Hogyan préseljük a falakat a tapéta tapadása előtt?

A modern építési piac a falak tapétázáshoz való felkészítéséhez számos terméket kínál. Ma már szinte mindenki biztos abban, hogy a befejező munkálatok során nem lehetséges primer nélkül. Azonban csak kevesen tudják, hogyan kell helyesen földelni a falakat a tapéta ragasztása előtt. Megértjük a folyamat bonyolultságát.

Miért van szükségem az elsőre?

A falak feltöltése a felületkezelés előkészítő szakasza a beillesztés előtt. Ez a jogorvoslat erősítő hatással bír. Hiba van azt gondolni, hogy csak a ragasztó minőségének javítására van szükség: ez a termék szélesebb hatású.

Ez egy védőfólia, amely valóban segít javítani a felület tapadásának tapadását. Ez azonban nem csak a ragasztást segíti elő: a típustól függően ez a szerszám a falakat is egyenletesen egyenletesvé teszi.

A talaj hatása a viszkózus anyag behatoló képességén alapul, amely kitölti a falakban és a pórusokban lévő összes mikrokockát. Az előkészítő összetétel egyes fajtái képesek összeegyeztetni az építők által felépített falakat a technológia megsértésével. Ez vonatkozik a túlzott homokmennyiség miatt öntő falakra.

A talaj hatása a maximális mélységbe (5-10 cm) való behatolásra és a szerkezet egységes kialakítására irányul. Ugyanakkor képes használni a port.

A kezdőknek úgy tűnik, hogy elég ahhoz, hogy a felületen egy gittzel sétáljunk, a talajszintet állítsuk be, és ez elég lesz a tapéta ragasztásához. Amikor a falak gittek, a homokpapírral átmennek a felszín szintjére, por marad, ami megakadályozza a tapéta jó tapadását a fal aljához. Ugyanez vonatkozik a festésre is: a por festékanyag nem esik jól.

A primer biztosítja a legmagasabb minőségű felszíni előkészítést a falburkolatokhozElőször azonban maguknak kell igazítaniuk a repülőgépeket: ez nem az egyetlen, hanem az alapítvány munka előkészítésének utolsó szakasza.

Ez az anyag lehetővé teszi a tapéta ragasztó mentését. A feldolgozás után a primer ragasztó alapja egyenletesen oszlik el a munkaterületen.

Ez megkönnyíti a falak tapétával történő beillesztésének folyamatát. A készítménynek köszönhetően széles körű, széles és széles lapok használhatók a munkában: a primer minimalizálja a kis buborékok képződését a szövet ragasztása és deformációja során. A tapéta alkalmazása az alkalmazás megkönnyítése után.

Milyen az?

Ezt az anyagot két formában értékesítik: bankokban és dobozokban. A talaj mennyisége más: a tapéta esetében 5 és 10 literes nyersanyagokat választanak gyakrabban.

A folyékony típus mellett koncentrált alapozó van. Hűvös vízzel kell hígítani. Ez a termék kényelmesebb tárolni, gazdaságosabb és lehetővé teszi a viszkozitás mértékének változtatását, amikor szükséges.

Könnyű hígítani: a gyártó jelzi azokat az arányokat, amelyeken az optimális koncentrációt elérik. Általában ez 1: 2 (1 rész víz 2 részéhez).

Külsőleg a primer fehér vagy világosszürke kompozíció. Néha átlátható. Egyes fajták különleges akril festékek hozzáadását teszik lehetővé (az össztérfogat legfeljebb 15% -a), ami különösen kényelmes sötét falfelületű (például beton) tapétákhoz.

Hozzáadhat fehér pigmentet, hogy ne torzítsa a tapéta színét, és maximálisan kifejezhesse őket.Ez különösen fontos abban az esetben, ha a burkolat alapja vékony bélés, amely a szokásos ragasztással együtt az alap alapfoltjait mutatja.

A primer különbözik az oldószertől függő hatás típusától. A szárítás mértéke normális, lassú vagy gyors lehet. Ennek az előkészítő anyagnak a szerkezete a típustól függ, és gyakrabban matt.

A gyártó által megadott hozzávetőleges fogyasztás 8-9 négyzetméterenként 1 l. m. négyzet alakú fal. Ez a szám azonban feltételes: mindez a falak felszívódásától függ.

Mivel az alapozót két rétegben alkalmazzák a tapéta alkalmazása előtt, az első többet fog felszívni, különösen, ha a falak porózusak. A második alapozóval kicsit marad: a fő rész már megerősíti a falakat, ezért a második alkalmazásban a bázis felszínén található kristályrács erősödik.

A szerszám nem veszélyes a bőrre, de gyermekektől és napfénytől távol kell tárolni. Az eltarthatóság általában a kiadás időpontjától számított 2 év. A primer maradványainak megnyitása és alkalmazása után legfeljebb 12 hónap elteltével tárolható, majd elveszíti tulajdonságait. Ugyanakkor a fagyban történő tárolás elfogadhatatlan.

A terméket kesztyűvel és munkaruhával kell használni: szárításkor foltok lesznek a textíliákon, ezért a kezelésnek tisztának kell lennie.

méltóság

Mint minden építőanyaghoz, az alapozó pozitív tulajdonságokkal rendelkezik:

 • Antiszeptikus hatása van. A feldolgozás után a felület ellenáll a gomba, penész, kék kialakulásának, ami különösen fontos a magas páratartalmú helyiségekben.
 • A talaj használata csökkenti a nedvesség felszívódását a falakon. Ebben az esetben a falak gőzáteresztő képessége nem csökken.
 • A primer képes a kisebb szennyezés negatív hatásainak kiküszöbölésére, így a falak erősek. A fehér szín miatt a bázis foltjait maszkolja.
 • A fényes felületű tapéta ragasztása miatt a vászon fényesebbé válik.

A talaj típusai

A modern építési piacon a primerek széles skálája kerül bemutatásra.

A primer oldhatósága szerint:

 • szerves savak (alkidgyanták, poliuretán, latex) alapul;
 • víz diszperzió, amely vízzel hígítható (akril, latex, szilikát, szilikon);
 • ásványi anyagok (mész, gipsz, cement).

A víz-diszperziós fajtákat ártalmatlan típusnak tekintik, ezeket a szagok hiánya jellemzi a falak feldolgozásának folyamatában. Hogy azokat a falak készítésére használják a belső tapéta számára.

Kinevezéskor:

 • egyetemes;
 • szakosodott;
 • gombaellenes;
 • szigetelés;
 • erősítő.

Az univerzális megoldások mindegyik típusról egyenként külön léptek el. A többiek saját jellegzetességekkel rendelkeznek, és egy bizonyos típusú falra vannak tervezve.

A következetesség kérdése. Általában a tiszta összetétel folyékonyabb. A fehér analóg nagyobb viszkozitással és sűrűséggel rendelkezik. A konzisztencia meghatározza a behatoló képességet.

Folyékony, átlátszó készítmények erősítik a fal külső rétegét és kötik a port. Ezen fajták között megtalálhatók a speciális adalékokkal rendelkező megoldások, amelyek segítségével leállíthatja az alkáliokat. Az ilyen primerek ára elfogadható.

Sűrűbb társaikhoz képest a behatoló teljesítményük 25% -kal több. Az ilyen alapozó hátránya a bevonat nem egyenletessége: a felületkezelés során nem látható, hogy melyik területet már fedezi egy alapozó. Ennek eredményeként az a rész, amelyen a talaj több, fényes. A heterogenitás veszélyes, mert a tapadás tapadásakor a tapadás eltérő lesz.

A folyékony fajtákkal ellentétben a vastag primerek képesek a tapétázás előtt beállítani a falak felületét. Eltávolítják a kis szabálytalanságokat, antisztatikus hatásúak, a lúgok leállnak, sima fóliát hoznak létre.A mikropórusok kitöltése után a fal felületét festik, így a feldolgozás során a teljes feldolgozott felület látható.

Alacsonyabb a behatoló képessége, az ilyen primer jó az olyan falakhoz, amelyek egységes szerkezetűek, és nincsenek látható hibák. Az a simaság, amelyet ez a talaj teremt, kényelmes a gipsz és a vékony háttérképek, valamint a háttérképek számára. A folyékony tapéta esetében egy ilyen alapozó nem fog működni.

Milyen háttérképek alkalmasak?

A helyes választás a primer elkészíti a felületet a különböző típusú tapéta beillesztéséhez. A papír, a vinil, a nem szőtt és a textil tapéták papírra és nem szőtt szubsztrátokra különösen erősen fogják tartani az előkészített felületet.

A falak ilyen talajjal való előkészítése kiváló tapadást biztosít a tapétáknak az ízületeknél, így idővel nem mozdulnak el a felületről.

Ugyanakkor szem előtt kell tartani: a rétegelt lemez tapétáját, ha szükséges, a talaj újbóli alkalmazását igényli. Az üvegfalak jól fognak tartani a falakat. Az ilyen felületet festéssel lehet frissíteni, ami kényelmes, ha frissíteni szeretné a háttérképet, vagy elfedheti a szennyezést.

A folyékony tapéta jobban megy a felszínre anélkül, hogy átfolyná, ha egy ecsettel felhordjuk. Fontos figyelembe venni: először megtisztítják a falakat, csak akkor kezelik primerrel. A primerrel tökéletesen megragadható egyéb lehetőségek közé tartozik a parafa és a bambusz anyagok. Az öntapadó PVC szorosan be van ragasztva.

Felületi típusok

Minden típusú felületre a gyártó saját típusú alapozót kínál (laza porózus falakhoz). Általában ez az információ a csomagoláson található. Vakolt falakhoz használjon akril vagy emulziós alapozót. Ez a kompozíció különböző alapokra alkalmas, a fém kivételével, környezetbarát és praktikus.

Ha meg kell ragasztania a fa felületét, akkor vásároljon alkid alapozót. Egy ilyen megoldás tökéletesen impregnálja a betonfalakat, színezhető.

Ez a két fajta a legkeresettebb. Ezek közül a kedvenc az akril alapozó, amelyet a gipszkartonból készült falakhoz használnak.

Ha a lakberendezés szilikát tégla, beton és vakolt felületek kezelésével jár, akkor ásványi alapozót vásárolhat.

Ha a fa felülete csomós, használjon egy shellak alapozót.

Ha a boltban nincs akril alapozó, akkor a falakat polisztirol-vegyülettel kezelheti. Meg kell azonban jegyezni, hogy ez egyáltalán nem ártalmas az egészségre. Ha a javítás nemcsak tapétát ragaszt, hanem a padló telepítését is (például a linóleum alatt), akkor vegyen egy olyan terméket, amely falakhoz és padlókhoz alkalmas.

Felület előkészítése

A falak alapozóval történő feldolgozása előtt elő kell készíteni:

 • a talaj kapacitása;
 • a festékhenger átlagos hosszúságú halom;
 • közepes méretű lapos kefe;
 • kis lapos kefe.

A feldolgozás során ajánlatos kesztyűt használni: amikor a talaj megszárad, a bőr felülete sötétebbé és kicsit botlik. A felszíni előkészítés minden szabály szerint több lépést tartalmaz.

Először távolítsa el a régi bevonatot. Ehhez minimális pormennyiséggel használjon hagyományos szórópisztolyt, töltse fel vízzel: a tapéta nedvesítése nagy darabokban eltávolítja őket, kaparás nélkül.

A kétrétegű régi háttérképek nem húzódnak le, meg kell várni, amíg áztatják őket. Ez kiküszöböli a spatula használatának szükségességét: mechanikus mozgásokkal megkarcolhatja a felületet.

Amikor a régi bevonat eltávolításra kerül a falakról, meg kell vakolnia a falakat cement-homokhabarcs vagy gitt segítségével, fedje fel a repedéseket, megszabaduljon a domboktól, pigmentált területekről.

Ha a mész a felületen marad, eltávolíthatja a csiszolópapírral. Ezt a folyamatot nehéz por nélkül elvégezni, így az ajtónak bezárulnia kell. A feldolgozás után megszabaduljon a portól, beleértve azt is, amelyik a padlón telepedett le. Ezt vízzel enyhén mártott szivaccsal kell elvégezni.A szivacs nem lehet túl nedves.

Ezután a falak alapozhatók. Ha a folyamat előkészítése a régi tapéta nehéz eltávolítani a falak, lehet kapni egy speciális folyadék, amely előtt a legerősebb ragasztó nem áll. A felületeket csak akkor lehet lefedni, ha a gitt teljesen megszárad. Ha a helyiségben a páratartalom magas, jó lesz a falakat fröccsöntéssel és penészgombával permetezni.

Alkalmazás részletei

A falakon könnyen kezelhető egy alapozó.

Ahhoz, hogy ezt helyesen tegye, olvassa el egy kis utasítást:

 • Kezdetben elő kell készítenie a munkát. Ha a talajt hígítani kell, szobahőmérsékleten vizet kell használni. Vízzel csak akkor hígítható, ha a csomagoláson a víz típusú oldószer szerepel.
 • A terméket homogén szerkezetre hígítjuk. Különösen a koncentrált típusú anyagra vonatkozik. Egy ilyen talajhoz külön tartályt kell készíteni.
 • Szükség esetén fehér színt adhat a kompozícióhoz. Ha meg kell színeznie az alapozót a tapéta alatt, nem kívánatos a bézs, rózsaszín vagy más szín használata: torzítják a tapéta eredeti színét.
 • Az alapozó öntözése a tartályba részben van. Először is, a folyadék bősége megakadályozza az egyenletes alkalmazást a falak felületén (mennyezet). Másodszor, a munkafolyamatban nem lehet egy alapozó: a tartály alján minden esetben por és folt van, amelyet nem lehet egy közös tartályba önteni.

büntetés kiszabása

Egy tapasztalt mester arzenáljában van egy permetező pisztoly, amellyel a falak alapozásának ideje felére csökken. Sokkal könnyebb kezelni a nehezen elérhető helyeket (például lejtők). A kezdők könnyebben alkalmazhatják a kompozíciót egy hengerrel. Ehhez a görgőt a talajban nedvesített munkaoldattal ellátott tartályba merítik, enyhén hengerelve a tartályba.

Nem lehet sok talaj, ellenkező esetben a görgő mentén áramlik, majd a fogantyú mentén, és a padló felületét elárasztja, mielőtt a kívánt síkra jut. A megtakarítások elfogadhatatlanok: ha a kompozíció kicsi, nem lesz képes megfelelően behatolni a falakba, ezért nem fogja erősíteni az alapítványt.

Ilyen módon navigálhat: ha a föld nem folyik, és nem csöpög, kezelheti a felületet. Ha a mennyezet tapétázását tervezi, a feldolgozás némiképp bonyolultabb: kevesebb összetételre van szükség, és a felületen gördülékenyebb.

A fő falak feldolgozásakor görgőt használjon. A felületet enyhén préselik, többször hengerelve egy helyen, egyenletesen elosztva a készítményt.

A folyadék nem áramlik át a falakon vagy a mennyezetről. A talajréteg nem lehet sűrű. A nehezen elérhető helyeken (sarkok, lejtők) ecsetet használjon.

Ahol nehezen érhető el rendszeres kefével, vegye be egy kicsit. A kefék használata lehetővé teszi az alapozó mentését és a nehéz helyek feldolgozását a lehető legpontosabban. A munkafolyamat végén a szerszámokat és a tartályt alaposan le kell mosni. A második talajréteget csak az első száradás után alkalmazzuk.

Szárítási idő

A primer száradási ideje függ az oldat típusától és sűrűségétől, valamint az alkalmazás helyétől, a helyiség hőmérsékletétől és még az évszaktól is. Átlagosan a primer 12 és 24 óra között megszárad.

Egyes fajták gyorsabban száradnak: ez a folyamat 5-6 órát vehet igénybe. Általában a gyártó a kompozíció minden egyes csomagolásán megjelöli a szárítási időt, hogy a vásárló ezt előre megismerje a vásárlás előtt.

Például az akril fajták körülbelül 24 órán keresztül száradnak (egy réteg), a kvarc analógok kevesebb időt igényelnek, az ásványi anyag is nagyon kevés óra.

A sárgás, alkoholos összetételű, gyorsan szárad. A mesterek azonban úgy vélik, hogy az eladók biztosítékai ellenére az ilyen primereknek legalább 10-12 órára van szükségük ahhoz, hogy a fólia a falak felületén a lehető legerősebb legyen.

Ugyanez mondható el az alkidkészítményekről is: jobb, ha 12-14 órát várunk, és csak azt követően, hogy a tapétázás, cserépfektetés, vízalapú festék, ha ezt a design biztosítja. Az eljárás felgyorsítható, azonban a szárítási gyorsítási módszereknek nemcsak előnyei, hanem hátrányai is vannak. A tapasztalt kézműveseknek van egy hőfegyverük.

Normál körülmények között a helyzet más. Ha meleg van, akkor megnyithatja az ablakokat: a folyamat nagy pozitív hőmérsékleten gyorsul.

Hasznos ajánlások

A jobb oldali felület választásakor minden mester saját preferenciáival rendelkezik az anyag minősége és tulajdonságai alapján. A tapasztalt szakemberek kétféle primer használatát teszik lehetővé. A felület első tapadás előtt történő kezelésével a falak szerkezetét átlátszó keverékkel állítsuk be. Ezután egy másik (fehér) alapozót alkalmazunk: ez a bélés előkészítésének utolsó szakasza.

Tapasztalataik alapján a mesterek a tapéta vastagságára épülő alapozó kiválasztásakor javasolják. A mélyen behatoló vegyületek képesek tartani a különösen tartós tapéta tapéták falán. Ezek a fajták szerkezeti nehéz fajtákat tartalmaznak. Például két rétegű vinylmodellek vagy fajták festésre: minden ilyen réteg alkalmazásakor az ilyen tapéták vastagsága növekszik. A talaj miatt nem lehet aggódni: a tapéta a falakon 20-30 évig tart.

A folyékony tapéta tekintetében a helyzet más. Ahhoz, hogy a falak vagy a mennyezet síkján tartsák őket, kvarcos alapozóra van szükség. A sima felületet képező fajták nem alkalmasak számukra.

A folyékony tapéta szerkezete olyan, hogy a megbízható tapadáshoz valamit kell tartania. Ilyen tapéták esetében nem szükséges a síkok tökéletesen szintezni: a primer a nem vakolt felületen alkalmazható, és az érdesség fontos. Tehát a tömeg ragaszkodik a homokszemcsékhez, és könnyebb lesz a falakra kenetezni.

A keveréket kis adagokban hígítjuk. Ez nemcsak megszünteti az oldat túlkínálatát, hanem segíteni fog annak biztosításában is, hogy az alapozó folyamat összetétele mindig tiszta legyen. Az elkészített oldatot ugyanazon a napon használjuk. Elfogadhatatlan ilyen összetétel tárolása, mivel elveszíti tulajdonságait.

Ha folyadékot kell alkalmazni a vakolathoz, akkor ne hígítsa tovább: a cement-homokhabarcs erősen nedvszívó. Az ilyen kezelés nagyon hosszú ideig megszárad, ami késlelteti a szárítási időt.

Ha a feldolgozás folyamán a primer falai megütnek a síkban, nem tartoznak a befejeződés alá, akkor azonnal meg kell törölni vízzel mártott ruhával. Ha nem mossa le azonnal a szerszámokat, a sörték és a görgős bevonat egyidejűleg megkeményedik a talaj szárításával.

Visszatérve őket, a korábbi lágyság nem fog működni, a későbbi munkáknak új keféket és bundát kell vásárolniuk. Ha a szobában olyan bútorok vannak, amelyeket nem lehet kihozni (pl. Konyhai fiókok), akkor egy széles műanyag csomagolással kell lezárni, amelyet egy boltban vásárolhat.

A szakértők azt javasolják, hogy nagyobb mennyiségben vagy koncentrált formában vásároljon egy alapozót. Általában a falak tapéta előtti feldolgozása előtt sokkal többet hagy el, mint amit a gyártó jelzett. A talajrétegek száma számít: a kézművesek figyelmet fordítanak arra, hogy a betonból, tégla, farostlemezből, gipszkartonból készült falakat a tapéta ragasztása előtt legfeljebb 2 alkalommal alapozzák.

Ha a fal fa, két réteg nem elég. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bőségesen kitöltheti a felületet egy megoldással. Jobb a több vékony réteg alkalmazása.

A primer használata kényelmes, mert a fal nem piszkos. Ha tapéta ragasztása rajta van, nem jelenik meg foltok. A csomók képződésének kiküszöböléséhez keverés közben egy speciális fúvókával ellátott építési fúrót használhat. Elkezdheti a beillesztést, ha a felület leáll.

Vélemények

A primer ragasztása a tapéta ragasztása előtt fontos folyamat. Ezt bizonyítja, hogy a visszajelzések a fórumok javításával és kivitelezésével foglalkozó fórumokon maradtak. A megjegyzések rámutattak a primer különleges jelentőségére. Nagy jelentőséget tulajdonítanak neki, és jó segítőnek tartják a legmagasabb minőségű eredmény elérését.

Azok, akik a primert használják a falak ragasztásához, ez az eszköz megkönnyíti a tapéta ragasztását. Ők jobban esnek a felszínre.

A ragasztószerkezet egyenletesen oszlik meg a tapéta alatt. Megjegyezzük, hogy a buborékok kisebbek, könnyebben eltávolíthatók. Fali papír, mintha a felszínhez hozzászokik: szilárdan tartják, nem csúsznak le, még akkor sem, ha a panelek szélessége egy méter.

A megfogalmazott megjegyzések: a ragasztó sokkal kisebb, mint a talaj nélküli felületek ragasztása.

Mester osztály a falak ragasztására tapéta ragasztására, lásd alább.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba