Föld tégla: hogyan kell kiválasztani és elhelyezni?

A lakossági (és nem csak) struktúra jelentős terhelései nemcsak az alapítványt, hanem a pincét is magukban foglalják. Ezenkívül az utóbbi ki van téve olyan negatív külső tényezőknek, mint a csapadék, valamint az építés első része. Ezért olyan fontos, hogy a bázisra kiváló minőségű és tartós anyagokat válasszunk, amelyek sok éven át problémamentesen fognak szolgálni. Ma közelebbről megvizsgáljuk az olyan építőanyagokat, mint az alagsori tégla, és megtudjuk, hogyan kell megfelelően rakni.

követelmények

Mielőtt egy bizonyos típusú téglát kerestek az alagsor építéséhez, meg kell találnia, hogy milyen követelményeknek kell megfelelnie.

 • Egy ilyen építőanyagnak elegendő sűrűséggel és merevséggel kell rendelkeznie. Túl műanyag és törékeny termékek nem működnek. A megfelelő téglát nem szabad súlyos terhelések hatására deformálni.
 • A bázis téglának kopásnak kell lennie. Nem szabad félni a csapadéktól. Ezenkívül ez az építőanyag nedvességálló. Ellenkező esetben nagyon rövid időre szolgál, és hamarosan összeomlik.
 • Ezeknek az építőanyagoknak nem szabad félniük az alacsony hőmérséklet és a fagyoktól. Az alagsori tégla vízfelvételének a lehető legalacsonyabbnak kell lennie. Ellenkező esetben az építőanyagok egyszerűen repednek és meghibásodnak.
 • Az alagsor építőanyagának szabványos dimenziós paraméterekkel kell rendelkeznie. Ha az anyag megfelel ennek a követelménynek, akkor a telepítés egyszerű és gyors lesz, és képes lesz egy tapasztalatlan otthoni varázsló kezelésére.
 • A bázis téglát kellően jó és megbízható tapadással kell megkülönböztetni az építési munkákhoz kiválasztott habarcshoz.
 • A terméknek környezetbarátnak kell lennie. A mérgező termékek használata nem lesz a legjobb megoldás.
 • Nincs értelme, hogy túl drága téglát vásároljon az alaphoz. Ennek az építőanyagnak megfelelő árat kell biztosítania.
 • Az alagsori tégla típusa szintén fontos. Esztétikusnak és vonzónak kell lennie.

Miért van szükség bázisra?

A tégla alagsor szerkezetei:

 • a falak teljes védelme az alacsony hőmérsékletű és káros nedvességtartalmú szerkezetekbe való bejutás érdekében;
 • a megfelelő vízszintes sík kialakítása az ezt követő lefektetéshez;
 • egyenletesen osztja el a terhelést az alapra;
 • biztosítsa a legalacsonyabb padló szintjét;
 • magasabb technikai földalatti;
 • az épületet esztétikusabbá és szilárdabbá teszi.

A fenti feladatokból arra lehet következtetni, hogy az alagsor építésénél csak a kiváló minőségű téglákat kell kiválasztani, amelyek könnyen hordozhatják a nehéz terheket.

típusok

Az alagsori építéshez különböző típusú téglákat használhat. Fontolja meg a legnépszerűbb és leggyakoribb lehetőségek jellemzőit.

szilikát

Az alagsor építésében nagyon gyakran használják a szilikát téglát. Egy ilyen építőanyagot nagy szilárdság jellemez, de ugyanakkor lenyűgöző súlya van, így nem mindig kényelmes vele dolgozni. A szilikát víz felszívódásának mértéke 8-16%. Az ilyen termékeket a kvarchomokból és a mészből készült speciális készítmény sajtolási technológiájának megfelelően állítják elő. Az ilyen komponensekből nagyon erős és tartós blokkok alakulnak ki. Ugyanakkor egy komoly hátrányuk is van - a vízzel szembeni viszonylag alacsony ellenállás jellemzi.

A szakértők szerint a megadott építőanyag nem alkalmas a középsávra. Még ha hasonló körülmények között a ház falai megbízható szilikát téglából készülnek, az alagsor általában vízállóbb anyagból készül.

anyagias

Gyakran az alagsor kialakításánál a mesterek népszerű agyag téglákhoz fordulnak. Ezt az építőanyagot hőkezelési technológia, azaz „sült” bevonásával végezzük.

Agyag téglák jóak, mert vízállóbbak, különösen a szilikát termékekkel összehasonlítva. De figyelembe kell vennünk, hogy egyáltalán nem számít, hogy ez az anyag testes vagy üreges - mindkét változat aktívan felszívja a nedvességet a szerkezetükbe. Ez a minőség befolyásolja a tégla szerkezetek fagyállóságát. A pórusok fagyasztása esetén a víz elkezd terjeszkedni, és ezért maga is elszakad.

Ha az agyag téglákat választja az alap készítéséhez, akkor jobban támaszkodhat a márkájára. A különböző jelölésekkel és jellemzőkkel rendelkező termékek eltérőek. Néhány modell hideg ellenálló, míg mások alacsony hőmérsékletre nem készülnek. Például az M150 téglák zökkenőmentesen továbbíthatják több mint 60 fagyasztási és felengedési ciklust. Minél magasabb a márka száma, annál nagyobb a fagyállóság.

Kerámia saválló

Kiváló teljesítményt nyújtó kerámia saválló tégla. A következő tulajdonságokkal rendelkezik:

 • ellenáll a nedvességnek és nedvességnek;
 • "Nem félnek" a szélsőséges hőmérsékletektől;
 • fagyálló;
 • viszonylag alacsony a vízfelvétel;
 • jó hangszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik;
 • Jó hőszigeteléssel rendelkezik.

Ezt a közös építőanyagot nagy sűrűség jellemzi, így megengedett, hogy akár többszintes szerkezeteket is építsenek belőle. A kerámia tégla másik fontos jellemzője a veszélyes környezetekkel szembeni ellenállás. Ez a minőség nagyon fontos a csocsó számára, mivel a talajban és a csapadékban különböző kémiailag aktív komponensek vannak.

Az ilyen készítmények összetételében ilyen szükséges alkotóelem van agyagként, kiegészítve dunittal.

klinker

A klinker tégla vízfelvételének mértéke 3-5%. A népszerű klinkerlemezekhez hasonlóan az ilyen építőanyagok speciális savanyú minőségűekből készülnek, a magas hőmérsékletű környezetben az együtéses technológiának megfelelően.

A klinker téglák teherbírása jóval magasabb, mint a szabványos vörös építőanyagoké. Ezenkívül jó dekoratív tulajdonságokkal és színstabilitással rendelkezik. Sok vállalat 100 évig garantálja ezeket a termékeket. Ne feledjük azonban, hogy az ilyen termékek drágábbak, mint más opciók.

Kiválasztási kritériumok

Ha tiszta és kiváló minőségű alapot szeretne építeni, akkor ki kell választania a megfelelő téglát. Ebben az esetben a következő fontos kritériumokra kell támaszkodnia.

 • Ugyanaz a szín és a tégla alakja a pártban. Ügyeljen arra, hogy figyeljen ezekre a paraméterekre. Ha a csomagban lévő egyes téglák árnyalatukban változnak, azonnal elkapja a szemet. Az ilyen anyagok építése diszharmonikusnak tűnik. Ha a tégla alakja különbözik, akkor majdnem lehetetlen vagy rendkívül nehéz építeni a helyes konstrukciót.
 • Felületre. Nézze meg az összeszerelendő tégla felületét az alagsor építéséhez. Teljesen síknak és épnek kell lennie - nincs rajta repedések vagy zsetonok. Ha még mindig megfigyelik, jobb megtagadni az ilyen termékek megvásárlását - talán nem fog sokáig tartani, és nem fognak ellenállni az ugyanazon téglaház súlya alatt álló komoly terheknek.
 • Színezés. Nézd meg a tégla színét. Nemcsak az összes tégla esetében azonosnak kell lennie.Ezeknek az anyagoknak a színe kellően világos és egyenletes. Dim és fehéres területek nem lehetnek.
 • Költség. Természetesen minden fogyasztó pénzt szeretne megtakarítani, és nem csak kiváló minőségű, hanem olcsó téglát is vásárolni. Legyen óvatos. A gyanúsan alacsony költségű anyagok rossz minőségűek lehetnek, és nem jelentenek komoly terheket.
 • Értékesítési hely. Szükséges a tégla megszerzése a várostól ismert ellenőrzött üzletek alagsorának építéséhez. Jobb megtagadni a bazárt és a bolt termékeit - ritkán nagyon jó minőségű és megbízható. Vásárláskor tanácsos minőségi tanúsítványt kérni az eladótól, amely felsorolja az építőanyag összes jellemzőjét. Ha a kérést elutasították, akkor jobb, ha nem kockáztat, és egy másik boltba kerül.

Hogyan kell elhelyezni a saját kezével?

Teljesen lehetséges egy tégla alagsor építése saját kezével. A legfontosabb, hogy csak kiváló minőségű építőanyagokat használjunk, és figyelembe vesszük az ilyen munkák minden jellemzőjét. Ismerjük meg őket.

 • Fontos szem előtt tartani, hogy az alagsori szerkezet vastagsága mindig attól függ, hogy melyik anyagból készül a homlokzat. Ha téglából készül, akkor az alaplap szélességének legalább 51 cm-nek kell lennie, ha egy rönkházról beszélünk, akkor elég lesz egy 25 cm-es alap.
 • A fektetést általában 1,5 vagy 2 tégla szélességben végezzük. A kupak teljes magassága legalább 30 cm legyen.
 • Annak érdekében, hogy a téglát helyesen és biztonságosan lehessen elhelyezni, javasoljuk, hogy mész és szitált homok segítségével M200-nál alacsonyabb fokozatú cementoldatot használjon. Az arányok a következők: 1 rész cement és 6,7 homok, valamint 0,7 agyag vagy mész.
 • Fontos az összetétel konzisztenciájának figyelemmel kísérése. Sűrűnek kell lennie, mint a tészta. A cement 1 részén általában körülbelül 0,8 rész víz van. Annak érdekében, hogy egy túl folyékony összetétel vastagabb legyen, több mészben vagy agyagban keverhető. A szakértők azt is javasolják, hogy a lágyítók egy kis részét összekeverjük (ezeknek az összetevőknek a használata során mosószert használhatunk).
 • Annak érdekében, hogy hatékonyan vízállóvá tegye az alagsori szerkezetet, futtathatja a tetőfedő vagy a tetőfedő lapokat. Bitumenmasztikával borított alapot kell elhelyezniük. 2 rétegben szerelt vízszigetelés az addícióval azonos masztikus formában.
 • A tégla alapját megfelelően szigetelni kell megfelelő bevonatokkal.
 • Annak érdekében, hogy az alagsoron kívül megbízhatóan védett legyen a kedvezőtlen külső tényezőktől és a csapadéktól, minőségi befejezéssel kell kiegészíteni. Nemcsak a szerkezetet védi, hanem vonzóbbá és esztétikusabbá teszi.

tippek

Az építési munkák megkezdése előtt meg kell győződnie arról, hogy az alapítvány vízszintes. És egyáltalán nem számít, hogy milyen alapot építettek a helyszínen - szalag, oszlopos vagy más. Mindenképpen meg kell győződnie arról, hogy helyesen teljesít.

Ha a bázis építéséhez szilikát téglát választott, akkor emlékezzen arra, hogy bár nagyon tartós, gyorsan felszívja a folyadékot, majd duzzad, és elveszíti szilárdsági tulajdonságait. Ezt az építőanyagot csak akkor érdemes kapcsolatba lépni, ha viszonylag száraz éghajlatú térségben él. Ebben az esetben gondoskodnia kell egy jó vízszigetelő alagsori szerkezetről.

Ha nem találta a tökéletes téglát a bázis szervezéséhez, akkor betonból lehet építeni.

Mielőtt közvetlenül a telepítési munkába lépne, meg kell számolni, hogy milyen mértékben kell vásárolni az építőanyagot. Ehhez megengedett, hogy online számológépeket és szolgáltatásokat használjunk építési portálokon, vagy megpróbáljuk elvégezni az összes számítást önállóan. Természetesen a legtöbb esetben az emberek az első módszerhez fordulnak, mert sokkal nehezebb hibázni.

A szakértők erősen javasolják, hogy egy kis téglát vásároljanak az alapzathoz, figyelembe véve a hibás alkatrészekkel való esetleges ütközés lehetőségét vagy a szállítás során bekövetkező sérüléseket.

  A csemegtéglát gyakran kiegészítik különböző burkolóanyagokkal. A gyönyörű kőművészet ma különösen népszerű. Harmonikusan néz ki a különböző árnyalatok legtöbb meglévő homlokzatával. Ezzel a kiegészítéssel az otthon sokkal érdekesebb lesz.

  A kőműves habarcs nem csak a kész állapotban vásárolható meg, hanem magának is vásárolhat. Ehhez a cementet és a homokot 1 - 3 arányban veszik fel.

  Tégla alagsorszerkezet felállításakor a habarcsot legfeljebb 1 cm-es vastagságban kell elhelyezni, különösen fontos betartani ezt a szabályt, ha a szerkezet alapja vasbeton blokkokból áll.

  Sok felhasználó érdekli, hogy megengedett-e olyan téglát használni, amelyet a gyártási folyamat során nem lőttek ki a bázis szervezésére. Igen, az ilyen építőanyagok használata megengedett, de a szakértők azt tanácsolják, hogy előnyben részesítsék azokat a blokkokat, amelyek mégis átmentek az eljárás során. Javasoljuk, hogy a fel nem használt téglákat csak akkor használják fel, ha nem lehet más anyagokat vásárolni.

  Ne felejtsük el az alagsor szigetelését, ha lakóépületet építesz. Figyelembe kell venni azt is, hogy háromféle alagsorszerkezet létezik: a bejárat, a külső falak vége és a bemélyedés. Ez utóbbi mindig lakóépületekre van kialakítva, a külső fal alapjaitól 6 cm mélységben.

  Az alagsori tégla kiválasztásának és elrendezésének módját lásd az alábbi videóban.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba