Dekoratív téglák jellemzői és fajtái

 Dekoratív téglák jellemzői és fajtái

Minden épület és befejező anyag saját sajátosságokkal rendelkezik. Ez teljesen érvényes a dekoratív téglákra. Sok ember azonban nem ismeri a sajátosságait és jellemzőit, lehetővé téve, hogy tájékozott döntést hozzon.

Jellemzők

A fal téglafelülete tudatosan inspirálja a megbízhatóság és a legyőzhetetlenség gondolatát, a szerkezet jó minőségét. Tőle és lélegzik a kényelmet. De a klasszikus tégla rosszabb, mint a modern anyagok, és néhány esetben fel kell adnunk. Van azonban egy jó út a helyzetből. Ez egy másik anyagból készült, dekoratív téglával ellátott fal lefedését jelenti.

A helyiségen belül és kívül is hasonló burkolatot lehet alkalmazni. Egy adott fajta kiválasztása attól a helytől függ, ahol a befejeződés megtörténik. A belső falakhoz dekoratív téglák gyártása gipsz és alapanyagokból készül. De ha a külső falak díszítésére befejező anyagokat választunk, kívánatos, hogy előnyben részesítsük a cementkeverékek összetételét. Leggyakrabban a kő a GF10 módosításának formázó vakolatával van utánozva.

Igaz, ez az anyag meglehetősen drága. A díjat azonban igazolja az a tény, hogy a struktúrák tartósak és hosszú távon kiaknázhatók. Emellett alabástrom vagy gipsz gitt keverék is használható. Bizonyos esetekben a dekoratív téglákat kézzel készítik el, hogy pénzt takarítsanak meg, és a tökéletes terméket a saját igényeiknek megfelelően kapják.

előnyök

A dekoratív tégla felülmúlja az egyéb befejező anyagokat:

 • ereje;
 • stabilitás különböző időjárási körülmények között;
 • minimális gondozási követelmények;
 • nem kell festeni a felületet;
 • tűz és hőmérséklet ellenállás;
 • az épület termikus biztonsága;
 • esztétikai jellemzők.

hiányosságokat

De fontos megérteni, hogy a pozitív szempontok mellett a dekoratív téglának saját gyengeségei vannak. Ez meglehetősen drága, és nem bocsát meg hibákat a fektetés során. Ez az anyag a mérnökök minden erőfeszítése ellenére még mindig nagy fajsúlyú. Kisebb, mint az épület téglaé, de nagyobb, mint számos más befejező anyagé. A dekoratív téglák kezelése tapasztalatot, bizonyos készségeket és óvatosságot igényel, ezért néha még megfelelő és előnyös a szakemberek telepítése.

típusok

Sokféle lehetőséget fejlesztett ki a ház gyönyörű külső és belső kialakításához. A burkolás költségének csökkentése érdekében a felület segít az idős tégla használatában. Az általa létrehozott vizuális hatás, egyedi zsetonokkal és színekkel, majdnem mindenkinek örül. De a probléma az, hogy a gyárilag gyártott kerámia éves tégla sok pénzt költ. Ezért egyes esetekben önállóan kapjuk meg.

Igen, az ilyen termék műszaki jellemzői alacsonyabbak a vállalati mintáknál. Ha azonban csak a külső hasonlóság érzése szükséges, akkor ezt a hibát figyelmen kívül lehet hagyni. Az ügyes kezekben még az M125, M150 vagy M200 osztályok legolcsóbb téglái is egyfajta dekoratívvá alakíthatók. Rossz geometria a hiányosságból előnyhöz jut. Ugyanakkor a termékek mechanikai tulajdonságai, ha helyesen készülnek, a tetején lesznek.

Néha a kerámia tégla elülső oldala kifejezetten megkönnyebbülést képez. Ehhez a munkához ajánlott egy csákány használata. Ezután egy festéket alkalmazunk ugyanarra az oldalra (a téglákat egy speciális tartályba merítjük). Ezután megszáradnak.

Az öregedés önmagában:

 • különböző méretű kalapácsok;
 • darálók;
 • véső;
 • homokfúvó gép.

Van egy alternatív megoldás is, amelyben egy használt téglát használnak, és a homlokzat egy olyan kompozícióval van borítva, amely a dekoratív, valamint a védő funkciókkal együtt. Kezdnek egy teljes értékű tégla megvásárlásával, amelyet a daráló elején kell tisztítani. Ezután egy speciális kalapácsot alkalmazunk egy kalapács segítségével, magukat a habarcsra helyezik. Ugyanezt a megoldást használják a vakoláshoz. Az előkészített fal homlokzati festékekkel van borítva, a színek változatossága miatt az eredeti hatás elérése; ezután matt lakk borítja.

Idővel a felület természetesen elhalványul és elhalványul. De ez a probléma egyszerűen megoldódik: a megfelelő időben csak speciális festéket használjunk. E pillanat elhalasztásához a felületet azonnal le kell fedni hidrofób vegyületekkel. Segíteni fogják a tengelykapcsolót, hogy hosszabb ideig tartsák az eredetit. De egy adott opció kiválasztása előtt jobb konzultálni a szakértőkkel. Fontos megérteni, hogy a "valódi" mesterséges befejező tégla teljesen különbözik a standard falmintától.

Ennek az anyagnak az előállításához:

 • beton;
 • a víz;
 • homok;
 • színező komponensek;
 • keményítő adalékok.

Ezt a keveréket nagyon óvatosan keverik, és nagy figyelmet fordítanak a kiválasztott recept pontosságára. A színes, sötét és könnyű fali téglák gyártói egyaránt próbálják megőrizni terméktitkájuk kémiai összetételét. Ezért a fogyasztók csak a termék megjelenésére koncentrálhatnak. És ez rendkívül változatos lehet. Széles körben elterjedt a külsőleg régi tégla, amely kitűnő zsetonnal borított, mintha kopott és egyenetlen lenne.

De néhány ember inkább egy sima dekoratív blokkot szeretne, mint a klinker. Mindenesetre, ha a gyártók arra törekszenek, hogy részletes rajzot kapjanak a kis jellemzők rajzával, akkor egy összetettebb formát használnak. Ezért a kép elegancia és a kitűnő megjelenés miatt külön kell fizetni. Fontos megérteni, hogy minden mesterséges tégla csak egy „valódi” téglafelületet imitál, és valójában egy csempe, amelynek vastagsága ritkán meghaladja az 1,5 cm-t, ez olcsóbb, mint a klinker, és nem okoz kárt a használat során.

Szükséges egy további dolog egyértelmű megértése: a kézzel készített dekoratív tégla nyereségessége miatt ritkán különböznek a különleges minőségben. A fő oka annak a ténynek köszönhető, hogy a nyilvánosan értékesített formanyomtatványokat és a technikai dokumentációt nagy cégek gondosan őrzik. Végtére is, nem érdeklik a késztermékek vásárlóinak számának csökkentése. A nagy gyárak által gyártott dekoratív téglák választéka azonban elég nagy ahhoz, hogy minden igényt „bezárjon”. Továbbá természetesen a nyersanyagok feldolgozásának receptje és módszerei is üzleti titok.

Az ipari téglák ugyancsak tűzállóak lehetnek. Háztartási célokra széles körben alkalmazzák a szilícium-dioxidon vagy alumínium és szilikátok keverékén alapuló tűzálló anyagokat. Az ilyen blokkok kiválasztásakor elsősorban a hőteljesítmény szintjére kell figyelni. A tűzfal és a magnezit alkalmas a kemence kemencék külső kamráinak bevonására, különböző fűtőkazánok bélésére. A tapasztalattal rendelkező tűzhely munkások inkább a chamotte-ot részesítik előnyben, mint a szilícium-dioxid-téglák, mert:

 • az utóbbi nagyon kemény, rosszul vágott vagy repedt;
 • hasonló anyag nehéz;
 • keménysége ellenére is törékeny;
 • A gyártók gyakran eltérnek a GOST követelményeitől, egyedileg kidolgozott specifikációk alkalmazásával.

De mégis, az első osztályú fireclay-nek csak keskeny „niche” -e van, szemben a fókuszokkal és a kéményekkel. A szoba más részeinek díszítéséhez alternatív anyagok szükségesek. Közülük érdemes megjegyezni üvegtégla. Ez a dekoratív bevonat egyre népszerűbbé válik, és a szakértők nagyon ígéretesek. Az üvegtömbök segítenek a fűtés megtakarításában, ellenállnak az erős nedvességnek.

A színek széles választéka, a külső textúrák lehetővé teszik mind a már meglévő belső terek árnyékolását, mind az eredeti összetétel létrehozását. De még a legjobb üvegtégla sem elég erős. Ez azt jelenti, hogy gondosan figyelemmel kell kísérni a szállítást, tárolást és tárolást. Ellenkező esetben a felület könnyen megsérülhet. Ha minden műszaki követelménynek megfelel, az átlátszó "tégla" biztosítja:

 • kiváló hangszigetelés;
 • kiváló egészségügyi és környezeti jellemzők;
 • ellenáll a mindennapi mechanikai stressznek.

Üvegtégla tökéletes a fürdőszobában. Tulajdonságai lehetővé teszik blokkok használatát a fő építőanyagként. Az utókezelés viszonylag egyszerű, a mosás nem probléma. A legtöbb tervező javasolja üvegtégla használatát kaotikus kompozíciók létrehozásához. Az ilyen elemek jól illeszkednek a modern stílusban díszített dekorációhoz.

Az üvegtéglákat a belsőépítészethez is használják, mert kényelmesen cserélhető. Ha az egyes blokkok sérültek, csak a fal többi részének megérintése nélkül cserélheti ki őket. Az üvegtégla módosítások közötti különbséget a következőképpen fejezzük ki:

 • enyhítésére;
 • mechanikai erődítmény;
 • kémiai összetétel;
 • gyártási módszer.

Az üvegből készült tégla sokkal nehezebb, mint az üvegtömbök. Szintén ez a termék többet fizet, és kevésbé változatos színekkel rendelkezik - de a munka során megváltoztathatja a termékek megjelenését. Problémák nélkül létrehozhat egy megfelelő mintát magadnak. Mivel az üvegtégla nehéz, a kezdetektől érdemes kiszámítani a létrehozott terhelést. Nem minden házban az alapítvány és a tartószerkezetek ellenállnak, így a számítás segít elkerülni a kiütési lépést.

A dekoratív üveggyártók színes pigmenteket adnak hozzá. Olyan technológiákat fejlesztettek ki, amelyek lehetővé teszik az anyag felületének és teljes vastagságának külön-külön festését. Az üvegtéglák színes fajtáját hőkezeléssel lehet előállítani (az alkálifém-oxidok, a szilícium-dioxid-homok egyidejű expozíciója). A felhasznált reagensek aránya nem csak a késztermék tonalitását határozza meg. Megmutatja, hogy mennyire erős a termék, legyen az sűrű vagy viszonylag könnyű.

Az üveg mellett beton dekoratív tégla is használható. Hosszú ideig üzemeltethető, miközben elegáns megjelenést biztosít. Egy természetes anyag utánzatát gyakran egyenetlen felületi réteggel érik el. A kő felhasználható falak és egyéb lakóházak és városi lakások felületek tervezésére. Még azok is, akik csak elemi téglafektetési képességekkel rendelkeznek, képesek lesznek elvégezni a munkát.

Megfelelő stílusok

Dekoratív tégla, bármilyen anyagból készül, csak bizonyos tervezési stílusokhoz illeszkedik. Gyakran használják a tetőtérben berendezett szobák díszítésére. Ez szinte tökéletes ebben az esetben: nehéz megtalálni a legegyszerűbb módszert egy régi vágású téglafal utánzására. Ha mindent helyesen csinálunk, akkor az az érzés, hogy nem a modern ház körül van, hanem egy épület, amely legalább a huszadik század első felében épült (ha nem korábban).Fontos megérteni, hogy még a legbonyolultabb tetőtér is vizuálisan agresszív, és idővel abszorbeálható.

Ezért a tervet hígítani kell:

 • padlószőnyegek lédús virágok;
 • virágkötészet;
 • kifejező puha bútorok.

Ne feltételezzük, hogy a dekoratív tégla csak a tetőtérben díszített házakban alkalmas. Ahol a tulajdonosok az országot vagy annak különböző variációit részesítik előnyben, antik díszítéssel díszítettek, ez az anyag is használható. Ebben az esetben használja a legkönnyebb téglát, próbálja meg a lehető legszebbre helyezni. Ez nem meglepő, mert a koncepció is más - most a helyiségek nem „régi gyár vagy raktár” alatt, hanem egy hangulatos vidéki ház alatt készülnek.

Ennek a benyomásnak a fokozása érdekében sötét, természetes fából készült masszív gerendákat használhat. De a mesterséges alkatrészeket, amelyek a kompozícióba való belépéshez nem ajánlottak, azonnal megsértik az ország belsejének integritását. Ezt a stílust lehet használni konyhai kötény és falak külön helyiségekben. A dekoratív téglák használata megfelelő és high-tech stílusban. A megközelítésnek természetesen másnak kell lennie.

Ebben az esetben a belső terek geometriai igazolással vannak kialakítva. Javasoljuk, hogy nagyon tiszta színeket használjunk, és ne keverjük össze a különböző színeket. Az ideális megoldás a szürke vagy a fehér színek téglalapjai. Ez a megoldás az üzleti stílusban készült szobákhoz alkalmas. Minimalizmus és tömör formák - ebben az esetben erre kell törekednünk.

Dekoratív tégla alkalmazható angol stílusban. Már durva, hangsúlyozta, hogy a vidéki anyag nem illik. Szükséges szépen készült tömbök használata, amelyek tökéletesen kombinálhatók a természetes fával. Az angol szoba egyetlen színsémában készült. Ezt a körülményt figyelembe kell venni még a kandalló keretezésére szolgáló díszítő elemek kiválasztásakor is.

Hogyan válasszuk ki?

Még ha a dekoratív tégla megfelel az alapstílusnak, nem szabad a falra ragadnia. Figyelmet kell fordítani a termékek egyéb jellemzőire. A vastagságot és más dimenziókat egyénileg határozzuk meg, de emlékeznünk kell arra, hogy a túl vastag elemek túl nehézek lesznek. A hálószoba dekorációját választva előnyben kell részesíteni a diszkrét megjelenésű bevonatokat. Ha megsérti ezt a követelményt, akkor elképzelhető, túl intenzív érzelmi környezetet kaphat.

A konyhai kötényhez tervezett dekoratív tégláknak a nedvesség, a zsír és a hő ellenállónak kell lenniük. Előnyösek a sima blokkok, amelyek felülete ellenáll a detergenseknek. Ha a bejárat körül a kompakt területek díszítésére téglát kíván használni, akkor olyan termékeket kell választania, amelyeket töredékekben lehet használni. Ellenkező esetben a kialakítás nehézkes és nehéz lesz, túlságosan kényelmetlen. De a tervezési jellemzők mellett. különösen technikai pillanatokat is figyelembe kell vennie.

Tehát a klinker alkalmas arra, hogy a nedvesség magas legyen. A fürdőszobában, a konyhában, valamint a homlokzatok kialakításában használják. A bevonat alacsony vízfelvétele nagyon fontos tulajdonság, melynek köszönhetően a termékek élettartama nagyon hosszú.

Három fő felületformátum van:

 • mázas;
 • matt;
 • kifejezett megkönnyebbüléssel.

A vakolat dekoratív tégla nem ajánlott nedves területeken való használatra. A kivételek a különleges védőréteggel rendelkező termékek. A sarkok kivágásához használjon speciálisan elkészített alakzatokat. Függetlenül attól, hogy a helyiségben van-e páratartalom, használhatja a poliuretán paneleket, amelyek a "valódi" tégla megkönnyebbülését reprodukálják. Ezeket a termékeket az egészségügyi egységhez és a konyhai csoporthoz ajánljuk.

A preferált színek tekintetében a tervezők a következőket javasolják:

 • vörös és barna színek kombinációja;
 • fehér és piros tónusok (ezek a legtöbben árnyalatok);
 • barna és homokszín kombinációja;
 • fehér és homok és szürke árnyalatok kombinálása.

A vakolat dekoratív tégla nagyon nagy lehet. Néha ugyanolyan méretű, mint egy dupla kerámia tégla. Ennek az anyagnak az előnye megfizethető költség. Kerámiaanyagot gyakran használnak az utcán is. Elég ellenáll a fagyos időjárásnak.

Példák a belső térben

Piros dekoratív tégla, még akkor is, ha nem túl telített színű, tökéletesen kombinálva a „fehér” szobával. Különösen abban az esetben, ha a bútorokat a legvilágosabb színekben is festik. A szürke dekoratív tégla főként a sűrűbb és lakonikusabb belső terekbe illik. Fekete díszítőanyagot elsősorban kontrasztként használnak. A fényes szobában fekete fal található.

Hogyan válasszunk egy dekoratív téglát?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba