Zárak: típusok és paramétereik, tervezési opciók és szerelési műhely

Természetesen a magas színvonalú zárakat általában csak a bejárati ajtókhoz kell használni. A belső ajtók esetében azonban gyakran szükségük van a zárakra, hogy a zárt helyzetben tartsák őket. Ez különösen igaz a háztartási helyiségekre: fürdőszobák, WC-k. Ilyen helyzetekben segít az egyszerű csúszóeszköznek - egy csavarnak.

Mi az?

Az ajtócsavar egy zárószerkezet, szelep, az úgynevezett kis csavar.

A GOST szerint ezek a mechanizmusok különböző fémekből és ötvözeteikből állnak, amelyek közül a leggyakoribb az alumínium, acél, sárgaréz és réz. Jelenleg műanyag zárakat is gyártanak.

Ezeknek az egyszerű záraknak számos modellje van, és az ajtók számára könnyen elérhetővé válik a legmegfelelőbb lehetőség.

típusok

Az ajtó-kapu szelepek több típusra oszthatók, ezekről bővebben olvashat.

 • Rögzítse a reteszeket. A legnépszerűbb csúszóeszközök típusa. A telepítés során az ajtó testébe van beépítve. Nem rontja meg az ajtó kialakítását, általában kétoldali ajtókhoz használják. Az egyetlen hátránya az, hogy meghibásodás esetén meglehetősen munkaigényes pótlási folyamatot kell elvégeznie.
 • Beágyazott. A vászon magasságára szerelhető az ajtó felső és alsó része is. Ahhoz, hogy telepítse őket, elő kell készítenie a hornyot az ajtólapon. Ezen kívül a termékek szinte láthatatlanok.
 • Hamis. Az ajtókeret és az ajtócsap felületére csavarokkal rögzítve. Nagyon észrevehető, ezért ajánlatos ilyen eszközöket kiválasztani az ajtó anyagának és a többi bútor színének megfelelően. Különösen megkülönböztetik a rendkívül egyszerű telepítésüket, az alacsony költségüket és a különböző modellekhez megfelelő modelleket.

A csavarokat a csuklós reteszelő mechanizmusok kiegészítő elemeként is előállítják.

A szelep működési elve szerint a termékeket mechanikus és automatikus módon lehet felosztani; építési típus szerint - nyitott és zárt. A mechanikus horgonyzó modellek a csavar bezárására és kinyitására szolgáló elfordítható fogantyúval vannak ellátva. Az automatikus reteszek gyakran rugóval vannak ellátva, és egy gomb található a csavar helyzetének rögzítéséhez. Nyitott mechanizmusoknál, bármely helyzetben láthatóak a szerkezet összes részlete, beleértve a reteszelő rudat is, míg zárt esetén csak egy rész látható.

Az elektromechanikus szelepek, különösen a rádiós vezérlésűek, egyre népszerűbbek. Az ilyen típusú készülékek az ajtó testébe horgonyzóan vannak felszerelve. Az ilyen heck megnyitásának és bezárásának eljárásához egy speciális gomb lesz egy gombnyomással. Ha a kulcsfókusz elveszik, a régi kódokat törli a rendszerből, és újakat vezet be. Az ilyen csúszóeszköz működésének fenntartása érdekében, még áramellátás hiányában is, egy kis akkumulátor van beépítve.

anyagok

A gyártási anyag szerint csak kétféle zárat különböztetünk meg: műanyag és fém. Természetesen a fémtermékek tartóssága és szilárdsága jóval magasabb, mint a műanyag modelleké.

A vonzerejének növelése érdekében számos reteszmodell alumínium, réz, sárgaréz, arany és ezüst bevonattal van bevonva. A készülék alapja általában rozsdamentes acélból készül.

Ha egyedülálló stílust szeretne létrehozni a szobában, még kis dolgokban is, ne legyen fukar, rajzoljon vázlatot és rendelje meg a hamisított reteszeket.

méretek

A termékek méretei kisméretűek - a szekrények, szekrények és egyéb bútorok ajtóira, a bejárati kapura szerelt nagy zárakra.

A szelepek kiválasztásakor ügyeljen az ajtólap méretére, különösen annak vastagságára. Ha az ajtó vékony, akkor csak a zárszámlák típusához illeszkedik. A vastag, tömör fából vagy fémből készült ajtókhoz ajánlott, beágyazott vagy beágyazott készülékek, megbízhatóbbak és tartósabbak, mint a fölött.

tervezés

A reteszelő kialakítás nagymértékben változik - a retro gyártmányú dekoratív rögzítőktől az egyszerű fémzáró eszközökig. Az ajtók reteszeinek kiválasztásakor vegye figyelembe a szoba általános kialakítását - ha egy régi házat utánoz, el kell ismernie, hogy a szokásos hamis reteszek nem illeszkednek a belső térbe. Ebben az esetben rejtett mechanizmust használhat - beágyazhat vagy beépíthet, vagy a tervezővel folytatott konzultációt követően, exkluzív kapu szelepeket rendelhet.

Hogyan válasszuk ki?

Az ajtószerkezet szelepeinek kiválasztásakor először is figyelmet kell fordítani annak anyagára, az ajtólap vastagságára. Ezután válassza ki a mechanizmus vezérlési módját - mechanikai vagy automatikus, az anyagot, amelyből az eszköz készül, a termék modelljét és méreteit. Ezután a színséma alapján válassza ki a kívánt modellt.

A műanyag ajtók reteszei saját jellemzőkkel rendelkeznek. Számukra leggyakrabban a zárt típusú számlázási mechanizmust használják. Minden ajtószerkezet saját zárszerkezettel van felszerelve. A megbízhatóság érdekében javasoljuk, hogy megismételje azt például az ajtólap tetején és alján. A lényeg a színek teljes harmóniája az ajtó anyagával.

PVC ajtószerkezeteknél a következő típusú bilincseket választhatja.

 • Roller. Ezek egy labda egy üreges hengerben / dobozban, amelyet rugó támogat. Az ilyen bilincsek nem igényelnek sok erőfeszítést az ajtó kinyitásához vagy bezárásához.
 • Mágneses. Hasonló rögzítő reteszek a mágnesezett elemek kárára hatnak. A tartósság és a megbízhatóság jellemzi őket. Ezek az ajtókeret enyhe torzulása esetén is működnek.
 • Falevye. Ezeket az eszközöket rugós csavarral tervezték. Amikor belép az előkészített mélyedésbe, a nyelv rögzítve van, és az ajtószerkezet zárva van. Megnyitásához meg kell fordítani a fogantyút.

Fém ajtószerkezeteknél nem ajánlott a felső zárak kiválasztása. Végül is, az ilyen ajtókat leggyakrabban bejárati ajtókként szerelik fel, a legmegfelelőbb a bejárati vagy beépített terméktípus. Az ilyen ajtók esetében az ún. Éjszakai szelepeket egyre inkább használják - az ajtólap zárt helyzetének további rögzítéséhez.

Bármilyen típusú retesz alkalmas fa ajtókra, itt a választás az ajtószerkezet céljától függ: hogy az ajtó bejárat, egy terem vagy egy háztartási helyiség.

Az üvegajtóknál csak csúszómechanizmust használjon. Az ilyen készülékek kialakítása leggyakrabban rendkívül egyszerű - egy kampós reteszcsavar vagy mágneses klip. Az ilyen reteszek telepítésének legnépszerűbb helye az üvegajtó alja.

Hogyan kell tenni?

Nagyon könnyű telepíteni egy hamis reteszt egy fából készült ajtón saját kezével.

Lépésről lépésre folyamat:

 1. pontosan jelölje meg a fő rész és a nyomólemez rögzítési helyét;
 2. készítsen mélyedéseket a rögzítőkhöz;
 3. csatolja a mechanizmus fő részét és ellenőrizze annak működését - ha a retesz simán megy, folytassa a következő lépéssel;
 4. rögzítse a nyomólapot;
 5. csukja be az ajtót, és tesztelje újra a reteszt.

Ahhoz, hogy a felső ajtó reteszét egy fémajtóra szerelje fel, speciális csapokat kell használni ugyanazon anyagból. Lehetőség van ugyanazon a helyen (bolt, bevásárlóközpont) vásárolni, ahol maga megvásárolta a szelepet.

   A dupla ajtókon két ajtó van felszerelve: az ajtólap tetején és alján.

   Az ajtó zsanéros felakasztása előtt ajánlott függőleges horgonyzási modelleket felszerelni a dupla ajtószerkezetekhez (beleértve a csúszó).

   Az alábbiak szerint készül:

   1. az oldalsó reteszt az ajtó testének szélétől (a felső - a felső zárhoz, az alsó részről - az alsó részhez) rögzíteni kell szigorúan a végfelület közepén, és körbe kell vágni krétával, ceruzával vagy tollal;
   2. vágjon egy hornyot vagy vésőt;
   3. helyezzen be egy reteszt a mélyedésbe;
   4. rögzítse a helyét csavarokkal.

   A retesz ellenkezőjét ajánlott a kapcsok behelyezését követően rögzíteni. Fedjük le az ajtót, jelöljük meg a csavarrúd hornyának helyét. Fúrja a lyuk kívánt mélységét kissé szélesebbre, mint a rúd átmérője.

   Zárja be az ajtót, ellenőrizze a retesz működését. Ha a retesz zökkenőmentesen és könnyedén bezáródik, csavarja be a mechanizmus csatlakozó részét önmetsző csavarokkal.

   Hogyan készítsünk egy zárat saját kezével, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba