Epoxi festékek: kiválasztási kritériumok

A piacon a befejező anyagok ma sok különböző festéket és zománcot mutatnak be. Az epoxi-vegyületek nagyon népszerűek, azonban óvatosan és óvatosan kell megválasztani őket. A gyártók nagyon magabiztosan beszélnek termékeik előnyeiről, és a tulajdonságainak megértése nem túl könnyű.

Különleges jellemzők

A festéknek a felületen kecses réteget kell képeznie, továbbá meg kell védenie a káros vegyi és fizikai folyamatoktól, és a lehető leghosszabb ideig meg kell őriznie a tulajdonságait. A fejlesztők nagyon hosszú ideig próbálták ezeket a paramétereket elérni, és ennek a folyamatnak a folyamatában mintegy fél évszázaddal ezelőtt epoxi festékek jöttek létre. Az ilyen bevonatok paraméterei folyamatosan javulnak és javulnak.

Az epoxi keverékek fajtái két részre oszlanak, és aeroszol formában vannak feltüntetve.

A porbevonatot akkor használják, ha nagyszámú szerkezetet vagy alkatrészt kell festeni, ilyen munkákat speciális berendezésekben szigorúan speciális kamrákban végeznek.

A színező keverék összetétele magas hőmérsékleten kikeményedett epoxigyantákat tartalmaz. A réteg nagyon tartós és stabil, tökéletesen védi a fémeket és egyéb anyagokat a negatív hatások széles skálájától.

A pigmentek (kis granulátumok) mellett az epoxi festékbe tartoznak a módosítók (amelyek egyenletesen oszlanak el a festéket) és a kötőanyagok (kis molekulatömegű gyanták).

Előnyök és hátrányok

Az epoxi festés keverékek tökéletesen illeszkednek bármilyen anyag, akár műanyag vagy beton felületéhez.

A bevonat megbízhatóan ellenáll a víznek, a kémiai korróziónak és a destruktív biológiai tényezőknek. A film mechanikusan erős, könnyen átviheti a terhelést és még súrlódást is, ezért hosszú ideig fog szolgálni.

A száraz maradék nagy mennyisége egyetlen rétegre korlátozódikEz elegendő az alkatrészek, egységek és szerkezetek normál használatához. A szénhidrogénekkel (kőolajtermékek) és oldószerekkel szembeni immunitás nagyon fontos az autóipar számára.

Ha epoxi festéket használnak házakban és lakásokban, irodákban, a tonálok sokfélesége értékes tulajdonsággá válik. Még a fürdőszobában vagy a medence falain is biztonságosan tarthatók, és biztosítják a szükséges védelmet a nedvességtől. Nincs különbség, amit festeni - padló vagy falak.

A savakkal, gázokkal és lúgokkal szembeni kiváló ellenállást szintén erénynek kell tekinteni. A gyenge pozíciók tekintetében:

 • Nagy érzékenység az ultraibolya ellen.
 • Gyors sárgulás jelentős hővel.
 • A szárítás 24 órán át tart.
 • A helyiségeket alaposan szellőztetni kell, és a tisztítást az alkalmazás előtt nagyon alaposan kell elvégezni.
 • Nem szabad festéket alkalmazni 15 ° C-nál alacsonyabb hőmérsékleten.
 • A technológia szerint nem alkalmas olyan alkatrészekre való használatra, amelyek +60 ° C-nál többet felmelegítenek.

típusok

Az epoxi-vegyületek két kategóriába sorolhatók:

 • Hőálló festékek felismerjük azokat, amelyek a fűtés során aktivált komponenseken alapulnak, és elősegítik a festékek terjedését, polimerizációját. Az ilyen alapok szilárd ellenállást biztosítanak a mechanikai romboló tényezőkkel szemben.
 • Másrészt hőre lágyuló bevonatok Ezt alaposan előkészített aljzatokra kell felhordani, a szárazanyagot a bázis melegítése után permetezni.

Az epoxi alapú autóipari festékeket többnyire aeroszolokban állítják elő, amelyek hőkezelés nélkül gyógyulnak.

A festékek kétkomponensű kompozíciói a leggyakrabban az emberek figyelmét vonzzák, mert könnyűvé teszik a festék önmagát. Meg kell jegyezni, hogy az ilyen kompozíciók csak a szabványos technológia szigorú teljesítménye mellett működnek., a legfontosabb összetevők alapos keverése keményítőkkel és az arányok szigorú betartása.

A festésen kívül egy kétkomponensű keverék is használható primerként, amely fokozza a felületek védelmet a kopás ellen.

A készítmény vastag rétegekben történő alkalmazása elég elfogadható, lehetővé teszi, hogy bármilyen pórust töltsön be, és kiegyenlítse a megkönnyebbülés minden egyenetlenségét, de fontos, hogy az anyag legfeljebb 4 órát alkalmazzon.

Fém esetében ajánlatos az úgynevezett eposztátot alkalmazni, amelyet a megnövekedett korróziógátló paraméterek jellemeznek. Alkalmas acél csővezetékek festésére, és a csővezeték sajátos célja nem fontos, a védelem megbízható lesz.

A szénhidrogének tárolására szolgáló tartályok lefedéséhez próbálja ki az EP 7003-as zománcot EP 1003 zománc, az erős maró hatás blokkolhatóaz építőipari járművek és járművek, különböző hidraulikus rendszerek.

Ha a festék a bőrre kerül, azonnal denaturált alkohollal vagy meleg szappanos vízzel kell eltávolítani; a polimerizált kompozíciót gyakorlatilag semmi sem oldja meg.

Bár most már sok epoxi festék van, nem tekinthetők univerzálisnak. A lefedettség költsége nagyon magas, szakembereknek kell alkalmazniuk (a rajongók számára nehéz a szükséges biztonsági intézkedéseket biztosítani).

A beton színező kompozícióit viszonylag nemrégiben használják; A tulajdonságok gyors elvesztésének elkerülése érdekében ezeket a keveréket desztillált vízzel kell hígítani.. Ezután egy hosszú ideig tartó epoxiszperzió képződik. A padlóra szerelt vízalapú epoxi zománcok nedves betonon is alkalmazhatók, a bevonat műszaki paraméterei sokkal jobbak, mint 10-15 évvel ezelőtt.

Mindig ellenőrizze, hogy a GOST kiadta-e ezt vagy a festékanyagot. Csak ez a megközelítés lehetővé teszi, hogy elkerülje a jövőben számos probléma megjelenését, és kezdetben jó minőségű termékeket vásároljon.

Fontos: otthon a hideghegesztés epoxi festéke az egyetlen elfogadható, de csak egy „forró” opció alkalmas ipari épületek, berendezések festésére stb. Csak a megengedett bevonat szilárdságát teszi lehetővé.

Az epoxigyanták és az akril keverékei elsősorban aeroszol készítmények. Az ilyen kombinációkat hatékony korrózióvédelem, szilárd maróanyagokkal szembeni ellenállás és mechanikai stressz jellemzi. A por és a szennyeződés nem kerül felszínre. Az ebben az esetben kialakított fényes bevonat könnyen elviseli a karcolásokat és a forgácsokat, az alap, különösen a fém élettartama jelentősen megnő.

Az epoxi-poliészter készítmények viszonylag olcsóak, az átlagos durva kopásállóság. A felület nem fog sárgára fordulni, még akkor sem, ha a meleg napsütés szüntelenül ragyog. De meg kell jegyezni, hogy a korrózióállóság és a speciális oldószerek nagyon alacsonyak, nagyrészt ez a bevonat dekoratív.

A poliészter por kombinációk nagyon keveset viselnek, szinte bármilyen színt és textúrát választhatnak. A fényes szintek nagymértékben eltérnek, a gyógyszer szinte nincs toxikus hatása. Magától értetődik a súrlódás és hatékonyan védi a festett felületet. Bizonyos esetekben a teljes alapozó helyettesítésére használható.

Az alacsony hőmérsékletű keverékeket csak speciális kamrákban kell polimerizálni, ahol az első 20 percben a levegő 180 fokig felmelegszik; A standard olyan színezéknek tekinthető, amely az első 600 másodperces feldolgozás során 220 fokot képes ellenállni.

gyártók

Ha a professzionális javítóművészek és építők tapasztalatára fordul, a legtöbbjük elsődlegesen a márka epoxi zománcát helyezte. "Epostoun". Ezt a betonpadló befejező anyagát Oroszországban gyártják, és viszonylag olcsó, míg a minőségi jellemzők nem rosszabbak, mint a vezető importőr versenytársaik.

Egy másik népszerű orosz termék - "Elakor-ED". A kémiailag inert anyagok teljes hiánya lehetővé teszi a keverék olcsóbbá tételét, de elkerülhetetlenül gyengíti a védőminőséget. A festéket csak 25 ° C-nál magasabb hőmérsékleten lehet tárolni hat hónapig.

Az amerikai epoxi-vegyületek technológiailag fejlettek és környezetbarátak. A költségek azonban meglehetősen magasak, és bizonyos esetekben nehéz ilyen keveréket vásárolni. Jó megoldások a finn festékek, magas színvonalú, az átlag feletti áron.

Hogyan válasszuk ki?

A betonpadló epoxi összetételű befejezése megköveteli a megnövelt antisztatikus paraméterek és a minimális csúszás lehetőségeinek megválasztását. Az ilyen típusú szokásos festékek jól védik a fürdőszobák padlóit, szinte ugyanolyan hatékonyak, mint egy valódi csempe. Az LKM elkerüli a tekercs, egy fémrész korrózióját, megvédi a fát a rothadó és rágó rovaroktól.

Az epoxi festék szintén alkalmas fürdésre: elegendő hangsúlyozni, hogy hajók és csónakok esetében is használják, azaz vízállósággal, minden rendben van.

A fürdők ilyen zománcai elsősorban a bevonatuk integritásának helyreállítására szolgálnak. A foltok elkerülése érdekében nagyon óvatosan kell festeni.. Azt is meg kell jegyezni, hogy az epoxi-vegyületek mérgezőek lehetnek, és kedvezőtlen körülmények között gyorsan kellemetlen sárgulást váltanak ki.

A kerámiák festésére (kerámia burkolólapok) alkalmas epoxi-vegyületek alkalmasak, de ezeken felül speciális oldószereket tartalmazó alapozót kell használni. Az előnye, hogy a bevonat kemény és stabil lesz. Tekintsük a színező készítmény tulajdonságait (annak tapadását), melynek nagyobbnak kell lennie, annál kevesebb tapadásnak kell lennie a lapkán.

A csempe a gyenge tapadásban különbözik, ez a mutató kissé jobb a kerámia és a klinker esetében, és a legjobb pozíciók a vakolatnál.

Mindig figyeljen arra, hogy milyen magas a páratartalom a szobában.. Az epoxi festékek ideálisak padlók festésére: gyorsan száradnak, jól mosnak, és így tovább. Figyelmesen olvassa el az összes információt a bevonat toxicitásáról és élettartamáról, ne feledje, hogy a külső tartalmak esetében is nagyon eltérő lehetőségek lehetnek.

A tiszta epoxi készítmény aeroszolja ritka, főként akril komponensek keveréke. A megoldás előnyei:

 • Szilárd korrózióvédelem.
 • Hatékony ellenállás a romboló tényezőkkel szemben, beleértve a maró anyagokat is.
 • Majdnem teljesen megszünteti a karcolásokat és a chipeket.

Az epoxi színező készítmények minden típusú műanyaghoz használhatók, és nagyon megbízhatóan és hatékonyan tapadnak az alaphoz.

Meg kell jegyezni, hogy a polietilén, a polisztirol és a polikarbonát elvileg semmilyen színezésre nem alkalmas.

Használati tippek

A kétkomponensű epoxi-festékeket epoxigyanták és keményítők kombinációja képezi. Az egymással kölcsönhatásban egy exoterm reakcióba lépnek (más szóval nagyon melegek).

Legyen óvatos és óvatos, ha úgy dönt, hogy valamit ilyen anyagokkal fest, mindig viseljen védőkesztyűt és vastag ruhát, viseljen szemüveget és légzőkészüléket.

A kompozíciók összeállításához és keveréséhez speciális fából készült szerszámokat kell készítenie, amelyeket a kulináris célokra használnak. A festett területtől és más árnyalatoktól függetlenül gondoskodni kell a hatékony szellőzésről.

Ha a festék a bőrre kerül, azonnal denaturált alkohollal vagy meleg szappanos oldattal kell eltávolítani, a polimerizált készítményt gyakorlatilag nem távolítják el.

Mindig tartsa az edényeket olyan alkatrészekkel, ahol a közvetlen napfény nem esik le, ahol a levegő nem melegszik fel 40 foknál. Kívánatos a vakolat nagy elektromos szigetelő tulajdonságokkal rendelkező kompozíciókkal történő festése, majd a vészhelyzet kockázata minimális lesz.

Nemcsak kényelmesebb, hanem gazdaságosabb is, ha a nagy területeket szórópisztolyokkal festjük.Ez a legegyszerűbb módja a festékanyagok ésszerű számokkal történő fogyasztásának korlátozására. Az epoxi festék betonfelületre való felhordásához 2-3 percig kell keverni a gyártó által megadott adalékanyagokkal, pigmentkészítményekkel, keményítővel (a keverék és a keményítő aránya 10: 1,7).

Az epoxi festékek és azok további összetevőivel történő módosításai eltérő tulajdonságokkal rendelkezhetnek: egyesek nagyon kicsit csúsztak, mások sötétben ragyognak, mások garantálják a legmagasabb szintű védelmet, mások szép textúrát vagy gyorsan kiszáradnak.

Az otthoni és irodai bútorok díszítésére, a maró anyagok tárolására szolgáló tartályok, turisztikai felszerelések és kertek és parkok díszítőtárgyai különböző típusú festékeket használhatnak. Csak akkor kell gondosan kiválasztani egy adott megjelenést, és megtanulni az összes részletet.

A fürdő felületén lévő cseppek felderítése meglehetősen egyszerű - csak LED-es zseblámpával kell kiemelnie, előzetesen ki kell kapcsolnia a felső fényt, és minden hiba azonnal megjelenik. Könnyen megjelölheti a deformált területeket.

A felület csiszolása és kiegyenlítése után többször meg kell mosni tiszta vízzel, előzetesen eltávolítani a száraz módszerrel eltávolított összes szennyeződést.

A munka során csak természetes sörtékkel (legalább három különböző méretű) kell keféket készíteni, valamint a csipeszek vagy a körömcsipeszek is hasznosak lesznek, amelyeknek el kell távolítaniuk a tapadó szőrszálakat a felületről. Készítse elő az ollót előre, hogy a kopott kefe lerövidülhessen és visszatérhessen normál állapotába.

Az epoxi festéket kis adagokban kell elkészíteni, 10-15 percig, mert nagyon gyorsan megkeményedik. Ezeket az egyszerű szabályokat követve könnyű lesz kiválasztani és alkalmazni az epoxi festéket minden gond nélkül.

Az epoxi festék használatát lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba