Klinker tégla: jellemzők, típusok és felhasználások

 Klinker tégla: jellemzők, típusok és felhasználások

A klinker tégla az egyik legmegbízhatóbb és tartósabb anyag. Nagy szilárdsága miatt nagymértékben meghaladja a szokásos kerámia blokkokat. A megnövekedett műszaki és mechanikai, egyedi és dekoratív lehetőségek ezt az anyagot a homlokzatok számára optimálisvá teszik.

Mi az?

A klinker blokkok egy modern típusú kerámia téglák, amelyekre a speciális technológia miatt fokozott sűrűség jellemző. Ennek az anyagnak a neve, melynek jellegzetes képessége, hogy a csengőhangot eléggé sűrűvé teszi egy fémtárgyral - a német "pengéből" lefordítva "tiszta harang".

Esztétikus fellebbezésének, egyedi textúrájának és sokszínű színpalettájának köszönhetően a termékeket homlokzatok burkolására és belső díszítésére használják. A klinkergyártás alapanyaga egyedi, egyedi fizikotechnikai tulajdonságokkal rendelkező agyag, amely 1000 fokot meghaladó hőmérsékleten éget a maximális szinterelésig. A kezelés során egy üveges tömeg képződik a felszínen, ami a téglát vonzóvá teszi a megjelenés szempontjából.

A történelem azt mutatja, hogy először a 18. század közepén Hollandiában kezdtek előállítani a klinker blokkokat. Abban az időben Európát egy építőipar fedezte, ami építőanyagok hiányához vezetett, ennek eredményeként az akkori mérnökök és technológusok kénytelenek voltak új blokkokat és téglákat előállítani. A terméket elsőként utak burkolására használták, külső és fizikai jellemzők tekintetében, inkább úgy tűnt, mint egy macskaköves, de sokkal könnyebb volt elhelyezni és sokkal olcsóbb. Mindez a termék nagy népszerűségéhez vezetett a városi utak építése során.

A XIX. Század elejét a legnagyobb európai városok növekedésének jelentős növekedése jellemezte. A meglévő kőbányák nem tudtak megbirkózni az építés ütemével, és nem tudták teljes mértékben biztosítani a várost az új épületek építéséhez szükséges mennyiségű anyaggal. Ez azt eredményezte, hogy új anyagot kell keresni, amely működési paramétereiben nagyon hasonlít a természetes természetes kőhöz, ugyanakkor gyorsan, egyszerűen és bármilyen mennyiségben is előállítható. Ez azt eredményezte, hogy a tudósok nemcsak utakhoz, hanem épületek építéséhez is használják a klinkert.

Ebben az időszakban kisméretű artelek kezdtek megjelenni, amelyek elsajátították ennek az anyagnak a kibocsátását - idővel a legtöbbjük lett a legnagyobb név, amely világnevet kapott. Sokan közülük még mindig az építőanyag-gyártás szegmensének vezetői. Tehát nézzük meg, mi a klinker tégla.

Ez egy építőelem, amelyre jellemző a megnövelt szilárdság, az alacsony vízfelvétel és a kivételes dekoratív hatás. Az ilyen tulajdonságok egy része agresszív külső környezetben való használatra alkalmas belső és külső díszítéshez. A klinker téglát rendszeres alak jellemzi, és hasonlít egy durva felületű párhuzamosan. A színséma meglehetősen széles - a szalma árnyalataitól a gazdag csokoládéig.

Tekintettel arra, hogy a gyártási szakaszban az anyag 1400 fokos hőmérsékletnek van kitéve, a tégla megnövekedett sűrűséget kap, ami 1 tonna négyzetméterenként. Ez a tégla ellenáll a gombáknak, rothadásnak, penésznek és más mikroorganizmusoknak, amelyek képesek az anyagot elpusztítani, és veszélyt jelentenek az emberi életre és az egészségre. A klinker téglák gyártása megfelel a GOST 32311-ben meghatározott jelenlegi előírásoknak és építési szabványoknak.

Műszaki adatok

A klinker tégla műszaki jellemzői a termelés sajátosságai miatt. Először is tudnia kell, hogy az ilyen termékek előállításához csak egy speciális agyagot használnak, amelyet "vékonynak" neveznek. Erre a célra magmás eredetű ásványi anyagokat használnak. A keveréket 1000 és 1400 ° C közötti hőmérsékletű kemencében égetik az üvegfázis színpadáig - ez a különbség a klinker blokk és a szokásos, a 600-800 fokos tüzelőanyag között.

Az egyedülálló gyártási technológia lehetővé teszi, hogy magas fokú szilárdságot, erős mechanikai sérülést és hosszan tartó kopást biztosítsunk olyan mértékben, amely meghaladja a legmagasabb minőségű beton megfelelő paraméterét. A magas hőmérsékletnek való kitettség következtében a termék különleges higroszkópossá válik, így a vízabszorpciós együttható mindössze 8%. Összehasonlításképpen, egy rendszeres vörös kerámia tégla esetében ez a paraméter 20-25%.

Részletesebben tekintsük meg a klinker téglák gyártására szolgáló termelési ciklus jellemzőit. Az ilyen tömbök kialakításához az agyagot túlértékelt alumínium-oxid tartalmú, amelynek részesedése 20-25%. Ezeknek a komponenseknek a jelenléte sok szempontból csökkenti a nyersanyag viszkozitását, ezáltal megakadályozza a késztermék deformálódását agyagégetés során. Ha a termelést alacsony oxid-tartalmú nyersanyagok használják, akkor a kaolinnal előzetesen dúsítják.

Agyagban is jelen van a vas-oxid, részesedése körülbelül 8% -ot tesz ki, aminek következtében a tégla meglehetősen jellemző színt kap. Ugyanakkor ezeknek az anyagoknak a mennyisége nem lehet magasabb, mint a megállapított normák, ellenkező esetben egy szilárd réteg jelenik meg a blokk felületén, ami zavarja a szén-dioxid belsejéből történő felszabadulását, ami szabálytalanságok, hólyagok és deformációk kialakulásához vezet.

A nyersanyagoknak legfeljebb 8% kalciumot kell tartalmaznia. Ha a komponens koncentrációja túlbecsül, akkor a szinterelési idő csökken, és ez viszont a késztermék súlyos deformációjához vezet. Emellett megnő a belső üregekben a pórusok valószínűsége, ami növeli a vízfelvétel sebességét és csökkenti a tégla élettartamát. A magnézium-oxid koncentrációja az agyagban 3-5% -os szinten maradjon, ha az anyag aránya magasabb, akkor zsugorodhat az agyag és hajlíthatja a kész tömböket.

  A klinker termékek két fő módszerrel készülnek: extrudálás vagy extrudálás. Az első esetben az előkészített nyersanyagot homogén tömegig keverjük, majd közvetlenül egy speciális tartályba küldjük, amelyet extrudernek nevezünk. Itt az anyagot nyomásnak vetik alá, és egy speciális formázó lyukon keresztül az agyagot egy szögletes csík formájú szállítószalagra préselik, kifejezett geometriai paraméterekkel.

  Ezt a kötetcsíkot, amely az öv mentén mozog, külön tömbökké formáljuk - így jönnek létre az úgynevezett nyers téglák, szárításra kerülnek, ahol a páratartalom 2-3% -ra csökken, majd égetik. Ennek a technológiának a fő előnye, hogy a kiváló minőségű téglákat kifejezett geometriai vonalakkal és méretekkel érik el. Ugyanakkor egy ilyen termelési ciklus nagy energiaköltségeket igényel, ami általában növeli a termelési költségeket.

  A préselés lehetővé teszi, hogy olcsóbb termékeket kapjon, mert jelentősen csökkenti az energiaköltségeket. A módszer lényege, hogy az agyag tömegét megszárítjuk, porra aprítjuk, speciális formába öntjük és nagy nyomásnak vetjük alá, és nyomjuk meg. A kész tömböket ezután a szárítás befejezésére szolgáló speciális kamrákba szállítják, ahol körülbelül két napig 85 ° C-ra melegítve tartják őket. Csak ezt követően a téglákat a kemencébe égetik.

   A technológia eredményeképpen az agyag szinte teljesen szinterezett, ennek eredményeképpen meglehetősen erős klinkerblokk keletkezik a kívánt dekoratív tulajdonságokkal. A technológia jellemzői tartósabbá teszik a terméket. A klinker tégla fő fizikai-technikai tulajdonságai a következők:

   • mechanikai szilárdság - 25 MPa;
   • vízfelvételi sebesség - kevesebb, mint 6%;
   • az anyag sűrűsége 1600 és 2100 kg / m2 között változik. m;
   • fagyállóság - F 300;
   • hővezető képesség - körülbelül 1,17 W / ms;
   • nyomószilárdság - 250-350 kg / m2. cm;
   • hővezető képesség - 1,15 V / Mk;
   • A működés időtartama - legfeljebb 150 év.

   Természetesen a hétköznapi fogyasztók számára ezek a paraméterek kevéssé fognak mondani, de egy profi számára nagyon fontosak.

   Előnyök és hátrányok

   Megnövekedett ellenállás a hosszabb fagyok ellen és a vízfelvétel csökkentése - mindez a klinker tégla fő előnyét jelenti, amely a használat időtartamából áll. Vegyünk egy kicsit részletesebben az anyag ezen és más előnyeire.

   szilárdság

   A hagyományos kerámiákkal ellentétben a klinker blokkot a hajlítószilárdság sokkal nagyobb mutatója, valamint a tömörítés és kopás jellemzi. Az anyag márkaerőssége megfelel az M300-nak, hogy a termékek évtizedekig megőrizzék eredeti megjelenését.

   Alacsony vízfelvétel

   Bármely építőanyag belsejében a nedvességnek a legkedvezőtlenebb hatása van rá, a belső szerkezetet megsemmisítve. Nyilvánvaló, hogy minél kevesebb víz kerül a szerkezetbe, annál tartósabb és megbízhatóbb lesz ez az anyag. A téglák minden típusa közül a klinker megkülönbözteti a minimális vízabszorpciót, ami átlagosan 3-6%, így a vizes közeggel való hosszabb érintkezés sem vezet a blokkok megsemmisítéséhez és deformációjához.

   Fagyállóság

   A klinker akár 200 fagyasztási és leolvasztási ciklusnak is ellenállhat, az anyag még rendkívül alacsony hőmérsékleten sem összeomlik, így országunk legészakibb régióiban használható.

   Viseljen ellenállást

   A klinker blokkok nem veszítik fizikai és műszaki tulajdonságaikat sók, lúgok és savak hatására. Az UV sugárzás mellett változatlanok maradnak.

   Színpaletta

   A klinker téglák széles színválasztékban találhatók, amelyek kielégítik a legigényesebb lakástulajdonosokat is. A termelés során a nyersanyag áthalad a gunning és a rozsdásodás szakaszaiban, ami miatt kizárólagos számlát kap.

   Környezetbarát

   A klinker termékek csak természetes anyagokból készülnek, mégis egyedi árnyalatok érhetők el különböző típusú agyagok keverésével. Ezért a késztermékek megfelelnek a környezetbiztonság minden követelményének, nem bocsátanak ki mérgező anyagokat, és nem tartalmaznak sugárzást.

   Lássuk, milyen egyéb problémákkal lehet megoldani a klinker tégla használatát az építőiparban. Bizonyára sokan észrevették, hogy az új épületek homlokzatait gyakran csúnya fehér virággal borítják (virágzás). Ez a jelenség annak a ténynek köszönhető, hogy az agyagban jelenlévő sók és szulfátok idővel elkezdenek megjelenni. Ez a fajta viselkedés teljesen szokatlan a klinker számára, bár a forrásanyag, mint bármely más, tartalmazza az összes ilyen összetevőt.Azonban a feldolgozás során ezek egyszerűen nem maradnak: szulfátok és sók 1400 fokos, teljesen szinterezett hőmérsékletek hatására, és elkezdenek részt venni az olvadékban.

   Egy másik problémát jelentő blokk a "lövés", a kalcium és magnézium sók agyag nyersanyagainak jelenlétében van jelen. Ezek az anyagok, sokkal korábban, mint a nyersanyagok összes többi összetevője, az olvadt állapotba kerülnek, és az összes többi komponens oldószerként kezdenek dolgozni. Csak egy kicsi "de" van - talán ez csak akkor történik, ha több mint 1000 fokot melegítünk, és ez az a körülmény, amelyben a klinker téglát égetik.

   A hagyományos termékek előállításánál alacsonyabb hőmérsékleti rendszert alkalmaznak, ezért az oxidok teljes egészében a tömbökben maradnak, mivel vízzel érintkeznek, a térfogatok növekedését kezdik, ami a felszíni hibák megjelenéséhez vezet. Az emberekben őket is nevezik dutikami-nak vagy lövéseknek. Minden rendben lenne, ha ezek a jelenségek csak rontják a megjelenést, de repedések kialakulásához vezetnek - és ez jelentősen csökkenti a szerkezet egészét.

   Az ilyen kivételes tulajdonságok a klinker téglák meglehetősen magas költségét eredményezték, ami a blokkok fő hátrányának nevezhető. Nem minden orosz tud klinkert szerezni. Ezen túlmenően, a klinker speciális kötési készítményeket igényel, a hagyományos cement- és mészkeverékek nem alkalmasak erre. Nos, egy másik hátránya, hogy a különböző tételekben az árnyék eltérhet, így az építőanyagok vásárlásakor próbáljon meg mindent egy kiadásból megkapni, mert pontosan tudnia kell, hogy hány téglára van szüksége.

   típusok

   A napjainkban bemutatott klinkeranyag változatai megmagyarázzák az ilyen típusú termékek használatának sajátosságait.

   • Homlokzati csempe - egy különálló alfaj a néző, kis darabból készült anyagból, amelyet néző helyiségekben különböző belső munkákhoz használnak nézőanyagként.
   • Műszaki klinker széles körű alkalmazást talált a kerti utak díszítésére, valamint a járdákra, az utcára és a helyiségekre egyaránt. Az ilyen anyag különálló típusa a klinker burkolata - ugyanolyan használati irányú, de magasabb költséggel rendelkezik.
   • Vízálló klinker - ez a termék általánosan megvásárolható a magas páratartalmú körülmények között üzemeltetett hidraulikus szerkezetek építéséhez.

   A szakosodott klinker lehetővé teszi a felületek belső és homlokzati díszítését különböző formákban. A termékek általában a kis darabokhoz tartoznak, ezért dekoratív felületek különböző szögletes elemeit alkothatják.

   Meg kell jegyezni, hogy az összes típusú klinker gyártása (a homlokzat mellett) nem szabványosított, ezért teljes mértékben megfelel az adott gyártó műszaki feltételeinek. A klinker blokkokat különböző formátumban állítják elő - a klasszikustól a nem hagyományosig, ez a funkció lehetővé teszi bármilyen tervezési ötlet megvalósítását.

   A standard méretek:

   • alaptégla - 24x11.5x7.1cm;
   • egyágyas - 25x12x6,5 cm;
   • Euro - 25x8,5x6,5 cm;
   • fél - 25x6.2x6.5 cm

   Nem szabványos formák esetén a megadott mutatóktól való eltérések megengedettek. A tégla súlya 1,6-3,3 kg. A klinkerblokkok lehetnek üregesek és testesek, és a gyártástechnológiától függően, kézzel készített öntés és szállítószalag téglákból készülnek téglák.

   tervezés

   Az arcanyagok kiválasztásakor a téglák színspektruma és szerkezete nagyon fontos. Az épületnek, különösen lakóépületnek, nem csak erősnek és tartósnak, hanem vonzónak is kell lennie.Ezért a házak és magánházak tulajdonosai gyakran kapnak klinker tömböket, amelyek lehetővé teszik a szükséges színek és árnyalatok kiválasztását, hogy a ház valóban exkluzív legyen.

   Lehetőség van felsorolni az összes olyan hangot, amelyben ezek a termékek nagyon hosszú ideig készülnek, a színpaletta több tucat árnyalattal rendelkezik, köztük fehér, szalma, sárga, barna, szürke, csokoládé, piros, barna, terrakotta, lila, kék, fekete és sok más. A téglákat egymással kombinálhatjuk, ami különböző színek és árnyalatok érdekes keverékét alkotja, és egyes gyártók még téglákat is gyártanak, sima átmenettel, például vöröstől ibolyáig.

   A textúrák is a legkülönbözőbbek lehetnek - sima, szúrott, hornyolt, öntettel, "a kő alatt" és így tovább. Elég népszerűek az „antik” téglák, azaz mesterségesen idősebbek. Figyelemre méltó, hogy az ilyen hatások elérése érdekében a blokk felülete semmit nem fed le. Minden árnyalatot többféle agyag kombinálásával és a különböző hőmérsékleti rendszerek hatásával kombinálva kapunk.

   Alkalmazási kör

   A klinker téglákat gyakran használják különböző célú épületek és szerkezetek homlokzatainak burkolására, a nagy kiskereskedelmi és irodai komplexumoktól a kis magánházakig. Az utóbbi években a magánszektor kerítései és kerítései ezekből a tömbökből mindenütt épültek, emellett az anyag alkalmas padlók és pincék elrendezésére is, ez a belsőépítészet elengedhetetlen. Tartsuk a legkedveltebb klinker alkalmazásokat.

   épülethomlokzat

   A modern építési technológiák egyre inkább magukban foglalják a háromrétegű falak építését, amelyek a fő téglából, a szigetelőrétegből és a klinker burkolatból állnak. Ez a kialakítás teljes mértékben megfelel a lakóépületek építési követelményeinek, míg ez az épület nagyon lenyűgöző és stílusos. Az ilyen homlokzatot a különböző mechanikai károsodásokkal és kedvezőtlen természeti hatásokkal szembeni ellenállás jellemzi, az alacsony vízfelvétel pedig megvédi a falakat a pusztulástól, a gombák szaporodásától és a veszélyes penész egészségétől. Érdemes megjegyezni, hogy ennek az anyagnak a bélése könnyen szétszerelhető, így ha szükséges, könnyen és egyszerűen kicserélheti a hőszigetelő bevonatot.

   falak

   A falak építéséhez gyakran javasoljuk a klinker blokkokat, így a kialakítás szilárdabbá, erősebbé és nagyon tartósvá válik. Ebben az esetben az átfedés két rétegből áll: a szokásos kerámia- vagy szilikát tégla és falazati homlokzati klinker elhelyezése. Ebben az esetben mindkét fal rozsdamentes acél vagy horganyzott acél horgonyokkal van rögzítve egymáshoz.

   Egyéb felhasználások

   A homlokzatok és a falszerkezetek mellett a klinker termék számos építészeti és tervezési ötlet megvalósítására is használható. A klinkert utcai grillek, grillezők, valamint kályhák, oszlopok és kerítések építésére használják. Különösen népszerű volt a járdák, utak és járdák elrendezésének anyaga. A gazdag színsémának köszönhetően tökéletesen illeszkedik a tájtervezéshez, és meglehetősen stílusos akcentusokat teremt a környező területek, a városi parkok és a terek elrendezésében.

   lefektetés

   A klinkerblokkok telepítésével kapcsolatos munkákat a technológiai követelményeknek megfelelően kell elvégezni. Az első réteget általában külön megoldás nélkül használják fel. Ez szükséges ahhoz, hogy a függőleges varratok egyenletes és világos jelölése legyen. Általánosságban a szélessége körülbelül 1 cm, miután a homlokzatra minden jelölést teljesen felhasználtak, az első vízszintes varrás, amely kb. 1,5-2,5 cm széles, észrevehető lesz. magasságot.

   A falban a szellőzőnyílások kialakításakor meg kell teremteni a levegő szabad mozgásának feltételeit egy ilyen fektetés alsó részén. Ehhez minden négy sornak egy függőleges varratot kell kitöltenie. Minden további habarcsréteg létrehozásakor meg kell néznie, hogy ne töltse fel vele a szabad levegőterületet, ezért erővel nyomjuk be a blokkokba. Minden további réteget az egyes rétegek közepére kell elhelyezni. Amikor a falazat befejeződött, a habarcsot kb. 1,5–2 cm vastag varratokból kell megragadni, ezért általában simítót használnak.

   gyártók

   A klinker téglákat Kínából, Németországból, Hollandiából, Lengyelországból és Spanyolországból szállítjuk hazánkba, bár az utóbbi időben néhány orosz gyártó elsajátította az ilyen blokkok gyártását. Általában az exkluzív termékeket csak a megrendelés alapján lehet megvásárolni, de a költségvetés lehetőségei minden oroszországi boltban elérhetők.

   • CRH vállalat - Ez a világ egyik vezetője a téglagyártás szegmensében. A márka már több mint 40 éve működik a piacon, és a szárnya alatt számos országban működő gyártóüzemet egyesít.
   • ADW Klinker - ez az aggodalom már 10 éve értékesíti termékeit hazánk területén, és ez idő alatt fáradhatatlanul bővítette termékportfólióját. A márka termékeinek megkülönböztető jellemzője a merész színskála, amely a felhasznált nyersanyagok jellemzői miatt érhető el. Az a tény, hogy a gyártás során csak fehér agyagot és ásványi anyagot tartalmazó többkomponensű adalékanyagokat használnak, amelyeknek köszönhetően gyakorlatilag bármilyen kívánt színárnyalat érhető el.
   • ADW Klinker - ez a márka az elmúlt években gyorsan népszerűvé válik a valóban német minősége miatt. Az ebből a gyártóról származó termékek a legsúlyosabb telekkel rendelkező területeken használhatók, miközben az összes működési jellemzőt teljes mértékben megtartják.
   • Daas Baksteen - Ez egy holland cég, több mint egy évszázados történelemmel. Ennek a nonszensznek a tégláját élénk színek és gyönyörű színek jellemzik. A termékek festékfoltokként vagy ecsetvonásokként készülnek.
   • Rauf Company - talán ez az egyetlen jól ismert hazai klinker téglagyártó. Sajnos az ilyen típusú építőanyagok gyártása még nem olyan fejlett, mint Európában, de az orosz gyártóknak valamit kínálnak a fogyasztónak. Ennek a márkának a hazai tégla megfelel az összes európai szabványnak, azonban az áruk sokkal alacsonyabb és megfizethetőbb, mivel a vámköltségek, a szállítási költségek és egyéb jelentős költségelemek nem szerepelnek a költségben.
   • Honfitársaink véleménye szerint az orosz LSR cég is jól ajánlotta magát.

   Gyönyörű példák a belső térben

   Vannak, akik úgy vélik, hogy a tégla nem a hely a belsőépítészetben, hisz abban, hogy ez egy „kellemetlen” anyag - mintha az utcán vagyunk, nem otthon. Ugyanakkor sokan azzal érvelnek, hogy ez a klinker fő előnye. Mivel a hideg kő, ​​a meleg hangulatos szőnyeg puha bútorokkal és áramló függönyökkel való érintkezése valódi magas színvonalat teremt.

   Mi a klinker tégla, az alábbi videóból tanulhatsz.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba