Habarcs tulajdonságai téglafektetéshez és előkészítésük technológiája

Mielőtt eldöntené a tojásrakás kérdését, először gondosan értékelje a költségvetését, mert egy dolog, hogy téglákat vásároljon, és egy másik, a falazat keverékének kiválasztása. Lehet, hogy drágább, mint maga a tégla. Gyakran az emberek választják a legolcsóbb opciót, de ez nem mindig megfelelő. Az Ön igényeinek megfelelő megoldás kiválasztásához többet kell megtudni a keverékek típusairól, hogyan különböznek egymástól, milyen előnyei és hátrányai vannak.

Típusú falazóhabarcsok

Számos lehetőség van a falazat keverékeire. A leggyakrabban használt cement alapú megoldás, amelyet homokcementnek is neveznek. A téglafal mellett kiválóan alkalmas durva vakolathoz, valamint betonpadlós esztrichekhez. Mindez a következetességtől függ. Egy vastagabb habarcs alkalmas a falazásra, nem terjed a munka során, és nem hagy foltokat, és a falazat egyenletes és tiszta, a téglák nem mozdulnak el.

A cementhabarcsnak van egy kis hátránya, ereje a fő. A szárítás után kapott keveréknek nagy merevsége van, a szerkezet zsugorodása során, amelyben a keret betonból készül, vagy hőbővítő falazat lehet, és ezáltal csökkenti a szerkezet szilárdságát.

Gyakran a cementhabarcs téglafalnak szigetelésre van szüksége.

A cementhabarcsot alacsony mobilitás jellemzi, amely a falazat építésének folyamatában nem igazán nyilvánul meg. A keverék mobilitását az a tény határozza meg, hogy a saját súlya alatt a felületen terjed. A motilitás keverékkomponensek hozzáadásával csökkenthető vagy növelhető. Ez a tulajdonság lehetővé teszi a függőleges és vízszintes varratok egyenletes betöltését.

A mészhabarcs a cementtől eltérően műanyag és meleg. De sokkal kevésbé tartós, ezért ritkán használják a falakat, amelyek nagy terhelést hordoznak, többnyire kis emeletes épületekre. Főleg száraz helyiségekben használják. A mészkeverékek hosszabb ideig száradnak, ami megnöveli az elkötelezettségtől a befejező munkához szükséges időt. Az ilyen megoldásokat rendkívül ritkán ajánljuk.

A cement-mészhabarcs egyfajta aranyeszköz. Meglehetősen tartós, gömbölyű és meleg, ami lehetővé teszi, hogy szinte minden típusú falazatban használható legyen. Könnyen alkalmazható, ami növeli a munka sebességét. Száraz és nedves területeken falak építésére alkalmas. Megtartja a nagy terhelést és megközelítéseket, mint a csapágyak.

A fenti, gyakran használt cement-agyaghabarcs mellett gyorsabb cement-mészhöz jut. Kiválóan használható alacsony hőmérsékletű területeken. Megfelelő plaszticitással és tartóssággal rendelkezik.

Általában a cement-mész alternatívájaként használják.

Ezenkívül kereskedelmi forgalomban kapható száraz keverékek állnak rendelkezésre, amelyek csak megfelelő arányban vízzel hígíthatók. Minden olyan tulajdonsággal rendelkeznek, amelyek alkalmasak a különböző típusú falazatokra. Az ilyen keverékek sokkal könnyebben használhatók, de áraik sokkal magasabbak lehetnek, mint az Ön által készített azonos mennyiségű megoldás költsége.

A kész megoldások között színes falazat keverék található. Ezeket dekoratív téglaépítésre tervezték, de megfelelő biztonsági résszel rendelkeznek, és megvédik a falazatot a sérülésektől. Az ilyen keverékek ellenállnak a fagynak és a nedvességnek, amint azt gyakran használják a burkoló épületekben.A piac széles választékát kínálja a keverék színeinek és árnyalatainak.

A színkeveréknek két felhasználása lehet. Az egyik változatban monokróm árnyalatra van szükség, és a keveréknek nem szabad kitűnnie a falazat általános hátterével, ezért a tégla alapszínére van kiválasztva. Egy másik kiviteli alakban meg kell különböztetni a tégla szerkezetét és az oldat színét választottuk kontrasztosnak. Ilyen esetekben gyakran fehér oldatot használnak. Lehetőség van bármilyen szín kiválasztására.

Még mindig hőálló keverék. Kályhák, kandallók és kémények fektetésére szolgálnak. Az ilyen oldatok nem deformálódnak, ha melegítik, és nem veszítik el tulajdonságaikat.

Bármilyen típusú kályhák, valamint kéménycsövek gyártása csak hőálló megoldások segítségével ajánlott. A hőálló téglákkal együtt tartós szerkezetet alkotnak, amely sokkal kevésbé tűzveszélyes lesz.

Összetétel és arányok

A bármilyen típusú megoldások arányait a rájuk vonatkozó terhelés alapján számítják ki. A cementhabarcs cementet és általában kőfejtő homokot tartalmaz. Kezdetben kis mennyiségű agyagot tartalmaz, ami plaszticitást ad az oldathoz. A folyami homok durva frakció és nagy mennyiségű szennyeződés miatt nem alkalmas ezekre a célokra - gondosan szűrni kell. A cement kötőelemként működik, annál nagyobb lesz az eredménye, annál erősebb lesz az eredmény a szárítás után. Ezt a márka és a cement frissessége is befolyásolja. Idővel a fel nem használt cement romlik.

A falazat esetében a cement és a homok arányának 1/3-nak kell lennie. Mivel a habarcs nem csak falazatra alkalmas, az arány a munka típusától függően 1/3 és 1/6 között változhat.

A mészhabarcs apróra vágott mészből vagy mészpasztából, homokból és vízből áll. A mész zsírtartalmától függően az optimális arány 1/2 és 1/5 között van.

A cement-mészhabarcs cementből, lecsapott mészből, homokból és vízből áll. Az arányok általában 1/1/6 (cement, mész és homok) figyelhetők meg. Ennek a megoldásnak a receptje meglehetősen egyszerű, ugyanazon elv szerint készül, mint a mész. Ilyen megoldásokat lehet használni a vakoláshoz.

A kész kőműves habarcs összetétele a tégla gyártásától függően eltérő lehet. Alapvetően egy kötőanyagból áll, amely lehet cement vagy mész, és egy töltőanyagot és egy lágyítót is tartalmaz - gyakran homok és agyag. Bizonyos esetekben a keverékek részeként speciális adalékanyagok lehetnek, amelyek növelik a szárítás sebességét vagy a fagyállónak az alacsony hőmérsékleten végzett munkához.

Az arányokat általában a csomagoláson a víz és a keverék arányában kell feltüntetni. Az ilyen keverékek előállításánál az összes összetevőt homogén tömegre állítjuk, őröljük és csomagolják. A fogyasztó csak az utasításokat követheti.

A színezett oldatok előállításához a keverékben adjuk hozzá a szükséges ásványi pigmentet. Nem fakulnak ki. A keverék kérésre rendelhető. Ellenkező esetben ezek a megoldások csak az értékükben különböznek az előzőektől.

A hőálló keverékek cementen, mészen vagy agyagon alapulnak. Egyes esetekben az alapítvány lehet gipsz. Számos speciális adalékanyag van, amelyek költsége túl magas lehet az oldat elkészítéséhez.

A kész keverékek magas költsége miatt gyakran feladatot kell készíteni maguknak. hőálló megoldások esetén az alkotóelemek lehetnek homok és agyag. Agyag ellenáll a magas hőmérsékletnek. A fő kritérium a zsírtartalma, a sovány agyag használata ellenjavallt, a felesleges zsírtartalom homokkal kompenzálható. Ebből a keverékből ki kell fektetni a kemence testét. Jobb, ha cementet vagy mészet hozunk létre.A színes falazat keverék használata megengedett.

A mészkő falazat azbeszt jelenlétét jelenti megerősítő anyagként. Hőállóságáról ismert.

Gyártási technológia

A téglafalhoz való megoldás elkészítése általában nem nehéz. Alapvetően minden alkatrész kereskedelmi forgalomban kapható. A legegyszerűbb módszer egy cementhabarcs készítése. Megfelelő arányban a keveréket homogén készítményké alakítjuk, majd vízzel hígítjuk és viszkózus állapotba keverjük. Fontos, hogy ne töltsön túl sok vizet, mivel a keverék túl folyékony lesz, ami bonyolítja a fektetési folyamatot, és elmosódásokat hagy. Emellett a folyékony oldat csökkenti a szerkezet szilárdságát.

A mészhabarcs mész tészta alapján készül, amely a gyors mésztől függetlenül előállítható vagy kész. A fenti arányok előkészítéséhez gyúrjuk a mész tésztát és a homokot. Ezután mindent vízzel hígítsunk. Fontos, hogy válasszuk ki a megfelelő konzisztenciát, hasonlítsuk a tejföllel vastagságban.

A cement-mészhabarcsokat ugyanezen elv szerint állítják elő. A különbség cementben van jelen a készítményben.

Agyagoldatok készítéséhez szükséges agyag zsírtartalma. Ehhez szükséges, hogy az agyagot vízzel hígítsuk, és sima lemezzel keverjük, amíg a tejföl konzisztenciája meg nem szűnik, majd becsüljük meg a lemezen maradó agyag mennyiségét az oldatból való eltávolítása után. Ha az agyagréteg túl vékony, kb. 1 mm, akkor soványnak és fektetésre alkalmatlannak tekintik.

A vastag réteg azt jelenti, hogy agyag túl zsíros, nagyobb mennyiségben kell hígítani homokkal, mint általában. Az agyagot optimálisnak tekintik, ha a lemezen a vastagsága 3-5 mm-es lesz kis rögökkel. Agyag keveredik homokkal, vízzel hígítva a tejföl konzisztenciájára, majd készen áll a használatra.

fogyasztás

A falazóhabarcsok fogyasztási arányát az épített falak vastagsága, a tégla mérete és típusa alapján számítják ki. A szilárd tégla kevesebb habarcsot igényel, mint az üreges tégla. És a tégla falain is, amelyeknek nagy mérete van (másfél, kettős), kisebb mennyiségű habarcsra lesz szükség, mint az egyetlen tégla falán. A fogyasztást általában 1 négyzetre számítják. m és 1 cu. m.

Vegyünk egy példát egy cementhabarccsal. Ha a fal vastagságáról beszélünk, akkor többféle falazat van:

 • fél téglában;
 • egy téglában;
 • két téglában;
 • két és fél tégla.

A standard egy tégla mérete 250x120x65 mm. Egy köbméterben kb. 400 db. Egy ilyen méretű téglával, 1 cm vastagságú, kb. m megoldás, kis árrés. 1 négyzet. m kőműves térfogat körülbelül 75 liter habarcs lesz. A víz levonásával, amely a megoldás összmennyiségének 25-35% -át teszi ki, kiszámítható, hogy a cement 1 négyzetméterenkénti fogyasztása. m fektetés átlagosan 33 kg.

A homok 1/3-ának aránya körülbelül 100 kg-nak felel meg. A kiégett építőanyag mennyisége a forrástól függően változhat, amelyből a tégla készült.

A különböző típusú téglák megkülönböztetik a nedvesség elnyelésének képességét, ami különböző esetekben növelheti vagy csökkentheti az anyagköltségeket.

  Jelenleg online számológépek segítik a pontosabb számítást. És bármilyen hardverboltban is teljes körű tanácsot ad a keverék áramlásáról. Nem lesz felesleges tanácsot kérni egy profi kőművesből. A jó szakember a téglafalhoz kapcsolódó számos szempontot magyarázza. Az ömlesztett anyagok gyártói mindig a termékek csomagolásán jelzik a fogyasztást. Javasoljuk, hogy a keverék alkatrészeit marginálisan vásárolja meg, mivel az építés tele van előre nem látható helyzetekkel.

  A téglahabarcs összekeverésére vonatkozó tanácsokat lásd a következő videóban.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba