A téglafal súlya és térfogata

A téglafal súlya fontos mutató, és a tervezési szakaszban kerül kiszámításra. A jövőbeni alapítvány ereje és megjelenése, valamint az épület tervezési megoldása és az építészet teljesen attól függ, hogy mennyire erősek a tartófalak.

A tömeg meghatározásának szükségessége

A téglafal egy köbméterének súlyának ismerete több okból is szükséges. Először is, ez természetesen az alap és a padló maximális megengedett terhelésének kiszámítása. A téglát meglehetősen nehéz építőanyagnak tekintik, ezért annak használatához a tőkefalak megépítéséhez egyértelműen korrelálni kell a megengedett terhelést és a tégla fajsúlyát. Gyakran a tégla használatának korlátozása, különösen a telített kivitelű szilikát és hipernyomásos modellek, a talaj típusa. Tehát a laza és mobil talajoknál a téglafektetés nem ajánlott. Ilyen esetekben alternatív anyagokat kell használni: bővített agyagbeton blokkok, habbeton, gáz-szilikát anyag vagy salak blokkok.

Ismerve egy kocka pontos tömegét. m téglafal, nem csak az alapítvány erejét számíthatja kihanem a csapágyfalak minden szakaszának biztonsági határértékének meghatározására. Ez különösen fontos az alsó és a felső szint terhelésének kiszámításához, valamint a cementhabarcs és a szerkezet megerősítő elemeinek kiválasztásához. Ezenkívül a téglafal tömegének pontos ismerete lehetővé teszi, hogy kiszámítsa a jármű szükséges teherbíró képességét, amelyet az építési törmelék eltávolítására használnak fel a szerkezetek szétszerelése és a falak szétszerelése során.

Mi befolyásolja a súlyt?

A falazat tömegét elsősorban a tégla gyártásához használt anyag befolyásolja. A legegyszerűbb olyan kerámiatermékek, amelyek előállításához agyagot és lágyítószereket használnak. A termékeket speciális présszerszámmal formázzuk, majd a kemencébe égetésre küldjük. A szilikát és a hiperpresszált termékek kissé nehezebbek. Az első használt mész és kvarchomok előállításához és a második alapja a cement. A klinker modellek is elég nagy súlyúak, tűzálló agyagból készülnek, majd nagyon magas hőmérsékleten égnek.

A gyártási anyagon kívül a tégla teljesítménye is nagy hatással van a négyzetméteres falazat súlyára. E tulajdonság szerint két nagy termékcsoportot különböztetünk meg: testes és üreges modellek. Az első olyan szabályos formájú monolit termékek, amelyek nem tartalmaznak figurált lyukakat és belső üregeket. A szilárd kövek átlagosan 30% -kal nehezebbek, mint az üreges párnák. Ez az anyag azonban magas hővezető képességgel rendelkezik, és ritkán használják a teherhordó falak felépítéséhez. Ennek oka a légrés hiánya a tégla testében és annak képtelensége, hogy megakadályozza a hőveszteséget a helyiségekből a hideg időszak alatt.

Az üreges modellek nagyobb teljesítményt és kisebb súlyt biztosítanak, ami lehetővé teszi számukra, hogy a leghatékonyabban használják a külső falak építésében. A téglafal tömegét befolyásoló másik tényező a tégla porozitása. Minél nagyobb a belső üregek, annál nagyobb a hőszigetelő tulajdonsága és kisebb súlya. A nyersanyag kerámia modelljeinek porozitásának növelése érdekében a fűrészpor vagy a szalma hozzáadódik a nyersanyagokhoz, amelyek kiégnek az égési folyamat során, és nagyszámú kis levegő üregét hagyják.Ez ugyanolyan mennyiségű anyagot tesz lehetővé, hogy jelentősen csökkentse tömegét.

Ezenkívül a cementhabarcs és a fémszerelvények súlya óriási hatással van a falazat tömegére. Az első tényező a kőműves szakmaiságától, valamint a habarcs alkalmazási sűrűségétől függ. Az erősítő elemek tömege függ az építmény falainak nagyobb szilárdságának és szeizmikus ellenállásának biztosításához szükséges fémszerkezetek számától és típusától. Gyakran előfordul, hogy a cementhabarcs és a megerősítő háló össztömege majdnem megegyezik a tégla nettó tömegével.

Számítási szabályok

Mielőtt folytatná a tégla falazati tömegének kiszámítását, meg kell ismerkednie bizonyos feltételekkel. Van egy tégla sajátos és térfogati súlya. A fajlagos tömeget a tömeg és az elfoglalt térfogat aránya határozza meg, és a következő képlet szerint számítják ki: Y = P * G, ahol P a tégla sűrűsége, és G a konstans értéket jelenti, ami egyenlő 9.81. A tégla fajlagos sűrűségét newtonban mérjük egy köbméterenként, és N / m3-ben jelöljük. A számok SI rendszerre történő átviteléhez ezeket 0,102-es tényezővel kell szorozni. Így a 4 kg-os teljes testű modellek átlagos súlyával a falazat aránya 1400 és 1990 kg / m3 között változik.

Egy másik fontos paraméter a térfogatsúly, amely a fajsúlytól eltérően figyelembe veszi az üregek és üregek jelenlétét. Ez az érték nem minden tégla tömegének meghatározására szolgál, hanem egyszerre egy teljes köbméter termékre. A termékek térfogatsúlya indikatív értékként szolgál, és azt a téglafal tömegének közvetlenül az építés során történő kiszámításánál veszik figyelembe.

Az egyik tégla súlyát és a másolatok számát egy köbméternyi falazatban könnyen kiszámíthatja, hogy mennyi súlya van az egész falnak. Ehhez elegendő mindkét számot megszorozni, és a cementhabarcs tömegét hozzáadni a kapott értékhez. Ily módon 513 teljes testű, 250x120x65 mm méretű standard szilikáttermék lehet egy köbméterben, és egyetlen tégla tömege 3,7 kg. Ezért egy falazat kocka 1898 kg-ot fog mérni anélkül, hogy figyelembe venné az oldat súlyát. Egy és fél szilikát súlya körülbelül 4,8 kg / darab, és a köbméterenként a falazat száma elérte a 379 darabot. Ennek megfelelően az ilyen térfogat elhelyezése 1819 kg súlyú, a cement tömegének figyelembevétele nélkül is.

A vörös tégla falazati falazatának kiszámítása ugyanazon rendszer szerint történik, azzal a különbséggel, hogy az egykerekű modellek 3,5 kg-ot, míg az üreges tömege 2,3-2,5 kg. Ez azt jelenti, hogy a kerámia falazat egy kockája 1690 és 1847 kg közötti súlyú, a cementhabarcs figyelembe vétele nélkül. Meg kell azonban jegyezni, hogy ezek a számítások csak 250x120x65 mm-es szabványos méretű termékekre alkalmasak. Tehát a 120, de 85 mm szélességű keskeny üreges modellek mindössze 1,7 kg súlyúak, míg a 250x120x88 mm-es teljes példányok tömege 3,1 kg lesz.

A cementfogyasztás tekintetében átlagosan 0,3 m3 habarcsot költünk egy köbméter falazatra, amelynek tömege eléri az 500 kg-ot. Így a tégla köbméterenkénti nettó súlyát 0,5 tonna hozzáadjuk, így a téglafal átlagos súlya 2-2,5 tonna.

Ezek a számítások azonban csak hozzávetőlegesek. Egy kilogramm pontossággal rendelkező szerkezet súlyának meghatározásához minden egyes esetre figyelembe kell venni számos tisztán egyedi tényezőt. Ezek közé tartoznak a téglák tárolásának feltételei, valamint a vízfelvevő együtthatója, a cement márka, a habarcs konzisztenciája és a megerősítő elemek össztömege.

A téglafal kiszámításának módjáról az alábbi videót találja.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba