Szilárd vörös tégla: jellemzők, típusok és méretek

A szilárd vörös téglát az egyik legnépszerűbb építőanyagnak tekintik. Széles körben használják teherhordó falak és alapok építésére, kályhák és kandallók építésére, valamint járdák és hidak burkolására.

Műszaki adatok

A vörös szilárd tégla egyfajta kerámia tégla, és nagy teljesítményű tulajdonságokkal rendelkezik. Az anyagot olyan tárgyak építésére használják, amelyek falai rendszeres vagy időszakos súlyúak, sokk és mechanikai terheléseknek vannak kitéve. A szilárd termékeket gyakran használják oszlopok, íves szerkezetek és oszlopok kialakításához. Az anyag nagy terhelésnek való ellenállóképessége az agyagösszetétel nagy szilárdsága, amelyből készült.

Minden tömör tégla típusnak van egy bizonyos erősségi indexe, amely nagyban megkönnyíti a kívánt anyag kiválasztását. Az index két karakterből áll, amelyek közül az elsőt M betű jelöli, a második pedig numerikus kifejezést és az anyag szilárdságának mértékét mutatja.

Így az M-300 tégla a legjobb tartóssággal rendelkezik, utak és járdák burkolására, valamint teherhordó oszlopok és alapozások felállítására, míg az M-100 és az M-125 indexekkel rendelkező tégla meglehetősen alkalmas a válaszfalak építésére.

Az anyag szilárdságát nagymértékben befolyásolja annak sűrűsége, ami azt jelzi, hogy egy anyag tömegét egy köbméterben tartalmazzák. A sűrűség fordítottan arányos a porozitással, és az anyag hővezető képességének fő jellemzője. A szilárd vörös téglák átlagos sűrűsége 1600-1900 kg / m3, míg a porozitása 6-8% -os értékben változik.

A porozitás szintén fontos teljesítménymutató és befolyásolja a hővezető képességet és a fagyállóságot. Ezt százalékban mérik, és a tégla test pórusokkal való teljességét jellemzi. A pórusok száma teljesen függ az anyag céljától és gyártási technológiájától. Tehát a porozitás növelése érdekében a szalmába, a tőzegbe vagy a zúzott fűrészporhoz hozzáadódik az agyag, röviden, minden olyan anyag, amely a kemencében égetve kis levegővel töltött üregeket hagy maga után.

Ami a hővezető képességet illeti, a teljes testű modellek értéke meglehetősen magas. Ez bizonyos korlátozásokat ró a lakóépületek teljes testének építésére, és további intézkedések elfogadását igényli a homlokzatok szigeteléséhez. Így a corpulent termékek hővezetőségi indexe csak 0,7, ami magyarázható az anyag alacsony porozitásával és a tégla belsejében lévő légrés hiányával.

Ez megkönnyíti a helyiségből a hő egyenletes eltávolítását, ami jelentős mennyiségű forrást igényel a fűtéshez. Ezért, amikor a vörös tégla csapágyfalait felállítjuk, ezt a pillanatot figyelembe kell venni.

A szilárd kerámiákat széles körben használják olyan szerkezetek építésében, amelyek fokozott tűzbiztonsági követelményeknek vannak kitéve. Ez annak köszönhető, hogy az anyag magas tűzállósága és néhány módosításának képessége akár 1600 fokig is ellenáll. Ebben az esetben fireclay modellekről beszélünk, amelyek előállításához speciális tűzálló agyagot használnak, amelyeknél a gyártás során magasabb égési hőmérsékletet alkalmazunk.

Ugyanilyen fontos mutató az anyag fagyállósága., amely a jelölésben is szerepel, és az F (n) szimbólummal van jelölve, ahol n a fagyasztási-olvadási ciklusok száma, amelyeket a termék képes ellenállni. A szilárd tégla F75-ös indexe lehetővé teszi, hogy akár 75 évig is szolgálhasson, fenntartva alapvető teljesítménytulajdonságait és deformáció nélkül. Az anyag hosszú élettartamának köszönhetően gyakran használják kerítések, nyitott pavilonok és kültéri lépcsők építésére.

A vízabszorpció nagyban befolyásolja az anyag munkakörülményeit, és jelzi annak nedvességelnyelésére és megtartására való képességét. A tégla higroszkóposságát empirikusan határozzuk meg a véletlenszerű tesztek során, ahol a száraz téglát először megmérjük, majd 38 órán át vízbe helyezzük. Ezután a terméket eltávolítjuk a tartályból és újra megmérjük.

A száraz és nedves tégla tömegének különbsége a táplált nedvesség mennyisége. Ezenkívül ezeket a grammokat a termék teljes tömegének százalékára konvertáljuk, és a vízabszorpciós együtthatót kapjuk. Az állami szabvány normái szerint a nedvesség aránya a száraz szilárd tégla teljes tömegéhez viszonyítva nem haladhatja meg a 8% -ot.

Előnyök és hátrányok

Nagy a kereslet és a vörös tégla széles körű használata ennek az építőanyagnak számos fontos előnyével magyarázható.

  • Monolitikus kialakítása miatt a tégla nagy nyomó- és hajlítószilárdsággal rendelkezik, és a leginkább kritikus építési helyeken használható.
  • A magas fagyállóság a kis pórusok és ennek következtében az anyag alacsony higroszkóposságának köszönhető. Ez a tulajdonság lehetővé teszi az anyagok használatát az utcai szerkezetek és a kis építészeti formák építésében.
  • Egyes modellek hullámos kialakítása lehetővé teszi téglák használatát előkészítő burkolatként: a bordázott felület nagy tapadást biztosít a gipszkeverékekhez, és nem igényel semmilyen további eszközt, mint pl.
  • A magas hő- és tűzállóság a kerámia kőből a fő kemencék, kandallók és kéménycsövek fektetésének anyagát képezte.
  • A vörös tégla teljesen biztonságos az emberi egészségre, a gyártásához használt nyersanyagok természetes eredete miatt.
  • A hosszú élettartam lehetővé teszi, hogy teljes testű termékeket használjon a lakóépületek és a nyilvános épületek falainak és alapjainak építéséhez.
  • Az univerzális geometriai alakzat miatt a vörös tégla nem okoz nehézséget a tárolás és szállítás során, és az is elég könnyű a fektetés során.

Mint minden építőanyag, a vörös tégla számos hátránya. A mínuszok közül az üreges modellekkel összehasonlítva magasabbak a költségek, ami magyarázható azzal, hogy egy hagyományos példány előállításához több agyagot kell használni, valamint az anyag alacsony hőmegtakarítási tulajdonságait.

Ezenkívül a különböző tételekből származó minták színe kissé eltérhet, így ha egyszerre több raklapot vásárol, jobb, ha ugyanabból a sorozatból származó anyagot vásárol és egy helyen. A hátrányok közé tartozik a termékek nagy súlya is. Ehhez óvatosabb megközelítésre van szükség a szállítás során az anyag szállításakor, valamint figyelembe kell venni a tárolás körülményeit és a daru emelési kapacitását.

faj

A vörös téglák osztályozása számos jel, melynek fő része az anyag célja. E kritérium szerint a kerámia modellek több típusra oszlanak.

Közös tégla

Ez a legnépszerűbb és legnépszerűbb típus, amelyet az alapítvány, a teherhordó falak és a belső válaszfalak építésére használnak. A tégla nyersanyaga a szokásos vörös agyag, és gyártása kétféleképpen történik.

  • Az első az úgynevezett félszáraz préselés módszere, és az alacsony páratartalmú agyagok kialakulását jelenti. A préselés nagyon magas nyomáson történik, így az elégetett nyersanyag elég gyorsan megragad, és a kimenet sűrű és szilárd anyag.
  • A második módszert a műanyag formázási eljárásnak nevezzük, és a nyersanyagot egy övprés alkalmazásával dolgozzuk fel, amely tovább szárítja és kiégeti a nyersdarabokat. Így készülnek a vörös tégla módosításai.

Tűzálló tégla

A tűzálló anyag neve és chamotte agyagból készül. A termék össztömegében való részesedése eléri a 70% -ot, ami az anyagot szinte sérülékenyvé teszi egy nyílt tűz előtt, és lehetővé teszi, hogy a falazat öt órán át ellenálljon annak hatásának. Összehasonlításképpen érdemes megjegyezni, hogy a vasbeton szerkezetek képesek ellenállni a két órás lángnak és a fémszerkezeteknek - 30 perctől egy óráig.

Szemközti tégla

Sima vagy hullámos felülettel rendelkezik, és széles körben használják az épületek és a belső homlokzatok befejezésében.

Ábrázolt vagy alakú tégla

Nem szabványos formában készül, és kis építészeti formák, köztük ívek, oszlopok és oszlopok építésére és díszítésére használják.

Klinker tégla

Ez a legtartósabb típus és széles körben használják a járdák és járdák burkolásához. A klinkert hosszú élettartam, nagy szilárdság jellemzi, elérve az M1000-es indexet és a magas fagyállóságot, amely lehetővé teszi, hogy az anyag akár 100 fagyasztási ciklusnak is ellenálljon.

A funkcionális célokon kívül a teljes testű kerámia modellek mérete eltérő. Az elfogadott szabványok szerint a GOST tégla vastagsága egy, egy és fél változatban és kettős változatban készül. A leggyakoribb méretek egyenként (250x120x65 mm) és másfél (250x120x88 mm). A dupla tégla mérete 250x120x140 mm.

Azonban a szabványos méretű termékeken túl gyakran vannak nem hagyományos méretek is. Ezek közé tartoznak a 250x85x65 mm-es méretű eurobikumok, a 288x138x65 mm-es méretekkel rendelkező moduláris minták, valamint a 60, 120 és 180 mm hosszúságú, valamint 65 mm magasságú hiányos modellek. A külföldi gyártók téglája számos más dimenzióval rendelkezik, amelyek közül a legnépszerűbbek 240x115x71 és 200x100x65 mm.

A vörös tégla nem a legolcsóbb építőanyag, ezért kiválasztását és megszerzését nagyon óvatosan és ésszerűen kell megközelíteni.

A következő videóban megtalálható agyag tégla gyártásának technológiai folyamatáról szóló film.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba