Hogyan válasszunk ki egy polimer festéket?

Ennek vagy a felületnek a festése előtt sokan csoda, hogy melyik festék jobb választani. A mai napig az egyik legnépszerűbb a polimer festék, melynek számos előnye van a többi színezőanyaggal és számos funkcióval szemben. Tekintsük a polimer festékek főbb jellemzőit.

Koncepció és jellemzők

A polimer vagy műanyag festék a polimerek (filmképző szerek), színező pigmentek, keményítők és lágyítók keveréke. Kiegészítő anyagok befolyásolják a bevonat alapterületeit, az anyag felületének tapadását és más tulajdonságait. Ez a festék kétféle - száraz (por) és folyékony, ahol az oldószert adják.

A por alakú polimer festékek jelentősen különböznek a folyékony típusoktól tulajdonságaikban: nem hajlamosak a vízben való oldódásra, de az oldódásuk környezete a levegő. Szaguk sincs, de hatalmas színpalettában különböznek egymástól. Az ilyen festékek könnyen szállíthatók és tárolhatók. Az ilyen jellegű alkalmazáshoz nincs szükség a felület előzetes feltöltésére, és nincsenek gőzkibocsátás, ami környezetbarát és gazdaságos megjelenést tesz lehetővé.

Sok pozitív tényező ellenére a porfestékeknek jelentős hátránya van - ez az alkalmazás technika. Ahhoz, hogy a felületet alkalmazzuk, drága felszerelésre van szükség, amit nem minden szervezet engedhet meg magának, vagy egy speciális permetezőt.

Még a festék hatásának rögzítéséhez speciális sütőre van szükség. Ezek a tényezők jelentősen bonyolítják a munkát otthonukkal.

előnyök

A festék konzisztenciájától függetlenül számos előnye van.

 • Nagy a képesség a felület legkisebb rétegének behatolására. Ennek köszönhetően a vízen és a korrózió elleni védőréteg keletkezik az objektumon.
 • Nagy ellenállás a napfény ellen. Ez a minőség lehetővé teszi, hogy megvédje a felületet az égés és a szín törlése ellen.
 • A mechanikai és kémiai sérülésekkel szembeni ellenállás, mivel a polimerek meglehetősen vastag réteget képeznek a tárgyon.
 • A hőmérséklet változásokkal szembeni ellenállás.
 • Megfizethető ár.
 • Gazdaság. Ezt a festéket egyetlen rétegben lehet felhordani, így egy nagy területhez elegendő.
 • A fajok változatossága és a széles színválaszték. Emiatt ezt a festéket széles körben használják lakóépületek és régiségek díszítésére.
 • Sokoldalúságát. Abszolút mindenféle felület, például fém, fa és üveg polimerizálódik.

Különleges jellemzői miatt az ilyen festék méltó versenytárs a színezőanyagok piacán. A konkrét és színárnyalatok sokfélesége lehetővé teszi a vásárló számára a kívánt opció kiválasztását.

Típusok és cél

A polimer festékek két nagy csoportra oszthatók - külső és belső használatra.

Külső használatra poliészter, poliuretán termékeket használnak. Leggyakrabban az épület homlokzatát, a bútorokat és az alkatrészeit fedik le. Az ilyen festékek nagyon ellenállnak a hőmérsékletnek és a csapadéknak. Ugyanakkor jó rögzítési tulajdonságokkal rendelkeznek bármely felületen, ezért bútorok díszítésére szolgálnak. A festék nagy választéka lehetővé teszi, hogy megtalálják a szükséges anyagot, amely a szoba teljes kialakításával organikusan néz ki.

A poliuretán festék még mindig használható egy másik típusú színezőanyag alapjaként.

Belső használatra főként száraz formában használt epoxi-, akril- és poliészter festékek.

Az ilyen termékek fő tulajdonságai:

 • jó tapadás bármilyen felülettel;
 • nagy mechanikai és kémiai sérülésekkel szembeni ellenállás;
 • a savak, olajok, lúgok jó toleranciája;
 • a hőmérséklet és a páratartalom változásainak ellenállása;
 • ellenáll a napfénynek: ezért a termék eredeti megjelenése, akril festékkel festve, sok éven át eredeti megjelenéssel rendelkezik;
 • gyors száradási idő;
 • környezetbarát összetétel.

A por alakú poliészter festékek kiválóan alkalmasak bútorok, fémtermékek és beton díszítésére. Gyakran ilyen típusú fedőberendezések (hűtőszekrény, tűzhely, mikrohullámú sütő) és az autó teste.

A felhasznált felület függvényében a festék a következő típusokra oszlik: fém, fa, beton festék.

A fémfestéket folyékony műanyagnak is nevezik, és láthatatlan, de tartós film képződik a felületen.

Ez a felület lehetővé teszi, hogy megvédje az objektumokat a korróziótól, a hőmérséklet változásától, a napfénytől és a magas páratartalomtól. Ezért az országban az erkélyen, a garázskapu vagy a fémkerítés fémszerelvényeinek festésére van kiválasztva. Gyakran használják a medencék, lakó- és ipari helyiségek, fűtőcsövek csöveinek és alkatrészeinek befejezésére.

Folyékony műanyag is használható fa felületekre, ezáltal védve őket a rothadás és a korai öregedés ellen.

A poliuretán akril alapú festéket főként faanyagnak választják, amely lehetővé teszi, hogy biztonságosan használhassák a helyiségen belül és kívül is. A gazdag paletta szépen festeni fogja a nyári ház vagy fa kerítés homlokzatát, fából készült betéteket az apartmanban.

A lakásokban és az országban is használható a padló befejezéséhez. Az ilyen festék védi a felületet a kémiai és mechanikai károsodásoktól, a csapadéktól és a rovaroktól. Az ezzel a festékkel kezelt faanyagok nem félnek a hőmérséklet és a páratartalom változásaitól, valamint a napsütéstől.

Betonfelületeknél érdemes egy folyékony műanyagot választani, mivel:

 • nagyfokú ellenállással rendelkezik a mechanikai sérülésekkel szemben;
 • jó tapadási tulajdonságokkal rendelkezik, ezért nem szükséges előzetesen előkészíteni a betont a festés előtt;
 • ellenálló a különböző csiszolóanyagok és vegyszerek ellen;
 • lehetővé teszi a matt és fényes felület létrehozását;
 • sok árnyalattal rendelkezik.

A festéket a garázsban, a termelési raktárban és a pincében betonpadló befejezésére használják. A falakat lakó- és munkahelyen festheti.

További értékesítés: egykomponensű és kétkomponensű poliuretán festék.

Az első típus egy szerves oldószer összetétele, akril és poliuretán komponensekkel. Ez lehetővé teszi, hogy beltérben használja és sűrűbbé és védettebbé tegye a felületet.

A második típust két vagy több komponens keverésével kapjuk. Az ilyen jellegzetessége a pillanatnyi fagyasztás, a független figurák és betétek létrehozásában rejlik. A tervezők szeretnék használni ezt az anyagot a tájtervezésben, hogy fedezze a házak homlokzatát és a kis építészeti szerkezeteket. Bútorok, bútorok, falak és mennyezetek befejezéséhez használható a fürdőszobában, a WC-ben és még az erkélyen vagy a teraszon is.

A megfelelő festéktípus kiválasztásához és a kívánt eredmény eléréséhez kövesse néhány szabályt.

Tippek a kiválasztáshoz és a használathoz

A polimer festék meglehetősen népszerű típus, mivel az alkalmazási köre meglehetősen széles - az autók festésétől a betonpadlókig és a fából készült kerítésekig. Ebben a tekintetben a típus kiválasztásakor ismernie kell az alapszabályokat.

 • Először is meg kell határozni a színezőfelület felületét és helyét.A felület belsejében lévő felület színének megváltoztatásához biztonságos és környezetbarát festékre van szükség. Javasoljuk, hogy gyorsan száradó összetételt válasszon. A külső munkához pedig válasszon egy olyan festéket, amely ellenáll a hőmérsékletnek és a páratartalomnak. Jó védő tulajdonságokkal rendelkezik.
 • Felszíni anyag. A fémtárgyak esetében tehát érdemes korróziógátló tulajdonságokkal rendelkező festéket, valamint rovarvédelemmel ellátott fa esetében festeni.
 • A kívánt felület - matt, fényes. A fényes felület praktikusabb és könnyen tisztítható. Egy másik fényesség lehetővé teszi, hogy vizuálisan növelje a helyet és hozzáadja a fényt. Haze objektumok kifinomultságát és nemes megjelenését adja. És néhány elemen szokatlan. Például, az autó teste, amikor a bársony alatt van vágva. Egy másik matt hatás lehetővé teszi a karcolások és a kisebb hibák elrejtését.
 • Gondolj előre a színpalettára. Mivel a poliuretán sok színnel és árnyalattal rendelkezik, bármilyen belső térbe illeszkedik. Ha a színválasztás nehéz, akkor válassza a klasszikus opciókat - fehér, fekete, szürke, barna.
 • Fontos, hogy ellenőrizze a lejárati dátumot és a gyártót. Előnyösebb, ha ismerős és bevált márkát adunk.

Hogyan kell jelentkezni?

   A festék kiválasztása után a felületet helyesen kell alkalmazni. Ebben az esetben a szakértők tanácsát kell követnie.

   • Amikor beltérben, különösen lakóépületben festik, jó szellőzést kell kialakítani. Ehhez nyissa ki az ablakokat és az ajtókat. Biztonságos és nem mérgező anyagok esetén csak maszkot használhat, és a munka után hagyhatja el a helyiséget.
   • Kövesse a biztonsági utasításokat. Festék, kesztyű esetén viseljen maszkot vagy légzőkészüléket, védő vagy nem kívánt ruhát.
   • Készítsünk egy helyen minden szükséges szerszámot - henger, kefe, raklap, festék.
   • Szükség esetén előkészítse a felszínt előzetesen - alapozza fel a felületet, a felületet vízszintesen, repedések és repedések, távolítsa el a régi festéket vagy gittet.
   • A második réteg felhordása esetén az első réteg teljesen megszárad. Bizonyos esetekben ez az idő elérheti a 24 órát.

   A poliuretán festék egy közös és többfajta anyag a lakó- és nem lakóépületek díszítésére, amelynek kiválasztása és alkalmazása bizonyos szabályokat követ.

   Tippek a festék kiválasztásához - a következő videóban.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba