Kézzel öntött téglák: jellemzők, gyártás, kiválasztási szabályok

 Kézzel öntött téglák: jellemzők, gyártás, kiválasztási szabályok

A kézzel készített tégla különbözik a szokásos műszaki paraméterektől, valamint a szokatlan színektől és a textúrától. Az ilyen termékeket főként restaurálásra és belső munkákra használják (kályhák és kandallók, régi épületek helyreállítása).

Gyártási jellemzők és formázási módszerek

Az agyag tömbök termelése titkai. A képződés egyszerűnek tűnhet, de hosszú és munkaigényes folyamat, amely megköveteli, hogy a mester pontosan kövesse a munka minden szakaszát.

A szennyeződésekből jól tisztított kis agyagok előállítására. Speciális lerakódásokból nyerik ki, különböző színű (fehér, kék, szürke, piros). Ha különböző arányban keveredik, a gyártók bármilyen árnyalatot érhetnek el. A téglagyártás szempontjából a legmegfelelőbb a különböző agyag, amely nem igényel további adalékanyagokat.

A kézzel készített téglákat fészer vagy beltér alatt kell elkészíteni. A szitált agyagot vízzel híg sűrű tömegű állapotra hígítjuk, amely jól tartja a formáját.

Még mielőtt az űrlapmesterbe való behelyezés folyamata manuálisan elkezdődik, a formálás megkezdődik. A huzal segítségével az asztalon elkészített tömeg darabokra vágódik. Minden darabnak meg kell felelnie az űrlapnak megfelelő méretnek, hogy teljesen kitöltse.

A téglaforma egy sima belső felületű doboz. Ezek a dobozok sűrű textúraból készülnek, így a folyamatban nem torzulnak és nem duzzadnak.

Az űrlap kitöltése előtt a belsejét finom homokkal borítják, hogy megkönnyítsék az extrakciót. Szintén homok segít elérni az idősebb tégla hatását. A tüzelés után a tégla körülbelül egy méteres magasságból esik le, így a felületen kis repedések és hornyok jelennek meg, amelyek tovább erősítik a „régi” utánzatot.

A szakértők azt javasolják, hogy a szeletelt agyagot előkészített formába vágják. Így az űrlap teljesen kitöltött, és a késztermék minősége nő. Ne adjunk hozzá az agyagtömeget a formában, ha nem elég. Ez csökkenti a tégla minőségét. Amikor az űrlapot megtöltik, a felesleges agyagot késsel vagy huzallal vágjuk.

Ezután a nyers blokkot óvatosan eltávolítják a penészből, és kiszárítják. A következő tégla kialakításához az űrlapot az agyag maradványaiból eltávolítják, és ismét homokkal szórják, a következő lépés a szárítás. Ez az eljárás szükséges a felesleges nedvesség eltávolításához és az égetésre való felkészüléshez. A szárítás után a nyers tömböknek legfeljebb 10% nedvességtartalmúaknak kell lenniük. A szárítási helyiségben állandó hőmérsékletet kell tartani, jól szellőztetni kell. A nyers blokkokat egy-három hétig szárítjuk, mindez külső körülményektől (hőmérséklet, páratartalom, stb.) Függ. A felesleges nedvességet is eltávolíthatja meleg levegő fújásával a blokkokba.

A végső szakasz egy speciális kemencében pörköl. A kalcinálás több szakaszban történik különböző hőmérsékleteken. Először 2000 ° C hőmérsékleten felmelegszik és eltávolítja a maradék nedvességet. Ezután a hőmérséklet 8000 ° C-ra emelkedik, megkezdődik a szinterelés és a teljes egység kialakítása. Ezután a hőmérséklet fokozatosan csökken. Az egész folyamat több mint 6 órát vesz igénybe.

Az iparágban két fő formázási módszer van:

 • műanyagból;
 • félszáraz.

A műanyag eljárásnál a nyers blokkokat több hétig szárítás előtt szárítjuk. Ha a blokk nem elég száraz, akkor a kemencében összeomlik. Ha ez nem történik meg, a késztermék minősége továbbra is jelentősen romlik.

Sok gyártó felgyorsítja a szárítási folyamatot, és megpróbálja elkerülni a késztermék repedését a szennyeződések hozzáadásával az agyaghoz (pala, fűrészpor, szén). Azonban a sérült technológiával készült tégla sötét foltokkal rendelkezik a felületen. Az ilyen termékek nem megfelelőek és rövid élettartamúak.

A félszáraz módszert sokkal később kezdték használni. Gazdaságosabbnak tekinthető mind időben, mind befektetésben. Agyag szárításához speciális dobokat használtak. Ezután az agyagpor térdgombos prései téglákat alkotnak, amelyeket azonnal el lehet küldeni a tüzelésre. Ez a módszer nemcsak időt takarít meg, hanem jobb termékeket is kap.

Kézi fröccsöntés esetén a téglákat kis adagokban gyártják. A folyamat nem igényel lenyűgöző befektetést. Ezen túlmenően a gyártási technológia kisebb méretekben jobban megfigyelhető, így a blokkokat nagy szilárdság és tartósság jellemzi.

Különbség a klinkertől

A téglák kézi gyártásához speciális típusú agyaggal - Cambrian. A klinker esetében egy másik fajta rugalmasabb és tűzállóbb. Ez az agyag kevés kémiailag kötött vizet tartalmaz más fajtákhoz képest.

A klinkert nagy nyomású formában öntjük, és legfeljebb 20 000 ° C-on kalcináljuk. A klinker összetétele mész és só, amely erőt biztosít és megakadályozza a vysola megjelenését. Magas hőmérsékleten történő égetés lehetővé teszi, hogy sima és sima felületű, repedések és pórusok nélkül sűrű tömböt kapjunk.

A klinker falai elviselik a nedvességet és a hirtelen hőmérsékletváltozásokat. A kézzel készített tégla összeomlik, amikor a hőmérséklet csökken, így gyakorlatilag nem használják házak építéséhez. Ebben az esetben a klinker működési és mechanikai tulajdonságai miatt a legmegfelelőbb anyag.

Kézzel öntött tégla
klinker tégla

Előnyök és hátrányok

A kézzel készített téglák fő előnye a nagy szilárdság. Több évtizede megőrzi tulajdonságait és megjelenését.

A kézzel készített téglák egyéb előnyei:

 • nem adja át a nedvességet, szárazon hagyja a helyiséget;
 • fagyállással rendelkezik, minden klimatikus zónában használható;
 • nem alakul át deformáció és repedés;
 • jó hang- és hőszigetelési tulajdonságokkal rendelkezik;
 • környezetbarát.

A hátránya a magas ár, amely a folyamat munkaigényességével és az alacsony termelékenységgel (a gyárilag automatizált termeléshez képest) kapcsolódik.

Alkalmazási lehetőségek

Kézi formájú téglák műemlékparkok, épülethomlokzatok burkolásához. Az exkluzív belsőépítészethez, kandallók, kémények és egyéb, melegített belső kialakításokhoz használatos. Egy ajtó vagy ablak nyílásba helyezhető, kerítés, oszlop, ív, boltív, pavilon vagy pad.

A kézzel készített tégla lényegesen magasabb a normálnál. De a kiváló teljesítménytulajdonságok, a nagy szilárdság, a gazdag színskála és a szokatlan textúra miatt az ár indokolja. Különösen az ilyen tégla értékelni fogja a luxusmodellek szerelmeseit "antik".

Kiválasztási kritériumok

A választás során vegye figyelembe a következő pontokat:

 • a méreteket optimálisan kell kiválasztani a hulladék csökkentése érdekében;
 • fontos, hogy előre meghatározzuk pontosan a színeket;
 • a blokkok szilárdságát a projekt követelményeinek figyelembevételével kell kiválasztani (az ajánlott nedvességelnyelés legfeljebb 10%, a fagyállósági osztály F50).

A külföldi gyártótól származó téglák kiválasztásakor figyelembe kell venni a gyártó által bejelentett jellemzőket, valamint azokat a klimatikus feltételeket, amelyekben a termékeket használni lehet. A költségek tekintetében azok meghaladják az analógokat, de a paraméterek magukért beszélnek: az M100-M300 szilárdsága, F100 fagyállósága, nedvesség felszívódás - 8-10%.

Éghajlatunk feltételeihez a kiváló minőségű Muhr német cég termékei alkalmasak.

A német márka előnyei:

 • árnyalatok, textúrák nagy választéka;
 • magas fagyállósági osztály;
 • a magas páratartalom és közvetlen napfény hatásának megőrzése;
 • a használat során nincs veszélye a sérülésnek;
 • csak ártalmatlan anyagok jelenléte.

Az orosz gyártók közül kiemelkedik a "Donskie Zori". A termékek minősége leginkább hasonló a külföldi gyártókéhoz. Ennek a márkának egy tégla ára alacsonyabb, mint a belföldi alapanyagok használata miatt az importált termékek ára. A termékek megfelelnek a Qbricks minőségi szabványainak.

A gyártási előírásoknak megfelelően a kerámia első téglának a következő jellemzőkkel kell rendelkeznie:

 • érvénytelenség - legfeljebb 48%;
 • nyomószilárdság - legalább M75;
 • fagyállóság - legalább F50;
 • nedvesség felszívódás - legalább 6%, de legfeljebb 28%

gyártók

Az orosz piac főleg importtermékekből áll:

 • Wienerbeger (Ausztria) - az egyik vezető vállalat, amely termékeinek felét Oroszországban értékesíti;
 • Nelissen (Belgium) - különbözik attól, hogy ritka színekből álló téglákat állít elő, amelyek közül sok nem található más vállalatokban;
 • Lode (Lettország) - a termékek nagy választéka a színek és textúrák;
 • CRH (Írország) - egy olyan cég, amely először létrehozott egy téglát, amely a világítástól függően megváltoztatja a színt (ennek érdekében nem használnak speciális kémiai adalékanyagokat, hanem egy speciális pörkölési módszert);
 • Klinkerwerke MUHR (Németország) főleg a helyreállítási munkákhoz használják.

A „Kerambrok” (Ukrajna) üzem volt az első, aki tömeggyártást állított elő, és kézműves anyagot kezdett gyártani „Ekaterinoslavsky tégla” márkanév alatt. Minden másolat egyedülálló a maga módján, mivel a teljes gyártási folyamatot kézművesek végzik.

A "Petrovsky tégla" (Oroszország) kereskedelmi ház viszonylag nemrégiben kézzel készített téglákat gyártott (2015 óta). A tégla tömbök európai formátumban készülnek, minden követelménynek megfelelően. A vállalat folyamatosan bővíti termékkínálatát, az egyes paraméterek szerinti termékek gyártásával foglalkozik, stabil kereskedőhálózattal rendelkezik. Már belépett a szomszédos országok piacain.

További információ a kézzel készített téglákról az alábbi videóban.

az
Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba