Külső alapozó: kiválasztási kritériumok

Az épületek homlokzatainak befejezésével különös figyelmet kell fordítani a felületek további manipulációkhoz való előkészítésére. A bevonat alkalmazása előtt ajánlott alapozó. Ez megvédi a külső környezetet az időjárási viszonyokhoz kapcsolódó különböző negatív tényezők hatásaitól. A bázis primer kezelésére leggyakrabban külső munkákhoz használják.

Jellemzők

Kezdetben érdemes megérteni, hogy mi képezi a külső munkát. Az ilyen vegyületeket a bázis erősítésére használják, és ezzel egyidejűleg megvédik a különböző légköri hatásoktól. Emellett a külső alapozó hosszabb ideig meghosszabbítja a homlokzat élettartamát.

A bázis kezelésére szolgáló vegyületek lehetővé teszik a befejező anyagok erősebb rögzítését.

A külső munkákra történő impregnálás a következő jellemzőkkel rendelkezik:

  • homlokzatok szigetelő funkciót alkotnak;
  • a külső bázis tulajdonságai nem változnak;
  • a felületi kikészítés végső szakaszaiban bizonyos típusú primerek alkalmazhatók.

Érdemes figyelmet fordítani arra, hogy ezek az építőanyagok behatolnak. A primereket a kis pórusokba vezetik be, és így teljesen kitölti a felületen található különböző üregeket és repedéseket, még a legkisebbeket is. Ezek az anyagok töltőanyagokat és bizonyos pigmenteket tartalmaznak, amelyek szigetelő funkciót biztosítanak. Ezenkívül az alapítvány megerősödik.

Mivel az alapozó felhordása után a pórusokat megtöltik, a külső felület nedvszívó képessége csökken. Ennek következtében a munkának nem kell nagy mennyiségű befejező anyagot költenie. Ha egy primert használunk az utóbbi felületkezelésében, a higroszkópossági index normalizálódik az egész területen, ami aztán lehetővé teszi a festék egyenletes eloszlását hibák hiánya nélkül.

Típusok és jellemzők

Eddig a gyártók különböző típusú primereket állítanak elő, amelyeket szabadtéri munkához lehet használni. A megfelelő opció kiválasztásával előzetesen el kell döntenie a kompozíciót. A kültéri munkában használt primerek közötti különbségek a kötő komponensben találhatók. Az akril és alkid impregnálás a legnépszerűbb.

Mindkét lehetőség teljes mértékben összhangban van a megállapított szabványokkal. Ugyanakkor meg kell mondani, hogy minden egyes fajt bizonyos felületek feldolgozására használnak. A fa felületén levő alkid áthatoló alapozó. Az akril kompozíciók ideális választás a szénsavas betonhoz és a vakolathoz.

Különös figyelmet kell fordítani a keverékek alapjául szolgáló összetevőkre. Az akril impregnáláshoz kolloid polimer gyanta oldatot adunk. A víz egy másik fő alkotórésze a primernek. A kompozíciónak a szükséges teljesítménye van, az impregnálást növényi összetevőkkel egészítik ki. Az akril alapozók homokot, csiszolószemcséket és különböző festékeket tartalmaznak.

Ami a homlokzati keverékek műszaki tulajdonságait illeti, minden további összetevőtől függ. Az ilyen adalékanyagok befolyásolják az abszorpciós együtthatót, a vízlepergető tulajdonságok gyakran hozzák létre a fagyálló komponenst.

Gyakran előfordul, hogy a felület előkészítése befejezi a beton érintkezést. Az ilyen keverékek nem nagy fogyasztásúak, továbbá megakadályozzák a felület nedvesség elnyelését. A bázis kiegyenlítéséhez az ilyen készítményekben adjunk hozzá segédanyagokat - cementet és homokot.

Jellemzően egy mély behatolású primert alkalmazunk több rétegben. Leggyakrabban ez egyenlőtlen felületek esetén történik. A külső fal megmunkálásakor javítható az adhézió és más teljesítmény jellemzők.

Különböző felületek

A külső munkákhoz megfelelő alapozó kiválasztásakor ügyeljen a felület típusára. Amint fentebb már említettük, az alkidvegyületeket fából használják. Ezenkívül fém, beton és horganyzott acél kezelésére primerek is használhatók. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy ezek a készítmények sokoldalúsága jellemzi.

A fémszerkezetek és ipari szerkezetek alkid impregnálása során az anyag tartósan védhető a rozsda ellen. A kompozícióval végzett kezelés után alkid festéket viszünk fel a felületre. Az anyagok kombinációjának köszönhetően a fémszerkezetek jó korrózióállósággal rendelkeznek.

Az alkid primereket leggyakrabban vakolat vagy festék alkalmazása előtt használják. Ha egy fa felületet impregnálással kezelünk, akkor folyékony tapétával védőréteget hozhat létre. Ez az anyagok kombinációja tartós alapot biztosít.

Az akril alapozóval kapcsolatban elmondható, hogy nagyon sokoldalú. A fa, kő és beton feldolgozására szolgál. Az előző verzióval ellentétben azonban a keverék fogyasztása valamivel kevesebb, ami előnyt jelent.

Az ilyen készítményekben a kötőanyag akrilgyanta. Ezek a homlokzatok a homlokzathoz erősítő tulajdonságokkal rendelkeznek és javítják a tapadást az előkészítő munka során.

Érdemes felhívni a figyelmet arra, hogy az akril impregnálással végzett munkát bizonyos körülmények között kell végezni. A külső falak kezelése legalább -15 fokos hőmérsékleten történik.

A kompozíció nem csak beton vagy tégla esetében használható. Az akril alapozók kiválóan alkalmasak forgácslap és szénsavas beton feldolgozására.

gyártók

A homlokzati munkákhoz szükséges alapozó kiválasztása során különös figyelmet kell fordítani az építési keverék gyártójára. Az egyik legnépszerűbb lehetőség a modern vásárlók körében a "Profi" impregnálás. Az akril keverékek alacsony üzemanyag-fogyasztás és alacsony fogyasztás, amit sok fogyasztó megjegyzett. Ezenkívül a gyártó egy kiváló minőségű behatolási alapozó, amely alkalmas a különböző felületek erősítésére.

Az akril kompozíciók egyenlítik az alap nedvszívó képességét. Az impregnálás különösen jól működik az ásványi bevonatokon. A feldolgozás után a tapadás jelentősen javul, a befejező anyagok biztonságosan rögzítve vannak a homlokzatra, és nem deformálódnak hosszú ideig.

A fogyasztás tekintetében átlagosan 100-200 g / m2. A felület kiszárítása 2 órát vesz igénybe. Meg kell jegyezni, hogy a primert csak egy rétegben alkalmazzuk.

A vásárlók körében is nagy a kereslet az árukra a Glims márkától. Az elsődleges alapozót közbenső rétegként használják a befejező munkák végrehajtása során. Ezenkívül a készítmények javítják a cement- és gipszoldatok tulajdonságait, ami fontos. A márka alapozójának előnye, hogy különböző felületeken használható. Ez lehet konkrét, gipszkarton és még csempe is.

Egy másik jó lehetőség a munkára a Tifengrund behatoló alapozó. Ennek a készítménynek az előnye, hogy gyorsan szárad. Ezen kívül nincsenek oldószerek a primerben, ami fontos a kiváló minőségű felületi kezeléshez. Az ilyen impregnálás erősíti a felületet, és pozitív hatással van a befejező anyag tartósságára.

Hogyan válasszuk ki?

Ha egy alapozót szeretne vásárolni a munkák befejezéséhez, először több fontos pontot kell eldöntenie. Az első és legfontosabb tényező az anyag, amelyből a feldolgozási felület készül. A gyártók keverékeket állítanak elő, az alapok jellemzőire összpontosítva.

A beton és a falazatok nagyon tartósak több lehetőséghez képest. Ennek alapján megállapítható, hogy ezek az okok nem igényelnek további megerősítést. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a betonnak és a téglának sűrű felülete van, ami sima, és ez a tényező befolyásolja a felülethez való tapadást. Ez arra utal, hogy a legjobb, ha a nagy tapadási tulajdonságokkal rendelkező készítményt előnyben részesítjük.

A fémek esetében ezek a felületek érzékenyebbek a korrózióra. Ebben az esetben a legjobb, ha olyan kompozíciókat választunk, amelyekben kvarchomok vannak. A szakértők azt ajánlják, hogy előnyben részesítsék a korróziógátló adalékokkal rendelkező primereket. Ez a felület durva állagú lesz, és javítja a tapadást a befejező anyagokhoz.

A faházak különösen hajlamosak a bomlásra. Ezenkívül az anyag gyakran hajlamos a különböző rovarirtók károsodására. Ne felejtsük el, hogy a fa könnyen és gyorsan gyullad. Ezért a szakértők azt javasolják, hogy előnyben részesítsék azokat a készítményeket, amelyekben az égésgátlók és az antiszeptikumok szerepelnek. A gyantákat tartalmazó primerek csökkentik az anyag abszorpciós tulajdonságait.

Megfelelő figyelmet kell fordítani az univerzális készítményekre. Ez arra utal, hogy különböző alapok feldolgozására használhatók. De ne felejtsük el a kötőanyagok tulajdonságait.

Alkalmazási tippek

Az első primerekkel végzett munka nem nehéz, de a legjobb, ha lépésről lépésre megismerkedik.

  • A készítmény alkalmazása előtt a bázist meg kell tisztítani a szennyeződéstől. Gyakran a felületekből származó port egy víznyomással távolítják el, ami nagyban megkönnyíti a nagy területen végzett munkát. Tisztítás után várjon, amíg az alap teljesen megszárad.
  • A következő lépésben a primert a megadott arányok szerint kell hígítani. Ehhez elő kell készítenie a tartályt, és öntsük bele a koncentrátumot. Miután a keveréket a szükséges mennyiségű vízzel egészítettük ki, a gyártó utasításainak megfelelően.
  • Az elegyet keverjük, és folytatjuk az alkalmazást. Javasoljuk, hogy széles kefét vagy görgőt használjon. A második opciót illetően azt kell mondani, hogy egy alapozóval való munkavégzéshez hosszú szerszámot választunk.
  • Az előkészített keveréket gondosan elosztják a külső falon, így nem maradnak foltok vagy jelölések. Leggyakrabban egy réteg elég a teljes feldolgozáshoz. Ha azonban a felület magas abszorpciós tulajdonságokkal rendelkezik, a legjobb eredmény elérése érdekében a legjobb, ha az eljárást többször megismételjük.
  • A felületet több órán át kell hagyni. Alapvetően a szárítási időszakot a gyártó jelzi a csomagoláson. Ezután a homlokzatra felhelyezheti a befejező anyagot. Ügyeljen arra, hogy a szárítás során ne kerüljön por a felületre. Azt is javasoljuk, hogy tartózkodjon a terület tisztításától. Por lerakása esetén az alapozó elveszíti a működési tulajdonságokat.

A külső munkákhoz használt alapozó kiválasztásának kritériumait lásd az alábbi videóban.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba