A homlokzati téglák méretei

Az épületek falainak építéséhez használt fő anyagok, gyakran nem esztétikai és csúnya. Az ilyen szerkezetek megjelenésének javítása érdekében gyakran végeznek befejező munkákat, amelyeket téglákkal szemben használnak. Ez lehet szabványos és nem szabványos méretek is (de a GOST által jóváhagyott). Milyen típusú homlokzati téglák léteznek ma, mondjuk ebben a cikkben.

Cél és faj

A téglával rendelkező épületeket nemcsak megjelenésük javítja, hanem további védelmet is nyújt a külső környezet káros hatásai ellen, és növeli az épített falak erősségét is.

A téglák osztályozását több alapvető tulajdonság szerint végzik:

 1. a gyártástechnológiáról - korrekt és üreges;
 2. a gyártási módszer szerint - speciális berendezések segítségével vagy manuálisan;
 3. felület típusa - sima, durva (matt);
 4. a befejezéskor;
 5. színes - piros, fehér, sárga stb .;
 6. a gyártási anyagon - szilikát, hiper préselt (beton), klinker, kerámia;
 7. a kioltási módszer szerint - kerámia (égető kemencével), nem égett.

Az üreges téglák, a könnyű súly mellett, a testteljesítményhez képest is jobban megtartják a hőt (átlagosan 10-15% -kal).

A magas hőmérsékletű égetéssel előállított kerámia tégla előkészített és formázott keverék, amely alacsony olvadáspontú vörös agyagból áll, különböző adalékokkal, amelyek korrigálják a hőre lágyuló anyagot. Ezek a további elemek közé tartozik a kvarchomok, a fűrészpor, a hamu, a szénből származó por stb.

A hagyományos és homlokzati téglák közötti fő különbség az összes összetevő pontosabb előkészítése a termék kialakulása előtt. Ez segít csökkenteni a repedések valószínűségét és a kiszámíthatatlan elemek megjelenését, amelyek megrongálhatják a termék megjelenését.

A késztermék rendkívül magas nedvességállósággal, tartóssággal és hőmegtartási képességgel rendelkezik. A kerámia téglákat különböző színekben és textúrákban állítják elő, amelyeket úgy érnek el, hogy ásványi festékeket, például króm-oxidot, őrölt vasat és mangánércet, valamint egyéb alkotórészeket adnak hozzá a tégla keverékéhez.

A klinker tégla több paraméterben hasonló a kerámiához, de különbözik a nyersanyagok összetételétől és az égési módoktól. A klinker előállításához közepes és tűzálló agyagot kell alkalmazni, ezért a hőkezelés magasabb hőmérsékletet igényel.

Ennek logikus eredménye, hogy a klinker tégla a kerámiánál nagyobb a nedvességállóság és az erő szempontjából. De alacsonyabb, mint a hő megőrzése. Ezt a mínuszot a tény, hogy a klinker képes hatékonyan ellenállni a fagy elpusztításának.

Színben és textúrában az ilyen típusú homlokzati tégla a kerámiával párhuzamos.

A hiper préselt vagy beton tégla cement, gránitforgács és víz keverékéből készül. Ez a típusú bélés nem kerül kiégetésre, a téglákat egyszerűen a keverékből képezik, és a megszilárdulás folyamata természetesen megy végbe.

Az erősség szempontjából a hiperpréselt téglák nem „zsugorodnak” a klinkerek előtt, nagyon ellenállnak a különböző külső hatásoknak. A kitűnő megjelenés a késztermékek gazdag színválasztékával rendelkezik.

A szilikát bélés téglákat szilikát homok és sárgás mész keverékéből állítják elő. Ez a termék nem is égetéssel történik hőkezeléssel.Gyorsítsa fel a tégla tömegének megszilárdulását egy autokláv segítségével, amely magas nyomást és hőmérsékletet biztosít.

Jelenleg a szilikát téglák népszerűsége drámaian csökkent a színek gyenge színvonala miatt. Ami a technikai mutatókat illeti, ezek megfelelő szinten vannak. A szilikát tégla jobban szívja fel a nedvességet, de jobban ellenáll a rendszeres nedvesítés, fagyasztás és felolvasztás folyamatainak.

A homlokzati téglák különböző felületi textúráit elsősorban a még nem keményített tömegre felvitt vázlatok alkalmazásával állítják elő a kemencében történő égetés előtt

Ezen a módszeren kívül a következő felületi díszítési módszereket is alkalmazzák.

 • Lövöldözni. Az ásványi chipeket a tégla szélén alkalmazzák.
 • Engobing. A termék felülete speciális összetételű, amely a magas hőmérséklet hatására fényes fóliává alakul.
 • Üvegezés. Sok szempontból hasonlít az engobálás módjára, az egyetlen különbség a kapott film vastagságában és tartósságában van, mivel ezek a számok nagyobbak.

A termék méretei

A furnér téglák különböző méretűek.

Tégla méretezési táblázat a furnérozáshoz

A téglák típusa

Méretek, mm

Súly, kg

kerámiai

üreges

250 x 120 x 65

2,3; 2,6 – 2,7

testes

250 x 120 x 65

3,6 – 3,7

euró (üres)

250 x 85 x 65

2,1 – 2,2

kerámia megvastagodott

üreges

250 x 120 x 88

3,2; 3,6 – 3,7

euró (üres)

250 x 85 x 88

3,0 – 3,1

klinker

testes

250 x 120 x 65

4,2

üreges

250 x 90 x 65

2,2

üreges

250 x 60 x 65

1,7

klinker hosszú

üreges

528 x 108 x 37

3,75

sima beton

testes

250 x 120 x 65

4,2

testes

250 x 60 x 65

2,0

testes

250 x 90 x 65

4,0

sima sima sűrűségű, égetlen

testes

250 x 120 x 88

6,0

kézzel készített kerámia

testes

188 x 88 x 63

1,9

 • Szabvány. A homlokzat tégla standard mérete 250x120x65 mm. A termékek gyártási különbségei csak vastagságban találhatók. Ez nem vonatkozik a kézzel készített termékekre.
 • Single. Az ilyen típusú tégla vastagsága 65 mm.
 • Másfél. Ennek a típusnak a vastagsági indexe 88 mm, a kettős - 138 mm.
 • Dekoratív. A dekoratív tégla referencia méretei ilyen értékek lehetnek: 250x120x65 mm, 250x90x65 mm és 250x60x65 mm.
 • Euro. Az európai gyártóknak kissé eltérő szabványai vannak a téglák méretére nézve: egy kerámia termék esetében - 250x85x65 mm, sűrített típus esetén - 250x85x88 mm

A termék paraméterei a színtől függően

A téglák legelterjedtebb árnyalatai - piros, sárga, fehér.

A vörös téglából nyersanyagok összetétele vas, kb. 1000 fokos hőmérsékletű égetéssel készül. Ennek eredményeként az építőanyagok nagy szilárdságot, tartósságot és megbízhatóságot kapnak. Ezt az alapot, falakat, kályhákat és kandallókat használják.

A homok és a mész a fehér építőanyagok előállításához szükséges nyersanyagok fő összetevői. Az esztétikusan vonzó, fagy és nedvességálló, tartós anyag nem érinti a hőmérsékleti sokkokat. Építenek házakat, pavilonokat, kerítéseket stb.

A sárga téglák agyagból készülnek cement és / vagy mész-oxid hozzáadásával. A fő előnyök a jó hőszigetelő tulajdonságok és az alacsony költség.

Hogyan válasszunk egy néző téglát, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk.Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba