A fa festékének kiválasztása

 A fa festékének kiválasztása

A fa nagyon jó anyag az építőiparban és a díszítésben. Előnyei hozzájárulnak a különböző felületek megjelenésének javításához.

Az anyag egyik leggyakrabban használt lehetősége a festés, melynek sikeres végrehajtásához gondosan kell kiválasztani a színező készítményt.

Jellemzők

Könnyű díszíteni lakószobákat festékanyagokkal. Ebben az esetben csak bizonyos feltételek szigorú betartása szükséges.

A felület gyorsan kiszárad, nem idegen ízű (vagy halvány szagú), eltérő környezeti és egészségügyi biztonság.

A design ötletének megválasztása meglehetősen nagy, és sok fogyasztónak tetszik.

Mielőtt figyelembe vesszük az egyes fajtájú festékfajták előnyeit és hátrányait, meg kell találnunk, hogy melyek a készítmények kötelező feltételei.

Ezek a következők:

 • repedések megszüntetése;
 • gomba (különösen penész) fertőzés megelőzése;
 • kedvező megjelenés fenntartása bármely helyzetben;
 • Tartósság (beleértve a mechanikai feszültséggel szembeni nagy ellenállást).

Ha e követelmények közül legalább egy nem teljesül, úgy tekinthető, hogy a kompozíciót helytelenül választották. A rossz feldolgozás ugyanolyan eredményt eredményez, mint a teljes feldolgozás hiánya - pár évig tart, és a fa sötétebb lesz és kiváló.

Ellentétben a fém, kő vagy tégla bevonásával, egy fa esetében nemcsak a színezőanyagot, hanem speciális olajat és lakkot kell használni.

típusok

A falfesték gyakran speciális bevonat a külső homlokzati munkákhoz. Az ilyen anyag hatékonyan elnyomja a nedvesség hatását, és nem pusztul el, még akkor sem, ha a napsugarak erősen melegítik a felületet.

 • akril az alap ökológiailag tiszta, nem kellemetlen szaga, és nem blokkolja a fa természetes pórusait. A színező kompozíciónak képes ellenállni a hidegnek, s segít abban, hogy teljesen árnyalatot szimuláljon. A szintetikus anyagokkal ellentétben a vízbázis biztonságos az emberi egészségre. Akril festék is alkalmas a belső munkára, ezt a padló festésénél választják, mert a szükséges alkatrészeket könnyen össze lehet keverni.

Fontos megjegyezni, hogy nem fagyálló, ezért egy ilyen készítményt csak pozitív levegő hőmérsékleten kell tárolni.

Azt is folyamatosan védeni kell az érintkezéstől bármilyen nedvességgel.

 • A fából készült ajtók használhatók perklór-vinil festék XB-161. Minden ilyen típusú festék gazdag vastag színt ad, gyorsan szárad és alaposan „megragadja” a felületet. Az XB-161 készítmény a lágyítók bőséges részeinek bevezetését biztosítja. A normál hőmérséklet a készítmény működése közben -20 és +40 fok között van.

A perklór-vinil festék egy rétegben történő alkalmazása lehetővé teszi a fogyasztás korlátozását, de ajánlatos kétszer festeni a felületet.

Az agresszív környezet könnyen átvihető festékkel, azonban győződjön meg róla, hogy az alap jól előkészített, és nem tartalmaz repedéseket és zsetonokat.

A perchlorovinil-keverékeket nem szabad akril festékeken, mész-, szilikát- és szilikonbevonatokon festeni semmilyen célra.

 • Színező készítmények dobozokban jó, mert lehetővé teszik, hogy megbízhatóan megakadályozzák a tipikus problémákat - a foltok képződését és az egységes vastagságú rétegek kialakításának nehézségét az egész szerkezetben. Emellett minden szórófesték mindig gyorsan szárad. A gyártók nitro-zománcot, alkid komponenseket és akrilgyantákat használnak ezek kémiai alapjaként. Minden modern recept a legkisebb részletekkel dolgozott ki, és az összes ilyen színező készítményt szinte korlátozás nélkül alkalmazhatja.
 • kiválasztás akril alapú spray, használhatod külső munkákhoz, valamint szobaházak és belső tárgyak festéséhez. Ahhoz, hogy egy réteg megszáradjon és minden szükséges tulajdonságot megszerezhessen, maximum 20 percet vesz igénybe. Ez a bevonat majdnem elhalványul, elég hosszú. A megjelenés változatossága lenyűgöző, biztonságosan kiválaszthatja a wenge színét is.

Fontos, hogy az akril keverékek segítségével még vonzó fafesték is kialakuljon. Mindenkit vonz, aki érdeklődik a belsőépítészet művészi útja iránt, és elegáns részleteket szeret.

 • Vízlepergető festék A fát ajánljuk magas páratartalmú helyiségekben. Különböző típusú kompozíciók tartoznak ebbe a kategóriába, de a víz diszperziós festékei a legjobbak a gyakorlati tulajdonságok szempontjából. Az emberek és állatok számára teljesen biztonságosak, fényes vagy matt megjelenésük van az alkalmazás után. Ez a festék megkönnyíti az optimális mikroklíma fenntartását minden szobában.
 • Ha nem bízik meg az ipari termékekben, és teljesen biztonságos festéket szeretne készíteni, tejfesték (számos hasonló kompozíció van). A sovány tej mellett az alkoholtartalmú ecetet, a lecsapott mészet és bizonyos ásványi pigmenteket is tartalmaz, amelyek bizonyos típusai a festék céljától függenek.
 • Barna festékhasonlít a rózsaszín fa felületére, amely szinte minden belső térben elegáns és nemes. A zománc is tartalmazhat ezt az árnyalatot, bár a kémiai összetételben és más paraméterekben a szokásos értelemben nagyon távol van a színtől. A zománcréteg felhordása után az alapot hőkezeljük vele, hogy olyan bevonatot képezzünk, amely olyan tartós és ellenálló a káros hatásokkal szemben. A fa legmegbízhatóbb kopásálló festéke nem igényel ilyen kezelést, de védő tulajdonságai némileg gyengülnek. Az alacsony vízállóság és a mechanikai stressz miatt minden vízalapú színezék nem használható fapadlóra.
 • Kétkomponensű festék fa, függetlenül az adott összetételtől, gyakran jobb, mint az, amely csak egy összetevőt tartalmaz. Így a poliuretán elegyek kevés foltot képeznek (és ha ezek teljesülnek, nem képezik őket egyáltalán), könnyen ellenállnak még a jelentős mechanikai stressznek is.

kötet

A festék mennyisége 1 négyzetenként. m fafelület, mindig több, mint a fém, műanyag vagy akár kő festése, mert a fa aktívan elnyeli a festéket. A pontos számot a keverék hígítása, a felszíni geometriai alak összetettsége, a rétegek száma, az előző kezelés és egyéb tényezők figyelembevételével határozzuk meg. El lehet hagyni az adott faanyag nedvességtartalmát és porozitását.

Egyfajta színezőanyagot is figyelembe veszünk, az alapozó előzetes alkalmazása csökkenti annak szükségességét.

szín

A házon belüli színtónus nagyon különbözhet, a tervezési megfontolások alapján. Bármilyen munkához, beleértve a kültéri munkát is, a fa színválasztása a feladatok előzetes meghatározásához szükséges. Ha harmonikusan szeretné összeállítani az épületet a környező tájakkal, ajánlatos zöld és barna tónusokat használni, és ha a lehető legtöbbet akarja kihozni a házból, használjon piros és narancssárga festéket (mind egyénileg, mind különböző kombinációkban).

Ezeken a feladatokon kívül a tervezési megoldásnak egyéb funkciói is lehetnek: az épület külső hibáinak elfedése, a szerkezetek geometriájának vizuális megváltoztatása, a természetes fény erősítése vagy csökkentése. Meleg területeken ajánlatos a tetőt és az egyéb homlokzati részleteket világos színekkel lefedni.és ha hidegebb éghajlattal rendelkező területen élsz, akkor a sötét felületeket érdemes használni.

Mind az otthoni, mind a belső téren (bár kisebb mértékben) vastag lédús tónusok sokkal hamarabb égnek, mint a kevésbé telített. Ezért egy fából készült fal vagy egy nyitott napozóterasz festéséhez világos árnyalatokat kell használni. Ne feledje azonban, hogy a fehér festék gyorsan sárgává válhat, továbbá nagyon nehéz észrevenni a por megjelenését a szürke felületen, és még sok éven belül csak kissé megváltoztathatja az árnyalatot.

Az építészek, akik igyekeznek létrehozni az épület maximális méretének érzését, folyamatosan könnyű, szinte átlátszó festéket használnak. A tervezők követik a példájukat, amikor szükség van egy külön szoba vagy annak egy részének vizuális megjelenítésére. Ugyanakkor a kifinomult belső tér bemutatása mellett a színkompatibilitás törvényeit is figyelembe kell venni.

A bézs és krémes tonalitás túlzott lenyűgözése a szoba homlokzatát vagy falát tompíthatja és láthatatlanná teszi. De ha ügyesen kombinálod őket sötét színekkel, elegáns, vonzó inkarnációt kapsz.

Ha a tervezés (termék, építészeti elem) komplex geometriai alakzattal rendelkezik, azt világos színekkel is meg kell festeni. Élénk színekkel történő kiemelés ajánlott az egyszerű konfigurációjú elemek esetében, amelyek nem tartalmaznak kis részleteket..

A sárga vagy aranyfal kiválóan kombinálható egy ablakkal és egy sötét fából készült ajtóval. A legtöbb esetben azonban a tervezők hagyományosabb változatban használják a fehér és a fekete színt a belső kontraszt elvének megfelelően. A kültéri fehér falak a legszebbek, ha sok zöld környezetet helyeznek el. De a szürke árnyalat ebben a határozatban elhalványultnak és kifejezetlennek tűnik. Előnyös a szerkezet legfényesebb elemeinek lekapcsolása.

A matt festék nem adhat ilyen fényes fényt fényesnek nem maszkolja az anyag anyagát. Ez a pillanat különösen fontos a fa festésére.. Nemcsak a homlokzati falak tervezésére vonatkozik, hanem a művészi kézművesség kialakítására is. Az áttetsző festék hasonló hatást fejt ki, ami még jobban felfedi az eredeti textúrát. A Lessing festékek kezdetben színezettek vagy nem polírozhatók, az első esetben meg kell találni, hogy mennyire biztonságos a használt szín.

felületi

Fontos megjegyezni, hogy az adott festék kiválasztását a befejezendő fafelületek jellemzői és funkciói határozzák meg.

 • A ház belsejében lévő lépcsőhöz viszonylag sokféle színezék használható. Amikor az eredeti fa kialakítása nagyon elegáns, és nem akarja elrejteni, ne használjon festéket, hanem fényes vagy matt hatású lakkot. A textúra mentése segít a könnyű festéknek a felület előzetes feltöltése nélkül. Ezekkel a paraméterekkel együtt nagyon fontos a gyors száradás és a tartósan koncentrált szagok hiánya.
 • A lépéseket olyan kompozícióval kell fedni, amelyet a lehető legnagyobb mechanikai stabilitás jellemez. Ha a lépcsőház a házon kívül helyezkedik el, vagy főként kívülről kerül felhasználásra, ajánlatos a kültéri munkákhoz fafestéket használni.
 • A nehézségeket gyakran az ablakok festékének megválasztása okozza, mivel nagyon különbözőek és jellemzőik.A nedvesség és a hideg ellenállás, a mikroorganizmusokkal szembeni hatékony ellenállás, enyhe kopás és elszíneződés még durva üzemi körülmények között is kötelezőek az ablak külső felületének festésénél.
 • Ha a festék nem felel meg az adatkövetelménynek, akkor nem használható a felhasználásra. De a toxicitás szintje nem annyira kritikus, hogy biztonságosan kiválaszthassa a leginkább ellenálló a különböző tényezők bevonásával. Kérdezd meg, mennyi lesz a festék műanyag, mert sok hőmérsékleti különbséget kell tapasztalnia.

Melyiket választani?

Mielőtt fát festene, fontolja meg néhány fontos pontot:

 • a kezelt szerkezet fajtája;
 • a termék alkalmazásának feltételei (alkalmazandó);
 • hogy a bevonatot először vagy az előző réteg tetején alkalmazzuk;
 • mi legyen a felület megjelenése a festés után - átlátszó vagy egyáltalán nem fény.

Az átlátszatlan fa színező keverékek szinte mindig a három csoport egyikébe tartoznak: alkid, akril vagy olaj.

 • Alkid festék könnyen megmarad még a szibériai fagyoktól, és gyorsan szárad, de nem megfelelő, ha mélyen áztassa a fát. Jellemzően ilyen kompozíciók szükségesek egy kültéri ajtó, ablakkeret vagy homlokzat kialakításához.
 • Festés akrilgyanták alapján Modernebbnek és praktikusabbnak tekintik, de költsége meglehetősen magas. A költségek indokoltak, ha egy játéktermet szeretnénk, amely teljesen biztonságos a gyermekek számára, vagy egy kültéri szerkezet. A fa „lélegezni”, és nemcsak ecsettel, hanem bármilyen más eszközzel is akril festéket alkalmazhat.
 • Olajfestékek gyakorlatilag kihasználatlan a toxicitás, az egyéb festékekkel való alacsony kompatibilitás (újra festés esetén), a kellemetlen szag és a foltok magas kockázata miatt. Ezenkívül ezek a színező keverékek drágábbak, mint a kényelmesebb akril festékek.

Az egyetlen eset, amikor az olaj alapú festék használata javasolt, a munka mennyiségének minimalizálása és a fa telítettsége.

 • A díszítéshez választani kell gyengéd kompozíciókamelyek megvédik a fát a környezet káros hatásaitól. Az ilyen anyagok előnye a vastagabb külső réteg kialakulása. Az épület külső felületeinek befejezésekor nagyon fontos az anyagba való mély behatolás és a festett felület vízzel károsodásának képtelensége.

Gyártók és vélemények

Az épületfestékeket sok vállalat készíti, de nem mindegyik kiváló minőségű és tisztességes terméket gyárt. A finn cég Tikkurila termékei, amelyek évek óta az orosz piac egyik vezető pozícióját elfoglalják, figyelmet szentelnek. A márka által képviselt festékek közül a leggyakrabban vásárolt szilikonkeverékek.. Az ügyes alkalmazás lehetővé teszi, hogy a festett felület ne csak fényes vagy matt fényes legyen, hanem az ilyen textúrák utánzása, mint a szatén és a gyöngyház.

A skandináv fejlesztések lehetővé teszik a gőzöket, ami azt jelenti, hogy a nedvesség stagnálása nem következik be. Hosszú ideig fognak tartani., teljesen biztonságosak az emberekre és a természetre nézve, gyakorlatilag nem lehetnek mechanikus hatásuk miatt megsemmisítés. A fogyasztók rámutatnak ezeknek a bevonatoknak az ilyen pozitív aspektusaira, mint a minimális szennyezés és a viszonylag alacsony anyagfelhasználás.

A magánházak homlokzatainak festékeit széles körben használják. márka "Kaparol"mert nem nehéz kiválasztani az Ön számára megfelelő színezéket közöttük. Ugyanakkor nem szabad aggódnia a bevonat élettartama, környezetvédelmi és egészségügyi biztonsága miatt. Leggyakrabban használt azúrkék, amely lehetővé teszi a külső szerkezetek - tető, kárpit, falazás, keretek, fa kapuk és redőnyök - vágását. A "Kaparol" sorban vannak megoldások a fa szerkezetének és színének megőrzésére, amennyire csak lehetséges..

Szlovén cég, Belinka A fák felületét védő festékek és termékek széles skáláját gyártja. Mindegyiket úgy tervezték, hogy hangsúlyozzák a természetes textúrát. A Toplasur UV Plus nagyon jól blokkolja az ultraibolya sugárzást, és a fa megjelenését a legkeresettebb színekkel alakítja át. A vélemények alapján az első réteg nagy festékfogyasztást igényel, de lehetővé teszi, hogy összpontosítson a faszerkezetre.

Német festékek Zobel teljes mértékben megfeleljen az orosz szabványok követelményeinek és a gyakorlati felhasználási feltételeknek. Erős hideg expozíció esetén is a legjobbak.A kétségtelen előny az is, hogy a festéket egyedileg árnyékolhatjuk.

Garantált élettartam, hámlás nélkül, amint azt számos vélemény is mutatja, a házak homlokzatai esetében is legalább 5 év.

termékek Biofa cég Meglehetősen tökéletesnek tekinthető, de figyelembe kell venni, hogy inkább olyan színű, mint a színező hatású fa feldolgozása, nem pedig a festék. Az ilyen készítményeket csak jól vágott és csiszolt felületen lehet alkalmazni.

Dufa cég a színező készítmények meglehetősen széles választékát képviseli. Mindegyik vízalapú (környezetbarát), és speciális felhasználási feltételek mellett választható. A piacon mind a nedvesség ellenálló (színezésre van szükség), mind a legélénkebb színezőanyagok. A vállalat termékeire vonatkozó visszajelzések rendkívül pozitívak.

cég Sikkens Körülbelül két évszázadon át kitűnő festékeket és lakkokat gyárt, ami lehetővé teszi, hogy ne korlátozzuk a tipikus megoldásokat és hozzunk létre egy igazán eredeti belső teret. A felhasználók tudomásul veszik a megfelelő árnyalatok, a kedvező árak és a festékek és lakkok könnyű használatának megkönnyítését.

Sikeres példák és lehetőségek

Tekintsünk néhány jó lehetőséget a különböző összetételű fa színezésére.

A teraszra külön-külön, a lehető legpontosabban kell kiválasztania a festéket, figyelembe véve az adott fafajok összes jellemzőjét. Nem kétséges, hogy a fa nyílt területeit sötétebbre kell festeni, hogy az utcai szennyeződés és a por kevésbé negatív hatással legyen. Ugyanakkor a belső fedélzeten ez a követelmény nem mindig, hanem csak tervezési okokból van.

Az „ókori” festés nem mindig jelent patinás hatást, de sötétebb és telítettebb színeket kell használni. A kép világosan megmutatja, hogyan helyettesítik a fa eredeti világos hátterét.

A polimer festékek használatát indokolja a magas behatolási teljesítmény, az ultraibolya sugárzás alacsony érzékenysége, a kémiai és légköri ellenállás.

Választhat vörös, lila, sárga vagy zöld tónusokat - mindannyian vonzónak tűnnek.

A fa festésének technológiája a következő videóban lesz látható.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba