A belső munkához használt festék választékának finomsága

A festékek egyike az univerzális anyagoknak, amelyeket a termékek és a felületek díszítésére használnak. A modern piac számos ilyen termékfajtát kínál. Különös figyelmet kell fordítani a belső munkákra. Ezek különböznek a védőréteg gyakorlati és fizikai paramétereitől. Ezeket a tényezőket fontos figyelembe venni az ilyen típusú festékek kiválasztásakor.

Jellemzők

A festékek olyan különleges megoldások, amelyek egységes konzisztenciájúak. Hagyományosan ezek a termékek két csoportra oszthatók: homlokzati megoldások és keverékek belső munkákhoz. Vannak olyan univerzális készítmények is, amelyek bármilyen működési feltételhez alkalmasak.

A belső használatra szánt festékek radikálisan különböznek egymástól. Különböző tulajdonságokkal rendelkeznek:

 1. Nedvességálló. Szárítás után erős felület jön létre a felületen, amely nem teszi lehetővé a víz átjutását. Ez a fajta festék alkalmas a fürdőszobában vagy a konyhában.
 2. Erő. Ez a paraméter fontos a nagy lakosságú lakások esetében. Az anyagnak ellenállnia kell a kopásnak és meg kell őriznie eredeti tulajdonságait a teljes üzemidő alatt. De nem minden belső festék rendelkezik ilyen tulajdonságokkal. Ez fontos a termékek kiválasztásakor.
 3. Környezetbarát. Ez a tényező változó mértékben jelenik meg az egyes típusú megoldásoknál. A szárítás után belső használatra szánt anyagok nem bocsátanak ki semmilyen káros anyagot a levegőbe, így nem befolyásolják az emberi egészséget.

Ez a fajta megoldás egyedi és praktikus. A különböző árnyalatok lehetővé teszik a festék kiválasztását szinte minden szobában. A piac mind a hazai körülmények, mind az ipari létesítmények számára olyan módosításokat kínál, ahol a tartósság és a tartósság különleges követelményei vannak.

Típusok és jellemzők

A belső munkákhoz használt festék egy általános koncepció, amely ebben a csoportban egyesíti a piacon megtalálható mindenféle keveréket. Ezeknek a megoldásoknak a szerkezetétől és összetételétől függően több nagy fajra oszthatók.

Emulziós festékek

Az ilyen keverékek fő összetevője a víz, gyakran oldószerként szolgál. Az ilyen termékek előnyei között megkülönböztethető a környezetbarát és a tűzbiztonság (nem gyúlékony festékek). Az oldatok összetétele csak természetes összetevőket tartalmaz, amelyek nem befolyásolják a környezetet és az embereket. Egy másik előny az egyéb típusú keverékekhez mellékelt kellemetlen szag hiánya.

Erős és tartós réteg kialakításához a felületet előnyösen speciális folyadékkal festeni kell.

A készítménytől függően az emulziós festékek több csoportra oszthatók:

 • víz-emulzió és vízben diszpergált keverékek. Ezek az oldatok a készítményben majdnem azonosak. Ezek csak a nedvességgel szembeni ellenállást mutatják. A víz alapú festékek sokkal rosszabbak a nedves környezet ellen, de a színárnyalatok széles választékában különböznek. Sokan színét a folyadék szerkezetének színének hozzáadásával lehet megváltoztatni;
 • akril. Az ilyen típusú festékek akrilgyantán alapulnak, amelyeket természetes vagy mesterséges eredetű finom porokkal keverünk. A keverékek egyik jellemzője a mechanikai feszültséggel szembeni nagy ellenállás. A film visszafogja a vizet, de nem enged át levegőt, ami néhány anyag számára fontos.Az akrilfesték egyetlen hátránya, hogy csak a magas ár a hasonló termékekhez képest;
 • polivinil-acetát. Ez a termék a legolcsóbb, mert a festékek gyakorlatilag nem képesek ellenállni a víznek, és könnyen lemoshatók nedves ruhával. Ezeknek a keverékeknek az előnye abszolút környezetbarát és biztonságos. Számos gyártó különböző összetevőket ad a kompozícióhoz a műszaki teljesítmény javítása érdekében;
 • latex. Latex alapú keverékek is nagyon népszerűek. Az oldat gyorsan szárad, ami lehetővé teszi a kívánt hatás elérését 60-80 percen belül a festék felhordása után. A latex egyedülálló tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt eredményezi, hogy a szárítás után a felső réteg tökéletesen visszaszorítja a vizet. A film színe nem változik még egy jelentős működési idő lejárta után sem.

A mosható latex festékeket széles körben használják, mivel könnyen alkalmasak strukturális tapéták, dekoratív vakolatok, kerámialapok festésére és gipszkarton felületek (mennyezetek, falak, válaszfalak stb.) Védelmére;

 • szilikon. A keverékek speciális ásványi összetevők alapján készülnek. Ez lehetővé teszi, hogy szinte mindenféle vakolattal és más hasonló anyaggal segítsék festeni. A kötőelem egy szilikongyanta, amely magában tartja a festéket. A folyadékot néhány napig szárítsa meg, az adott összetétel és a szárítási körülmények függvényében. Meg kell említeni, hogy a felszínen képződött film nagyon jól áthalad a levegőn, de visszavonja a vízmolekulákat. Ezért ezek a megoldások sokoldalúak, de magas költségeik miatt ritkán használhatók.

alkid

Ezek a festékek alkidok alapján készültek, amelyek szárítás után nagyon erős filmet képeztek. Ezeknek a megoldásoknak a száradási ideje 2 napig tartott, ami nem mindig praktikus a modern világban. A szárítás során az alkidkeverékek káros illékony anyagokat bocsátottak ki a levegőbe. Az ilyen festékekkel csak védőruházatban és légzőkészülékben lehet dolgozni. Ugyanakkor ugyanakkor zárt térben is meglehetősen gyakori, mivel szárítás után ártalmatlanná válnak, és a víz jól elbomlik.

zománc

Ennek a megoldásnak a fő összetevője másfajta lakk. A zománcok sokoldalúak, mert kívülről és beltérben is használhatók. Az így kapott réteg meglehetősen gyorsan szárad (mindez a vastagságától függ), és könnyen átviheti az ultraibolya sugárzást. A festékek a tartósság és a vízzárás optimális arányával rendelkeznek.

tapadó

Az ilyen vegyületek vízalapú szerves polimerekből készülnek. A termékeket száraz keverékként forgalmazzák. A festék kiszereléséhez a gyártó által megadott arányban vízzel kell hígítani. Az előnyök közé tartozik a színek széles skálája. Az ilyen típusú anyagok korlátozottan használhatók, mivel a felső réteget vízzel könnyen le lehet mosni, és a szén-dioxid is megsemmisíti.

A szakértők azt ajánlják, hogy ezeket a termékeket csak alacsony páratartalmú helyiségekben használják.

szilikát

Ezek egyedülálló megoldások, mivel folyékony üvegből állnak. Az ásványi lúgos keverékeket hozzáadjuk a szerkezethez ahhoz, hogy megkötsék. A megszilárdulás után a felső réteg jól lélegezhető és képes ellenállni a jelentős hőmérséklet-ingadozásoknak. Az egyetlen hátrány a nedvességgel szembeni minimális ellenállásnak tekinthető. Alkalmazza a keveréket a díszítésre szoruló betonfelületek festésére.

Polimer cement

Az ilyen típusú anyagok viszonylag nemrég megjelentek a piacon. A termékek sok tekintetben hasonlítanak a szilikát elegyekhez. A polimer festékek fő összetevői a fehér portlandcement, a talaj mész, a fényálló pigmentek és a víz diszperziója.Mindezen komponensek kötéséhez szintetikus latex és polivinil-acetát emulziókat adunk a készítményhez.

A készítményeket beton, tégla vagy fa felületek festésére használják. Egyes fajtákat vasbeton szerkezetek fedésére lehet használni. Csak a +2 foknál alacsonyabb hőmérsékleten alkalmazza az oldatokat.

poliészter

Az ilyen típusú festékek száraz anyagok, amelyeket különböző anyagok homogenizálása során nyerünk. A fémfelületre elektrosztatikus módszerrel kerül alkalmazásra. Ritkán használják a háztartási helyiségek lakberendezésére, mivel egyes esetekben a festék szinterelése nagyon magas hőmérsékleten történhet.

Kiválasztási kritériumok

A belső munkákhoz használt festék kiválasztása meglehetősen bonyolult és felelősségteljes eljárás. Itt számos tényezőt kell figyelembe venni, amelyek közül több is van.

Szoba típusa

Ezeket a keverékeket nagyon gyakran használják lakások vagy magánházak javítására. Itt van az ajtók, fa padlólapok és sok más bevonat festése. A háztartási helyiségek optimális megoldása a latex festék. Megvédi a felületet a korróziótól, és magas fényességgel és tartóssággal rendelkezik. A fürdőszobát csak a magas páratartalmú megoldások segítségével lehet végezni.

A legtöbb esetben ezek a termékek alkidvegyületeket tartalmaznak, de nem kívánatos őket használni.

Az univerzális anyag zománc, amely bármilyen helyiségben használható. Könnyen alkalmazható mind a tapéta tetején, mind a texturált falakon.

anyagok

Sok keverék univerzális, mivel különböző felületeket fednek le. Ezek a termékek közé tartoznak az akril-, víz-diszperziós és szilikát készítmények. Használhatók vakolatra, téglára, vagy fa padlóra vagy ablakkeretre. Ha a padló parkettát kell lefednie, akkor olaj- vagy zománcformátumokat kell alkalmazni, amelyek tökéletesen elviselik a jelentős terheléseket. Az épületekben ritkán használják az Ecopol, védelme érdekében ajánlott latex alapú termékeket vagy különböző típusú zománcokat használni.

Különös figyelmet kell fordítani az üveg és más hasonló anyagok használatára. Csak akril, latex vagy más hasonló keverékkel festjük meg őket. Fontos, hogy egyenletesen töltsék ki az anyag szerkezetét, valamint a levegőt a termékbe. A kő vagy gumi termékek festése csak speciális vegyületekkel lehetséges. Bármelyik alapon készíthetők, de fontos, hogy olyan speciális adalékanyagokat kapjunk, amelyek lehetővé teszik, hogy erős és tartós kötést kapjunk a fóliával.

szín

Ez a tényező ma nem alapvető fontosságú, mivel a gyártók különböző színeket képviselnek. Némelyiküket (polimer cement és mások) azonban csak fehér színben állítják elő, ami korlátozza használatuk környezetét. De ma a legtöbb megoldás speciális színezékekkel színezhető. Ez lehetővé teszi a kívánt árnyalat elérését a fa vagy padlóburkolatok festése során.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy így nemcsak a színt, hanem a következetességet is megváltoztathatja. Itt fontos, hogy a festék illeszkedjen az anyaghoz és a szoba alaprajza alá. Ha ez a tényező nem döntő, akkor figyelembe kell venni a termék minőségét, majd annak megjelenését.

tulajdonságok

A termékek különböző adalékanyagokkal készülnek, amelyek drasztikusan megváltoztathatják a festékek fizikai jellemzőit. Ezek a jellemzők fontosak a kiválasztás során. Bizonyos típusú vegyületek elektromosan vezetőképesek, ezért csak száraz helyiségekben kell használni, ahol minimális az áramütés veszélye.

Ha még mindig meg kell védenie a fémet a rozsdától, fontos, hogy olyan anyagokat szerezzen be, amelyek mélyen felszívódnak az anyag szerkezetébe.Kérjük, vegye figyelembe ezeknek az anyagoknak a eltávolítása lehetetlen. Ezért a fémet előzetesen meg kell tisztítani.

A fa vagy beton festékei speciális vegyületekkel kiegészíthetők, amelyek minimalizálják a gomba vagy penész kockázatát.

Vannak más kritériumok is, amelyek között lehetőség van egy személy biztonságának kijelölésére. A vízalapú vegyületeket a leginkább környezetbarátnak tekintik, mivel nemcsak nem szaga, hanem természetes és nem mérgező anyagok is.

Gyártók: felülvizsgálat és felülvizsgálatok

A belső használatra szánt festék kiválasztásakor az egyik kritérium a márka és a gyártó. A legtöbb esetben a jól ismert modellek kiváló minőségűek, amint azt a fogyasztók is megjegyezték, akik ezeket a festékeket a javítási folyamatban használják. Leggyakrabban a pozitív vélemények nemrégiben kaptak ilyen népszerű márkákat:

 • Dali. Ezt a fajta festéket a fém korrózió elleni védelmére használják. Különösen az emberek szeretik azt a tényt, hogy a keveréket még egy kis rozsda réteg tetején is fel lehet használni. Alkalmazzon megoldásokat szinte minden típusú fémre, valamint galvanizálással bevont termékekre.
 • Zinga. Fémek festésére szánt anyagok. Erős réteg képződik az anyag felületén, amely csak horganyzással hasonlítható össze. Ennek oka, hogy az oldat cinket tartalmaz, amely a fő védőfóliát képezi.
 • Tikkurila. A vállalat termékei nagyon népszerűek és nincsenek bevezetések. A vállalat fafestékeket, univerzális alkid és egyéb termékeket gyárt. A márka összetétele magas színvonalú, biztonságos és széles színválasztékkal rendelkezik, és kitűnő fogyasztói véleményeket szerzett.
 • Zobel. Német márka, amely festékeket gyárt fa felületekre. A pozitív tulajdonságok közé tartoznak az egyedülálló védő tulajdonságok, valamint a film ultraibolya sugárzással szembeni nagy ellenállása. A keverékek ellenállnak a jelentős hőmérsékletkülönbségeknek.
 • "Drevoplast". A cég alkidok alapján védő zománcokat gyárt. A legtöbb esetben a megoldásokat fa termékek bevonására használják. A keverék egyenletes konzisztenciája lehetővé teszi, hogy egyenletesen eloszthassa az egész bázist. A fagyasztott film tapintható érzéseiben hasonlít a folyékony műanyagra, ugyanakkor jól lélegző, ami fontos a fa számára.
 • Bayramix. Ennek a cégnek az akrilfestékei márvány chipek alapján készülnek. Itt találhatók mind a szokásos, könnyen mosható, mind a vízálló fajták.
 • Adler Lignovit Color. E márka alatt akril kompozíciókat készítenek fából. A festékek sokoldalúak, mivel a házon belül és kívül is használhatók. A pozitív jellemzők közül a felhasználók nagy rugalmasságot és minimális kockásodási kockázatot jegyeznek fel.
 • Sherwin williams. A cég úgynevezett gumifestékeket gyárt, amelyek betonpadlók festésére szolgálnak. A megoldás nem fél a biológiai és kémiai irritálóktól, és a környezetbarát vegyületekre is vonatkozik. A festék előnye az antisztatikus hatás, valamint a magas rugalmasság, ami a felső réteg minimális károsodásához vezet.
 • "HOUSECHEMIST". E márka alatt speciális akril zománcokat találunk, amelyek poliuretánt tartalmaznak. Ez a megoldás betonpadlók fedésére szolgál.
 • Teknos, Biofa. A gyártók a betonpadlók poliuretán festékeinek gyártására specializálódtak. A termék előnyei a nagy mechanikai szilárdság és a kémiai ellenállás. De nem kívánatos ezeket a megoldásokat a mindennapi életben használni, mivel a szárítás során sok káros anyagot bocsátanak ki.

A belső munkákhoz használt festék kiválasztása során elsősorban a biztonságára és az arra szánt anyagra kell összpontosítania.

Hogyan válasszunk egy festéket falakhoz vagy mennyezethez, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba