A bejárati ajtók méretei: szabványok és tippek

 A bejárati ajtók méretei: szabványok és tippek

Az ajtólapokat olyan helyiségekben használják, ahol szükség van a belépés korlátozására. Az egyik legnépszerűbb komponens a bejárati vásznok, amelyek speciális igényekkel rendelkeznek. Az ilyen konstrukció egyik fontos jellemzője a méretei, amelyeknek meg kell felelniük a nyílás műszaki paramétereinek. A bejárati ajtók méretei, szabványai és tippei lehetővé teszik az optimális rendszer kiválasztását.

Egy ajtó szabványai

Az ajtólap beszerelése viszonylag egyszerű művelet, amely elsődlegesen minden dimenzióhoz kiváló minőségű méréseket igényel.

A fő tényező itt az ajtó mérete, ahol az utcaszerkezet lesz telepítve. Ennek az értéknek a szabványoknak megfelelően meg kell felelnie a bejárati ajtók méreteinek.

A kapuk szélessége függvényében többféle méretben kaphatók.

Az egyajtós bejárati vászonoknak megfelelő nyílások méretei a következők:

 • 630-650 * 1940-2030 mm (szélesség és magasság);
 • 660-760 * 1940 * 2030 mm. A vizsgált ajtócsoportok a legkisebbek és ma viszonylag ritkán vannak telepítve;
 • 660-760 * 2040-2100 mm;
 • 770-870 * 2040-2100 mm;
 • 880-970 * 2040-2100 mm.

Azok a nyílások, amelyekbe egy és fél vagy két ajtós rendszer telepíthető, a megnövekedett szélesség és magasság értékek között különböznek.

 • 980-1100 * 2040-2100 (szélesség és magasság).
 • 1280-1300 * 2040-2100 mm.
 • 1480-1500 * 2040-2100 mm.
 • 1580-1600 * 2040-2100 mm.

Meg kell jegyezni, hogy ezek a méretek kissé nagyobbak, mint maguk az ajtók méretei a dobozhoz képest. Ez lehetővé teszi, hogy gyorsan telepítse a rendszert, és szükség esetén állítsa be az ajtólap helyét a fali nyílásban.

Vannak olyan nyílások is, amelyek lehetővé teszik az 1800 mm-es szélességű ajtók beszerelését, de ezek a méretek nem szabványosak és csak magánházakban találhatók, bár sok gyártó ma gyártja termékeit ilyen nyílásokhoz.

Mik a festmények tervei

Az ajtókat nem mindig a szabályok és szabványok szerint gyártják. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a magánházak sok tulajdonosának különböző típusú ajtókkal rendelkeznek, így a betáplálási struktúrák piaca számos fajtával telített, amely több típusra osztható.

 • Ajtók szárnyakkal. A kialakítás egyik jellemzője az ajtólap fölötti kiegészítő betét. A nyílást az ajtónyílás nem szabványos magasságában kell lezárni;
 • Egységes ajtók. Ezek a bejárati ajtók standard típusai, amelyek egy levélből állnak. Szélességük 60 és 90 cm között változhat a gyártótól függően. Ez a fajta a legelterjedtebb, és mind lakóépületekben, mind ipari létesítményekben van kialakítva.
 • Másfél. Az ilyen ajtó vászonja két, a dobozban rögzített mozgó ajtót tartalmaz, de egyiküknek a mérete sokkal kisebb, mint a második. Gyakran a kis oldal szélessége a második háló méreteitől függően 40-60 cm tartományban változhat. Csak hasonló dupla ajtókat használjon a nyílás bővítése céljából a kényelmes használathoz vagy nem szabványos méretekhez. Ugyanakkor a kis lapka szinte mindig rögzített marad és nagyon ritkán nyílik meg.
 • Dupla ajtók. Ezek a rendszerek két teljes méretű szelepből állnak, amelyek megfelelnek az egyoldalas tárcsák szabványos méreteinek. A két rész szélessége egyenlő, 60, 80 vagy 90 cm-es lehet az építési típusától függően. A kétszárnyú vászonok tökéletesek azoknak a vidéki házaknak, ahol a fal nyitása sokkal könnyebben illeszthető a méretükhöz, az egyik csappantyú rögzíthető a dobozban, a második pedig a főbb.

Egyes esetekben mindkét vászon mozog, de ez tipikus bejárati ajtókban rendkívül ritka.

Telepítési irányelvek

A bejárati ajtók nemcsak az otthon védelme, hanem a kilépés akadálya is. A modern GOST-ok szerint ezek az építmények vészhelyzetekben is használatosak, ezért az ajtónyílások mindegyikének (mind a vidéki ház, mind a lakás számára) meg kell felelnie ezeknek a követelményeknek. Itt fontos, hogy a kijárat lehetővé teszi, hogy gyorsan és hatékonyan evakuáljon.

Ezért az alábbi paraméterekkel kell rendelkeznie.

 • A minimális magasságnak 1900 mm-nek kell lennie;
 • A nyitott ajtó szabad helyének szélessége meghaladja a 800 mm-t.

Ha az ajtókat nyilvános helyeken (kávézók, irodák stb.) Szerelik fel, akkor legalább 1,2 m szélességű szerkezettel kell felszerelni. A minimális magasság ugyanakkora marad, mint a házak és más típusú magánházak esetében.

Ami a többszintes lakóépületek külső ajtait (első ajtóit) illeti, a nyitási szélesség nem lehet kevesebb, mint egy lépcső. Ez szükséges az emberek evakuálásához tűz és hasonlók esetén. Szinte minden gyártó irányítja ezeket az ajánlásokat, és olyan szöveteket állít elő, amelyek megfelelnek ezeknek a követelményeknek.

Ma már számos szabványos fém bejárati ajtó márkája van, amelyek méreteik eltérnek:

 • 21-9. Ez a kialakítás 2071 * 870 mm méretű dobozban van, és maga a vászon 2000 * 800 mm-es;
 • 21-13. A márka ajtóit 2071 mm magasságú, 1272 mm szélességű doboz teszi teljessé, amelyben a termék mérete 2000 * 1202 mm. Ezeknek a jellemzőknek gyakran egy és fél modellje van, amelyeket két 800 mm és 400 mm méretű ajtó egészít ki;
 • 21-15. Az ajtólap optimális mérete két szárnyú módosításokhoz. A rendszert egy 2371 * 1472 mm-es méretű doboz egészíti ki, és maga a vászon mérete 2300 * 1402 mm;
 • 21-19. Ez a fajta konstrukció a legnagyobb. A doboz méretei elérik a 2371 * 1872 mm-t. Ebben a keretben 2300 mm magasságú és 1802 mm szélességű vászon telepíthető. Két ajtót is használ, amelyek szélessége 900 mm.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ez a lista nem teljes, és számos további, egyedi paraméterekkel rendelkező módosítással egészül ki. A szabvány szerint az ilyen szerkezeteknek több módosítása is van. Ez a dokumentum nem csak a termékek méreteit írja le, hanem az egyes típusok szakaszainak jellemzőit is.

A számításokat az ajtók megválasztásánál csak egy doboz külső mérete alapján kell elvégezni.

Ha figyelembe vesszük csak a vászonot, a nyílás egyszerű lehet a rendszer számára, és a jövőben új ajtószerkezetet kell bővítenie vagy vásárolnia.

A standard méretek előnyei

A termékek gyártásának optimalizálása az ajtók méretének szabványosítása. Ez lehetővé teszi a vállalatok számára, hogy olyan speciális berendezéseket használjanak, amelyeket nem kell átkonfigurálni a minimális méretváltozás érdekében.

A standard méretű termékeknek számos előnye van:

 • Bemutatott a piacon az ajtólapok sok módosítása. Ez lehetővé teszi az optimális modell kiválasztását a szoba minden ízléséhez vagy stílusához. A gyártók nemcsak a klasszikus fémmodelleket gyártják, hanem a felmelegedett változatokat is, amelyek nem félnek a hőmérséklet csökkenésétől;
 • Egyszerű telepítés. Ez annak az oka, hogy az ajtólap szinte egybeesik a nyílás méretével. A szerkezet rögzítéséhez speciális horgonyok vagy más szerelőrendszerek segítségével kell megjavítani, a nem szabványos és másfélszerû módosításokat az egyoldalas modellek nyílásában fel kell tágítani. Ne feledje, hogy ez idő- és pénzköltségekhez vezet (segédeszközök használata, további befejező anyagok beszerzése és hasonlók);
 • Költség. A standard ajtóméretek jelentősen csökkenthetik az árát. Ezt úgy érhetjük el, hogy ugyanazokat a gyártási algoritmusokat használjuk, amelyek könnyen automatizálhatók. Néhány módosítás olcsó anyagokkal történik, ami szintén befolyásolja az árat;
 • Sokoldalúságát. Nagyon könnyű a beépített ajtókat egy hasonló nyílásba cserélni újakkal, ehhez csak a szerkezetet kell szétszerelni és egy régi terméket helyezni a régi helyett. Mindez a nyitás minimális szintjét igényli.

A mérőrendszerek jellemzői

Az ajtólapok gyártói sok jellemzőre kell összpontosítaniuk. Ezen paraméterek egyike a mérési rendszer. A klasszikus az angol típus, amely magában foglalja a lábak összes méretének kiszámítását.

E rendszer szerint a standard ajtók a metrikus rendszerbe történő átvitel során a következő méretekkel rendelkeznek:

 • Magasság 6 láb 8 hüvelyk. A metrikus rendszerben ez az érték 203,2 cm;
 • A szélesség 84 cm (9 cm).

Hazánkban ma elfogadott egy metrikus rendszert az ajtólapok mérésére.

Ezeknek a termékeknek a méretei kissé eltérnek az angol nyelvtől:

 • A szélesség 60 és 160 cm között változhat;
 • A magasság viszont nem lehet nagyobb, mint 205 cm.

Nyilvánvaló, hogy e rendszerek között még mindig csekély a megfelelés, és ez bizonyos esetekben lehetővé teszi az egyik típusú ajtók helyettesítését a másikra. Fontos, hogy ne csak a háló méreteit, hanem magának a nyílásnak a méreteit is figyelembe vegyük. Vásárláskor győződjön meg róla, hogy meg kell határoznia, hogy melyik rendszer alapján készültek a termékek, ez kiküszöböli az előre nem látható problémákat, mint például a telepítési rendszer elemei és a meglévő nyílás közötti eltérés.

A paraméterek mérése

A bejárati ajtókat úgy szerelték fel, hogy megvédjék a házat a hackelés ellen, ezért fontos, hogy az optimális szerkezeteket válasszuk ki az ajtóban, és biztonságosan zárjuk be. A nyílás paramétereinek mérésére szolgáló algoritmus több egymást követő lépésre osztható:

 1. Mielőtt meghatározná a méreteket, hozzáférjen a fal azon végéhez, amelyhez az ajtókeret kapcsolódik. Ha van egy régi építése, akkor le kell bontania a falat borító burkolatot;
 2. Ezután elkezdheti a mérést. Minden nyitási tulajdonságot több helyen mérnek. Ez a legjobb eredmény eléréséhez szükséges. Néha a nyílás ferde lehet, majd a mérés véletlenszerű ponton történő eltávolításával helytelenül felveszi a terméket. Csak a minimális értékeket kell figyelembe vennie;
 3. Ha az ajtólapot szétszerelik, akkor mérés előtt ellenőrizni kell a végek minőségét. Ha a fal felszínén vakolat van, amely elromlik, jobb, ha a mérés előtt eltávolítjuk. Szükség esetén a lyuk kontúrjait is igazíthatja a legmegfelelőbb alakhoz.

Miután eltávolította az összes mérést a nyílásból, hasonlítsa össze a kapott értékeket a szabványos értékekkel. Gyakran sok ajtó felel meg a hasonló paramétereknek, mivel azoknak a klasszikus elsődleges méretnek kell lenniük.

Minden nyílásnak van egy bizonyos kapcsolata az ajtólapokkal.

 • A 208 * 88 cm-es mérettel ellátott lyuk olyan szerkezetek beszerelésére szolgál, amelyekben ezek az értékek nem haladják meg a 205 * 85 cm-t;
 • A 210 * 100 cm-es méretekkel ellátott bejárati ajtó 207 * 97 cm-es mérettel rendelkezik.
 • Ha megerősített ajtószerkezeteket kíván felállítani, akkor a nyílás mérete csak 1-3 cm-rel nagyobb, mint a doboz, például a 205 * 86,5 cm-es méretű termékek 89 cm széles és legfeljebb 208 cm magas nyílásba illeszkednek.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy az egyes kritériumok (magasság és szélesség) szinte az összes ajtószerkezete körülbelül 3-4 cm-rel kisebb, mint a beépített lyuk, ezért az ajtónyílás méretét mérve nem nehéz megismerni a módosítás műszaki jellemzőit. Ezután egyszerűen hasonlítsa össze a kapott értékeket a gyári termékek standard méreteivel, és válassza ki a kívánt modellt.

A méretek kiszámításakor nemcsak a vászon paramétereit, hanem az ajtókeret vastagságát is figyelembe kell venni.

Ami az ajtók és a doboz vastagságát illeti, ezek a jellemzők gyakran nem fontosak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a legtöbb esetben a fal végének szélessége sokkal nagyobb, mint a vászon vastagsága, de ez a tényező különösen fontos, ha az ajtót a szoba betörése vagy szigetelése elleni védelem céljából vásárolják. A legegyszerűbb fém- és faszerkezetek vastagsága körülbelül 5-6 cm, klasszikus funkciókkal vannak ellátva, és nem mindig biztosítják a kiváló minőségű hőszigetelést.

A piacon különleges biztonsági ajtók vannak, amelyek nemcsak a házat védik, hanem a hőt is megtartják. Hasonló termékek már elkészültek belső szigeteléssel és vastagabb acéllemezekkel. Ennek köszönhetően, és növeli a vászon vastagságát.

Egy egyszerű algoritmus az ajtó méretének kiszámításához több jellemző összegzését foglalja magában:

 • Web szélesség vagy magasság;
 • Az ajtókeret vastagsága;
 • A doboz és a fal közötti szerelési rés szélessége.

A rés szélességét és a doboz vastagságát kétszer kell figyelembe venni. A magasság kiszámításakor küszöbértékeket is hozzá kell adnia, ha vannak. Ha nem biztos benne, hogy az összes szükséges tulajdonságot helyesen kapja meg, jobb, ha a méréseket a telepítő cégre bízza. Ebben a szerepkörben gyakran az a bolt, ahol az ajtókat vásárolják, és szakemberei szállítják és összeszerelik őket.

Hogyan válasszuk ki a ház típusát

Az ajtólapok folyamatosan javulnak, ami technikai jellemzőik időszakos változásához vezetett. Manapság sok régi panelház fel van szerelve olyan szerkezetekkel, amelyek nem felelnek meg a modern trendeknek. Ez nem csak bonyolítja a termékek gyártását, hanem bonyolítja az új rendszerek telepítésének folyamatát.

Mindegyik típusú ház korábban használt egy bizonyos típusú ajtólap:

 • Tégla ötszobás szobák. Ilyen szerkezetekben gyakran telepítettek 860 * 2050 mm méretű ajtókat, de néhány gátlástalan fejlesztő szándékosan szűkítette ezeket a nyílásokat, ami most nem teszi lehetővé az ajtólap standard módosításának telepítését. Ezért, mielőtt ilyen eszközt cserélne az öt emeletes épületben, elengedhetetlen, hogy minden paramétert mérjen;
 • Az úgynevezett "Stalinka". Ezeknek az épületeknek az a jellemzője, hogy az ajtóknak ez a magassága megnövekedett, ami ma már nem minden modern szabvány számára megfelelő. Ez a méret egyes esetekben elérheti a 2300-2400 mm értékeket;
 • Panelházak. Az ajtók méretei ezekben az épületekben gyakran megfelelnek a modern követelményeknek. Itt 860 * 2050 mm és 960 * 2050 mm méretű nyílások találhatók. Ezen értékek szerint ma fel tudod venni a gyártók által gyártott ajtókat, így az ilyen épületekbe való beépítés gyakran nem nehéz, és csak a technológiának való megfelelést igényli.
Khruschovka
panel
Sztálin

A "Hruštšov" ajtó kiválasztása kívánatos, hogy több egyszerű szabály irányítsa.

 • Ügyeljen arra, hogy az ajtó megvásárlása előtt végezze el a nyílás mérését. Ez azért szükséges, mert a lyukak közül soknak nincs szabványos mérete, és torzulása is van. Mindezek a tényezők befolyásolhatják a doboz és az ajtólap tervezési jellemzőit;
 • Az ajtót úgy kell nyitni, hogy ne zavarja a szomszédokat. Ez akkor fontos, ha a házban blokkrendszer van, és több apartman található az egyik szakaszon. Jobb, ha a vászon befelé mozog, de mindez a helyiség elrendezésének sajátosságaitól függ;
 • Ügyeljen a termékek műszaki jellemzőire. A vászonnak erősnek és tartósnak kell lennie. Ne vásároljon 1,5-2 mm-nél kisebb acéllemezből készült termékeket. Szintén értékelni kell a szerkezet falra való szerelésének módját, a csuklópántok típusát (a belső jobb, mint a külső), a szerelvények minőségét. Különös figyelmet kell fordítani a zárakra, mivel a vászon törési szilárdsága attól függ. A legjobb megoldás két vagy három zárszerkezettel rendelkező rendszer lenne;
 • Design. Ezt a funkciót csak a személyes preferenciák szerint választja ki. A szakértők azt javasolják, hogy vásároljon olyan festményeket, amelyek kombinálódnak a szoba és a kültéri egység alapvető stílusával.
 • A hőszigetelés minősége. Ez a tulajdonság azt határozza meg, hogy a hálók mennyire fogják megtartani a hőt beltérben. Minőségi ajtók több hőszigetelő anyag felhasználásával készülnek. Ha a vászon közvetlenül az utcára megy, akkor a termikus szünetű ajtó a legjobb megoldás. Hőmegőrzést biztosít, és nem teszi lehetővé a kondenzáció kialakulását a fém felületén;
 • Anyag. Az ajtók szerepében a házban és a lakásban főként fémszerkezeteket használnak, mivel tartósak és megbízhatóak. A faanyagok is jól kezelik ezeket a feladatokat, de hosszú ideig működniük kell, ezért folyamatosan gondoskodni kell rájuk.

Az ajtólapok és nyílások méretei eltérőek lehetnek, így kiváló minőségű, szép, jól szigetelt, hangszigetelt és tartós bejárati csoportokat hozhat létre. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a nyílás bővítése nem mindig a legjobb megoldás az ajtó beszereléséhez.

A legjobb, ha az ilyen nyílás azonnal megfelel a megszerzett ajtólap paramétereinek, mivel ez szilárd és megbízható konstrukciót biztosít minimális pénzügyi és munkaerő-költségekkel.

Hogyan válasszuk ki?

A megbízható bejárati ajtó a fő akadály, amely megvédi a házat és lakóit egy váratlan inváziótól. Annak érdekében, hogy ne pazarolja a pénzt, tudnia kell, hogyan kell választania a bejárati ajtót. A következő videót nézheti meg:

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba