Bővített agyag - a fő jellemzők

 Bővített agyag - a fő jellemzők

Bővített agyag - egyfajta könnyű beton, melynek fő töltőanyaga - kibővített agyag.

A speciális agyag tüzeléssel nyert agyag porózus szerkezetű. Emiatt a betonelemek viszonylag könnyűek, de elég erősek. Ezeket főleg könnyű biztonsági szerkezetű könnyűszerkezetek építésére használják.

Összetétel és arányok

A clayditbeton fő összetevői: az agyag (60%), a cement (10%), a kvarchomok (30%). Szüksége lesz vízre is, hogy összekeverje az oldatot. Néha lágyítószereket vagy speciális levegőztető adalékokat adnak hozzá, például szappanosított fa gyantát.

Bővített agyagfrakció általában 5-10 mm. Minél kisebb, annál nagyobb a blokkok szilárdsága és annál nagyobb a súlya. Ezért ennek az anyagnak számos osztályozása van, például erősséggel vagy hővezető képességgel.

 Agyag tömbök

A legjobb, ha kész gyári blokkokat vásárol. Bizonyos SNIP-ek és GOST-ok szerint készülnek, szigorú arányban vannak, a keverék alaposan összekeveredik a speciális berendezéssel, majd a térfogat-rezgés módszerével blokkokká alakul.

Csináld magad

De lehetséges, hogy önállóan, saját kezűleg is készítsen egyéni blokkokat és egy monolit szerkezetet.

Ehhez a betonkeverék minden részét a betonkeverőbe kell betölteni a következő sorrendben:

 1. víz
 2. kibővített agyag
 3. cement,
 4. homok.

A víz jellemzően 8-10%, de maga a claydit nedvességét is figyelembe kell venni. Ha az utcán tartózkodott, vagy ha korábban jobban megnedvesedett, akkor kevesebb vízre lenne szükség, mint a száraz helyiségben tárolt pelletek esetében.

A víz mennyiségét komolyan kell venni. Ha ez nem elegendő, a claydit elnyeli, és maga a keverék száraz lesz és morzsolódik.

Ebben az esetben a vizet fokozatosan hozzáadjuk a kívánt konzisztenciához. Ha túl sok, az oldat nagyon folyékony lesz. Ebben az esetben meg kell adnia neki egy kis pihenést. A nyers mészbetonnak olyan konzisztensnek kell lennie, hogy kézzel is bevihető legyen, és az összes granulátumot cementhabarccsal fedjük le.

 Agyag tömbök

A betonkeverőn kívül rezgőgépre van szükség.

Szükséges egy acéllemez elhelyezése az öntőformában, és keverékkel tölteni. Miután a kész egységet 2-3 napig szárítottuk. De ideális esetben kb. Egy hétig kell pihenni. Ha a blokkokat az utcán hővel szárítják, vízzel kell permetezni, hogy megakadályozzák a kiszáradást.

Az acéllemezeket eltávolítják a már elkészült szárított tömbből. Csak 30 napon belül kapnak márkaerősséget, rendszeres nedvesítéssel. A standard forma 10-11 liter keveréket tartalmaz.

besorolás

A fő osztályozás cél szerint történik.

Vannak típusok:

 • konstruktív - hidak, épületek, rámpák stb.
 • konstruktív hőszigetelő - főként a falak építéséhez használt;
 • hőszigetelés - többnyire szigetelés.

Ezeket megkülönböztetik a használatuk (partíció és fal), méretük és alakjuk is.

Ez utóbbi lehet szilárd (monolit) és üreges, ahol süket és átmenő lyukak lehetnek.

 agyagblokkok típusai

méretek

A clayditbeton válaszfalak és falblokkok mérete változó. De mindkettőt a GOST 6133-99 szabályozza.

A fal méretei:

 • 390x190x188 mm
 • 288x288x138 mm
 • 288x138x138 mm
 • 190x190x188 mm
 • 90x190x188 mm.

A corpulent tömege eléri a 26 kg-ot. Az üreges (réselt) egy kicsit könnyebb, körülbelül 17 kg.

A partíció méretei:

 • 590x90x188 mm
 • 390x90x188 mm
 • 190x90x188 mm.

Vastagsága mindössze 90 mm.A súly 7 és 14 kg között van (üreges és korpuláns).

De szinte minden gyártó beszerezheti a nem szabványos méretű agyagból készült tömböket.

 Agyag tömbök méretei

jellemzői

A bővített agyagblokkoknak számos jellemzője vanamelyek mutatói drámaian eltérhetnek egymástól a blokkok típusától és méretétől függően, valamint bizonyos adalékanyagok jelenlétében:

 1. Erő. A szigetelő blokkok legkisebb értékei (5-25 kg / cm2). A legmagasabb konstruktív (100-500 kg / cm2). Minden közbenső mutató (25-100 kg / cm2) a szerkezeti szigeteléshez.
 2. Hővezetés. A könnyű tömörített blokkok hővezető képessége összehasonlítható egy fával. Minél kevesebb a cement a kompozícióban, annál alacsonyabb a hővezető képesség. De még a nehéz építőelemek is előnyösebbek a tégla és a közönséges beton számára. Ha egy lakóház építése üreges tömböket használ, sokkal melegebb lesz. Jellemzően az aránya 0,14-0,66 W / m * K.
 3. Fagyállóság. Minél kisebb az anyag porozitása, annál nagyobb az értéke. Tehát, akár 500 ciklusú, konstruktív fagyállóságban, 150 hőálló szigetelésben, hőszigetelő rendszerben - 15-50.
 4. Hangszigetelés. Minél nagyobb a porcitás a claydite, annál jobb a hangszigetelés. Például egy 590x90x188 mm méretű, partícióba hajtott tömbök 45-50 dB-es hangszigetelést biztosítanak.
 5. Gőzáteresztő képesség A hőszigetelés magasabb gőzáteresztő képességgel rendelkezik (akár 9 mg / m * h * Pa) a konstruktívhoz képest (3 mg / m * h * Pa).
 6. Vízfelvétel. Agyag tömbök esetében ez az érték 5-10 tömeg%, de lágyítószerek hozzáadásával csökkenthető.
 7. Zsugorodás. Ugyanez a zsugorodás, mint a nehéz betonok, azaz 0,3-0,5 mm / m.
 8. Az épületek maximális száma. A strukturálisan szigetelő tömböket előnyösen kis emeletes épületekben használják. De az építőelemek lehetővé teszik 10-12 emeletes épületek építését.

A különböző típusú agyagblokkok jellemzőit, jellemzőit és alkalmazását tekintve nézze meg a következő videót a csatornáról ForumHouseTV. Ismerje meg a sok érdekes dolgot.

ház

A bővített agyagblokkok épületeinek előnyei:

 • Mint anyag egyedi kivitelezéshez agyagblokkok csak tökéletesen illeszkednek. Tökéletesen megtartják a hőt, gyakorlatilag nem szívják fel a nedvességet, mert nem fagynak, tökéletesen védik az utcai zajtól, tűzálló. Mérete miatt a falazat sokkal gyorsabb, mint a tégla. Az egyetlen hátrány - a blokkok nem mindig illeszkednek egymáshoz.
 • Az ilyen konstrukciók pénzügyi oldala is kellemes. Először is maga az anyag olcsó. Másodszor, lehetővé teszi a szigetelés megtakarítását, mivel alacsony hővezető képességgel rendelkezik. Harmadszor, könnyű súlya miatt nem igényel szilárd alapot, amelyre menthet. De a claydit csak falakhoz használják. Nem alkalmas a bázis öntésére, mivel ehhez nincs elég erőssége.
 • És szinte jelentéktelen zsugorodás miatt a jövőben nem kell több pénzt költeni a szobák belsejének javítására.

Mindezen előnyöknek köszönhetően a claystone blokkok nagyon népszerűek Európában. De Oroszországban nem kevesebb a kereslet. Ez egy nagyszerű költségvetési lehetőség. Az analóg lehet egy habblokk háza.

 A bővített agyagblokkok házának építése

Bármely építés a ház egy projektjének kidolgozásával és egy munkatervvel kezdődik.

Gondolj át a következő árnyalatokra:

 • Válassza ki az alapítvány típusát. Ha az alagsor nem biztosított, akkor a szalagalapon maradhat. Amint az alapítvány erősebb és zsugorodik, megkezdheti a falak építését.
 • Rétegelt agyagból és téglából álló blokkok. De itt fontos megfigyelni az oldat azonos vastagságát a tömbök között. Nincs csepp, repedések és üregek. Minden hiba azonnal megszűnik, amint felmerülnek.
 • A házban való kényelmes tartózkodás érdekében a falvastagságnak legalább 40 cm-nek kell lennie. Ellenkező esetben további hőszigetelés szükséges. Ezen túlmenően az idő múlásával a tervezés még mindig kissé elveszíti képességét, hogy a hőt megfelelő szinten tartsa, ami befolyásolja a fűtési költségek növekedését. Ezért a további szigetelés soha nem fáj, de jobb, ha kívülre helyezzük.
 agyag tömbház

Hőszigetelés

A szigetelés növelése a következő módon:

 • Lehetőség van könnyű tömörített tömbökre nézni, de ez a módszer drága és ritkán használatos.
 • Megfizethetőbb lehetőség - ásványgyapot. Két rétegben van elhelyezve, egy réteg vízszigeteléssel. A fólia gőzáteresztő szigeteléshez használható.
 • Még akkor is, ha fűtőtestet használnak (mind a külső, mind a belső) üvegszálas. De ahhoz, hogy vele dolgozzon, légzőkészülékre és védőkesztyűre lesz szüksége.
 • Ha a választás a hab javára történik, akkor azt magasabb páratartalom-mutatóval kell kiválasztani. De fontos megjegyezni, hogy nagyon szereti az egereket és más kis rágcsálókat, és ezért betonba kell meríteni.

bélés

A claydite betonfal külső felülete a következőkből áll:

 • tégla,
 • homlokzati vakolat használata,
 • thermopanels,
 • zárja be az iparvágányt.
 Szélesített agyagblokkok háza

A kibővített agyag előnyeiből a ház építésénél nézze meg a következő „csatornás mérő” csatornát.

Bélyegek és árak

Az agyag blokkok erőssége a sűrűségüktől függ, így a nagyobb sűrűségű blokkok ára magasabb.

Minél magasabb a blokk jelölése, annál nagyobb a sűrűsége:

 • Az 50-100 M-es bélyegeket főként hőszigetelő célokra használják.
 • Az épületek építése a 150-200 M. márka használatával
 • A 300 M feletti bélyegeket már használják különböző szerkezetek, például hidak és autópályák építésére.

A kibővített agyagblokkok ára a méretétől, alakjától (testes vagy üreges) és márkától függően változik. Átlagosan a régiókban 1 fali blokk 30 és 60 rubel között van, egy válaszfal - 20-40 rubel.

A teljes költség kiszámításakor az anyagot a szállítási költségnek kell tekinteni. Ezen kívül minden egységet speciális raklapokban szállítanak. Ha a csomagolás visszajuttatható, akkor egy zálogjogot kapnak. Ha nem, akkor egy raklap ára 100 és 300 rubel között mozoghat.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba