Szakadt tégla: jellemzők, fajták és alkalmazások

A házak homlokzatának esztétikus megjelenése és a tépett téglák segítségével készült kerítések valóban lenyűgözőek. Ez a szembetűnő anyag jól néz ki a lakóterek belsejében, a fal egy részének rendezése, vagy kandalló, ív, oszlopok díszítése. A természetes kő szerkezetét követi: homokkő, mészkő, gránit. Bármely szakadt téglával bélelt építési tárgy megszerzi a romantika kifejező megjelenését és szellemét.

Milyen az?

A homlokzat téglát rongyosnak nevezik, mert egyik oldala szándékosan megsemmisül, ami természetes anyag megjelenését eredményezi. A különböző szerkezetek, formák, méretek és árnyalatok széles választéka segít a különböző feladatok iránt.

A szakadt tégla sajátossága nagy súly és sűrűség (150-250 kg / m2). Az ilyen bélésű épület szilárd alapot igényel, és ha a régi struktúrát rekonstruálni kell, először meg kell erősíteni annak alapját. A feladat megkönnyítése érdekében az építők egy üreges téglát találtak ki, amely súlya sokkal könnyebb, mint a testes, és felhasználható a belsőépítészetben.

Néha az üreges modelleket egy osztó, nagyobb méretek - 39x19 cm - formában készítik, ami lehetővé teszi, hogy a kerítések és oszlopok sokkal gyorsabban készüljenek.

gyártás

A szakadt téglák gyártása során nem alkalmazzák agyagot és homokot, ahogyan a hagyományos esetekben történik. A nyersanyagok a mészkő, a kagyló, a tégla és az üveg csata, a márvány, a gránitlemezek, a nagyolvasztóanyag-salakok szűrése és a kibővített agyag. A töltőanyagot legfeljebb 10% vízzel, cementrel, módosítókkal és színezékekkel keverjük.

A téglát nem az égési módszer teszi, hanem a legerősebb préselés, a nyersanyag nedvességtartalmának maximális csökkenésével. Ezután a termék hosszú száradást ér el. Az eredmény olyan tégla, amely közel áll a természetes kőhöz.

A terméket kétféleképpen hozzák a szokásos "rongyos" típusba: egyszerű és összetett.

 • Egy egyszerű módszer egy kőforgácsolást hajt végre a guillotinhoz hasonló géppel. Minden tégla különböző módon megsemmisül, aminek köszönhetően a kész falazat a lehető legtermészetesebbnek tűnik.
 • A második módszer a komplex berendezések mechanizált hasítását foglalja magában. Ennek eredményeként minden tégla azonos "rongyos" felülettel rendelkezik. A fúvókák lehetővé teszik a természetes kő sokszínűségét utánzó strukturális alapok megváltoztatását.

típusok

A szakadt téglát nemcsak megjelenés, hanem szerkezet, alak, szín, texturált vágás helyének megosztása jelenti. Kézi és mechanikus öntéssel történő termékek gyártásához. A módosítók és lágyítók használata lehetővé teszi további tulajdonságok, például számos éghajlati tényezővel vagy agresszív környezettel szembeni ellenállást.

struktúra

Az anyagot illeszkedő és üreges anyag, eltérő súlya és hatóköre van.

 • Az első megjelenés tartósabb és nehezebb. Olyan helyeken használják, ahol nagy teherbírású terhelést feltételeznek: az alagsor és az alagsor felé nézve, szilárd betonkerítésre és kandalló behelyezésére.
 • Az üreges tégla erősebb, de könnyebb, jó hőszigetelő tulajdonságokkal rendelkezik. A felszínre hasonló anyaggal szemben nincs szükség a falak vagy az alapítvány erősítésére. Üreges téglát kell alkalmazni a belsőépítészethez, az épületek külső díszítéséhez, a különleges stressz alá nem tartozó kerítésekhez.

alak

A standard téglalap alakú alakot sík felületek burkolására használják.De vannak oszlopok, ívek, lépcsőházak, parapetek, karniszok, ajtók, ahol kő, szögletes, ék alakú, csavart vagy sima végekkel van szükség. Mindezek a sokféleségek lehetővé teszik a repedt tégla használatának maximalizálását az arccal szemben.

Texturált vágás

A tégla téglafalainak vágásai jól bizonyultak az épületek nyílásai és sarkai felé nézve. Az alaptervezéshez lejtős kanál éleket használnak. A szögletes metszetek (45 fok) egyidejűleg mindkét szomszédos oldalon vannak, egy ilyen terméket burkoló oszlopokhoz, ablakpárkányokhoz, ajtókhoz használnak.

szín

A szín nagy szerepet játszik a természetes anyagok utánzásában. Segítségével azonnal kitalálják, mi alkotja a hagyományos kő - homokkő, mészkő vagy gránit. A hozzáadott pigment nemcsak a szokásos barna, szürke, tégla, fehér vagy sárga színben színezi a terméket, hanem teljesen váratlan lehet - lila, khaki vagy friss zöld.

A sima kőfelületek lehetnek matt vagy fényesek. Jó kinézetű mázas téglák.

Pozitív és negatív jellemzők

A szakadt téglát széles körben használják az építési objektumok külső és belső kialakításában. Gyakran előnyben részesítjük a többi néző anyagot, mert szinte nincsenek hibái, de a pozitív tulajdonságok lenyűgöző listája:

 • szép megjelenésű;
 • a megerősített préselésnek köszönhetően ultrastrong tulajdonságokat szerez, különösen a testes kőre vonatkozik;
 • tartós;
 • a tégla ellenáll a hőmérséklet változásainak, a napsütésnek, a mechanikai stressznek;
 • környezetbarát;
 • nem adja át a nedvességet;
 • tűzálló;
 • nem igényel különös gondosságot;
 • könnyen elhelyezhető;
 • az üreges formák segítik az épület melegét;
 • a természetes kő utánzása az eredeti árából nyer;
 • sokféle típus megkönnyíti a tervezők munkáját.

A szakadt kő hátránya a gőzök átjárhatatlansága, amely megakadályozza a falak levegőjének elszállítását. Segítsen megoldani a problémát, és hagyja a réseket a tégla között. Néha előnyben részesítjük a könnyebb arcú anyagot, például a kerámialapot.

Alkalmazási kör

Ragged téglát használnak mind külső, mind belső béléshez. A fajok sokfélesége miatt nehéz elképzelni, hogy hol találja meg alkalmazását. Próbáljuk összefoglalni az átfogó felhasználás már összeállított ötletét:

 • A homlokzatok burkolatában leggyakrabban egy repedt téglát használnak, hogy az épületnek szép, kifejező megjelenés legyen
 • a házak falainak nem kell teljesen kővel felszerelni őket, részlegesen díszítettek, az alagsor vagy az alapzat figurakeretét alkotva;
 • az ipar bizonyos típusú téglákat gyárt az oszlopok, tornácok, ívek kialakításához;
 • A szakadt kővel díszített ajtó- és ablaknyílások tökéletesek;
 • téglákat használnak a tájépítésben padok, virágágyások, fogaskerekek, teraszok, grillezési helyek díszítésére;
 • gyakran használják a kerítések tervezésénél, ami drága, reprezentatív megjelenést biztosít számukra;
 • beltérben egy fal vagy egy töredéke díszített, kandallók és oszlopok készülnek, és belső falak szilárd téglából készülnek.

Facing munkák

A törött téglával való felületek díszítésének folyamata meglehetősen egyszerű és két szakaszból áll.

 • Előállítás. Először is kiszámítjuk a falnak azt a képességét, hogy ellenálljon a nagy burkolat terhelésének. Ha szükséges, erősítse meg az alapot vagy maga a falat. Ezután egy sík felület jön létre az anyaggal való későbbi munkához: a rések kitöltése, a sík vakolása. A kész falat gombaellenes szerrel kell kezelni.
 • Közvetlenül néz. A ragasztó készítményt az alapozott felületre visszük fel. Emlékeztetni kell a bélés lenyűgöző súlyára, és nem kell megbánni a habarcsot, de ugyanakkor nem szabad elhagyni a varratokat, a díszítőelemeket.Ezután minden egyszerű: egy téglát alkalmazunk, amelyet egy fából készült kalapáccsal enyhén megfognak, és a ragasztó maradványokat azonnal eltávolítják.

A szakadt téglával való szembenézés folyamata meglehetősen egyszerű, és a homlokzat kellemes megjelenése sok éven át örül.

Hogy a mesterek tépett téglát látnak a következő videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba