Téglafecskendezési eljárás

A befecskendezés a javítási munkák egyik leghatékonyabb típusa, és széles körben használják a falazatok feltárására és felújítására. Ez a technika lehetővé teszi, hogy megakadályozza a fal további megsemmisítését, és jelentősen megnövelheti a szerkezet élettartamát.

A kőműves megsemmisítés okai és következményei

A téglafal külső és belső integritásának megsértése számos okból következik be. Ezek közül a leggyakoribb az építési technológia megalapozására és megsértésére vonatkozó maximális megengedett terhelés hibás kiszámítása. Ezenkívül a falazat elkezd összeomlani a talaj heterogenitása, a tágulási csuklók hiánya és a felső víztartók közeli előfordulása miatt. Amellett, hogy az okok között megemlítjük az alapítvány zsugorodását, a nedvességnek való kitettség következtében a gerendákban bekövetkezett kezdeti és deformációs folyamatok megsértését.

A hótakaró túlzott súlya is hatással van. A vastag hóréteg jelentős nyomást gyakorol a tartószerkezetekre, aminek következtében gyengülnek és elpusztulnak. Gyakran a falazat integritásának megsértésének elejének oka szivárgó tető. A víz behatol a téglafalak belsejébe, és romboló hatással van az anyagra.

A falazat elpusztulása fokozatosan történik, és az első szakaszban fellépő stressz teljesen érzékelhetetlen a külső nézetre. Csak egy szakember, aki a mikrokockák megjelenésével képes felismerni a romboló folyamatok kezdetét, érzékelheti a rosszat. Idővel a mikrokockák növekednek, összekapcsolódnak, hálózatot alkotnak és vertikális varratokat támadnak, ami viszont az épület integritásának súlyos megsértését fenyegeti. Az ilyen folyamatok legkedvezőtlenebb következménye a hideg levegő akadálytalan áthaladása a falakba, ami a fagyasztást eredményezi.

A hő kezdetével a tégla felolvad, aminek következtében a fal nedves lesz, és kedvező környezetvé válik a penész megjelenésére. Emellett a dekoratív bevonat is elkezd repedni és levágni, és a vakolat és a kerámia burkolólapok leesnek. A kőműves megsemmisítés kezdeti szakaszaiban, amikor a látható deformációs folyamatok még nem figyelhetők meg, a falakon rozsdafoltok kezdhetnek megjelenni. Ez azt jelzi, hogy a falon belüli megerősítés vagy beágyazott részek folyamatos korróziós folyamatai vannak. A téglafalak megsemmisítése, valamint az erejük és tartósságuk növelése érdekében az injektálás módszerét - a különböző anyagok falazatába való szisztematikus befecskendezést használja.

A módszer lényege

A módszer lényege, hogy a téglafalon keresztül a lyukakon keresztül - a lyukak - nagy nyomás alatt bizonyos kompozíciókat szolgálnak fel. A keverékek befecskendezése vékony csöveken keresztül történik, amelyek csomagolóval (befecskendezőkkel) vannak ellátva, és épületfecskendőkön vagy szivattyúkon keresztül történik. A keverék behatol a problémás területre, és kitölti az összes üregeket, pórusokat és repedéseket. Ennek eredményeképpen a víz behatolásának megbízható akadálya keletkezik, és a megsemmisítési folyamat megáll.

A fagyasztott tömeg mérsékelten erősítő hatású, és fokozza a földelt tárgyak alapjainak szigetelő tulajdonságait. Az injekciós módszer lehetővé teszi, hogy elkerülje a fő falak átrendeződését és a szerkezet élettartamának meghosszabbítását.A javítási munkákon kívül a metóduson belüli vízszigetelés megszervezésére is alkalmas a metró alagutak építése, ivóvíz tároló, földalatti parkoló, medencék és csatornák.

Javító vegyületek

A téglafal helyreállításához öt keveréket használjon, amelyek az alkalmazás módjától, a teljesítmény tulajdonságaitól és a funkcionális céltól eltérőek.

A mikro-cement keverékeket széles körben használják az injekcióhoz, és olyan készítmények, amelyek finoman őrölt granulált cementklinkeren alapulnak. Ez a kompozíció a fal belsejében lévő összes mikrovezetéket foglalja el, és a megszilárdulás után a teljesítmény jellemzőihez hasonló anyagot képez a betonhoz. Az ilyen keverékek előnyei az abszolút ökológiai tisztaság, mivel összetételükben nincs toxikus és mérgező szennyeződés, az oldat könnyű előkészítése és az alacsony költség. Ezenkívül a mikrocement keverékek teljes mértékben kompatibilisek a szilikát és a polimer gyantákkal, amelyek lehetővé teszik számukra, hogy az alsó sor különösen nehéz javítására használják. Az anyag hátrányai közé tartozik a hosszú oldódási idő. Bizonyos esetekben elérheti a négy órát - az idő a külső hőmérséklettől és az előkészített keverék konzisztenciájától függ.

A poliuretán gyanták hidroaktív poliuretánból álló nedvességmegkötő készítmények, és képesek hatékonyan kiküszöbölni a vízszivárgásokat. Ez annak köszönhető, hogy az anyag azonnal habot képez, és a legkisebb nedvességgel érintkezve szivacsos szerkezetet képez. A habzás intenzitása szerint a gyantákat két típusra osztjuk. Az elsőt egykomponensű kompozíciók képviselik, amelyek 50-szeresére növelhetik eredeti térfogatukat. A második típusú gyantáknak kétkomponensű kialakításúak, és akkor használatosak, amikor elasztikus töltést kell kialakítani minimális habzással, de nagy merevséggel. Az ilyen kompozíciók valamivel rosszabbak az előállított gyantákhoz képest, a termelt hab mennyisége szempontjából, és csak 20-szor képesek növelni térfogatukat.

A poliuretángyanták előnyei a legtöbb felülethez való nagy tapadás, a polimerizáció intenzitásának és sebességének, a vegyi anyagokkal szembeni ellenállóság és az emberi egészségre való abszolút ártalmatlanság szabályozásának képessége. Ezenkívül az anyag nem zsugorodik, és teljesen ellenáll a rezgésnek. A poliuretán gyanták különleges hátrányai nem figyelhetők meg. Az anyag megbirkózik a hozzá rendelt funkciókkal, és csak pozitív visszajelzést ad.

Az epoxigyanták alacsony viszkozitású kétkomponensű keverékekpoliészter poliolokból és módosított izocianátból áll. Az anyag nem tartalmaz oldószereket és polimerizálódik a nap folyamán. A kompozíciót használják a homlokzat külső varratok zárására, a repedések megszüntetésére, a falazat erősítésére és a falak integritásának helyreállítására. Az epoxigyanták előnyei a magas tapadási tulajdonságok, nem zsugorodás és nagy mechanikai szilárdság. A mínuszok között jegyezzük meg az anyag magas költségét és a teljes polimerizáció hosszú idejét.

A metil-akrilát-gélek képesek a térfogat növelésére a megszilárdulás során, és a téglafalak helyreállítására és vízszigetelő tulajdonságaik növelésére szolgálnak. Akril injekció bizonyos helyeken megújítható, és a megsemmisítés korai szakaszaiban kiegyenlítheti a fektetést. A keverék előnye a jó tapadás, savakkal és oldószerekkel szembeni ellenállás, nedves felületeken való munkavégzés, jó folyékonyság és a készítmények alacsony költsége. A hátrány az, hogy a szerszámot csak a kőműves megsemmisítés kezdeti szakaszaiban lehet használni.

Ha egy tégla túlságosan elhanyagolódik, a metil-akrilát alkalmazása hatástalan lesz.

A szilikátgyanták kétkomponensű készítmények, amelyek folyékony üvegen alapulnak. A szerszám ellenáll a nyírási deformációnak és kiválóan ellenáll az alkáliáknak, sóknak és savaknak. A szilikát injekciót a falazat részleges javítására lehet felhasználni anélkül, hogy azt szétszerelnénk. Az anyag előnyei közé tartozik az alacsony költség, a gyors megszilárdulás és a zsugorodás. Az anyagban nincsenek különösebb hibák, kivéve a telepítési folyamatot, amely két különálló szakaszból áll, amelyek közül az első a folyadékkal töltött repedések kitöltését igényli, a második pedig a kalcium-kloriddal.

Technológiai javítások

A javítás téglafecskendezés injekcióval a munkafelület előkészítésével kezdődik. Távolítsa el a zsírt, gipszet, bitumenet, festéket a falról, tisztítsa meg a szennyeződéstől és a portól, és szükség esetén őrölje. A laza repedéseket morzsoló élekkel kell hímezni, és az egész területet bő vízzel kell nedvesíteni. A nedvesítést legjobban permetezővel, és távollét esetén nedves ronggyal vagy szivaccsal végezzük.

Miután a víz teljesen felszívódott a felszínre, elkezdhetünk lyukakat képezni. 60 fokos szögben kell elhelyezni a falfelülethez két darab sebességgel az egyik repedésnél. A lyukak átmérője általában 20 mm, a mélysége 5 és 15 cm között mozog, amikor a kőműves habarcskal való betonozáskor a szomszédos lyukak közötti távolság nem haladhatja meg a 15–20 cm-t, és az összes lyuk kialakítása után is meg kell nedvesíteni.

Annak érdekében, hogy a csövek biztonságosan rögzítve legyenek a lyukakban, ajánlatos azokat cementhabarccsal rögzíteni.

Amikor a készítmény megkeményedik, elkezdheti betölteni a repedéseket egy épületfecskendővel vagy egy kézi szivattyúval. Az eszköz megválasztása teljes mértékben függ a munka terjedelmétől és összetettségétől. Tehát az epoxigyanták segítségével a kis repedések kiküszöbölése érdekében nincs értelme egy speciális szivattyút vásárolni, míg a falazat komoly megsemmisítésének javítására cementhabarcsok használatával nem lehet anélkül, hogy ezt elvégeznénk. A befecskendezést az alulról felfelé irányuló irányban kell végrehajtani, a munkaterület közepétől a széleiig. Ezután a kompozíció keményedéséhez szükséges idő után óvatosan távolítsa el a rögzítőeszközöket a lyukakból, fedje le a hornyokat cementhabarccsal és készítse el a befejező felületet.

A téglafecskendezés folyamata egyedülálló megoldás az összeomló struktúrák helyreállításának problémájára. Az ásatás kiküszöböli a csapágyfalak lebontását és részleges szétszerelését, és lehetővé teszi azok gyors és olcsó javítását.

A téglafecskendezést (injekciós módszerrel történő helyreállítás) lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba