A téglák tisztításának folyamata

 A téglák tisztításának folyamata

A tisztaság nemcsak a mindennapi tisztításhoz, hanem az építmények gondozásához is fontos. Még a legtartósabb tégla is hosszabb ideig fog tartani, és örömmel fogadja az embereket, ha megfelelően törli. És sok esetben az elemi rendelés irányítása csak lehetővé teszi kerámia blokkok ismételt alkalmazását.

Tisztítási módszerek

A téglák tisztítására különféle lehetőségeket fejlesztettek ki, amelyek mindegyike saját alkalmazási területtel rendelkezik. Néha, ha a szennyezés nagyon erős, két vagy több módszert kell kombinálnia. A nyomás alatt lévő vízsugár hatékonyan eltávolítja a sóhámokat és más foltokat. A meglévő rendszerek 15-220 bar nyomáson vizet képesek szállítani. Bár ez a nyomás nagy, a technológiát olyan mértékben fejlesztették ki, hogy az anyag nem sérült meg, továbbá környezetbarát.

Víz helyett homokszórók használhatók. Az azt tápláló eszközök garantálhatják a téglák kibocsátását az alábbi szennyeződésekből:

 • régi festékek;
 • bitumen;
 • üzemanyagolaj és más kőolajtermékek;
 • penészfoltok;
 • cement sprayk és kéregek;
 • a korrózió nyomai.

A jelentős nyomáson szállított homok nagyobb nyomást gyakorol a felületre. Ez segít eltávolítani az összes zárványt, amely károsítja a fal vagy más szerkezet megjelenését. A két nevezett változat mellett széles körben használják a mechanikai technikát. Segít eltávolítani az összes edzett anyagot, beleértve az építési keverékek, festékek és lakkok csöpögését is. A munka során különböző kézi szerszámokat használhatunk, amelyek lehetővé teszik a cementhabarcs és más eltömődés eltávolítását.

De nagyon kicsi szennyeződések vésőkkel, vésőkkel és így tovább kellemetlen tisztítani. Emellett károsíthatják a felületet. Ezért a végső kezelést durva őrléssel végezzük. A pozitív eredmény biztosítása érdekében a csiszoló kezelés után szükséges a tömlő öblítése a téglából. Ez leöblíti az összes porszemcséket. De minden mechanikai hatás, még a legkedvezőbb is, károsíthatja a téglafalat. Ezért a vegyi anyagokat is széles körben használják. Oldja el a clogs segítséget:

 • foszforsav;
 • kénsav;
 • sósav.

Csak kerámia téglák feldolgozásakor használhatók. De a szilikát tömbök nem tisztíthatók ily módon. Ez elkerülhetetlenül megsérül. A cement nagyon erősen tapad a szilikát alaphoz. Nagyon nehéz eltávolítani az oldat nyomait és a felesleges súlyt kézi szerszámokkal, elektromos gépeket kell használni.

alapok

Ha a téglák tisztítására egy vagy másik opciót választ, speciális eszközöket kell készítenie.

Ha mechanikus eljárást kíván használni a falazat felületének tisztításához, elő kell készítenie:

 • kefe fémfeldolgozáshoz;
 • simítóval (néha spatulával helyettesítve);
 • csiszolópapír borított sáv;
 • véső;
 • véső;
 • közepes méretű kalapács.

A mechanikus tisztítók mellett a tartályt is készen kell tartani. Lehetővé teszi a szárított foltok erősségének csökkentését. A ház belsejében a falat hengerekkel, kefékkel vagy szivacsokkal nedvesítik. Ha a munkát az utcán végzik, és a szennyezés nagyon nagy, akkor praktikusabb a tömlő használata. El kell kerülnie a túlzott nedvességet, mert a téglát a folyadékkal való érintkezés során elpusztítják.

De mivel minden kézi és elektromos szerszám por keletkezik munka közben, eldobja a csiszolóanyag-részecskéket, ezért gondoskodnia kell az egészség védelmére szolgáló eszközökről. A hasonló eszközzel csak légzőkészülékben és speciális szemüvegben lehet dolgozni. Fontos: kesztyűt kell viselni. A téglák tisztításakor a ruházatnak tartósnak, nem jelölésnek kell lennie; ha piszkos lesz, nem kell kár. Ha speciális vegyi anyagokat kíván használni, ugyanazt a légzőkészüléket, védőszemüveget és gumikesztyűt kell használnia.

A szilikát tégla mechanikus eltávolításához használja:

 • Acél kefék;
 • Elektromos fúrók és csatolók számukra;
 • Emery.

Mindenesetre szükséges a szilikát anyagokra történő nedves foltok és reidek. Ez jelentősen leegyszerűsíti a munkát. Az oldószereket kész formában vásárolják vagy önállóan készítik el - az anyagi képességektől és készségektől függ. A legtöbb esetben a kénsav és a sósav segít a felület tisztításában. Fontos: nem lehet tiszta formában és koncentrált oldatokban alkalmazni őket, 10% -os hígításra van szükség.

A kémiai tisztítást a felület folyóvízzel való öblítésével fejezik be. Ez eltávolítja a maró anyagokat a feloldatlan részecskékkel együtt. A tégla szennyezett területeire speciális ecsetekkel, görgőkkel vagy kefékkel készülnek előkészületek. Javasoljuk a vegyi és mechanikai tisztítást. A vegyszerekkel lágyított elzáródásokat spatulákkal és vésőkkel távolítják el (ha a foltok nagyok), vagy acél kefék (ha szükséges a kis nyomok és pontok eltávolítása, foltok).

Hogyan tisztítsuk meg a különböző típusú szennyezéseket saját kezeddel?

A tisztítási módszer kiválasztását nem csak a szennyeződés súlyossága határozza meg, hanem a tégla típusától (kerámia vagy szilikát). Figyelembe kell venni az elzáródás által érintett területet is, milyen gyorsan kell eltávolítani belőle. A sürgősségi tégla takarítás speciális készítményekkel történik. Ha nem kell rohanni, akkor előnyösebbek a környezetbarátabb módszerek. Már köztük a megközelítés típusát választják, a lefedettség típusára összpontosítva.

Közvetlenül a fektetés után a falakat meg kell tisztítani. Először is, a sár lágyul, vízzel nedvesítve. Ez a kő törékenyebbé válik, segíteni fog az alapanyagból. Az öntözést addig folytatjuk, amíg a víz továbbra is felszívódik. Ha még mindig felszívódik, akkor a helyszíni biztonsági határ még nem kimerült.

Ezután az oldatot mechanikusan eltávolítjuk. Ha a beton foltjai sima alakúak, akkor rendszerint eltávolítják őket spatulákkal, simítóval vagy megnövelt merevségű kefékkel. Ha a felszínen kőtöredékek vannak, akkor egy kis spatulával megverték őket. Milyen maradványok tisztíthatók ecsettel. A nagy zárványok azonban csak a vésőt és a kalapácsot eltávolítják; más eszközök nem praktikusak. A munka során szükséges, hogy pontosan és túlzott erőfeszítés nélkül megrepedjen. Teljesen elfogadhatatlan fújás a derékszögben. A szennyezett területekre gyakorolt ​​nyomásnak felfelé vagy lefelé kell lennie a falnak. Amikor a hulladékbevonatot nagyrészt eltávolítják, a téglafalat csiszolni kell. De a munka nem ér véget - még mindig meg kell mosni a felületet, ezáltal megszabadulva a mikroszkopikus részecskéktől.

Ha a fal sokáig állt, gyakran kell megszabadulnia a sótól. A reidek megközelítése természetüktől függően jelentősen változhat. Néhány sófoltot egyszerűen elmosnak, öntözik a homlokzatot vagy az egyes téglákat tömlővel. Néha nem kell még erős nyomást létrehozni, csak elég nedvesedni. Más esetekben azonban erősebb eszközökre van szükség - speciális készítmények és merev kefe.

Fontos: A boltokban értékesített reagensek csak szigorúan meghatározott ásványi sókkal foglalkozhatnak.

Ahhoz, hogy a régi tégla megjelenését normál állapotba állítsa vissza, próbára és hibára kell lépnie, vagy az eladók ajánlásainak megfelelően kell eljárnia. Részletesen leírniuk kell a foltok, rétegek típusát (és jobbak a képek megjelenítése).Bármely hatóanyag hígítása elfogadhatatlan, hogy eltérjen a használati utasítás által előírt víz- és munkakeverék arányától; Az ajánlott feldolgozási idő nem léphető túl.

A rendelkezésre álló kémiai eszközöktől a só blokkolásához alkalmazzon sósavoldatot. Csak alaposan megnedvesített aljzattal lehet nedvesíteni. 10 perc elteltével a falat tömlővel kiöblítik. Amint a felület 100% -ra kiszárad, hidrofób anyaggal kell kezelni. Ha helyesen végezzük el, az elkövetkező 10 évben a felületen új sófoltok nem jelennek meg.

Az utcai téglafalakat gyakran szárított agyag borítja. Ez a fajta szennyezés könnyen tisztítható. Még akkor is, ha az agyag a felület jelentős részét fedi le, megszabadulhat róla, csak nedvesítve a szennyezett helyeket. 5-7 perc elteltével leeresztheti a szennyeződést egy tömlőből. A könnyen hozzáférhető helyeken található nagy agyagrétegeket kefével távolítják el, majd a problémás területet mossuk. De egy tégla nem csak agyaggal eltömődhet, hanem gyakran különböző festékeket is kap. Bármely építési festékkel, valamint gyantával és bitumenzel segít a következő területeken:

 • kerozin;
 • fehér szesz;
 • terpentin.

A problémás területeket egy felesleges ruhával dörzsölik, amelyet a választott gyógyszerrel megnedvesítenek. Ugyanezek a három anyag segítenek megszabadulni a zsírfoltoktól. Fontos: a terpentin és a petróleum használatakor emlékeznünk kell az éghetőségükre, és a fehérpárlat is mérgező. A zsíros anyagok és festékek mellett gyakran téglafalaknak kell megszabadulniuk a vakolatról. Az egyik módszer magában foglalja az anyag egyenletes nedvesítését permetezéssel.

Ha 3-5 percig tart, a dekoratív bevonatot simítóval vagy spatulával könnyen eltávolíthatja. De miután a bőséges vízzel való impregnálás után a vakolat vízzel áramlik le egy tömlőből. A kis maradványok és az egyes foltok tisztítják az acél kefét. Termelékenyebb - elektromos fúró használata. Csak speciális polírozási tippeket kell felvenni. A tűzhely téglafalát, a kandallót rendszeresen koromból és koromból kell tisztítani. Mindkét esetben tisztítsa meg a mosószert a zsíros foltoktól ecsettel. Figyelem: ha a folt már öreg, ajánlatos szerves oldószereket tartalmazó készítményeket venni. Ezek sokkal aktívabbak, mint a hagyományos tisztítószerek. Mivel az idő és erőfeszítés kevesebbet költ.

Hasznos tippek

Mindenesetre, függetlenül attól, hogy milyen a szennyeződés a téglafalon, tisztítás után kívánatos mosni és szárítani. Ezt követően a vízlepergető anyagokat használják a tervezési jellemzők javítására. A szennyeződések eltávolításához használjon vésőt az utolsó körben. Nem célja a cement (beton) eltávolítása, és gyorsan tompa lehet. Ellentétben az egyes "szakemberek" ajánlásaival, lehetetlen, hogy a téglából a körmöket elszakítsák - biztosan nyomokat hagynak a megjelenésből.

Hogyan tisztítsa meg a téglát saját kezével, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba