A téglaépítés típusai és építésének jellemzői

A modern építőanyagok széles körű használata ellenére a hagyományos tégla továbbra is nagy keresletet mutat. De figyelembe kell vennünk alkalmazásának sajátosságait. Bizonyos falazatok esetében egyáltalán szükség van bizonyos blokkokra.

A falazat általános alapelvei

Felkészülés a téglafalak saját kezével történő építésére, ugyanolyan pontosságot, felelősséget kell gyakorolni, mint amilyen a profi kőművesek számára. Az első lépés mindig a tégla sajátosságainak, szerkezetének figyelembe vétele. Ennek az anyagnak a síkja az építési gyakorlatban közös nevekkel rendelkezik. Ezek a nevek egyértelműen az állami szabványban szerepelnek. Tehát a „ágyat” általában a legnagyobb oldalnak nevezik, amely a fektetéshez viszonyítva a tetején vagy alján lehet.

Az "ágy" az első kategória úgynevezett síkját alkotja. Spoon építők úgynevezett hosszúkás függőleges arc, amely elhelyezhető belül vagy kívül. A dugó vége, gyakrabban nézve az ellenkező vég felé, vagy kifelé.

Csak nagyon ritkán válik szükségessé, hogy a tychkovy oldalt más módon helyezze el. Ezekkel a pillanatokkal foglalkozva eljuthat a tojásrakás szabályaihoz (vagy, ahogy szakértők nevezik, "vágás").

A vonalak, amelyeken a téglákat lefektetik, szükségszerűen vízszintesen haladnak, miközben egymással párhuzamosak. Ez a szabály annak a ténynek köszönhető, hogy a téglát jól tömöríti a tömörítés, de a hajlítás rossz. Ha megsérti az ajánlást, a hajlítónyomaték károsíthatja az egyes téglákat. Egy másik alapelv: a csikk és a kanál 90 fokos szöget zár be maguk között és az „ágy” között.

E szabály következményei:

 • az egyes téglák szigorúan fenntartott geometriája;
 • a varratok egységes (megfelelően kiválasztott) vastagsága;
 • vízszintes és függőleges eltérések hiánya minden sorban.

A második elv betartása nélkül az amatőr építők hamarosan „megtapasztalhatják” a repedt fal látványát. A harmadik elv szerint: az egyes téglák mechanikai terhelését legalább két szomszédos blokkban kell elosztani. A három alapponton kívül figyelmet kell fordítani a felálló falak vastagságára is. A kategória meghatározása a tényleges szélesség osztásával történik.

A szokásos az alábbi lehetőségek kijelölése (méterben):

 • fél tégla (0,12);
 • tégla (0,25);
 • másfél tégla (0,38 m);
 • két tégla (0,51 m).

Néha alkalmazott két és fél tégla. Az ilyen falak vastagsága 0,64 m. Az ilyen konstrukciók csak abban az esetben indokolhatók, ha a legmagasabb biztonságra van szükség. A lakóépületekben még vastagabb falakat nem használnak, mivel azok építése túl nehéz és költséges. Ha a fal vastagsága 1,5 tégla vagy annál nagyobb, a számítások során figyelembe veszik a szomszédos kövek közötti hosszirányú kötéseket is.

Tégla típusok

A falazat típusai mellett fontos tudni, hogy mit jelentenek a téglák vagy más nevek. A szilárd kerámia téglákat különösen fontos szerkezetek kialakítására használják. Beszélünk épületekről és azok elemeiről, amelyeknek minden körülmények között rendkívül stabilnak és stabilnak kell lenniük a terheléstől függetlenül. De a tömör tégla súlya miatt főleg a teherhordó falak építésére használják. Az is praktikus, ha ilyen tömböket használnak a befejezéshez, nem alapvető elemekhez - túl nehézek és túlzottan megnövelik az alapítvány terhelését.

Olyan helyeken, ahol a mechanikai feszültség alacsonyabb, és a hőszigetelésre vonatkozó követelmények magasabbak, az üreges kerámia téglákat széles körben használják. Általában elégséges a kapacitása a fő falak építéséhez, mivel a magánházakban a szélsőséges terhelés ritkán fordul elő. Szilikát tégla is lehet üreges és testes, alkalmazási területei megegyeznek a kerámia kollekcióval. De e két faj mellett számos más típus is megjelent az elmúlt évtizedekben. A modern technológiának köszönhetően még mindig használhat hiperpresszált téglát.

Ennek az anyagnak a fő összetevője a kőfejtőkből nyílt módszerrel nyert kőzetek apró töredékei. Ahhoz, hogy egy egészet képezzenek, minőségi portlandcementet használnak. A technológusok feldolgozási módszereitől és ötleteitől függően a hiperpréselt tégla ideális lehet, vagy hasonlít egy „szakadt kőre”. De az építési fokozat nem csak a tégla kémiai összetételét és technológiáját érinti. A szokás rendezésük cél szerint történik.

Épület, ez egy közönséges tégla épülete a fő falak. A használat során kötelező a homlokzat későbbi befejezése és különleges védelmi intézkedések. A néha elülsőnek nevezett homlokzati tégla szükségszerűen a legkisebb hibák nélkül történik. Kémiailag nagyon eltérő lehet, beleértve a hiperpresszálást is, de a szilikát bélés nem használható magas páratartalmú helyeken.

Függetlenül attól, hogy milyen típusú, a téglának 0,25 m hosszú „ágy” hosszúságúnak kell lennie, különben a különböző típusú blokkok egyidejű használata lehetetlen.

Szükséges eszköz

Bármilyen téglaépítő is legyen, függetlenül a szerkezet szerkezetétől és a munkaterület nagyságától, speciális eszközökre van szükség. Hagyományosan használt simítóval: a felfogás és a pontosan kiszámított szög kényelmét szolgálja. De mint simító, és a többi kőműves által használt eszköz két csoport egyikébe tartozik. Ez egy olyan munkaeszköz (amely segít magának a falnak, más szerkezeteknek a felállítására) és a méréshez, vezérléshez. Munka közben a kőművesek használják:

 • csákány (speciális kalapács);
 • megfejteni;
 • shvabrovku;
 • lapát (habarcsműveletekhez).

A vonalak, vízszintes, függőleges és sík pontos méréséhez használja:

 • vonalak;
 • szabályok;
 • szinten;
 • négyzetek;
 • rulett;
 • összecsukható méter;
 • közbülső inga;
 • szögrendű;
 • ideiglenes intézkedések;
 • speciális minták.

Típusok és módszerek

A kőművesek által használt szerszámfajták, tégla típusok áttekintése után fontos, hogy lássuk, milyen típusú téglafal.

Kanál sorozat

Az első közülük egy kanál sorozat. Az úgynevezett csíkok, ahol a hosszú oldalfal szomszédos a fal külső felületével. A kanálokon kívül a tychkov sorokat is fel kell használni - a rövid oldallal kifelé nézve. Között az ún. Zabutka (további tégla) található.

Többsoros opció

Több alfaj tartozik a sokrétegű téglához.

Munkavégzés közben:

 • az ágy kiegyenlítése a jobb kezével a simítóval;
 • részben oldja meg az oldatot;
 • nyomd meg a tégla függőleges széléhez, amit most építettél;
 • a bal oldalon helyezzen el egy új blokkot;
 • tégla felhelyezése után nyomja meg a simítóval;
 • távolítsa el;
 • távolítsa el a felesleges cementkeveréket.

A többsoros megjelenítés másképp is elvégezhető. Egy kis tégla megdöntése, megoldást találva a tychkovy szélén. Ez 0,1-0,12 m-re történik a korábban meghatározott blokktól. Mozgassa a téglát a helyére, ellenőrizze, hogy megfelelően van-e felszerelve, és nyomja le az ágyat. A végső rögzítés előtt ellenőrizze, hogy az oldat megtöltötte-e az egész varratot.

Lánckötés

A "ligation" kőművesek nem jelentenek semmilyen csomópontot és az építőkövek elrendezését. A tapasztalatlan építők gyakran figyelmen kívül hagyják ezt a pillanatot, hisz abban, hogy csak a téglákat kell megfelelően elhelyezni külön-külön, „és maga a sor fog alakulni.” Lánc, egysoros, ligáció a tychkovy és a kanál szigorú váltakozását jelenti. Ez a módszer biztosítja a fal megbízhatóságát és stabilitását, de akkor nem fog dekorálni díszítő téglával.

megerősítés

A többsoros és egysoros kijelzőn további keményedést alkalmazunk. Ezt használják:

 • ívelt elemek;
 • kutak;
 • ajtó- és ablaknyílások;
 • más megnövelt terhelésnek kitett hornyok és elemek.

A mechanikai ütközés irányától függően a megerősítést függőlegesen vagy vízszintesen állítják elő. A habarcsba erősítő elemek kerülnek bevezetésre, amikor már egy kicsit megragadta, de még mindig megtartja a plaszticitást. A terhelés domináns irányának meghatározása nagyon nehéz.

Néha csak olyan mérnökök vehetnek részt, akik figyelembe veszik:

 • szél;
 • a hó;
 • hőmérséklet;
 • szeizmikus hatások;
 • földmozgás.

Könnyű falazat

A tégla súlyossága arra kényszeríti az építőket, hogy ne csak a szerkezet erősségét, hanem annak tömegének csökkentését is vigyázzák. A könnyű falazat azt jelenti, hogy a külső fal féltégla lesz. A belső réteget 1 vagy 1,5 téglába helyezzük. Ezek a tervek megosztják a különbséget, amelyet nagyon óvatosan számítanak ki. Könnyű falazat, amit megjegyezünk, soha nem egy egysoros rendszerben történik - ez csak többsoros módon történik.

Dekoratív lehetőség

Szigorúan figyelembe véve, a dekoratív falazat, nem pedig a könnyű, nem egy bizonyos fajta. Gyakran a már említett "lánc" rendszer szerint készül. De van egy „angol” is, ez is egy „blokk” módszer - ebben az esetben a tychkovy és a kanál sorok egymás után változnak, és az ízületek szigorúan a függőleges vonal mentén helyezkednek el. A "flamand" típusú dekoratív falazat azt jelenti, hogy az ízületek 0,5 téglát mozognak. A "vad" opció kiválasztásakor véletlenszerűen meg kell változtatni a pillangókat és a kanálokat.

De ezeken a típusokon kívül még mindig vannak lehetőségek, amelyek figyelmet érdemelnek. Fölött már röviden említették a téglafektetésről. Tehát úgynevezett különleges módon három sor.

A külső fal egy pár válaszfalakkal készül, amelyek vastagsága 0,5 tégla vagy még kisebb. A kútszerkezeteket úgy alakítjuk ki, hogy a válaszfalakat vízszintesen vagy függőlegesen futó téglahídokkal összekötjük.

Alapvetően a hagyományos téglákat behelyezik, és kívülről:

 • kerámia kő;
 • szilikát tömbök;
 • Keramzit.

E módszer előnye a drága építőanyagok megtakarítása és a falak hővezető képességének csökkenése. De figyelembe kell venni a hideg levegő erejének csökkenését és behatolását. Gyakran előfordul, hogy a kútfúrást javítják a falak szigetelésével, agyaggal és más anyagokkal. Ha tovább kell növelni a fal szilárdságát, használjon betont vagy salakot. Ezek a szigetelők ellenállnak a mechanikai deformációnak, de a salakot nedvességgel lehet impregnálni.

A csatornafuratok téglafalának saját jellemzői vannak. Leggyakrabban a megnövelt erővel rendelkező vörös téglát használják. A sarokblokkok (világítótornyok) először helyezkednek el és alaposan illeszkednek egymáshoz. Tapasztalat hiányában tanácsos ellenőrizni az összes fektetési tégla szintjét. A képzett kőművesek általában 2 vagy 3 sorban ellenőrzik magukat. Szintén szükségszerűen végzett vízszigetelés.

Függetlenül attól, hogy hol van a téglafal, különös figyelmet kell fordítania a sarkok kialakítására. Ők azok, akik a legtöbb tapasztalatot okozzák a tapasztalatlan és hanyag építők számára. A kábelen állítsa be az átlót és a derékszögeket.Kezdetben egy próba (megoldás nélkül) kiszámítása történik. Lehetővé teszi, hogy pontosan értékelje, hol van szükség a kiegészítőkre, hogyan kell rendezni őket helyesen.

A falazat típusainak teljes áttekintése megfelelő téglák és kandallók készítéséhez. Csak tűzálló, teljes súlyú kerámia tömbökből készülnek. Természetesen alkalmatlanok a belsejében lévő üregekkel ellátott termékek. A legjobb, ha kemencét készítünk agyagból és homokból készült kész keverékekkel, amelyeket bármilyen szaküzletben értékesítenek. A tojásrakás előtt a kerámia téglát 3 percig áztatjuk, és a tűzálló termékeket szárazra helyezik, kivéve néha öblítés és tisztítás.

A munkavégzés biztonsága

Minden téglaépítést nagyon óvatosan kell felépíteni, minden óvintézkedéssel. Szerelés előtt ellenőrizze a szerszámot. Mind a munkadarabokon, mind a kezelőegységeken a legkisebb hibák, a sorok elfogadhatatlanok. Értékelje a fogantyúk felszerelését, függetlenül attól, hogy szilárdan vannak-e a rendelkezésre álló helyen. Az ilyen ellenőrzéseket minden nap elején és végén, valamint a szünet utáni munka folytatásakor kell elvégezni.

A kőműveseknek csak ujjatlanoknál kell dolgozniuk. Különös figyelmet fordítanak az állványzat megfelelő felépítésére és a lépcsők megbízhatóságára. Tilos a szerszámokat és anyagokat, ahol zavarhatják az átjárót. Az erdők táblákkal vannak ellátva, és ha autókra van szükségük, speciális gördülő mozdulatokat készítenek. A létráknak, amelyek az erdőbe mászanak és leereszkednek, korlátokkal kell rendelkezniük.

A következő videóban a téglafajták típusait és építésének jellemzőit várjuk.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba