Szemben álló tégla: típusok, design és tippek a választáshoz

Szemben álló tégla: típusok, design és tippek a választáshoz

A nézőtégla szép dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik, és széles körben használják az épületek és a belső terek homlokzatainak befejezéséhez. Az anyag széles választékban, sokféle színben és textúrában áll rendelkezésre, ami nagyban leegyszerűsíti a kívánt opció kiválasztását, és még népszerűbbé teszi.

Jellemzők

A homlokzati tégla egy univerzális befejező anyag, amely lehetővé teszi, hogy elrejtse a csapágyfalak téglafalának hibáit, továbbá melegítse a homlokzatot, és látványos és nemes megjelenést ad az épületnek. A dekoratív téglával bélelt ház a figyelem középpontjává válik, és nagyon megjelenőnek tűnik. A szokásos szilikát- vagy kerámiatermékek elülső kőjének fő különbsége a felszíni szerkezet, a színtartomány és a kompozíció.

A nyersanyagok szerepében a burkolat modellek a mészkő, a cement és a vörös agyag, valamint az adalékanyagok, a lágyítók, a pigmentek és a színezékek kiegészítő komponensek. Az egyes komponensek jelenlétét és százalékos arányát az arckő típusa és gyártási technológiája határozza meg.

Magas fogyasztói igény a burkolólapok iránt a számos tagadhatatlan előnye miatt. Ezek közé tartoznak a téglák magas dekoratív tulajdonságai, melyeket a széles színpaletta és a formák, textúrák és formatervezés széles választéka magyaráz. Ezen túlmenően a bélelt felület jelentősen csökkenti a helyiségek hőveszteségét, és nem teszi lehetővé az utcán lévő külső zaj belépését.

Az előnyök közé tartozik a legtöbb modell magas hőstabilitása, valamint a hirtelen hőmérsékletváltozások ellenálló képessége. A tégla bélelt homlokzat a magas páratartalmú viszonyokat tolerálja, és nem fél a gyakori és tartós csapadéktól. Az agresszív környezeti viszonyoknak köszönhetően az arckő nagy stabilitása miatt bármilyen éghajlati zónában használható, beleértve az éles kontinentális éghajlatú és északi területeket is.

Azonban számos előnnyel együtt az anyagnak számos hátránya van. A hátrányok közé tartozik az alapítvány túlzott terhelésének kockázata, bizonyos típusok magas költsége és a béléshez szükséges drága ragasztók használata. Az első tégla felhasználási területe meglehetősen kiterjedt. Az alagsor és a homlokzat mellett az anyagot aktívan használják a kerítések és oszlopok építésében, valamint a kis építészeti formák befejezésében is: ívek, keretek és kerti és kerti kerítések.

Az egész arccal ellátott kő 2 változatban kapható: corpulent és üreges. Az üreges modellek 30% -kal kisebbek, mint a teljes testűek, és magasabb hőszigetelési teljesítményük és alacsonyabb áruk van. Az üreges téglák használata 15% -kal növeli a burkolat hőmegtakarító tulajdonságait a szilárd termékek használatához képest. Ezért, ha teljes testű modelleket használ, akkor a szükséges intézkedéseket meg kell tennie a homlokzat további szigeteléséhez.

típusok

A homlokzati téglák osztályozása gyártási technológiája szerint történik. Összesen négy fajta van, amelyek mindegyike csak a jellemző tulajdonságokkal és dekoratív tulajdonságokkal rendelkezik.

Kerámia tégla

A nyersanyag az anyag előállításához vörös agyag. A gyártási módszer lényege az agyagpalackok speciális préséből képződik, további szárításukkal és speciális kemencékben történő égetéssel. Az agyag mellett az anyag ásványi adalékokat és lágyítószereket is tartalmaz, amelyek javítják a kész tégla munkakörülményeit. Ilyen adalékanyagként szénpor, salak, hamu és kvarchomok használatos. A főbb kőzet gyártási technológiájában a fő különbség az összetevők alapos feldolgozása a keverés előtt. A késztermék nem lehet észrevehető idegen zárvány és látható hiba.

A kerámia felület termékei eltérőek. A matt és fényes kialakítás mellett, a sima textúra, a kemence gyártási módja lehetővé teszi, hogy megkönnyebbülés modelleket kapjunk természetes kő utánzattal. A kerámia színpaletta is változatos. Színezékekként ásványi összetevőket használnak, például króm-oxidot, finomra őrölt vasat vagy mangánércet, valamint különböző pigmenteket.

A mérgező és mérgező komponensek hiánya, valamint a fő nyersanyagok természetes eredete miatt a kerámia kő teljesen biztonságos és környezetbarát, és nemcsak külső, hanem belsőépítészeti célra is használható. Ezen túlmenően a kerámia nem szívja fel a nedvességet és a jól áthaladó levegőt, biztosítva az anyag képességét, hogy "lélegezzen" és kiküszöbölje a gomba és penész veszélyét.

A kerámia burkolat előnyei közé tartozik az abszolút tűzbiztonság, a magas hangszigetelési tulajdonságok, a hőmérséklet-ingadozásokkal szembeni ellenállás, a könnyű telepítés és a nagy mennyiségű kerámia rendelkezésre állása bármilyen pénztárcához és ízléshez a piacon. A hátrányok közé tartozik a viszonylag magas költségek és az alacsony minőségű termékek megszerzésének valószínűsége. Az utóbbit a dagasztás és agyaggyújtás technológiájának megsértése okozza, aminek következtében a kő meglehetősen törékeny és csúnya lesz.

Ahhoz, hogy megvédje magát a hibás anyag megvásárlásától, a bevált beszállítók szolgáltatásait kell használnia, vásároljon termékeket megbízható gyártóktól.

Klinker tégla

A klinker téglák különböző kerámiák, és agyagból készülnek. Fő különbsége a hagyományos kerámia tégláktól a nyersanyagok minősége és az égési hőmérséklet. A klinker termékek alapja a tűzálló agyag, és a hőkezelés nagyon magas hőmérsékleten történik, elérve az 1200 fokot. Az ily módon gyártott téglát a nagyobb sűrűség és a minimális vízfelvétel jellemzi. Ez lehetővé teszi a klinker anyag használatát, nemcsak a homlokzat alagsorának és burkolatának kialakítására, hanem a járdák, utak és hidak burkolására is.

A klinker tégla tökéletesen megfelel az agresszív környezeti hatásoknak, és képes akár 100 fagyasztási-olvadási ciklusnak is ellenállni, ami az egyik legtartósabb felületű anyag. A klinker termékek kétségtelen előnyei közé tartozik az alacsony higroszkóposság, a napsütéses ellenállás, a kiváló hőszigetelő tulajdonságok és a magas dekorációs tulajdonságok. A hátrányok közé tartozik a termékek elég nagy súlya, ami jelentősen megnöveli az alapozás terhelését és a magas hővezető képességet. Emellett a klinker ragasztó tulajdonságai nem túl magasak. Ennek oka az anyag gyenge abszorpciója, ami miatt a ragasztók és gittek alkalmazása nagyon nehéz.

Hyper préselt kő

A hiper préselt kőzetet nem égett préseléssel állítják elő. A gránit szitálás, a héj szikla, a cement és a víz keverékét a gyártás alapanyagaként használják. Szerkezete és összetétele szerint az anyag egy különleges szilárdságú beton, tégla formájában.A megnövekedett szilárdság és a kiváló időjárás-ellenállás miatt a hiperpréselt kő ideális megoldás a külső kialakításhoz, és működési tulajdonságai nem alacsonyabbak a klinker termékeknél.

Külsőleg a hiperpresszált tégla nagyon hasonlít a természetes kőhöz, és látványosnak tűnik a falazatban. A folyamat során a konkrét megoldás könnyen összekeverhető a különböző színezékekkel, és széles színpalettában jelen van a befejező anyagok piacán.

Azonban a nyilvánvaló előnyök mellett a betonnak még hátrányai vannak. A hátrányok közé tartozik a repedések valószínűsége, melyet az anyag hőmérsékletnövelése okoz, valamint a színveszteséget, amely idővel egyre inkább észrevehető. Ezen túlmenően a betonkő elég nagy súlyú, ami további terhelést okoz az alapozó és a tartószerkezetek számára.

A hátránya az alacsony gőzáteresztő képesség, ami további intézkedéseket igényel a homlokzat szellőzésének biztosítására.

Szilikát tégla

A szilikát tégla különösen népszerű volt a múlt század végén. A régi faházakat bélelték, felismerhetetlen megjelenést és élettartamot adva nekik. Az anyag a fogyasztók széles körű elérhetőségének és alacsony árának köszönhető. Napjainkig a szilikát tégla a modernebb anyagokkal rendelkező bajnoksághoz vezetett, és egyre kevésbé használta fel a befejező anyagot. Ez elsősorban a termékek kifejezetten dekoratív tulajdonságainak és meglehetősen nagy súlyának köszönhető.

A szilikát előállításához használt nyersanyagok fő típusai a lecsapott mész és a kvarchomok. Az anyag gyártási technológiája üres helyek kialakítására és speciális autoklávokba helyezése, ahol a készítmény magas hőmérséklet és nyomás hatására megkeményedik. Az elülső szilikát tégla előnye a magas fagyállósági index, amely lehetővé teszi, hogy az anyag 75 fagyasztási-olvadási cikluson keresztül könnyen átvihesse az integritás és a munkakörülmények elvesztése nélkül.

Ezenkívül a tégla teljesen ártalmatlan az emberi egészségre, mivel nem tartalmaz toxikus adalékokat és szintetikus festékeket. Szintén magas a biológiai ellenállása az anyagnak a penész és a penészgomba kitettsége előtt. Emellett a szilikát nem érdekes a rágcsálók és rovarok, tökéletesen hangszigetelt szoba, és kompatibilis mindenféle megoldással. Az előnyök közé tartozik az alacsony költség, a könnyű telepítés, a tiszta geometriai formák és a szabványos méretek.

A szilikátmodellek hátrányai közé tartozik a nagy áteresztőképesség, amely 8% -ot ér el, a megnövekedett hővezetőképesség és a túl nagy súly. A teljes testű modellek közel 30% -kal több kerámiát tartalmaznak, és szilárd alapot és erős falakat igényelnek.

méretek

Az egyes homlokzati téglák méreteit szigorúan az állami szabvány normái határozzák meg, és azokat mindig a kísérő dokumentáció tartalmazza. Ez nagyban megkönnyíti a megfelelő mennyiségű anyag kiszámítását és megvásárlását. Az egyetlen szabvány normáit a múlt század első felében határozták meg, nevezetesen 1927-ben, és azóta változatlanok maradtak. A szabvány mind a hétköznapi építési, mind az arcmodellekre vonatkozik, és a következő jelentéssel bír: a szilikát és a kerámia egyetlen kő méretei 250x120x65 mm, dupla - 250x120x138, sűrített vagy másfél - 250x120x88 mm.

Azonban a GOST nem szabványos opciókat kínál, amelyek közül a legnépszerűbb a keskeny 0,7 NF-es jelölésű termékek, amelyek mérete 250x85x65 mm. Az ilyen példányok egy és fél változata 250x85x88 mm méretű. Ezeket a termékeket a régi épületek helyreállításában használják, ami lehetővé teszi az alapozásuk terhelésének jelentős csökkentését.A klinker tégla méretei némileg eltérnek a szilikát és a kerámia méretétől, és a szokásos 250x120x65 mellett 250x90x65 és 250x60x65 mm-es változatokkal rendelkeznek. Mint látható, csak a termék magassága megváltozik, és a hosszúság a szélességgel változatlan marad. Kivételt képez a hosszúkás modell, amelynek méretei 528x108x37 mm, ami több mint kétszerese az alapváltozatoknak.

A megégett hiperpresszált tégla négy méretben is kapható: 250x120x65, 250x90x65, 250x60x65 és 250x120x88 mm. Az orosz GOST mellett az európai szabványt széles körben képviselik a piacon, amelyben 2 kategória van: NF és DF. Az NF index a hagyományos formátumú termékeket 240x115x71 mm méretű, míg a DF vékony, a modell 240x115x52 mm-es méreteivel összhangban. Annak érdekében, hogy elkerüljük a varratok lekötését a homlokzat felé nézve, ajánlott csak az egyik szabvány szerinti termék megvásárlása.

A méretek szabványosítása lehetővé teszi, hogy kiszámítsa a szükséges mennyiségű anyagot egy bizonyos területre nézveés kiszámolja a burkolat súlyát is. Így a felület egy négyzetének befejezéséhez 61 db (25x12x6,5 cm), 45 és fél (25x12x8,8 cm) és 30 db 25x12x13,8 cm-es dupla téglára lesz szükség, azonban ezeket a számításokat a varratoktól függetlenül adjuk meg. Figyelembe véve, a szükséges termékek száma 51, 39 és 26 darab lesz.

Az anyag tömegét és vastagságát figyelembe véve egyedileg számítjuk ki a súlyt. Az egyes modellek súlya 1,7 kg-tól kezdődik, míg a kettős, teljes testű szilikát termékek elérhetik a 6 kg-ot.

Színpaletta

A homlokzatú anyagok modern piaca hatalmas mennyiségű tégla színezést jelent. A kerámiamodelleket főleg vörös és barna árnyalatokban mutatják be, de árnyalataik sokfélesége annyira hatalmas, hogy könnyű választani minden ízléshez. De a színes megoldások sokfélesége ellenére sok fogyasztó a természetes, a színezékek és pigmentek használata nélkül, az agyag színét részesíti előnyben.

Természetes színek kiválasztásakor azonban nagyon óvatosnak kell lennie. A különböző tételek téglái gyakran különböznek egymástól, ami a homlokzaton nagyon észrevehető és a megjelenését rontja. A színkülönbség az agyag keverésében használt adalékanyagok minőségének és arányának, valamint az égési technológia megsértésének köszönhető.

A hiper préselt téglák talán különböznek a legszélesebb színpalettán. Az anyag festékkel és pigmentekkel hozzáadódik a kívánt színben. Ez a technológia lehetővé teszi, hogy a téglák térfogatában ugyanolyan egyenletes színt érjünk el, és a színező komponensek szükséges arányainak megfelelően a különböző tételekből származó termékeket teljesen megkülönböztethetetlenné teszi.

Különleges igény van az őszibarack és a bézs színű, valamint a szalma, elefántcsont és könnyű csokoládé modellek betontermékeire. A fekete-fehér tégla jól néz ki a homlokzaton, és a nem szabványos megoldások rajongói értékelni fogják a bordó, a terrakotta és a zöld árnyalatokat.

A szilikát tégla színezése ugyanazzal az elvvel történik, mint a beton. A keverés során a speciális adagolót használó pigmentet vagy festéket adunk hozzá. Érdemes azonban megjegyezni, hogy a színes téglák valamivel rosszabbak a festetlen szilikáthoz képest. Ez annak köszönhető, hogy a nyersanyagok teljes mennyiségében a festék jelentős része van, és annak érdekében, hogy elkerüljék az anyag teljesítményének csökkentését, sok gyártó csak egyik oldalát festeti. A szilikát tégla legnépszerűbb színei fehérek, sárgaek és rózsaszínek.

Formák és textúrák

A homlokzat külső megjelenését is befolyásolja a homlokzati tégla felülete. És ha a szilikátmodellek többnyire sík felületűek, akkor a kerámia- és klinkertermékek sokféle textúrában és domborműben vannak.Rajzfigurák alakulnak ki, melyeket a téglák kialakulásának szakaszában állítottak elő, majd elküldjük a kemencébe. Összesen öt tégla díszítő technológia létezik.

 • A dekorációs chipek nyers klinker modelljeire alkalmazzák a gunning módszert. Ezután az űrlapokat tüzelésre küldik, és az ásványi morzsát a tégla széleivel szinterezik, és érdekes textúrát képez.
 • Az engobing technika azt jelenti, hogy folyékony kerámia tömeget alkalmazunk a tégla szárított égés előtt. Ezután a terméket a kemencébe küldik, és egy üveges fóliára emlékeztető vékony kerámia bevonatot kap.

Néha a kerámia keverékeket nem a teljes tányérra alkalmazzák, hanem csak az egyes területekre, és így szokatlan színváltozásokat eredményeznek, amelyek szokatlanul vonzza a figyelmet.

 • Az üvegezés módja az üvegporra épített speciális készítmény alkalmazása a tégla fel nem használt felületére. Ezután a tuskó tüzelésre kerül, és ennek eredményeként egy üveges fólia képződik a felületén, amely vastagabb és erősebb, mint az előző esetben.

Az üvegezett modelleket nem csak homlokzatokhoz használják. Az anyag széleskörű alkalmazást talált a kemencék, oszlopok és a belső díszítésre.

 • A texturált lerakódás technikája a kívánt mintázat vagy mintázat kialakítása nedves üresen a későbbi égetéssel. Ezt a módszert használják a kő antik felületének megtervezésében és a különböző textúrák utánzásának megteremtésében.
 • A csiszolt vagy rozsdás téglát természetes kő megmunkálását utánzó felületek megmunkálásával nyerik. A termékek nagyon természetesek, és bizonyos távolságból vizuálisan megkülönböztethetetlenek a prototípustól. Népszerű színei a puha modelleknek a szürke és a barna árnyalatai.

A hagyományos formájú, tégla alakú, formázott téglák mellett, vagy ahogyan az úgynevezett formájú kő is nagy igény van. Az anyag sokféle formában és színben készül, és összetett építészeti elemek, például oszlopok, fa kályhák, ívek és gazebosok burkolására szolgál. Az ábrázolt termékek képesek különböző felületeket kombinálni, és elengedhetetlenek a kandallók és az ajtók előtt.

Hogyan válasszuk ki?

A homlokzati tégla kiválasztásának fő kritériuma az alapítvány további súlyterhelésre való képessége. Általában figyelembe véve a tartószerkezetek súlyát, a tetőfedést és a burkolatot a tervezési fázisban számítják ki, de ha befejeznie kell a kész szerkezetet, meg kell emelnie a dokumentációt, és látnia kell az alapítvány teljesítményét és megengedett terhelését.

Ha a ház alapja vasbeton blokkok, akkor személyes preferenciák alapján vásárolhat téglát. De amikor a régi házak csíkozású alapokkal néznek szembe, jobb választani az üreges kerámia egyedi modelleket.

Az anyag kiválasztásának következő kritériuma a költség. Tehát egy könnyű kerámia kő ára 12-20 rubel, míg egy és fél üreges modell esetében 20-28 rubelt kell fizetnie.

A klinker termékek ára valamivel magasabb. Egy 250x85x65 mm-es sima felületű termék ára nem kevesebb, mint 29 rubel, és egy azonos méretű modell, de hullámos dombornyomással 35 rubel kerül. A hiperpréselt beton kövek kb. Sima modellek vásárolhatók 23-25 ​​rubelért, annak ellenére, hogy a számlák ára téglaenként 25 és 30 rubel között változik.

Ha a ház felé fordított pénzeszközök nem túl nagyok, akkor színes szilikátmodelleken lehet lakni. A költségek zökkenőmentes teljesítménye mindössze 15 rubel. A texturált szilikát tégla egy kicsit többet fog fizetni. Költségük 24-26 rubel.A legdrágább a külföldi gyártók termékei, amelyekben az egyetlen tégla ára elérheti a 130 rubelt.

gyártók

Napjainkig sok vállalkozás foglalkozik a téglák gyártásával Oroszországban, de csak néhányat gyártanak a leginkább pozitív visszajelzést.

 • "Belebeevsky téglagyár" 23 évig burkolóanyag gyártásával foglalkozik. A cégnek saját agyag kőbányája van, és kerámia üreges modellek gyártására specializálódott. Az év során az üzem 60 millió téglát gyárt és a hazai piac vezetője.
 • "Golitsyn kerámiatermék üzem" Az elülső téglát széles körben gyártja. A tömegtermelés mellett a cég elkezdte a kizárólagos kétszínű prémium kategóriás modellek gyártását, valamint a félig antik domborművek gyártását.
 • "Zheleznogorsk téglagyár" Oroszország és a szomszédos országok területén is jól ismert. A vállalat 1994 óta létezik, és létrehozása óta sikerült megnyerni a fogyasztók elismerését. Az üzem kapacitása évente 40 millió darab, és a termékcsaládot több tucat modell képviseli, bársony, kő és fa szálmintával. Ezen túlmenően a cég hatalmas mennyiségű, tömör téglákat gyárt, valamint üreges, domború és alakú.
 • "Kirov téglagyár" legfeljebb 100 millió darab különböző árnyalatú szilikátos téglából áll. A cég létrehozta az üreges és szilárd termékek gyártását megkönnyebbüléssel és zúzott tégla hatással.
 • Markinsky téglagyár saját kőbányával is rendelkezik, és környezetbarát, téglák gyártásával foglalkozik. Egyedülálló minőségű agyag lehetővé teszi, hogy termékeket készítsen pigmentek és színezékek használata nélkül, miközben sima és mély színű modelleket kap. A cég minden egyes tételhez high-tech külföldi berendezéseket és elektronikus vezérlőrendszert használ.

A gyártott termékek sima és domborzati felülettel rendelkeznek, zátony textúra, nád vagy szikla formájában. Az üzem kapacitása évi 65 millió egység.

Gyönyörű alkalmazási példák

A homlokzati anyagok modern piaca hatalmas választékot kínál a tégláknak. A színek és textúrák sokfélesége nagyban megkönnyíti a kiválasztást, és lehetővé teszi a legdrágább tervezési döntések végrehajtását.

 • A homlokzat klinker tégla elegáns és nemes.
 • Olcsó, de esztétikus szilikát tégla kivitelben.
 • A hiperpréselt termékek széles színpalettája lenyűgözően hat.
 • A homlokzatra néző kerámia kő stílusos és modern.
 • Az üvegezéssel ellátott első tégla nagyon harmonikus a nyilvános épületek külső díszítésében.

További információért nézze meg a következő képeket a szemlélő tégla helyes elhelyezéséről.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba