Tégla tégla sajátosságok és ajánlások a választáshoz

 Tégla tégla sajátosságok és ajánlások a választáshoz

Sokan úgy gondolják, hogy a kályhák és a kandallók ideje eltelt. Még ma is, egyes vidéki házak tűzhellyel vannak ellátva, a kandallók pedig a luxuslakások tulajdonsága.

Annak érdekében, hogy a kemence üzem közben ne repedjen, azt speciális tűzálló anyagból kell elhelyezni. A hőálló tégla különbözik a magas hőmérsékletekkel szembeni szokásos magas ellenállástól, hosszú ideig megőrzi a hőt, és hosszú ideig adja a külső környezetbe.

Jellemzők

A tégla tégla más lehet:

 • kvarcahol homokot adunk hozzá;
 • samott - tűzálló agyagból áll;
 • a fő - mészkő-magnézium összetételű;
 • szén - grafitból és kokszból készül.

Mindegyikük különböző célokra készült. Például széntartalmú anyagok robbanó kemencéket helyeznek acélgyárakban.

A háztartásban és az iparban a leggyakoribb tűzoltó tégla. Ez egy szilárd kő, amely 70% tűzálló hőálló agyagból áll. Az ilyen anyag jól halmozódik fel, és hosszú ideig hőt ad ki. Az alumínium tégla segítségével felmelegített levegőt az egészséges életmód hívei gyógyítónak tartják.

Tűzálló tégla folyamatosan nyitott tűzzel érintkezve, az 1000 foknál magasabb hőmérsékletet tartva. A megnövekedett hőállóság lehetővé teszi, hogy végtelen számú alkalommal felmelegedjen és lehűljön, miközben összeomlása és megjelenésének megváltoztatása nélkül. Ez a chamotte tégla részt vesz a tűztér létrehozásában (kandalló), és a kandalló körül kerámia kő vagy más, vonzóbbnak tűnik.

A kályhák és kandallók mellett a hőálló téglát kémények, szilárd tüzelőanyag-kazánok kemencéinek létrehozására használják, helyhez kötött grillek és barbecue építéséhez.

jellemzői

Ahhoz, hogy megtudja a kemence tégla tulajdonságait, alaposan meg kell vizsgálnia annak címkéjét. Az első betű jelzi a termék típusát, például W - chamotte. A második betű jelzi a tűzállóság fokát, például A - 1400 fok, B - 1350 fok. A termék méretei a következő ábrákon jelennek meg. Az utolsó betűk a gyártó rövidítését jelzik.

Méret, súly

Kiln tégla szabványos, dupla és másfél. A szabvány (ShB-5) mérete 23x11,4x6,5 cm, a nagyobb (ShB-8) 25x12.4x6.5 cm. a ShB-5 márka tégla - 3,5 kg. Négy kilogramm súlya egy téglagyár ShB-8.

alak

A hagyományos téglalap alakú formák mellett a gyártók trapéz alakú, ék alakú és íves kemencét gyártanak. A különböző fajok nem szabványos helyeken használják.

Porozitás és szilárdság

A kő porozitása befolyásolja a hőátadást. Az ilyen anyag kevésbé tartós, de könnyen felmelegszik, és hosszú ideig hőt ad a térnek. Minél sűrűbb a tégla, annál melegebb és keményebb, annál nehezebb melegíteni.

A sűrűségjelzők megfelelnek a 100, 150, 200, 250, 500 számoknak. A kemencéhez legmagasabb értékű anyagot választva elítéljük magunkat a hosszú és fájdalmas felmelegedésért. Az optimális sűrűség 250, azaz 1800 kg / m.

Fagyállóság

Az ilyen jelölés lehetővé teszi annak megértését, hogy az anyag mennyire képes felszívni és felszabadítani a nedvességet. A kéménynél tégla kiválasztásakor csak fagyálló termékekre kell figyelni.

Megállapítható, hogy a kemence tégla a következő jellemzőkkel rendelkezik:

 • nem túl nagy, és nincs jelentős terhelése az alapra;
 • optimális biztonsági határ - 1800 kg / m;
 • a téglafal felhalmozhatja a hőt és hosszú ideig megoszthatja azt a környező térrel;
 • az építőanyag jól tapad a habarcshoz, ami megtakarítást eredményez a cementben, és nem okoz problémát a telepítés során;
 • a magas refraktivitás lehetővé teszi a másfél ezer fokos hőmérséklet ellenállását;
 • A tégla erős és tartós: a kifogástalan minőséget nem befolyásolja számos fűtés és hűtés.

A negatív szempontok közé tartozik a termék magas ára és a nedvesség felvételének képessége.

faj

Az építési piac gazdag tűzálló téglafajtákban. Ezek a tartósság, a sűrűség, a hőállósági szint és az egyéb jellemzők között különböznek. Mindegyikük speciális célokra készült. A legtöbb hőálló opció alkalmas a tűzhelyre - könnyen ellenállnak a tűzzel való közvetlen érintkezésnek.

A kéményeknél válassza ki a fagyvédelmet biztosító, kőből készült márkát, a kemence elülső tégláját.

samott

A kemencék legelterjedtebb típusa egy chamotte agyagból készült szilárd tégla. Népszerű, mert univerzális: használható a tűzhely teljesen elhelyezésére - a tűzhelytől a kéményig. Jellemzői lehetővé teszik az "élő" tűzzel való hosszan tartó érintkezést. Számos tűzálló téglaforma megkönnyíti az építési munkát. A nagyobb porozitás érdekében az alumínium-oxidot hozzáadják a termék szerkezetéhez - ez lehetővé teszi az anyag felhalmozódását és a hő felszabadulását.

  Tűzvédelmi tégla tökéletesen eleget tesz feladataival, de ha rosszul hajtják végre, akkor elfelejthetik minden pozitív jellemzőjét. A kő minőségének ellenőrzéséhez bizonyos tényezőket kell figyelni.

  • A téglának sárga színűnek kell lennie, hasonlóan a szalmához, - a fehér szín elégtelen égést jelez. Ez az anyag nem rendelkezik a szükséges szilárdsággal és nem képes hőt gyűjteni.
  • Az égett kő üveges bevonattal van ellátva, és nem is jó állapotban van. Nem könnyű a kandallót összeállítani az ilyen anyagból - a megoldás nem tart rajta.
  • Ha valamilyen szilárd anyaggal kopogtat egy téglát, akkor egy fém hanggal válaszol - ez azt jelenti, hogy a termék minősége rendben van.
  • Megpróbálhatja megszakítani a terméket - a valódi, kiváló minőségű tűzálló tégla nem porol és morzsolódik össze: töredéke nagy és tiszta lesz.

  kerámiai

  A vörös agyag kerámia téglát égetéssel állítják elő. övé használják a kandalló külső helyiségeiben, nem érintkezve a tűzzel. Az alacsonyabb chamotte termék sok tekintetben.

  De vannak pozitív pillanatok: könnyen kezelhető, mert szó szerint egy kalapáccsal csökkentheti azt a szükséges mennyiségekre.

  Kő mérete - 25x12x6,5 cm, tűzállóság - 1200 fok. A múlt öröksége alapján az iparág többnyire vörös termékeket állít elő. Az utóbbi időben azonban a pigment-adalékanyagoknak köszönhetően a sárga és fehér kerámia tégla eladó.

  kvarc

  Ez az opció kvarchomokból és tüzelésből készül. Ez a fajta tégla is rosszabb, mint a chamotte, de a termék sokkal szebb. A kemencét fémszerkezetekhez kapcsolódó helyeken használják..

  A kvarc tégla nem tolerálja az alkáli reakciókat, így nem használják a kemence alapozásához, ahol a mész bevonható. A lánggal való közvetlen érintkezés szintén nem kívánatos.

  Kvarc kő bizonyította magát a kémények építésében. Méretei - 25x12x6,5 cm és refraktivitás - akár 1200 fok.

  Kővel szemben álló tégla

  Ez egyfajta kvarctermék és kandallók, kályhák, helyhez kötött grillek és barbecue béléshez használják. Világos geometriai alakzatokkal és sokszínű színpalettával készül.

  széntartalmú

  Ez a típusú kő a grafit vagy a koksz megnyomásával készül. azt szükséges a nagyolvasztók készítéséhez vas- és acélműveknél.

  A fő

  Magnéziából és mész keverékből áll. Közvetlenül az iparban használják.

  Mi a jobb választani?

  Tűzálló tégla kiválasztásakor tudnia kell, hogy mit fog tenni: tűzhely kialakításához egy házban vagy kádban, cső vagy tűzhely telepítéséhez. A megvásárolt anyagok sokfélesége a céljától függ.

  A kemence belső berendezése és a tűzzel érintkező helyek esetében a tűzálló, magas tűzállósági mutatóval rendelkező kő kerül kiválasztásra. Ugyanakkor porózusnak kell lennie ahhoz, hogy felhalmozódjon a hő és hosszú ideig melegítse a helyiséget.

  Ezzel szemben a külső tégla nem fűthető. Feladata egy szép megjelenés.

  A kandallóval ellátott kőből ki lehet venni a belső színnek megfelelő színt. Az ipar az árnyalatok nagy választékát képviseli: fehértől barnaig.

  Az építőanyag kiválasztásának következő lépésében figyelemmel kell kísérni az alábbiakban ismertetett pontokat.

  • Elengedhetetlen, hogy ellenőrizze a címkéket, és megtudja, milyen munkát kíván az anyag. Vannak olyan termékek, amelyek fagyállóak, fokozott porozitással vagy refraktivitással rendelkeznek. Ahhoz, hogy a kemence a termék összetételében legyen, legalább 25% alumínium legyen, a refraktivitási index pedig 1700 fok. Vannak olyan univerzális, testes típusú téglák, mint például az M200, amelyet fűtésre, tartószerkezetekre és burkolatokra lehet használni.
  • Meg kell vizsgálni az anyag hibáit: nem lehet zseton, horpadás, deformáció. Minden téglának világos geometriai formájúnak kell lennie.
  • Figyelmet kell fordítani a szerkezet egységességére - az egységes szín jó minőségű. A szín segítségével meg lehet érteni, hogy melyik tégla van előttünk: égetlen (könnyű) vagy kiégett (csillogó). Egy ilyen házasság a sütő fektetéséhez nem megfelelő.
  • Kívánatos az összes építési téglát egy tételből venni. Ha többet kell vásárolnia, akkor nem lehet tökéletes egyezés.
  • A terméket hangzással tesztelték - egy jó kőnek meg kell gyűrődnie, amikor megüt.

  A téglák kiválasztása során jobb, ha ötletet kapunk azokról a termékekről, amelyeket abszolút nem lehet használni a tűzhelyhez, a kandallóhoz, a helyhez kötött grillhez és a nyílt tűzhöz kapcsolódó bármely szerkezethez.

  Ezek a következők:

  • üreges kő - nincs elég sűrűsége;
  • nyers - lágyulhat, érintkezhet az oldattal vagy nedves helyiségben lehet;
  • a szilikát tégla nem rendelkezik elegendő hőállósággal;
  • nem vonatkozik a kőre, csúszási módszerrel.

  Az építőanyag megválasztását komolyan kell venni - akkor a kandalló valóban felforrósodik anélkül, hogy sok éven át elveszítené vonzó megjelenését.

  Mit kell vágni?

  Ha a kemence telepítése során téglát kell vágni a legjobb, ha kővágó ipari gépeket használnak. De mivel otthon egy ilyen feladat lehetetlen, Használhatja a szokásos bolgár nyelvet. Munkamegfelelő szegély, csiszoló vagy gyémánt tárcsák (az utóbbi hosszabb ideig tart).

  Mielőtt egy kővel dolgozna, ceruzával jelöljön meg egy jelölést. Vágja a téglákat kétféleképpen: száraz és nedves. Száraz anyaggal való munkavégzéshez nagy mennyiségű port kell készítenie, és el kell helyeznie a légzőkészüléket és a védőszemüveget.

  Tisztább kővágási folyamat történik, ha az építőanyagot fél óráig előkészíti hideg vízben. A tégla lágyabbá, rugalmasabbá válik, és nem bosszantja a port.

  Sütőértékelések

  Vélemények és szakértői vélemények az anyag műszaki jellemzőiről. Ha a kályhát az összes szabály szerint hajtogatják, kiváló minőségű téglát használnak, akkor még a távoli jövőben sem okoz problémát.

  Hőmérséklethatár

  A kályhák és a kandallók minden anyagát a hőállónak választják, függetlenül a felhasználás helyétől:

  • a tüzelőberendezéshez - 1800 fok;
  • belső falakhoz - 700-1200 fok;
  • kéményekhez és kéményekhez - 700 fok;
  • burkolathoz - 700 fok.

  Hővezetés

  A teljes tüzelésű kemence tégla nagyobb sűrűségű és hővezető képességgel rendelkezik, de minden típusnál normál körülmények között különböző indikátorok vannak (15-25 fok):

  • magnezit - 4,7-5,1 W / (m * grad) 2600-3200 kg / m³ sűrűséggel;
  • karborundum - 11-18 W / (m * jégeső) 1000-1300 kg / m³ sűrűséggel;
  • samott - 0,85 W / (m * grad) 1850 kg / m³ sűrűséggel.

  A szakértők azt javasolják, hogy válasszanak alacsony hővezető képességet - ez lehetőséget ad a szerkezet melletti anyagok magas hőtől való védelmére. Tűzálló tégla képes megőrizni a hőt, ugyanakkor a hővezető képessége meglehetősen alacsony. Ez az anyag a leginkább pozitív véleményeket tartalmaz.

  Az agresszív környezet ellenállása

  Az ütközők véleménye szerint megállapítható, hogy a tűzálló tégla rosszul reagál a savas környezetre, ezért ne használja azt a savval való érintkezés veszélye esetén. A kvarc tégla alkáli reakciókkal küzd - nem használják olyan helyeken, ahol mészzel dolgoznak.

  Vízfelvétel

  A szakértők szerint a kemence tégla víz-tégla hatása elég nagy. A pörkölés során a kövekben pórusokat képeznek, amelyek képesek a külső környezet nedvességének befogadására. Ha az építőanyagot nyitva hagyják, hó vagy eső alatt, az eredeti súlyának 30% -át nyerheti. Ezért figyelmet kell fordítani a tégla tárolásának helyére és a nedves környezetben való érintkezés kizárására.

  A kemence tégláról szóló információ nem fog hibázni az építőanyag kiválasztásakor. De még az elméleti írástudással és a téma teljes tanulmányával is jobb, ha magának a kemencének építését egy szakembernek bízza. Az ilyen ügyekben fellépő hibák költséget jelenthetnek a háztartás egészségére és életére.

  További tippek a tűzhely tégla kiválasztásához, lásd az alábbi videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba