Padló zománcok: osztályozási és választási jellemzők

 Padló zománcok: osztályozási és választási jellemzők

A padlónak nagy szerepe van a ház belsejében, de idővel elveszítheti az eredeti fellebbezést. A padlók frissítéséhez és új életük megteremtéséhez számos lehetőség van, amelyek közül a legnépszerűbb a zománcozás. Napjainkban az építési piacot egy hatalmas festékválaszték képviseli, amelyek nemcsak az árban, hanem a jellemzőkben is különböznek egymástól.

Különleges jellemzők

A padló festésére használt zománc kolloxilint, alkidgyantát és szerves oldószereket tartalmazó szuszpenzió. Alkalmas beltéri használatra, és tökéletesen fest minden felületet.

A padlózománc jellemzői a következők:

 • a hőmérséklet-változások nagy ellenállása: ellenáll a -12 és +60 ° C közötti hőmérsékletnek;
 • védelem a nedvességtől;
 • a polírozás és a csiszolás lehetősége;
 • könnyű használat: a festék gyorsan szárad, egyenletes rétegben kerül felhordásra, és a felületnek matt vagy félig fényes anyagot ad;
 • hatalmas színválaszték;
 • rendelkezésre álló szállítás.

A zománc tulajdonságainak javítása érdekében a padlót a festés előtt alaposan meg kell tisztítani a szennyeződésektől., távolítsa el a mérleget és a port. Ha fából készült felületekre kíván festeni, előzetesen csiszolják, alapozzák és szárítják. Ezenkívül a munkát csak jól szellőztetett helyen lehet elvégezni - ez segít elkerülni a káros szagok felhalmozódását és felgyorsítja a szárítási folyamatot.

típusok

A zománc különböző töltőanyagokból készül, amelyeket színes pigmentekkel és lakkokkal kombinálnak.

A festéket alkotó összetevőktől függően víz és szerves bázis keverékei vannak.

Emellett a zománc szerkezete is eltérhet: alapozó, kalapács, akril, nitro-zománc, poliuretán és alkid. A padlóburkoláshoz a leggyakrabban a következő típusú zománcokat választjuk:

alkid

Alkid. Pentaftál és alkid lakkokból készül, antiszeptikus és márvány zsetonok hozzáadásával. Ezt a zománcot „fehér szeszes ital” oldja fel. A színezőanyag magas műszaki jellemzőkkel rendelkezik, amelyek közé tartozik a rugalmasság, a vízállóság és a tartósság. Az alkidkeverékek nem félnek a hőmérsékletváltozástól, hosszú ideig megtartják eredeti színüket, ezért ideálisak a különböző helyiségek padlóinak befejezéséhez.

poliuretán

Poliuretán. Ez a festék sok adalékanyagot tartalmaz, és jó tapadású. Ez nem csak az alacsony hőmérséklet, hanem a mechanikai stressz ellen is ellenáll.

A poliuretán zománcot általában betonpadlók, valamint garázsok és raktárak bevonatok festésére használják.

A félfényes festék rendkívül népszerű. - Megvédi a padlót a kopástól és a vegyi anyagokkal szembeni expozíciótól.

akril

Akril. Szagtalan univerzális keverék, amely rugalmas réteget képez a bevonat felületén, így a kezelt felületet károsítja.

A PF-266 gyorsan száradó zománcok különös figyelmet érdemelnek - nem halványítják a napsütést, nedvességállóak, és ecsettel könnyen felhordhatók a padlóra.

Ez a festék egy másik színpalettában készül. Az apartmanokban és a házakban ajánlott aranybarna zománc PF-226. Eredetileg a fa természetes szépségét hangsúlyozza és a hangulatos légkörű szobák belső terét töltötte ki.

gyártók

A mai napig az építési piacot a padlózománc elegáns választéka képviseli, és minden gyártó megpróbálja a termékeiket a lehető legmagasabbra és megfizethetővé tenni. Jól bevált VGT festékamely belső és külső munkákhoz egyaránt vonatkozik.

Tökéletesen festeti a fa és a beton padlóját, gyönyörű textúrát és ragyogást biztosít.

Ezen túlmenően az ilyen típusú befejező anyagot a fény, a víz és a kicsapódás magas ellenállása jellemzi.

Pozitív visszajelzés és zománctermelés "Lakra". Univerzális tulajdonságai és a felülethez való tartós tapadás miatt a festékeket széles körben használják a padlózatban.

Könnyen alkalmazható az alapra, ellenáll a víznek és a kémiai oldatoknak, nem igényel további oldószereket.

A cement, beton vagy fa padló kiváló minőségű festéséhez először alaposan meg kell tisztítani, zsírtalanítani és akril alapozóval fedni. A befejezés csak száraz bevonatokon alkalmazható.

  Különös figyelmet érdemel a zománctermelés is "Prestige" és "Tex". Általában a fa padló festésére szolgál. A zománc szépen díszíti a fát, szokatlan textúra és megkönnyebbülés. Ezenkívül ez a festék sok árnyalatban készül és gyorsan szárad.

  Hogyan válasszuk ki?

  A zománc a padlóburkolatok ideális színezőanyagának tekinthető, mivel lehetővé teszi a megjelenésük frissítését és az alap védelmét a negatív hatások és a mechanikai sérülések ellen. De ahhoz, hogy a padló a festés végén szép legyen, fontos a megfelelő típusú zománc kiválasztása, amely a felület típusától függ.

  A fapadló leggyakrabban akril, olaj és alkid alapú zománcokat választ. A fa felülete jó előkészítést igényel. Ehhez vízszintes és védő alapozóval van ellátva.

  Az összes festési technológia betartása mellett az ilyen zománcok tökéletesen megőrzik a természetes anyagok szerkezetét, és eredetileg a szoba belsejét nagy pénzügyi ráfordítások nélkül átalakítják.

  A deszkák padlóit gyakran olajzománcgal festik, mivel olcsó és jól impregnálja a tömböt. Azonban egy ilyen kompozíció hosszú ideig kiszárad, és éles szagú, így színes munkát kell végezni a szellőztetett helyiségekben. Olyan helyiségekben, ahol nagy tömeg van, ajánlatos poliuretán festéket választani, mivel a padlóknak meg kell védeniük a letörést, a karcolásokat és a sérüléseket.

  Az ilyen zománcot nem szükséges megújítani 5 évig.

  Ami az akril festékeket illeti, nem adnak fényes fényt a fának és megakadályozzák a penész és a gomba kialakulását. Ez a fajta zománc nagyon népszerű, mert elegáns színspektrummal rendelkezik, és magas minőségű. Az akril keverékeket leggyakrabban szupermarketekben, bevásárlóközpontokban és üzletekben bevonatok festésére használják.

  Néha a lakóterületeken betonpadló található. Ezek tartósak, de élettartamuk meghosszabbítása érdekében további védelemre van szükség a kopás és a nedvesség ellen. Ezenkívül a beton megrepedhet, és mechanikai károsodást okozhat.

  Ennek elkerülése érdekében a mesterek a beton festésére javasolják az epoxi és akril zománc beszerzését.

  Ugyanakkor az epoxi variáns felett az akril festék dominál, mivel a befejezése után a padló ragyogó és szép lesz.

  A betonbevonatokat két rétegben kell festeni, ezért ezt a tényt el kell látni a zománc vásárlásakor és a kis árrés mellett. A jó betonfesték epoxi keverék is lehet, mivel ellenáll a hőmérséklet változásainak. Ez az anyag azonban kis színválasztékban készül.

  Mit és hogyan kell festeni egy fa padlót, lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba