Zománc "XB 124": tulajdonságok és alkalmazások

 Zománc HV 124: tulajdonságok és alkalmazás

A fűtés, a hideg, a megnövekedett nedvesség és a külső felületkezeléshez használt fa- és fémfelületek további védelmet igényelnek. Az "XB 124" perklórvinil-zománc kifejezetten erre a célra készült. A záróréteg alapján történő kialakításnak köszönhetően növeli a bevonat élettartamát és szilárdságát, és dekoratív funkciót is végez. A termék hasznos tulajdonságai lehetővé teszik, hogy ne csak építőiparban, hanem más területeken is használhassák.

Megkülönböztető tulajdonságok

Az anyag alapja a polivinil-kloridos klórozott gyanta, amelyet alkidvegyületekkel, szerves oldószerekkel, töltőanyagokkal és lágyítókkal egészítenek ki. Ha színező pigmenteket adunk a keverékhez, bizonyos színárnyalat szuszpenzióját kapjuk, amelynek műszaki jellemzői megfelelnek a nemzetközi minőségi előírásoknak.

A festék legfontosabb fontos tulajdonságai:

 • a kritikus hőmérsékletek nagy amplitúdóinak ellenálló képessége;
 • ellenállás bármilyen típusú fém korrózió ellen (kémiai, fizikai és elektrokémiai kölcsönhatás a közeggel);
 • tűzállóság és nedvességállóság, az olajok, mosó- és tisztítószerek, háztartási tisztítószerek, benzin agresszív hatása elleni védelem;
 • műanyag, közepesen viszkózus szerkezet, jó tapadást biztosítva;
 • a rozsda előfordulásának és terjedésének akadályozása;
 • a tartósság és a képesség, hogy optimálisan végezze el a dekoráció feladatait.

A zománc teljesen kiszárad, körülbelül 24 órán belül. Erős sűrűség esetén különböző típusú oldószereket használnak.

A bevonat védelme a hőmérséklettől és a korróziótól, a zománcot faanyagra és vasbetonra alkalmazzák. Dolgozzon a szükséges alapozó után előállított fémre. A festett felületeket legalább 4 évig hideg körülmények között tartják. Magas hőmérsékleten és intenzív ultraibolya sugárzásnak kitéve - akár 3 évig. A fát nem szabad használat előtt alapozni, a zománcot azonnal fel kell használni. Három réteg elegendő 6 év sikeres működéshez.

A zománc fő színei: szürke, fekete, védő. Kék és zöld színek is rendelkezésre állnak.

büntetés kiszabása

A festéket ecsettel vagy hengerrel lehet felhordani a fém felületre, de célszerű pneumatikus eszközzel dolgozni. A nagy területeken a levegőmentes szórás jobb. Az elektromos berendezések jobb távolságot biztosítanak. Egy ilyen festékellátáshoz szükséges, hogy a lehető legnagyobb mértékben hígítsuk RFG vagy R-4A oldószerrel.

Az előkészítő szakasz számos kiemelt témát tartalmaz:

 • Szükséges a fém gondos tisztítása a szennyeződésektől, a portól, az olajoktól, a skála és a rozsda ellen. A jellemző a felület jellegzetes fényessége, az anyag egyenletesen eloszlott érdessége, az alapszínnel rendelkező helyeken sötétebb lehet.
 • Tisztítás után teljesen poros és zsírtalanítsa a bevonatot. Ehhez fehér ruhával megnedvesített ruhával töröljük.
 • Szükséges ellenőrizni a zsírfoltok jelenlétét egy speciális, cellulózon, rostos anyagokon és azbeszten alapuló szűrőpapírral való törléssel (nem lehet olaj).
 • Megengedett a csiszoló, homokfúvás tisztítására. Tehát még a legkisebb rozsdarészecskék is eltávolíthatók a fémből.
 • Bizonyos szennyeződések jelenlétében helyileg tisztítják és zsírtalanítják.
 • Ezután a primert „VL”, „AK” vagy „FL” kompozíciókkal kell elvégezni.A felületnek teljesen száraznak kell lennie.

Közvetlenül a festés előtt az oldatot addig keverjük, amíg homogén masszát nem képezünk, és az első réteget száraz primerre visszük fel. Az elsődleges szárítás nem haladja meg a 3 órát, utána a következő réteget alkalmazhatjuk.

A háromrétegű bevonatot főként mérsékelt éghajlati zónákra készítik.A trópusi övhez négy réteg készült. Ha hideg körülmények között meg kell védenie a fémet, három réteg festést kell elvégeznie az "AK-70" vagy "VL-02" alapozón. A rétegek alkalmazása közötti időintervallum nem kevesebb, mint 30 perc.

Festéskor fontos figyelembe venni az óvintézkedéseket:

 • biztosítsa a maximális szellőzést a szobában;
 • Ne használjon zománcot gyújtóforrások közelében;
 • Kívánatos, hogy a testet speciális védőruhával, kesztyűvel és arccal védjék gázmaszkral, mivel a szem és a légutak nyálkahártyájára történő festés veszélyes az egészségre;
 • ha az oldat még a bőrön van, azonnal mossa le bő szappanos vízzel.

A fa színezése hasonló módon történik, de nem igényel előzetes alapozót.

A termék fogyasztása négyzetméterenként

Ez a szám sok szempontból az oldat vastagságától függ. Átlagosan körülbelül 130 gramm festék szükséges egy méternyi területre, ha pneumatikus eszközt használ. Ebben az esetben a keverék viszkozitása kisebb, mint egy henger vagy ecset használata esetén. Ez utóbbi esetben az 1 m2-es fogyasztás körülbelül 130-170 gramm.

A felhasznált anyag mennyiségét befolyásolja a szoba hőmérséklete és a mérsékelt páratartalom. Ezek a paraméterek különösen fontosak a kezelt bevonatok közelében. A színező oldat fogyasztása az alkalmazott rétegek számától függ, ami az éghajlati viszonyoktól függ.

A legtartósabb védőbevonat megszerzéséhez figyelembe kell venni a munka optimális hőmérsékletét (-10 és +30 fok között), a helyiségben levő páratartalom százalékát (legfeljebb 80%), az oldat viszkozitását (35-60).

Alkalmazási kör

A kedvezőtlen időjárási viszonyok, tűzállóság, nedvességállóság, védő tulajdonságai miatt az XB 124 fagyállóság és korróziógátló zománc különböző termelési területeken használható:

 • a magánépületek építése során végzett javításra és építésre, a fa homlokzatok szilárdságának fenntartására;
 • a gépiparban;
 • a műszerkészítésben különböző célokra;
 • vasbeton, acélszerkezetek, hidak és termelési műhelyek feldolgozására;
 • a katonai iparban, hogy megvédje a berendezések és egyéb tárgyak felületét a korróziótól, a napfénytől, a hidegtől.

Az "XB 124" zománc rendkívül igényes a távoli északi lakó- és ipari komplexumok építésében, ahol a fagyálló tulajdonságait nagyra értékelik, lehetővé téve a külső falak alacsony hőmérsékleten történő megkötését.

A festéket bármilyen fémszerkezet dekoratív festésére is használják. A faanyag esetében a festék a gombák és a penész megelőzésére szolgáló antiszeptikumként is használható.

Hivatalos dokumentum az építőanyagok minőségéről - GOST No. 10144-89. Felsorolja a termék főbb jellemzőit, az alkalmazási szabályokat és az összetevők maximális megengedett arányát.

Hogyan kell alkalmazni az "XB 124" zománcot?

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba