Hogyan telepítsünk ajtókat egy faházba?

A fa az egyik legnépszerűbb építőanyag, amelyet egyre inkább lakóépületek építésére használnak. Az ilyen konstrukciók praktikusak és környezetbarátak. A fa nemcsak nem káros anyagokat bocsát ki, hanem kedvezően befolyásolhatja az ember jólétét is. A hasonló anyagokkal való munka azonban sokkal nehezebb, mint más épületszerkezeteknél. Ez különösen igaz a keretrendszerek telepítésével kapcsolatos befejező munkákra. Ilyen műveletek megkezdésével megtanulhatja, hogyan kell egy ajtót beszerelni egy faházba. Ez kiküszöböli a telepítés után néhány idő múlva felmerülő problémákat.

Jellemzők

A faházak egyedülálló szerkezetek, a gyönyörű kialakításuk és a tartósságuk miatt. De az ajtólap beépítése egy ilyen rendszerbe különleges megközelítést igényel.

Ez a struktúrák számos jellemzőjének köszönhető:

 • Zsugorodás. Ez a jelenség nagyon hosszú időt vesz igénybe, mivel a fa folyamatosan bővül vagy szárad különböző körülmények között. E jelenség során az ablakon vagy az ajtókereteken bizonyos nyomás alakul ki. Ez viszont torzíthatja megjelenését és megváltoztathatja a műszaki paramétereket. A faház első 5-6 évében a legfontosabb a zsugorodás folyamata.
 • Dinamizmus. A fa nagyon jól elnyeli a nedvességet, ami a méretek változásának oka. Ez a keretszerkezet időszakos kiterjesztéséhez és összehúzódásához vezet. Ilyenkor terhelési nyomás is keletkezhet, ami negatívan befolyásolja a fából készült ajtókat. Ennek elkerülése érdekében speciális impregnálások használata javasolt.
 • Szerelési. A fa speciális rostos szerkezettel rendelkezik, amelyet nagyon könnyen el lehet pusztítani a rögzítőkkel. Ezért fontos, hogy kiválasszuk e részek szükséges méreteit, valamint a faanyag rögzítésére szolgáló módszereket.
 • Erő. Ha az ajtólap helytelenül van felszerelve, ez a lapok közelében lévő lapok gyengüléséhez vezethet. A tolvajok használhatják ezt a árnyalatot a szerkezet megnyitásához és a házba való belépéshez.

Annak érdekében, hogy a ház mozgása hatására a szerkezet megsemmisüljön, az ajtólapok telepítésekor a burkolat keret kerül elrendezésre. Ez többféle módon is elvégezhető.

Házszerelvény

Ez a folyamat az ajtó végén lévő horony kialakulásával kezdődik. Sok szakértő azt javasolja, hogy 5x5 cm (mélység, szélesség) mérővel vágja le. Alulról és felülről ezt a rendszert egy vésővel teheti meg.

Ezt követően a horony belsejében ugyanolyan méretű sávot kell behelyezni. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a magasságnak meg kell egyeznie az ajtó magasságával, és kisebbnek kell lennie, mint a nyílás magassága 10 cm. Ha egy dobozot kell rendeznie, csatlakoztassa a vízszintes táblát a függőleges táblákhoz. Előfordulhat, hogy az utolsó tétel nem.

Ez az opció csak olyan tartós ajtószerkezetekre alkalmas, amelyek nagy terhelést hordoznak.

Cassade egy bárból

Ez a kialakítás szintén tüskés horony kapcsolatot jelent. Csak most kerül a tüske az ajtó végére. Szélessége kb. 5 cm, magassága 4 cm, az ajtókeret már 10x10 cm méretű sávból van kialakítva, a termék közepén egy router segítségével válasszon egy 4 cm mély és 5 cm széles hornyot.

A faanyag magassága és az első esetben 10 cm-rel kisebbnek kell lennie, mint a nyílás magassága. Ez lehetővé teszi az ajtókeret és a ház közötti rések megszervezését.A felső fát a függőleges elemek bélése segítségével rögzítik.

Bizonyos esetekben egy véglemez segítségével csatlakoznak. Egy távtartó szerepe van, nem teszi lehetővé a felső elem mozgását.

A burkolat és az ajtónyílás közötti rések a zsugorodási szinttől is függenek. Ha a ház körülbelül 6 éve áll, akkor ez az érték 2 cm lehet, ami kompenzálja az időjárástól függően a fa átmeneti terjeszkedését. Ha a ház még nem zsugorodott, akkor az ilyen réseknek legalább 5 cm-nek kell lenniük, de csak egy tapasztalt szakember képes kvalitatívan értékelni egy adott mutatót.

Részletesebben a könyvjelzők árnyalatairól a faanyag a következő videót mutatja.

A telepítés fő szakaszai

A rönk- vagy rönkházak ajtóinak telepítési technológiája hasonló, hiszen a kialakításuk majdnem azonos. Fontos figyelembe venni a ház nagyon zsugorodását és a fal műszaki jellemzőit.

A termék telepítése több egymást követő lépésből áll:

 • Kezdetben egy ajtó van kialakítva a falban. Méretei némileg nagyobbnak kell lenniük ahhoz, hogy lehetővé tegyék a burkolat kialakítását és a kis hézagokat. Fontos ezt figyelembe venni az ajtók kiválasztásakor vagy az ajtó kivágásakor. A lényeg az, hogy egyenletes és torzításmentes legyen. Ha jelen vannak, az károsíthatja a műanyag vagy vas ajtó működését.

Ha a falak az egyik oldalhoz vezetnek, akkor próbálkozhat különböző horgonyok és mechanizmusok segítségével. Ehhez egy vastag sávot szegezünk a falfelülethez. Ő vezeti az egész falat a megfelelő irányba.

 • A következő lépés a ház kialakítása. Megépítésének technológiáját az előző részben ismertettük. A lényeg az, hogy ne csak az egyenletességét, hanem a hiányosságokat is biztosítsuk. Ez lehetővé teszi a falak szabad mozgását a nedvességtől és a zsugorodástól függően. Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha egy fémajtót telepít, akkor kizárhat egy függőleges jumperet a házból. A fém tökéletesen ellenáll a terhelésnek, így a legfontosabb, hogy csak a fa éves ingadozásának és zsugorodásának maradjon.

Ez csak a minőségi termékekre vonatkozik, és nem vékony ónból készült ajtókra.

 • Ebben a szakaszban be kell illeszteni egy mezőt. Ezt megteheted magad, mivel ez az eljárás gyakorlatilag nem különbözik a szokásostól. Ha fából készült ajtók, akkor először a dobozból készült, vagy a termékhez mellékelt faforgácslapokból készül. Maguk között minden elem 45 és 90 fokos szögben csatlakoztatható. Mindez csak a szerkezet sajátosságaitól függ.
 • Amikor egy fém vagy fából készült ajtó keretét szerelték be, akkor azt ki kell egyenlíteni. Ehhez használjon kis fából készült csapokat. Itt a legfontosabb az, hogy az építményt egyenletesen tegye ki minden síkban, és biztonságosan rögzítse. Ezért a dobozt csapokkal kell kicsomagolni.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy faházban nem csak belső termékek (rekeszek, csuklós és más), hanem PVC bejárati vagy acél erkélyajtók is telepíthetők. A telepítés algoritmusa monoton, és csak a kiváló minőségű burkolat elrendezését igényli. Ha a hőszigetelés fontos az Ön számára, akkor a szerkezet beépítésekor minden hornyot fel kell tölteni vontató vagy poliuretánhabbal.

A legújabb termékeket a doboz rögzítésére használják a csavarokkal együtt.

Csatlakozó mechanizmus

A teljes ajtólap megbízhatósága és tartóssága a doboz rögzítésének minőségétől függ.

Ezért fontos, hogy ezt a tervet megfelelően illessze a házhoz:

 • Rögzítőként használjon önmetsző csavarokat vagy horgonyokat, amelyek nem lehetnek hosszabbak a burkolat és az ajtókeret vastagságánál. Nem szükséges, hogy a keretet a ház falaihoz rögzítsék. Ez szilárd szerkezetet képez, amely reagál a zsugorodásra és deformálódásra.Nem használják a betonra rögzített csavarok és horgonyok rögzítésére, amelyek nem tarthatják meg a vászonot.
 • Ha önmetsző csavarokat használnak, akkor azokat szakaszosan kell csavarozni. Be kell illeszkedniük mindkét oldal hornyába. Ez biztonságosabbá teszi a dobozt.
 • Minden típusú rögzítőelemnél furatokat kell fúrni. Átmérőjüknek valamivel kisebbnek kell lennie, mint maga a csavar vagy horgony. Ez lehetővé teszi számukra, hogy biztonságosan rögzítsék a szerkezetet, és megakadályozzák a faanyag vagy a napló repedését. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a rögzítő átmérője nem lehet túl nagy. A vastag csavarok nagy terhelést hozhatnak létre, ami önmagában repedéseket képezhet.

Milyen modellt válasszon?

A modern gyártók sokféle módosítást végeznek az ajtólapokon. Elméletileg mindegyiket faházba lehet telepíteni, de valójában ez nem mindig áll fenn. Ma a legjobb megoldás erre a problémára lehet többféle struktúra.

Fém ajtók

Ez egy nagyszerű lehetőség a faház bejárati nyílásaihoz. Ezek ellenállnak a jelentős terheléseknek, valamint komplex zárakkal kiegészíthetők. A piacon melegített módosítások vannak, amelyek tökéletesen tolerálják a hideget és megakadályozzák annak behatolását a házba. Ugyanakkor a fém könnyen átviheti a zsugorodást otthon és nem hajlít.

A szakértők azt ajánlják, hogy csak olyan szigetelt modelleket vásároljanak, amelyek nem fagynak meg, és továbbra is működnek.

Fa ajtók

A fa termékek tökéletesek az ilyen típusú szerkezetekhez. Ezek illeszkednek a helyiségek alapvető kialakításába, ami lehetővé teszi számukra, hogy egyedi jellemzőket adjanak. A fából készült vászonok beltéri használatra alkalmasak, mivel nem tolerálják a nedvességet.

Sok ilyen módosítás létezik:

 • A legolcsóbb a lemezek és az MDF lapok. Ez a termék azonban jó tervezési jellemzőkkel rendelkezik. A ruhákat faragványok, üvegbetétek és különböző színek egészítik ki.
 • Mégis, a legjobb megoldás a tömb ajtaja. Nemcsak tartósak, hanem szépek is. Ma vásárolhat festményeket mind fenyőből, mind tölgyből vagy hamuból. Ezeknek a fajtáknak mindegyike egyedülálló textúrával rendelkezik, amely minden otthon kényelmét és melegét biztosítja.

Ugyanakkor a fa is reagál a külső körülményekre, mint maga a ház. Ez kiküszöböli a webbordák előfordulását és meghosszabbítja az egész rendszer élettartamát.

műanyag

Ennek az anyagnak az ajtólapjai egy faházban meglehetősen ritkák. Sok tulajdonos csak a fürdőszobában vagy a fürdőszobában használja ezeket a terveket. Ez annak köszönhető, hogy a műanyag tökéletesen tolerálja a nedvességet és minimális karbantartást igényel. Ugyanakkor az anyag ellenállhat jelentős terheléseknek, mivel a gyártók egy fémkerettel kiegészítik a profilt. Ezért ennek a terméknek a keretét nehéz lesz a megfelelő telepítéssel eldőlni.

Sikeres példák és lehetőségek

A belső ajtó elefántcsont, mint a faanyag és a rönkök házához nem alkalmas. Hangsúlyozza a retro stílust és tökéletesen illeszkedik a szobatervezésbe.

A megbízható bejárati ajtót szép szerelvények díszítik, és egy oroszlánfej alakú ajtó kopogtató, amelyet faragott sávok egészítenek ki. A bejárati csoport ünnepélyességét az ajtó mindkét oldalán lévő oroszlán szobrok és a lépcsővel határoló korlátok (oszlopok) hangsúlyozzák.

A tetőtér faajtója teljesen illeszkedik a falak színéhez. Nagyon szép itt egy sals szőnyeg, egy fehér kanapé, fonott székek és egy fekete dohányzóasztal. Az ajtó, a falak, a mennyezet és a padló „napos” árnyékának köszönhetően a szoba kellemesnek, hangulatosnak és világosnak bizonyult.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba