A tégla súlya és annak mérése

Tégla - a leggyakoribb építőanyag a világon. Nélkül nehéz elképzelni lakóépületeket, ipari épületeket és különböző létesítményeket. A figyelembe vett építőanyagok különböző méretűek, különböző sűrűségű anyagokból készülnek, és a különböző technológiák szerint súlykülönbségekkel rendelkezik. A súlyparaméterek fontosak, mivel az alapítvány számított értékei, amelyeken az épület vagy szerkezet teljes terhelése, a szerkezet szilárdsága függ, attól függ.

Téglafajták és jelek

Számos tégla van, és a hazai állami előírásoknak megfelelően a termékeket alkalmazási területük és műszaki jellemzőik függvényében különböző csoportokra osztják.

A célállomásra a következő típusok találhatók.

  • építés - úgy tervezték, hogy különböző célokra (csapágy, belső) készítsen falakat a helyiségen belül és kívül is. A sziklás tégla, közönséges is aggasztja őket.
  • arc- - a végső befejezéshez szükséges. A blokkok természetes vagy mesterséges anyagokból készülhetnek, sokféle színben, különböző méretben. Az arc tégla konstruktív anyagként használható.

A szerkezet megkülönböztethető:

  • üreges, melynek előállításához olyan formákat használnak, amelyekben a blokkokban lyukak vannak, hogy alacsony hővezetőképességet biztosítsanak, az ilyen típusú tégla energiatakarékosabb;
  • testes, azaz nincs tégla a tégla belsejében, lehet egy szabványos kemence blokk;
  • számos fokozat az erősség alapján különböztethető meg - a legkevésbé sűrű M-75, M-100 és M-150-től a sűrűbb M300-ig;
  • fagyállóság esetén az F15-től F50-ig terjedő jelölések vannak.

Az egyik típus a tűzálló téglák, amelyek speciális tartós agyagból készülnek, bizonyos adalékanyagokkal, beleértve a homokot is. A tűzálló por és speciális por magas hőmérsékleten (égetés) történő kezelésével blokkokat lehet beszerezni. Van egy általános célú chamotte tégla (ShA, ShA-5, ShB-5, ShB8), kupola kupola, kétoldalú és sok más, speciális építésre szánt kupola.

Ezen felül az anyagnak más típusa is van - saválló, zabutovochny, szilikát és kerámia blokkok.

Meg kell jegyezni, hogy a zabutovochnogo tégla márka-gyártója nagyon fontos. Minél magasabb, annál erősebb az építés.

A termékek méretei

Sok gyártó meglehetősen sokféle téglát kínál. Ennek alapján a standard termékek lehetnek:

  • egyetlen változat 250x120x65 mm;
  • egy és másfél mérettel 250 és 120 között 88 mm-rel;
  • kétszeres, 250 x 120 x 138 mm-rel.

A téglák 120 mm-nél kisebbek lehetnek, mivel fő célja a kész épület vagy szerkezet esztétikai felfogása. Lehet, hogy más és tömeg is lehet. Vannak olyan tégla tömbök, amelyek más méretekkel rendelkeznek, mivel különbségeket mutatnak, például háromszög alakúak, kör alakúak, homorúak, domborúak, stb. a sokféleség és a kizárólagosság, amely hozzájárul az ügyfél és az építész képzeletéhez az objektum építésénél.

Térfogat és fajsúly

A fentiekből arra lehet következtetni, hogy az anyag méretétől és a gyártási módtól függően egy tégla térfogata és fajlagos súlya eltérő. A térfogatsúlyt speciális képlettel kell kiszámítani.A legkönnyebb a tégla, amely 1200 és 1500 kg / m2 közötti homlokzati munkát tesz lehetővé. Üreges blokkok esetén ez a paraméter 130 és 1650 kg / m3 között változik. A legnehezebb - teljes testek.

A térfogatsúly egy fontos paraméter, amely a szerkezet alapja terhelésének kiszámításához szükséges, és azt a tégla súlya határozza meg a falazat köbméterenként.

A fajsúly, azaz a termék sűrűsége, amelyből a termék készül. A nyersanyagtól, annak minőségétől, termelési módjától, porozitásától függ. A fajlagos gravitációs érték kiszámításához meg kell határozni a „tiszta” térfogatot. A szilikát tégla fajlagos tömegének standard értéke körülbelül 2000-2400 egység. Agyagtermék fajlagos tömege 1700 és 1900 kg / m3 között van, a tűzálló tégla körülbelül kétezer egység. A tervezett paraméterek mind a tervezési szakaszban, mind a tényleges gyártás szakaszában fontosak, mivel a szerkezet minősége, tartóssága, hővezető képessége és energiahatékonysága attól függ.

Mérési módszerek

A tégla blokkok számának és súlyparamétereinek meghatározásához fontos meghatározni a mérési módszereket, amelyek térfogati, tömeges vagy kevertek lehetnek. Általában a téglát raklapokban (speciális raklapok) szabadítják fel, ahol kétszáz-háromszáz ötven tégla kerül. A raklap súlyának megosztása téglával 1 db tömeggel. (tömeges módszer), könnyen megtalálhatja a teljes számát és fordítva. Ezzel a méréssel fontos figyelembe venni a raklapok súlyát, amely 18 és 40 kg között mozog.

A volumetrikus módszer abból a tényből áll, hogy egy blokk méreteit és a teljes raklap méreteit is figyelembe véve a termékek számát is könnyen kiszámíthatjuk. A vegyes módszer egyesíti a korábban tárgyaltakat. A mennyiség mérése fontos, ha a raktárban lévő építőanyagok megvásárlásakor fizetik a telepítő munkásért fizetendő díjat, amikor ellenőrzik a meglévő projekthez kapcsolódó munka megfelelőségét.

A cikkben csak a tégla termékek főbb és leggyakoribb típusait, típusait, térfogatát és fajsúlyát, valamint egyéb paramétereket vizsgáltuk. A termék kiválasztásakor fontos, hogy egy szakértő által kidolgozott projekt legyen. Egyedül, különleges ismeretek nélkül, még a leggyakoribb tégla blokkok is a legjobban nem használhatók.

További információ a tégla építéséről a következő videóból.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba