Mennyibe kerül a szilikát tégla?

Az első szilikát tégla a XIX. Század végén jelent meg. Németországot az építőanyag szülőhelyének tartják, bár hasonló téglák gyártására irányuló kísérleteket számos más országban végeztek.

Cikkünk szilikát tégla fajtáinak és tömegének szentelt.

Fajták és paramétereik

Az olcsó, jó minőségű építőanyag főleg kvarchomokból (kb. 90%), mészből (valamivel kevesebb, mint 10%) és kis mennyiségű adalékanyagból áll. Gyártási módszer - autokláv. Az eredeti komponenseket összekeverjük, préseljük és vízgőzzel 200 ° C hőmérsékleten kezeljük.

Többféle szilikát tégla van. Tervezési jellemzők szerint:

 • testes;
 • az üreges üregek keresztirányúak és nem átmenőek (az üregesség akár 45% is lehet).

Cél szerint:

 • Privát (falazat építéséhez használt);
 • szembenéz (építőanyag).

Megjelenés:

 • festetlen;
 • színét.

Méretek szerint:

 • kettős;
 • másfél;
 • Egyetlen.

Az összes tégla hossza és szélessége azonos. A paramétereket szigorúan betartják, egy speciális állami szabvány (GOST 530-2012) alapján. Az első paraméter (hossz) 250 mm, a második (szélesség) 120 mm. Csak a szilikátmagasság érinti.

Méret szerint meghatározhatja a tégla típusát. Tehát az egyszeri paraméterek 250x120x65 mm, egy és fél 250x120x88 mm, és kettős - 250x120x138 mm.

A téglákat a gyártási folyamat során pigmentek hozzáadásával festik. Idővel a szín gyakorlatilag nem változik, mert a színezékek ellenállnak a külső környezetnek. A színezett téglák (lehet rózsaszín, sárga, piros vagy kék) használhatók a munkálatok előtt.

A fajlagos és a térfogati tömeg közötti különbség

Meg kell különböztetni a téglák térfogatát és fajsúlyát. A tömeges tömeg az építőanyag tervezési jellemzőitől függ. Erre az értékre nagy jelentősége van a kövek testében lévő üregeknek és sűrűségének. A térfogati tömeg meghatározásához a tégla tömegét kilogrammban meg kell osztani a térfogatával köbméterben.

A térfogatsúly legkisebb mutatója üregekkel ellátott, egymással szemben lévő termékek. Az ilyen téglák értékének mindössze 1200 kg-nak kell lennie egy köbméteres dupla és 1400 kg-ra egy és fél termék esetében. 1300-1640 kg-os kocka esetén a tömböket üreges munkadarabokra helyezik.

Az unary szilárd téglák a legnagyobb térfogat-indexet mutatják. Az építőanyag kocka súlya 1900 kg. Egy és fél testes kocka kockáján 1700 kg van. A térfogatsúly az alapozón lévő teherhordó kiszámításában vesz részt. Az értéket úgy kapjuk meg, hogy a fajlagos súlyt a kőműves térfogattal megszorozzuk.

A minőséget a nyersanyagok minősége és a porozitás befolyásolja. Ezen érték meghatározásához az összes üreg térfogata levonásra kerül a teljes tégla térfogatból. Ezután a kő tömegét "tiszta" térfogatra kell osztani. A fajlagos sűrűség normálértéke 2000 és 2400 kilogramm között mozog. Az arány csökkenése alacsony minőségű anyagot jelez.

Súlyszámítási módszerek és azok jellemzői

A szilikát téglát gyakran használják lakóépületek és műszaki létesítmények építéséhez. A tőkeépítés nem tart sokáig, ha nem felel meg a műszaki követelményeknek. Bármely épület tartósságának fő feltétele a kiválasztott alap (alap) és a terhelés megfelelő aránya. Ezért még a tervezési szakaszban is meg kell határozni a szilikát tégla tömegét.

A szilikát téglák sokfélesége miatt döntenie kell a kívánt falazat típusáról, a homlokréteg jelenlétéről vagy hiányáról. A falakat leggyakrabban fehér téglából építik. Ellentétben az egy-, másfél, jelentősen felgyorsítja az építési folyamatot. A szabványos és másfél lyuk nélküli másolatok tömege átlagosan 4,9-5 kg. Ahogy nő a nedvesség, nő a súly.

Egy épületszerkezet számításakor nem elég tudni, hogy mennyi 1 darab van. egy-, két- vagy fél tégla. Általában egy másik mutatót használunk - kocka. Fontos meghatározni a falazat súlyát köbméterben.

A szükséges érték kiszámítása során ne felejtse el az eredményeket egy mértékegységre állítani. Így a szabványos tégla méretei milliméterben vannak megadva, és a térfogat általában kubméterben kerül kiszámításra. A számítások elvégzéséhez egy blokk hosszát, szélességét és magasságát méterre kell konvertálni.

Az építőanyagok szállítását az ügyfélnek raklapra szerelt tételekben végezzük. A kis fa raklapon lévő téglák száma mindig azonos. Például, egy egység 280 darab csomagban. Tekintettel arra, hogy a súlya 1 db. 3,7 kg, kiderül, hogy egy csomagban 1036 kg.

Egyszerű számítással meghatározhatja a különböző típusú téglák számát egy kockában, valamint a súlyát.

Az eredmények alapján megtalálható a szükséges csomagok száma.

Számláló példa

A tégla tömege a térfogat és a fajlagos sűrűség szorzatával érhető el. Specifikus sűrűség - a szabvány által meghatározott referenciaérték. Igaz, ez a szabály csak a teljes testekre vonatkozik. Az üregek és a hullámos felületek csökkentik a tégla tömegét. Minél több üreg van, annál kevesebb az építőanyag súlya.

Vegyünk egy példát egy szabványos, teljes testű szilikát tégla súlyának kiszámítására mindegyik típus esetében. Az alapadatok méretek és sűrűség. A második mutató nem változik az összes opció esetében. Ez 1,8-1,95 g / cm3 tartományban változik. A számításokhoz a minimális sűrűség 1,8 g / cm2.

A számítások megkövetelik, hogy meghatározzuk az egyik tégla mennyiségét. Ebben az esetben a teljes méreteket centiméterben kell figyelembe venni:

 • 25x12x6,5 = 1950 cm3 (egyedülálló);
 • 25x12x8,8 = 2640 cm3 (másfél);
 • 25x12x13,8 = 4140 cm3 (kettős).

A súlyt úgy kapjuk meg, hogy a kapott térfogatokat sűrűséggel megszorozzuk és az eredményt kilogrammra konvertáljuk 1000-el osztva:

 • 1950 x 1,8 / 1000 = 3,510 kg;
 • 2640 x 1,8 / 1000 = 4,751 kg;
 • 4140 x 1,8 / 1000 = 7,445 kg.

Üreges téglák esetében figyelembe kell venni az üres térfogatokat. A hengeres üregek paramétereinek meghatározása a legegyszerűbb. Mivel a hornyok szigorúan merőlegesek a tégla legnagyobb síkjával, a henger hossza ismert. Ez megegyezik a blokk magasságával:

 • 6,5 cm-es;
 • 8,8 cm másfél;
 • 13,8 cm dupla.

Az iskola tantervéből ismert egy kör területének képlete: πr2. A szám π = 3.14. A furat átmérőjének mérése továbbra is fennáll.

Tegyük fel, hogy az átmenő furat átmérője 40 mm, majd a sugár felét - 20 mm. Vegye ki a 3 db lyukak számát. Ebben az esetben a téglák térfogata csökken az üregek térfogatával. Az egyes üregek térfogata: 6,5 (hengerhossz) x 3,14 (dimenzió nélküli konstans π) x (2x2) (a négyzet lyukának sugara) = 81,64 cm3. Az eredményt a lyukak száma háromszorosára növeli. 81,64 x 3 = 244,92 cm3.

Egy kövek térfogata köbcentiméterben: 25 x 12 x 6,5 = 1950 cm3. Eltávolítva az üregek térfogatát, megkapjuk a tégla eredeti térfogatát a tömeg meghatározásához: 1950 - 244,92 = 1705,08 cm3. Az üreges tömbök sűrűsége 1,1-1,5 g / cm3. A „tiszta” térfogatú sűrűségszaporítás a tégla tömegét adja. Például a maximális sűrűséget vesszük figyelembe: 1,5 x 1705,08 = 2557,62 g vagy 2,55 kg.

A számítási elv ismeretében önállóan meghatározhatja bármely szilikát tégla tömegét.

Mindössze annyit kell tudni a szilikát téglákról - lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba