Hogyan válasszuk ki a festéshez használt alapozót?

A természetes fa az egyik leggyakoribb anyag a dekoráció és a dekoráció területén. A számos előny ellenére a tömb sérülékeny nyersanyag, amely különleges kezelést és gondozást igényel. Számos eszközt fejlesztettek ki, amelyek célja a fa gyakorlati és életminőségének javítása. A kiváló minőségű fa alapozó segít megbirkózni az anyaggal való munka során felmerülő különböző problémákkal. A cikk megismerkedik az akril festékkel festett fa alapozó kiválasztásával.

A kompozíció célja

A fa felületének feltöltése előtt meg kell határoznia a kezelési termék feladatait.

fertőtlenítés

A fafajok sok fajtája borotválkozó folyamatnak van kitéve. Általában ilyen hiányosság van a rendelkezésre álló fafajokban. A rothadás rontja a termék megjelenését és lerövidíti az élettartamát. Ez az eljárás a felület vízzel való érintkezéséből ered. A nedves környezet ideális baktériumok. Ennek az eljárásnak a megakadályozására antiszeptikát adunk a primerhez. A komponens sok éven át megőrzi a természetes anyagok szépségét.

megbízhatóság

A szerkezet erősíti a fa felső rétegét. Ez a tulajdonság különösen fontos a régi fa használatakor. A feldolgozás után a természetes anyagokból készült termékek élettartama sokszor nő, függetlenül attól, hogy szerkezetek (lépcsők, bútorok, díszítő elemek), vízszintes vagy függőleges felületek (padló, falak). Az oldat összetételében lévő gyanta mélyen behatol a szálakba, és biztonságosan rögzíti őket.

Csökkentett felszívódás

A fa abszorbens tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek a fajtától függenek. Ha a zománcot az anyag felületére alapozóval történő kezelés nélkül alkalmazza, nagy mennyiségű festék felszívódik a pórusokba. Ennek eredményeképpen a pénz nagy része elvesztésre kerül. A mikropórusokat egy alapozó fedi, amely sima és egyenletes felületet biztosít a festék- és lakktermékek kifogástalan alkalmazásához.

védelem

A fán megjelenő tartós védőfólia növeli az alap praktikusságát és élettartamát. A természetes fából készült termékek sokat költenek, ajánlott a további feldolgozás és védelem biztosítása. Az alapozó megvédi a tömböt a korróziótól, a felesleges nedvességtől, a penésztől és más gondoktól.

Esztétikus megjelenés

A fán tannin (természetes festék) van. Idővel a komponens a szálakból kiindul a felszínre, ezért foltok jelennek meg a fán, ami rontja a felület megjelenését. Az alapozás átfedi a pórusokat, és belsejében lezárja ezt az alkatrészt.

számla

Az alapozó megváltoztatja a felületet, texturálja és durva lesz. Az ilyen változások pozitív hatással vannak az anyag tapadó tulajdonságaira.

szín

Az alapozó előkezelése lehetővé teszi, hogy teljes mértékben feltárja a festék szépségét és gazdagságát. Ha közvetlenül a fára alkalmazza a zománcot, a végeredmény nagyon eltérő lehet a kívánt fóliatól. A szakértők fehér alapozót használnak az árnyék feltárására.

A készítmények típusai

A modern piacon nagyszámú alapanyag található, melyet kifejezetten fával dolgoztak. A helyes választás érdekében meg kell ismerkedni a különböző megoldásokkal, azok jellemzőivel és céljaival. Funkcionális szempontok szerint a szakemberek csoportokba osztották a készítményeket.

antiszeptikumok

Fő feladata a természetes nyersanyagok káros mikroorganizmusoktól való védelme.Ez a kompozíció tökéletesen védi a bevonatot a baktériumok megjelenésétől, a meglévő mikroorganizmusok eltávolításától, amelyek rontják a fát.

erősítő

Ahhoz, hogy az anyag megbízhatóbb, sűrűbb és tartósabb legyen, használjon ilyen anyagokat. A boltok polcain "primerek" vagy "mély behatolású alapozók" néven találhatók. Ez a kezelés növeli az időjárás zűrzavarával szembeni ellenállást.

Nedvességvédelem

A hidrofób primerek megakadályozzák az anyag túlzott nedvességét. A terméket homlokzatok feldolgozására használják. A megoldás ideális azoknak az épületeknek a munkájához, amelyek területén a páratartalom emelkedett.

Primer összetétel

A kezelési megoldások összetétele saját besorolással rendelkezik.

Akril alapozó

Az akril behatoló alapozó kiválóan alkalmas bármilyen típusú festékek és lakkok számára. Ezt a terméket majdnem teljesen felszívja a fára az alkalmazás után.

Bizonyos előnyei vannak:

  • Ez az alapozó nem tartalmaz kellemetlen szagot, ami miatt kényelmes az anyaggal való munka.
  • Több órát vesz igénybe a száradás (1-4). A feldolgozásra fordított idő jelentősen csökken.
  • Hígítsuk fel a készítményt hideg vízzel.
  • Ezt a primert aktívan használják a belsőépítészetben.

Szilikon-akril alapozó

Az ilyen típusú termékek eltérnek a magas hidrofób tulajdonságoktól. Figyeljen a kompozícióra, ha nedves környezetben kíván munkát végezni. A kezelt felület (a környezet nedvességétől függetlenül) stabil páratartalmat mutat.

alkid

Ezeket a termékeket alkid festékekkel és lakkokkal együtt használják. E megoldások összetétele nagyon hasonló. Festett felületek esetén ajánlatos alkid alapozót választani. Eladáskor speciális pigmentált alkid típusú keverékek találhatók, amelyek matt felületet alkotnak. A teljes szárításhoz 12-18 órát kell várni.

Polivinil-acetát

A polivinil-acetát-csoportok egyértelmű előnye, hogy gyorsan szárad. A minimális idő fél óra. A fa tapadásának javítása érdekében, miután a primer a felületen megszáradt, a szokásos PVA ragasztóval kell járni.

poliuretán

Ez a primer drágább, mint más vegyületek. A terméket poliuretán gyantákat tartalmazó festéktermékekben együtt használják. A poliuretán alapozók különböznek az azonos zománcoktól és a lakkoktól az oldószer százalékos arányával és a színező komponensek hiányával.

sellak

Ezt a típusú alapozót használják a fafelületek simítására. Ez egy hatékony megoldás a lyukak letiltására, amelyekből a gyanta folyik. A készítményeket szigetelőelem formájában alkalmazzuk oldható foltokban.

Fő kiválasztási kritériumok

A megfelelő primer kiválasztásához figyelembe kell venni számos kritériumot.

A munka helye

Mielőtt vásárolna egy alapozót, biztosan tudnia kell, hogy a terméket belső vagy külső használatra szánták-e. Néhány készítmény kifejezetten kültéri használatra készült, mások beltéri használatra ajánlottak. Megfelelően választott eszközök - minőségi eredmények ígérete.

mikroklíma

A kereskedelmi forgalomban kapható alapozók különböző külső hatások (száraz és meleg levegő, páratartalom, hőmérsékletváltozások) ellenállóak. Ügyeljen arra, hogy ezeket a tulajdonságokat a termék kiválasztásakor vegye figyelembe. A maximális hidrofób hatás lehetővé teszi a primer használatát a magas nedvességtartalmú területeken.

Szárítási idő

Ezt a paramétert figyelembe kell venni a kezelési eszköz kiválasztásakor. A forró évszakban ajánlott reggelen vagy napközben elvégezni a feltöltést. Száradási idő jelentősen csökken, ha szabadban dolgozik. Az alkid alapozó különösen gyorsan szárad, több rétegben kell felhordani.

Anyag a további feldolgozáshoz

Az alapozott felületen (lakk vagy festék) helyezett anyagtól függően válassza ki a kompozíció típusát. Ha szeretné bemutatni a természetes fa természetes árnyékát, válasszon az átlátszó kompozíciók mellett a lakkokkal együtt. A fehér alapozó feltárja a festék teljességét és gazdagságát. Fehér alapon a szín sokkal kifejezőbb.

Szakértői tanácsadás

Ne mentsük el a primereket. Minőségük a felület megjelenésétől, különböző külső és belső tényezőkkel szembeni ellenállástól függ. Ha a költségvetése korlátozott, jobb, ha kevesebbet töltenek zománcra vagy lakkra. Ügyeljen arra, hogy olvassa el az összetételre vonatkozó utasításokat, különösen, ha az alapozót először használja, és a munkát szakember részvétele nélkül végzi. Vásároljon termékeket megbízható üzletekből. Szükség esetén megköveteli a megfelelő tanúsítványok jelenlétét. Ha távolról vásárol egy terméket (például egy weboldalon), olvassa el figyelmesen a termék leírását, olvassa el a termék összetételét.

A fa előkészítésének alapjai

A végeredmény a primer és a felület előkészítésének minőségétől függ. Óvatosan tisztítsa meg a porszemcsék és más szennyeződések fáját. Szükség esetén csiszolja a felületet. Primer lehet a régi festék, ha a zománc és a szín egyezik.

Ebben az esetben teljesen eltávolítani a régi festéket nem szükséges. Ellenkező esetben a régi részecskéket hagyományos spatulával távolítjuk el. Ha szükséges, használjon oldószert. Csiszolja a felületet. Ha egy friss fával foglalkozol, meg kell vésni és őrölni a felületet. Ha a vászonon kisebb hibák vannak, akkor akril gitt fedi őket.

A fa kiválasztására és feldolgozására vonatkozó információkért lásd a következő videót.

Comments
szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba