Hogyan kell kiszámítani a cinder blokk mennyiségét?

A kezdő építők gyakran szembesülnek a szükséges mennyiségű anyag megfelelő számításával. Annak érdekében, hogy ne tévesszük össze a számokkal, figyelembe kell venni az anyag méreteit és a jövő szerkezetét, a szükséges vágóállományt, törmeléket és egyéb jellemzőket. Cikkünk olyan építőanyag kiszámításának kifinomultságára összpontosít, mint a cinder blokk.

Az anyag előnyei és hátrányai

A cinder blokkok megjelenése közvetlenül kapcsolódik a nem emberi hulladék termelésének természetes emberi vágyához. A Szovjetunióban a háború utáni években a termelés gyors ütemben fejlődött. A kohászati ​​növények szó szerint benőttek a salak hegyével. Ezután úgy döntöttek, hogy ezt a hulladékot építőanyagok létrehozására használják.

A salak a cement-homok keverék töltőanyagaként szolgált. A kapott masszát nagy "tégla" -ba öntjük. A kész tömbök túl nehézek voltak - súlyuk 25-28 kg volt. Annak érdekében, hogy csökkentsék a súlyukat, azok üregek. Az üreges darabok egy kicsit könnyebbek voltak - 18-23 kg szabványos méretekkel.

A korom blokkok nevét ma használjuk, de nem csak salak, hanem más komponensek is használhatók töltőanyagként. A modern blokkokban gránit vetítések vagy törmelék, folyó kavics, üvegtörés vagy agyag, vulkáni tömeg található. A cinder blokkok felszabadítása leggyakrabban kisvállalkozásokban történik. A kis magánvállalkozások építőköveket állítanak elő a vibromachinokon, amelyek egyszerre többféle formát töltenek be cementkeverékkel. Az öntés és a dörzsölés után a „tégla” legalább egy hónapig erősít.

A salakblokkok bizonyos előnyökkel és hátrányokkal rendelkeznek.

 • A blokk építőanyag előnye, hogy elsősorban az alacsony költség. Ezért van az anyag nagy igény.
 • Ez az építőanyag más pozitív tulajdonságokkal rendelkezik. Például a blokkok nem változtatják meg méretüket a kitöltés után. A szerkezet nem zsugorodik, ami azt jelenti, hogy a tervezési számítás nem lesz beállítva az építés során.
 • A „nagy tégla” szilárdsága és keménysége meghatározza az élettartamot. Ez nem kevesebb, mint 100 év! A tartósságot nem számítják ki, hanem idővel tesztelik. A múlt század közepén sok épület "szilárdan áll a lábukon". A házak nem szaggattak és morzsolódtak, csak a homlokzatokra van szükség kisebb javításokra.
 • A blokkok rosszul reagálnak az ultraibolya és a hőmérséklet csökkenésére. Az anyag nem fogyasztható rágcsálók és rovarok számára.
 • A megnövekedett méret miatt a konstrukció gyors ütemben zajlik. A blokkokhoz sokkal kevesebb falazatot használnak, mint például egy hasonló méretű téglafal.
 • Nincsenek utcai zajok a cinder blokkfal mögött, mert képes elnyelni a hangokat.
 • Végül, egyszerű berendezésekkel és vágyakkal, a blokkokat otthon készíthetjük, ami még inkább drágítja az építést.

Egy építőanyag hátránya nem kevesebb, mint érdem.

Ezek a következők:

 • Egyszerű megjelenés.
 • Probléma rögzítése a falakra a tömb testében lévő üregek miatt.
 • A burkolat szükségessége a szerkezet vonzóvá tétele és az építőanyag külső nedvességtől való megóvása érdekében.
 • Törékenységét. Ha a készülék munka közben leesik, szállítás vagy rakodás közben a készülék megszakadhat.
 • Nagy hővezető képesség. Kiegészítő szigetelés nélkül a szerkezet rosszul tartja a hőt.
 • Széles tűréshatár. A méretek jelentősen eltérhetnek a névleges értéktől.

Méretek

A cinder blokkok méretei közvetlenül a típusuktól függenek.

A standard salak blokkok a következő paraméterekkel rendelkező termékek, milliméterben mérve:

 • hossza - 390;
 • szélesség - 190;
 • magasság - 188.

A szélesség és a magasság közötti kis különbség miatt mindkét értéket gyakran megegyezik, 190 mm-es értékkel.

Hasonló méretűek az üreges és testes termékek. Az első, mint könnyebb, kizárólag falak fektetésére szolgál. Ez utóbbiak nem csak a falak, hanem az alapok, oszlopok vagy az épületek egyéb szerkezeti elemei számára is szolgálhatnak, amelyek a legnagyobb terhelésnek vannak kitéve.

A salak félblokkok mindig üregesek. A teljes méretek csak vastagságban (szélességben) változhatnak. A hossz állandó és 390 mm, magassága 188 mm.

A vastagabb félblokkok szélessége 120 mm, és vékonyabb - csak 90 mm. Ez utóbbit néha hosszirányú salak blokkoknak is nevezik. A félblokkok köre belső falak, válaszfalak.

A "salak" családban "óriás" - egy építőelem, mérete nőtt. Méretei 410x215x190 mm.

számítás

Bármely objektum (otthon, garázs vagy egyéb melléképület) építéséhez információra van szükség a cinder blokkok számáról. A felesleges építőanyagokat bármihez kell vezetni, és a hiánya a munkaidőben üresjárathoz vezethet és további költségekkel járhat a cinder tömb betöltésének, szállításának és kirakodásának. Ezenkívül az ugyanazon gyártótól származó különböző tételek is kissé eltérhetnek. Mit kell mondani a hiányzó tömbök beszerzéséről egy másik szállítótól!

Az alapanyag hiánya miatt az épület építésével kapcsolatos problémák nem garantáltak, ha a salakkövek szükségletének kiszámítását a lehető legpontosabban végezzük el. Természetesen többet kell vásárolni. Először is, mert mindig szükség van állományra. Másodszor, a blokkok nem értékesítik a darabot. A gyártók raklapokra rakják őket és rögzítik őket úgy, hogy a vevőnek történő szállításkor a termék nem szakad meg, és kényelmesen behelyezhető a szállításba.

Szükség esetén megvásárolhatja az anyagot és a darabot. Azonban a megbízható rögzítés hiánya tele van aprítékkal és még a teljes megsemmisítéssel is. Az építőelemek szükségességének kiszámításához, például egy ház esetében, meg kell ismernie az épület méretét.

Először is emlékeznie kell az iskolai tantervre, pontosabban a területek és a kötetek meghatározására. A feladat egyszerű, mindenki számára hozzáférhető, és nem igényel műszaki ismereteket.

A szükséges cinder blokkok számát kétféleképpen lehet kiszámítani.

 • Térfogat szerint. Meghatározzák az épület falainak térfogatát, kiszámítjuk az 1 m3-es téglák számát. Az építési térfogat köbméterben szorozva van az egy kocka blokkszámával. Kiderül, hogy az egész házhoz szükséges mennyiségű salak tégla van.
 • Területenként. Kiszámítja a ház falainak területét. A blokkok száma 1 m2-es falazatban található. A ház falainak területe egy négyzetméteres szorítótömbök darabszáma.

Ha a standard blokkok számát négyzetméterben kell számolni, két méretet veszünk figyelembe: a hosszúság (390 mm) és a magasság (188 mm). Mindkét értéket méterre fordítjuk, és szorozzuk össze: 0,39 mx 0,188 m = 0,07332 m2. Most megtudjuk, hogy hány folt blokk esik az egyes négyzetméterekre. Ehhez 1 m2-t 0,07332 m2-el osztunk. 1 m2 / 0,07332 m2 = 13,6 darab.

Hasonló számításokat végzünk az építőanyag mennyiségének meghatározására egy kockában. Csak itt szerepelnek a blokk összes mérete - hossz, szélesség és magasság. Számítsuk ki az egyik cinder blokk térfogatát, mivel méretei nem milliméterben vannak, hanem méterben. 0,39 mx 0,188 mx 0.190 m = 0.0139308 m3. A téglák száma 1 kockában: 1 m3 / 0,0139308 m3 = 71,78 darab.

Most meg kell találni a ház összes falának kötetét vagy területét. E paraméterek kiszámításakor fontos, hogy ne felejtsük el figyelembe venni az összes nyílást, beleértve az ajtót és az ablakot. Ezért minden építkezést megelőzően egy projekt vagy legalább egy részletes tervet készítenek ajtókkal, ablakokkal, nyílásokkal a különböző mérnöki kommunikációhoz.

Fontolja meg az otthoni anyagmennyiség módszerének szükségességének kiszámítását.

 • Tegyük fel, hogy egy házat négyzetméterre terveznek építeni, melynek hossza 10 méter. Az egyemeletes épület magassága 3 méter.A külső falvastagság vastagsága egy mészblokk, azaz 0,19 m.
 • Keresse meg az összes fal hangerejét. Két párhuzamos fal hossza tíz méter lesz. A másik kettő rövidebb lesz a már rögzített falak vastagságával: 10 m - 0,19 m - 0,19 m = 9,62 m Az első két fal térfogata: 2 (falak száma) x 10 m (falvastagság) x 3 m (falmagasság) x 0,19 m (falvastagság) = 11,4 m3.
 • Számítsuk ki a két „rövidített” fal térfogatát: 2 (falak száma) x 9,62 m (falvastagság) x 3 m (falvastagság) x 0,19 m (falvastagság) = 10,96 m3.
 • Teljes mennyiség: 11,4 m3 + 10,96 m3 = 22,36 m3.
 • Tegyük fel, hogy a házban két ajtó található 2,1 m magasságban és 1,2 m szélességben, valamint 5 ablakon 1,2 mx 1,4 m-es mérettel. Meg kell találnunk az összes nyílás teljes térfogatát, és kivonhatjuk azt a korábban kapott értékből.

Az ajtók száma: 2 db. x 1,2 m x 2,1 m x 0,19 m = 0,9576 m3. Az ablaknyílások térfogata: 5 db. x 1,2 m x 1,4 m x 0,19 m = 1,596 m3.

A falak összes nyílásának teljes térfogata: 0,9576 m3 + 1,596 m3 = 2,55 m3 (két tizedesjegyre kerekítve).

 • Kivonással megkapjuk a szükséges mennyiségű cinder blokkot: 22,36 m3 - 2,55 m3 = 19,81 m3.
 • Megtaláljuk a blokkok számát: 19,81 m3 x 71.78 db. = 1422 db. (egész számra kerekítve).
 • Tekintettel arra, hogy a standard cinder blokkok raklapján 60 darab van, a raklapok száma: 1422 db. / 60 db. = 23 raklap.

Ugyanez az elv alkalmazandó a belső falak építőanyag-szükségletének kiszámításához. Más méretekkel, például a falak különböző vastagságával, a számított értékeket ki kell igazítani. Nyilvánvaló, hogy a számítás hozzávetőleges számú cinder tömböt ad, a tényállás szinte mindig eltér a számításoktól egy vagy másik irányban, de csak kissé. A fenti számítás a varratok figyelembevétele nélkül történik, amelyek 8-10 mm-t és a számított érték körülbelül 10-15% -át teszik ki.

A szükséges anyagmennyiségre vonatkozó információk hasznosak a beszerzés és az építés anyagi költségeinek meghatározásához, valamint a terület tárolásához szükséges területi elosztáshoz.

Hogyan lehet kiszámítani, hogy 1 m3-es mennyiségi blokkok legyenek, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba