi, hogy egyenletes színt kapjon foltok és foltok nélkül. A betonpadló görgővel könnyebben festhető, de célszerű kefével festeni a fafelületet. A kompozíciók felszabadításának különböző formái megkönnyítik az objektum festését.

A poliuretán festékek nagyon sokoldalúak és alkalmasak különböző típusú anyagokhoz. Primer szükségszerűen szükséges. Ez különösen igaz a fémfelületekre.

A fafelületeket nem lehet alapozni, de biztosan jól szárítsa meg őket. A fa képes mindent magába szívni, így nincs szükség rétegre. A fa festékét főleg bútor- és bútorgyártásra szánják.

Azok, akik nem tudják, hogyan vagy nem akarnak eloszlatni a festékrétegek összehangolásával, egy önbeálló változatot kaphatnak a kompozícióból. Az alkalmazás után feszültség keletkezik, amely biztosítja a festék egyenletes áramlását, ami kizárja a szabálytalanságok kialakulását. Az alkalmazás módja nem számít.

struktúra

Az ebbe a kategóriába tartozó festék figyelemre méltó, mivel erős réteget képez a kezelendő felületen, megvédve az anyagot a károsodástól. A festék alapja a polimerek és a keményítők és a festékek homogén keveréke. A festék minden eleme hozzájárul a tartós, nedvességálló bevonat kialakulásához.

A festékek ilyen csoportját gyakran két különálló tartályban értékesítik, amelyek közül az egyik gyantát és a másik keményítőt tartalmaz.

A kétrészes festék előnyei az egykomponensű festékhez képest:

 • pozitívabb értékelés, mint a hagyományos festék;
 • nedvességállóság;
 • azon képesség, hogy oldatokat készítsen részekből, ami a befejező anyag gazdaságos fogyasztását biztosítja.

A poliuretán festék alkalmas a környezeti károsodásnak kitett területek fedésére. Víz, savak és lúgok nem károsítják a bevonatot.

típusok

A szerves oldószert tartalmazó festék egykomponensű, pigmentet és hígítót tartalmaz. A nedvesség hatására polimerizálódik, ezért túlságosan száraz és meleg helyen a készítmény nem haszontalan. A maximális tartós lefedettség két nap alatt van. Az agresszív környezettel és a csiszolóanyagokkal szembeni ellenállás egyidejűleg megjelenik. Ezek a tulajdonságok beton készítmények.

A víz-diszperziós festékek szintén egykomponensűek, de oldószer helyett vizet használnak. Ezek a vegyületek egészségre biztonságosak, nem kellemetlen szaga van. A víz elpárolgása után a készítmény egyenletesen elosztott komponensei egymáshoz kapcsolódnak, és tartós, sima film képződik.

Alacsony hőmérsékleten az ilyen festék nem veszíti el tulajdonságait, de jellemzői jelentősen lecsökkennek. Az ilyen lehetőségek jóak a magas páratartalmú helyiségekben. A festék nagyon rugalmas, ezért alkalmas műanyag, gumi termékek és szokatlan alakú részek bevonására (stukkóformálás, lábazat).

Az alkid-uretán festékcsoport fémfelületek, mint például a gépkocsi testének festésére szolgál. A pigmenten és az oldószeren kívül vannak olyan anyagok is a festékben, amelyek felgyorsítják a szárítást és az alkid-uretán lakkot.

A vevő választhatja ki a fényesség és a textúrát a tetszés szerint. A festék nagy szilárdságú és dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, valamint belső és külső munkákhoz is alkalmas. A hőmérséklet-tartomány mínusz 50-től 50-ig terjed.

Egyéb előnyök:

 • karcállóság;
 • könnyű alkalmazás;
 • gyors szárítás (2 óra);
 • képes megvédeni az anyagot a rozsda ellen.

A gyártók áttekintése

Ma az építőanyag-piac sok gyártó poliuretán festékét kínálja. A korsó ára függ a márka ismertségétől, a csomag méretétől és alakjától. A legnépszerűbbek a német, a török, a görög festékek. A FÁK-országok olyan termékeket állítanak elő, amelyek jellemzői nem alacsonyabbak, és áraik sokkal alacsonyabbak.

Az idegen készítmények drágábbak. a magas szállítási költség és a márkaismertség miatt. A hazai termékek komoly minőségellenőrzésen mennek keresztül, rendelkeznek a szükséges tanúsítványokkal és engedélyekkel. Minden típusú bevonatnak saját eltarthatósági ideje van. Nem számít, milyen bevonatra van szükség - lakk, zománc vagy festék. Az orosz márkák termékei biztonságosan megvásárolhatók.

Különben meg kell jegyezni a poliuretán festéket Kínából. A Celestial mindenféle és célú festékek és lakkok legnagyobb piaca.

Így a komplex polimereken alapuló festékek nemcsak a védelem funkcióját hordozzák, hanem olyan felületi tulajdonságokat is biztosítanak, mint az antisztatikus, ütésállóság, csúszásgátlás, hanem a bevonat megjelenését is.

Mit kell figyelembe venni a választás során?

A poliuretán bevonat kiválasztásának problémájával szembesülve a vevő összetévesztheti a hatalmas számú opciót. Ugyanazon célú festékek különböznek a keverékben jelen lévő összetevők típusától és arányától. Ez jelentősen befolyásolhatja a specifikációkat.

Például vannak olyan zománcok, amelyek az alacsony hőmérsékletekhez igazodnak. Ezért van különbség a felületi követelmények és az alkalmazási feltételek között. Ne feledje, hogy egyes egykomponensű készítmények eltarthatósági ideje nem haladja meg a 6 hónapot.

Anyag tippek

Első lépésekben alaposan tanulmányozni kell az adott festék használatára vonatkozó utasításokat. A választás megkezdése előtt tanácsos megismerkedni a poliuretán bevonatokra vonatkozó általános ajánlásokkal.

Ha a felületet egy meglévő régi festékkel kívánja festeni, akkor tesztelni kell a készítmények kompatibilitását és erősségének mértékét az alig észrevehető területen. A régi festék elkezdhet lemaradni és buborékolni.Ebben az esetben a régi felületet meg kell tisztítani.

A maximális csatlakozáshoz a felületnek számos tulajdonsága van:

 • Szükséges, hogy a felület sima, tiszta és zsírmentes legyen.
 • A páratartalom-mutató nem haladhatja meg az 5% -ot.
 • A hőmérséklet nem lehet +5.
 • A csiszolás, marás, homokfúvás használatával el kell távolítani a lemaradó és morzsolódó töredékeket.
 • A varratokat le kell zárni.
 • Ha új padlóburkolat van, elengedhetetlen a cement zselé réteg eltávolítása.
 • A felületet alaposan ki kell alapozni.

A munkadarabot a keverővel kell összekeverni, vagy manuálisan egy bot segítségével. Ne engedje, hogy a huzat az üveg alján maradjon. A keverés közben kerülje a buborékokat.

Az extra réteg bevonat nem hoz további erőt, és még a pórusok, buborékok és egyéb hibák kialakulásához is vezethet. A legjobb eredmény érdekében ne térjen el az algoritmus utasításaitól. A következő réteg alkalmazása előtt meg kell várnia a szükséges időt.

A festéket hengerrel, spatulával vagy ecsettel kell felhordani. Kivételek az aeroszolos lehetőségek.

Alacsony páratartalom esetén a száradási idő lassú lehet. A helyiséget mesterségesen meg lehet nedvesíteni, de nem szabad kondenzálódni és fröccsenni a felületen. Ez buborékokat okoz.

A festett felületek tisztításához alkalikus alapú termékeket használjon - a savak károsak lehetnek.

Ne dobja a festékmaradványokat a csatornába.

Gyönyörű példák a belső térben

Ennek a csoportnak a festékei professzionális és otthoni használatra is alkalmasak. A mindennapi életben a poliuretán vegyületek védik a felületet a nedvességtől és a penésztől. Ha kívánja, a bevonatot lakóterületeken is fel lehet használni. Szárítás után az ember számára teljesen biztonságos.

A poliuretán padlói önterülő felületek, amelyek magukban foglalják a speciális két részből álló polimert. A kapott emelet magas esztétikai tulajdonságokkal, rugalmassággal és tartóssággal rendelkezik. Speciális kémiai reakciók vezetnek a polimerek szintéziséhez - így alakul ki az önszintező padlók monolitikus szerkezete.

Az önbeálló padlók ellenállnak a deformációnak, kopásnak, kopásnak és az agresszív környezetekre érzéketlennek. Az ilyen típusú padlók nemcsak ipari és kereskedelmi helyiségek, hanem lakóépületek és irodák számára is alkalmasak.

A bevonat kiválasztásakor fontos figyelembe venni:

 • a kémiai és mechanikai hatások mértéke működés közben;
 • a szoba célja;
 • előkészítő munka poliuretán önterülő padlójának létrehozásához;
 • a szoba egyedi jellemzői.

Miután megadta magának a válaszokat mindegyik pontra, folytassa a tervezés és a padló költségének kiszámítását.

Az epoxi-uretán padlót a parkolóhelyeken, platformokon és más hasonló helyiségekben használják a nagy szilárdság és tartósság miatt.

Fekete fényes padló - merész és szokatlan döntés.

A folyosó fókuszában az akvarell művész palettájára hasonlító padló lesz.

Az edzőteremben a poliuretán padló látható.

A zöld rét, a százszorszépek, a padló jó választás egy óvoda számára.

Rengeteg lehetőség van, ahol a padló az egész szoba kiemelkedik.

Hogyan festhetünk betonpadló festéket, lásd alább a videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba