Mi különbözteti meg a festéket a zománctól: a kompozíciók részletes összehasonlítása

Jelenleg a falak festésére különböző típusú festékeket használnak. A modern gyártók meglehetősen széles körű befejezőanyagokat kínálnak a vásárlóknak, ami megkönnyíti a legjobb választás kiválasztását egy adott felülethez. A zománcfestékeket egyre inkább a falak és mennyezetek festésére használják, mint a standard keverékeket.

struktúra

Ahhoz, hogy megértsük, mi a zománc és milyen különbségek vannak a szokásos festékkel, meg kell ismerkedni a kompozícióval. Az alap kötelező összetevője lakk. Ide tartoznak a különböző töltőanyagok és pigmentek is, amelyek lehetővé teszik a kívánt szín elérését. A zománc másik fontos összetevője a fehérpárlat vagy oldószer.

Ezen összetétel miatt az anyagot széles körben használják mind a belső, mind a külső munkákhoz. A zománcok minden felületre jól illeszkednek, ami nagyban leegyszerűsíti a festést. Ez vonatkozik a fa, a fém és a téglákra is.

A szakértők azt javasolják, hogy hagyják abba az ilyen festékek használatát a tűzveszélyes helyiségekben. Ez azzal magyarázható, hogy a zománcban lévő lakk nagyon gyúlékony. Ezek a keverékek tisztességes teljesítményt nyújtanak, ami megkülönbözteti őket a sok befejező anyagtól.

Az ilyen készítményeket a nedvességgel szembeni jó ellenállás jellemzi, és nem félnek a környezet negatív hatásaitól.

típusok

Meg kell jegyezni, hogy a modern gyártók többféle zománcot mutatnak az ügyfeleknek. Ezek a következők:

  • Alkid készítmények. Ezek a befejező anyagok tartósak és könnyen kezelhetők. Ezenkívül ezeket a vegyületeket gyakran használják falak festésére magas páratartalmú helyiségekben.
  • Poliuretán típusok. Ezeknek az opcióknak a fő jellemzője a kopásállóság. Gyakran használják a nagy forgalmú helyiségekben.
  • Nitrozománcfestékek. Ezeknek a vegyületeknek a fő összetevője a cellulóz-nitrát. Az ilyen zománcok pozitív jellemzője az azonnali szárítás.

A fenti típusok mindegyike használható bizonyos körülmények között. De mielőtt megvásárolná a zománcot, meg kell ismerkednie a szokásos festékek tulajdonságával.

Festési funkciók

Kezdetben érdemes megemlíteni, hogy a festéknek a zománchoz képest szélesebb fogalma van. A közönséges fajok fő összetevője a lenmagolaj, amelyet a gyártási folyamatban főznek. A zománctól eltérően a festékeket kizárólag a felület színezésére használják. Az ilyen kompozíciók teljesen más tulajdonságokkal rendelkeznek, amelyeket érdemes olvasni.

A közönséges festék konzisztenciája meglehetősen viszkózus. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy olyan komponenseken alapul, mint az olaj és a lenolaj. A latexet és az emulziót kiegészítő komponensként használják. Ezen túlmenően a szokásos festék összetétele szükségszerűen tartalmazott olyan összetevőket is, amelyek a felületre való felvitel után egy filmet képeznek. Gyakran egy oldószert adunk az aljához, úgyhogy az anyag megfelelő alkalmazhatóságot biztosít.

Ma sokféle változatos festék létezik. A legnépszerűbb a víz diszperzió. Ezeknek az opcióknak a sajátossága a speciális vizes diszperziók jelenléte, amelyek kötő komponensekként működnek.

Sok szakértő szerint az ilyen festékek ideális választás falak és mennyezetek festésére, mivel nem tartalmaznak káros szennyeződéseket.

Nagy igény esetén is megbízható szilikátfajok vannak. A művészeti és ragasztófestékek egyaránt népszerűek.

A kompozíciók különbsége

Ahhoz, hogy megértsük, melyik opciót használják legjobban a felület festésére, szükség van a zománc és a szokásos festék összehasonlítására. Először azt kell mondanunk, hogy az első típus felületek felületekre van szükség, az alkalmazás után egyfajta vékony üvegréteget képezve. Emellett a zománcot magas hőmérsékletű feldolgozásnak vetik alá.

Az olajra vagy a vízre alapozott festékek esetében egy adott felület színének biztosítására használják. Ne felejtsük el, hogy a lenolajat a pigmentek feloldására használják. Ha zománcot használ, akkor erre a célra oldószert használnak.

A festékek a zománcokhoz képest alacsony védelmi tulajdonságokkal rendelkeznek.

A zománcok olajtermékekkel szembeni fő előnye, hogy nemcsak a helyiségek festésére szolgálnak. Az alkid opciókat gyakran használják homlokzatokhoz. Jó stabilitás és tartósság jellemzi.

A hasonló vegyületekkel történő kezelés után ezeket vagy más felületeket különös figyelmet kell fordítani. Az alkalmazott zománc bevonat sima és fényes lesz. A festékkezelés kissé eltérő eredményt ad. A színezés után a felület tompa megjelenésű és unalmas.

A zománcfesték közötti különbség a keménység és a rugalmasság. Az első opció nagyobb teljesítményt nyújt. Az időjárási viszonyok vagy szélsőséges hőmérsékletek hatására a festék elveszítheti eredeti tulajdonságait, ami nem a zománc esetében.

Ezeknek a befejező anyagoknak a különbsége abban rejlik, hogy a zománcokat bizonyos tárgyak feldolgozására használják. A nagy felületekhez festékek szükségesek. Emellett az olaj vagy más készítmények egy kicsit olcsóbbak, mint a zománc.

A téma folytatásakor tekintse meg a zománc, a festék és a lakk közötti különbségeket.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba