Saman: jellemző, termelés és hatókör

 Saman: jellemző, termelés és hatókör

Az épület tartóssága kivétel nélkül minden használt építőanyagtól függ, de a fali anyagot leginkább óvatosan kell megválasztani, mert az ideális építési helyszínen is ennek a komponensnek a gyenge választása azt eredményezi, hogy az épület elég hamar elromlik. A falak gyártására szolgáló anyag nagymértékben befolyásolhatja az egész projekt költségét, továbbá az alapvető jellemzőktől - például a szerkezet hővezetőképességétől - függhet. Ha bizonyított klasszikusokról beszélünk, akkor talán nincs több praktikus anyag, mint az Adobe.

vonás

A Samana egy agyagból és szalmából készült tégla víz hozzáadásával, de nincsenek pontos arányok, valamint egy komplett komponensek - a mesterséges kő összetétele jelentősen eltérhet attól függően, hogy milyen jellemzőkre van szükség.

Bármelyik Adobe fő összetevője agyag, és az agyag volt, előnyben részesítik az átlagos zsírtartalmú fajtákat. A tömeg viszkozitása eltérő lehet, mert ha szükséges, adjon hozzá egy bizonyos mennyiségű vizet a készítmény gyúrásához. Hagyományosan egy töltőanyagot is használtak, ami növelte a szárított agyag szilárdságát, együtt tartva, és valamivel javította a hővezető képességet. Történelmi szempontból rostos növényeket és még trágyát is alkalmaztak ilyen komponensként, azonban ma már finomra vágott szalmát vagy pelyvát használnak.

Természetesen a fenti összetevők korlátozottak voltak a régi időkben, és ma, a fejlett technológiák századában, Az adobe összetétele különböző adalékanyagokat tartalmazhat, amelyek jelentősen javítják az ilyen tégla bizonyos tulajdonságait:

 • zúzott kő, homok vagy agyagbevonat agyaggal lehetővé teszi az építőanyagok szárítását az erős zsugorodás elkerülése érdekében, megtartva az adott méreteket és alakokat;
 • a kazein és a csont ragasztó, valamint az archaikus szuszpenzió vagy a modern folyékony üveg felhasználható víz helyett, hogy a kezeletlen vályog elterjedése nélkül blokkolja a kívánt alakot;
 • a mész és a cement jól ismert, hogy képesek gyorsan felszabadítani a nedvességet a környezetbe, mert hozzáadják a recepthez, hogy a téglák nagyobb valószínűséggel száradjanak és nedvességállóak legyenek;
 • a rostos cellulóz, az apróra vágott szalma, a faforgács vagy az ugyanazt a trágya viszonylag rugalmas, ami növeli az anyag ellenállását a szélsőséges hőmérsékletekhez és a kompresszióhoz vagy nyújtáshoz.

Ezenkívül néhány esetben összetettebb szintetikus eredetű adalékanyagokat kell hozzáadni, különösen az építőanyagok védelmének növeléséhez az élő szervezetek hatásaitól. A klasszikus formában azonban az adobe hatalmas sikert ért el több ezer éve.

Az adobe felfedezésének pontos dátuma nem ismert, de a tudósok azt mondják, hogy a házakból ezer évvel ezelőtt épültek. Ezekben a napokban szinte az egyetlen út a sztyepp és a sivatagi zónák lakói számára, ahol még hagyományosabb fa vagy természetes kő szinte soha nem találkozott. Ahogyan ez minden korszakban és bármely államban történik, a ház építése is költséges volt, mert a szegény lakosságnak nem volt más választása, mint a lábaik építésének módja, és nem volt különös szükség.Az ókori Egyiptom az első világháború születési helyének tekinthető, és onnan az ilyen jellegű anyag számos régióban terjedt el a leírt éghajlati viszonyokkal.

A modern Adobe téglának különböző tulajdonságai lehetnek, amelyek erősen függnek az összetevőiktől és azok arányától, de átlagosan ehhez hasonlót kell kapnia:

 • a közönséges téglához hasonló sűrűség - 1500-1900 kg / m3;
 • hővezetőképessége elsősorban a használt szalma mennyiségétől függ (minél többet, annál jobb a falak hő), de általában ez az indikátor kétszer olyan jó, mint egy egyszerű tégla - 0,1-0,4 W / (m * jégeső);
 • a kompresszióval szembeni ellenállás szempontjából az adobe blokkok nagyon hasonlítanak egy modern habbetonblokkra - mindkét esetben ez a mutató 10–50 kg / négyzetméter.

Erősségek és gyengeségek

Egyrészt az adobe már több ezer éve létezett, de nemcsak nem vesztette el relevanciáját, hanem még azokban a régiókban is megszerezte, ahol a fa korábban építőanyagként uralkodott. Másrészt, az összetétel és a jellemzők minden javulása ellenére egy ilyen blokk nem csak az építőanyagok piacának vezetőjeként tekinthető, hanem tudatosan el is utasítható, mint opcióként ezt az alternatívát. Mindez azt jelzi, hogy az adobe előnyei és hátrányai, amelyeket figyelembe kell venni az építőanyag megvásárlása előtt.

Pozitív tulajdonságok.

 • A Saman mindig a legolcsóbb építőanyagok kategóriájában volt, és ma is, még a különböző adalékanyagokkal is, talán a legolcsóbb. Sőt, sok esetben a tulajdonos is saját maga készíthet - ez nem annyi pénzt igényel, mint egyszerű tudás és törekvés.
 • A fő jellemzők szerint az adobe az épület potenciális tulajdonosainak többségét kielégíti, mert nemcsak a hőt jól tartja, hanem kiváló hangszigetelő tulajdonságokkal is rendelkezik. Sőt, az adobe falak is felszívják a felesleges nedvességet, részt vesznek a ház légkörének normalizálásában.
 • A klasszikus Adobe teljesen ártalmatlan - a lehető legtermészetesebb termék. Ugyanakkor kiszámítható, nem ég egyáltalán a tűzben.

Hátrányai.

 • A cob fal gondos vakolást igényel a nedvességtől való védelem érdekében. Egy ilyen tégla önmagában hatalmas higroszkóppal rendelkezik, és ez legalábbis jelentősen növeli a szerkezet súlyát, és deformációjához vezethet.
 • Az Adobe meglehetősen gyorsan megszárad, ahol feltalálják őket - a forró országokban, de a mi körülményeinkben sokáig várnunk kell, amíg a tégla végül megszárad, és tartós lesz. Ez idő alatt az építőanyagokat óvatosan védeni kell a nedvességtől, és különleges tárolást igényel, amíg védőbevonattal nem fedik. Az ilyen igények azt eredményezik, hogy az adobe épületeit nem mindig lehet építeni, és télen egy ilyen feladat egyáltalán nem valósítható meg.
 • A klasszikus adobe, ami teljesen természetes, nem veszélyezteti nemcsak az embereket, hanem a háztartási kártevőkre is - a rovaroktól a rágcsálókig. Továbbá a növényi foltok is vonzhatják az ilyen hívatlan vendégeket, és a belőlük fennmaradó üregek lakhatásként használhatók. A modern körülmények között az ilyen jelenségek megelőzése érdekében speciális kémiai adalékanyagokat vagy megfelelő befejezést alkalmaznak, de az ilyen anyagi előnyök, mint a környezetbarát és részben olcsóbbak, elvesznek.
 • Az Adobe némi időt igényel ahhoz, hogy elegendő zsugorodás következzen be, és a fal erősödjön. Ezért a Saman épületeinek felépítésének ideje mindig túllépi a téglaépítés építését.

típusok

Az adobe tömbökben hagyományosan felhasznált összetevőket különböző arányban és különböző kőműves technológiákkal lehet használni.Ezért szokás, hogy az adobe két fő fajtára - az úgynevezett könnyűre és nehézre - oszlik.

Bár a legtöbb ember úgy látja, hogy a világ minden táján tégla vagy blokk, a fényváltozat nagyon ritkán fordul elő. Az a tény, hogy a könnyű vályú gyártásához nagyon kis mennyiségű agyagot használnak - általában a részesedése nem több, mint 10%, míg a fő szerepe a töltőanyag. Az így kapott masszának jelentős folyékonysága és alacsony hajlékonysága van, ezért szilárdabb alapot igényel egy másik anyagból. Általában könnyű vályú, vagy egyfajta bevonat a batten számára, amely a keretfal mellett, vagy két ilyen fal között egyidejűleg kerül telepítésre.

Kiderül, hogy lehetetlen építeni egy házat teljesen könnyű világból - ez feltétlenül kiegészíti egy másik építőanyagot, de ebben is megtalálható előnyök. Tehát az épület megtartja az adobe társainak minden előnyét (kivéve valószínűleg az olcsóságot), de sokkal gyorsabban és némileg könnyebben épül. Az ilyen megoldás hátránya, hogy a kerethez tartozó anyag térfogatgömbökben jelentősen többet fizethet, mint a hasonló, és a fát gyakran használják rácsként, és minden hátránya az ár, az éghetőség, a nedvesség és a kártevők tekintetében.

Az a tény, hogy a legtöbb ember „közönséges” adobe blokkja, az úgynevezett nehézgömb. Egy ilyen tégla összetételét már fentebb már figyelembe vettük, és a használatának előnyei nyilvánvalóak - az épület sokkal erősebb és megbízhatóbb, és a befejezés csaknem közvetlenül a fal felépítése után végezhető el, mert az adobe szó szerint a lehető leghamarabb megvédi a légkörtől. . Az ilyen típusú anyagok óriási hátránya a víz káros hatásai iránti fogékonysága - ő az, aki az adobe épületek fő ellensége. Bár az adobe termeléséhez a vizet használják, a kész anyagot mindig a nedvességtől kell tartani, kezdve a szárítási szakasztól és befejezve a befejezett házban.

Gyártási technológia

Lehetőség van arra, hogy sokat takarítson meg az adobe házának építésénél, hiszen otthon készíthet egy ilyen téglát saját kezével, hogy szó szerint fekszik a lábad alatt. A fő összetevő a közepes zsírtartalmú agyag. Egy ilyen tömeg elég jól formázott és nem enged át a vizet, ezért rendszerint a víztestek közelében vagy a vizes élőhelyeken keresik. Előfordulhat, hogy a szükséges anyagréteg nem található a felszínen, hanem közel van hozzá - ezt jelzi a víz magas szintje a kútban vagy a nedvességet kedvelő növényekben (menta, üledék), amelyek víz nélkül nem öntöznek.

Ha az agyag túl zsíros, akkor a homok segítségével kissé „javulhat”, átlagosan 1: 7 arányban kell hozzáadni. Nem célszerű a folyami homok használata az iszap valószínű jelenléte miatt, de nagy hegyi fajták lesznek.

Az éghajlati igényeknek köszönhetően a meleg évszakban szükség van az adobe betakarítására.Azonban az agyagot általában sokkal korábban - az előző ősztől - betakarítják. A nyersanyagokat egy nagy csúszdával (de nem több, mint egy méter magas) dobják le, és vastag, 10 cm vastag szalma réteggel borítják, ebben az esetben az agyag eső és fagyás alatt nedves lesz az ősszel és télen. A tavasz elkezdésekor a szalmát eltávolítjuk, és agyagot polietilén borítja, a széleit kövekkel préselve - ennek köszönhetően a halom gyorsabban felolvad, de nem adja fel az összes nedvességet a légkörbe, így nincs rá héja.

A tömbök gyártásához szükséges szalma a friss és a tavalyi években is megfelelő. Az egyetlen fő követelmény a nyersanyag minősége - a nem megfelelő tárolás miatt nem lehet kár.Bizonyos esetekben ezt az összetevőt anélkül tehetjük meg, de akkor cserélje ki azt száraz száraz fűvel, erős rostokkal.

Ahogy már megértettük, a száraz és meleg időjárás rendkívül fontos az adobe és az építőiparban történő felhasználás szempontjából, ezért a blokkok kialakulását az első állandó felmelegedéssel kell elindítani annak érdekében, hogy a ház mély ősszel kezdődjön. Az Adobe gyártásához kívánatos, hogy a tervezett építmény mellett válasszon ki egy helyet - a kész tömbök sokat mérnek, így problémásak lesznek azok szállítása valahol messze. A tégla helyes alakjának megőrzése érdekében a helyszínnek laposnak kell lennie, és hogy a fű és a szemetet ne ragaszkodjon hozzá, előzetesen eltávolítják őket. Az esővíznek is ki kell ürítenie - jobb, ha a terület kissé emelkedett a környező terület felett. Az egész felületet szalma szeletelés borítja. Jól van, még akkor is, ha a blokkokhoz ragaszkodik, mert még mindig része ezeknek.

Az agyag keverése előtt a padot vastag vízálló anyag borítja. Az improvizált üzlet közepén előkészített agyagot halmoztak fel, figyelve annak egyenletességét nagy csomók nélkül. A halom közepén egy kis lyuk van a vízhez, ott öntik, amennyire szükséges a tömeges plaszticitás biztosításához.

A legegyszerűbb agyagot a lábaddal gyúrni - annyi erőfeszítés nem annyira energiaigényes. Ha a zsírtartalom csökkentése érdekében homokot kell hozzáadnia a tömeghez, akkor ezt a vízzel való agyag keverésének szakaszában kell elvégezni, míg a szalmát a fenti összetevők keverése után adják hozzá. A keverékhez való hozzáadás előtt a szalmát előzetesen vízbe áztatjuk. Méretei általában kb. 15 kg köbméternyi agyagból állnak, bár - amint azt már említettük - a gazdaszervezet igényeitől és képességeitől függenek. A kapott masszát addig kell gyúrni, amíg teljesen homogénvé nem válik. Légy felkészülve arra, hogy időbe telik. Az eredmény az, hogy egy nagyon halvány, egy halomba rakott, két-három napig elhagyva.

Ekkor gondoskodnia kell a blokkokhoz tartozó űrlapok kereséséről vagy öntermeléséről. Általában csak egy aljzat nélküli doboz, egyfajta „kontúr” a jövő téglák számára. Jobb meghatározni az épület méretét és méretét, de ez nagymértékben függ az éghajlattól - a hosszabb időn belül kiszámítható tömeges blokkok, és ahol nyáron gyakran hűvös és esős, akkor a lehető legkisebb méretűnek kell lenniük. Ne feledje, hogy az adobe szárítása 10-15% -os zsugorodásnak van kitéve, és bizonyos esetekben még ennél is több, így bizonyos méretarányú blokkokat. Nagyobb kényelem érdekében a szamana formáját a polietilén belsejéből, a külső fogantyúkból pedig hozzáerősítik.

Jegyezze fel a jövőbeli blokkokat, amelyeket a sík felületen, napfényre nyitottak. Az űrlapokat a talajra telepítik, előzetesen kiegyenlítették, tisztítják és lefedik a leírt rendszer szerint, és a kevert és telepített samanot bármilyen módon felemelik, és a dobozokba öntik, óvatosan dörzsölve. Azok a feleslegek, amelyek nem illeszkednek a formába, óvatosan eltávolításra kerülnek a doboz ellentétes oldalain elhelyezett tábla segítségével, majd az űrlapot egyszerűen felemelik, így a helyén marad, és az eljárást megismételjük a következő részben.

A nedves tégláknak két vagy három helyen kell áttörniük a közepüket egy milliméter vastagságú huzallal, hogy a szárítási folyamat során bekövetkező zsugorodás ne eredményezze a tömb teljes deformálódását. A csapadék elleni védelem érdekében a formázott darabokat vízálló anyagok borítják - tetőfedő vagy ponyva, amelyek szintén hozzájárulnak a szárítás egységességéhez. Ebben a formában az adobe 1,5 napig szárad, majd oldalára fordul, és egy másik napot kap. Aztán meg kell mozdítania egy lombkorona alatt, amely a végső szárításhoz egy kút formájában van elhelyezve, amely további két hétre késik.Ebben a szakaszban jobb, ha téglákat építünk fa padlóra vagy raklapra - ez segít eltávolítani a felesleges nedvességet.

Ezután itt az ideje, hogy kész épületeket készítsünk a kész blokkokból, de ellenőrizheti, hogy minden helyesen történt-e. A megfigyelt technológiával az adobe téglák két méteres magasságból (legalább a talajig) esnek le, deformáció nélkül. Emellett a kiváló minőségű adobe nem képes elveszíteni alakját, két napig vízben fekve.

kérelem

Bár az adobe téglák két napig ellenállnak a vízben, az ilyen tesztek nagyon károsak a ház tartósságára, mert a fektetést egy legalább egy méteres magasságú szalagalapozással végzik, amely több rétegben van ellátva tetőfedő anyag vízszigetelésével. A szalag vastagságának legalább 20 cm-rel magasabbnak kell lennie, mint a falazat tervezett vastagsága - ez a margó a vakolat vagy más befejező réteg vastag védőrétegéhez készült.

A külső falak ajánlott vastagsága a belső válaszfalaknál 30 cm, a csapágyfalak esetében pedig 50 cm. Még az építési szakaszban az adobe továbbra is megszárad, így több mint két sor kerül a napra. Ha szükséges, a blokkot egy fejszével lehet vágni. A falazat agyagon és homokon alapuló habarcson történik.

A munkákat csak száraz és napos időben végezzük.az eső első jeleivel a munka sürgősen megáll, és a falak szorosan polietilénnel vannak borítva. A befejezéshez használjon vízálló és gőzáteresztő vakolatot, kivéve a cementet, amely rosszul tapad az agyaghoz. A befejező rétegnek vastagnak kell lennie - legalább 5 cm-es, akár 10 cm-es is lehet. Az 5 cm-nél nagyobb vastagságú lapok, amelyeket szükségszerűen vízszigetelő anyagokkal kezelnek, különböző nyílásokon használhatók. Ha lehetséges, a tető legalább fél méterrel lóg le - ez segít újra megvédeni az atmoszférikus csapadékot.

A saját kezével történő blokk készítésével kapcsolatos információkért lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba