Fém tűz ajtók

 Fém tűz ajtók

Tűzajtó - ez olyan kialakítás, amely lehetővé teszi, hogy a helyiséget tűz alatt védje a magas hőmérséklet és láng, füst, szén-monoxid behatolásától. A közelmúltban az ilyen szerkezeteket nem csak olyan helyiségekben telepítik, ahol a tűzbiztonsági előírások megkövetelik, hanem egyszerűen csak lakásokban és magánházakban.

Erősségek és gyengeségek

A fém ajtószerkezet fő előnye, hogy tűz közben akadályozza a láng és a füst terjedését, és lehetővé teszi az emberek és a közeli helyiségek evakuálásához szükséges összes intézkedést. Az ilyen ajtó méretére és kialakítására vonatkozó különleges követelmények lehetővé teszik a tűzoltók számára, hogy a szükséges felszerelésekkel könnyen bejuthassanak a tűzbe.

Tűzvédelmi ajtók is fokozottan ellenállnak a betörésnek és viszonylag alacsony költségnek. Legtöbbjük univerzális (vagyis műszaki, ipari, adminisztratív és lakóhelyiségekbe telepíthető). Jelenleg a gyártók széles választékot kínálnak a fémből készült belépő tűzvédelmi szerkezetek befejezésére.

A tűzálló ajtók kétségtelen előnye, hogy gyártásuk során csak biztonságos tűzálló anyagot használnak, beleértve a szigetelést is, amely égéskor nem bocsát ki emberre káros anyagokat.

A fém tűzvédelmi ajtók fő hátránya az érdemeik következménye: az a tény, hogy az ajtók nem engednek füstbe és lángba, egy tűzoltó szerkezetű szobában. a tűz nem azonnal észrevehető, de csak egy bizonyos idő után.

Gyártási jellemzők

Tűzvédelmi acélszerkezetek csak olyan anyagokból készülnek, amelyek legalább G3 gyúlékonysági osztályúak, míg az ajtólapban nem lehetnek üregek. A tűzbiztonsági építési szabványok szerint a helyiséget tűztől védő ajtók három kategóriába sorolhatók: EI90, EI120, EI60, EI30, EI15. Az E betű utáni szám azt jelzi, hogy percek múlva az ajtószerkezet stabilitásának jellemzői a füst és a tűz hatására nincsenek hatással.

A legstabilabb az ЕI60 jellegű ajtóvagyis amikor tűz keletkezik, a személynek 60 perc van hátra ahhoz, hogy megtegye a tűz eloltásához és az evakuáláshoz szükséges lépéseket.

A tűzálló szerkezet ajtókeret acélból (tömör vagy horganyzott) készül, az ajtókeretet is lehet formázott csövekből gyártani. A vastagságnak legalább 1,2 mm-nek kell lennie. Minél vastagabb az ajtószerkezet gyártásához használt fém, annál nagyobb az ajtó tűzállósága, tűzállósága. Ugyanez a kapcsolat áll fenn a tűzállóság és az ajtólap szélessége között, ezért a megbízható acél tűzvédelmi ajtóknak meglehetősen nagy súlyuk van.

Ajtólap 0,8-1,5 mm vastagságú acélból készül. A szerkezet belső feltöltése nem gyúlékony ásványgyapot, amely magas hőmérsékleten (950-1000 fok) kitéve csak olvad.

A zárak körül és az ajtószerkezet kerületének körül a füstmentes tömítések vannak felszerelve. Tűzvédelmi ajtók tervezése szükséges hőállósági vizsgálatok tűzállóságuk mértékének megállapítása érdekében.Minden ajtószerkezet, amely a helyiséget a tűztől védi, biztosan zárókkal van ellátva, különben nem tudnak megfelelő szintű tűzállóságot biztosítani.

Ha az ajtó két ajtóval rendelkezik, akkor a zárókészülékek mindegyik lapra vannak felszerelve, és a lapok zárási sorrendjének szabályozója is fel van szerelve. Tűzálló ruhák fogantyúi lángálló acélból készülnek. Nem zárható ki a tűz zavarának lehetősége, végül is a hosszabb fűtés után a záraknak továbbra is megfelelően kell működniük.

A zárak teljesítményét tűzvizsgálatok során ellenőrizzük. Az ajtó szellőztető rács vagy acél ütközővel is ellátható.

típusok

Minden tűzoldali kialakítás a következő típusokra osztható.

Doboz típusa szerint:

 • Fedődobozokkal. Ez a fajta konstrukció a nyílás hibáinak elfedésére szolgál, míg a berendezés a külső és a belső tér között is rögzíthető;
 • Sarokkeretek. A legnépszerűbb design. Minden nyíláshoz alkalmas. A sávok kívülről vannak telepítve;
 • Belső doboz. A doboz a nyíláson belül van elhelyezve, és a telepítés befejeződik a falak befejezéséhez. Az ilyen ajtón lévő sávok nincsenek megadva.

Az űrlap szerint:

 • Süket. Teljesen fémből készült ajtószerkezetek;
 • Üvegezett. A tűzállósággal rendelkező üvegből készült ajtók semmiképpen sem rosszabbak a süket szerkezetekhez, mivel héliummal töltött többkamrás üvegcsomagokat használnak. Magas hőmérsékletnek kitéve a hélium kitágul és kitölti az összes üreget, ami hozzájárul az ajtóegység még nagyobb megbízhatóságához. Ha az üveg az ajtó mellett van, hőálló tömítőszalag van felszerelve.

Az ilyen szerkezetek előnye, hogy az üvegen keresztül sokkal hamarabb észlelhető a tűz az ajtón kívüli szobában, mint vak ajtó esetében.

Vászon típusa szerint:

 • Odnopolnye. Bejárati ajtók egy levél - a leggyakoribb modell;
 • Kettős vagy dupla szerkezetek. Ezek ugyanolyan méretű vagy más, aktív és passzív redőnyökkel rendelkezhetnek. Mindig van egy fogantyú az aktív szárnyon. A passzív szárny általában egy reteszen van zárva, amely könnyen kinyílik, amikor egy ajtót nyomnak.

A várrendszer típusa szerint:

 • Az Antipanika rendszer zárakkal. Ez a fajta várrendszer rendkívül hatékony evakuálást tesz lehetővé. Ez a fajta zár lehetővé teszi, hogy az ajtót csak egy külső kulccsal lehet kinyitni. Belső részből nyílik az ajtó az ajtó vagy az ajtókilincs megnyomásával. Maga a toll egy olyan eszköz, amely egy személy számára is észrevehető, még nagyon erős füst esetén is;
 • Zár zárral. Az ilyen ajtószerkezeteket leggyakrabban közterületeken telepítik. A fogantyú zár egy szállítólevél, amely két ajtónyílásból áll, amelyek az ajtó mindkét oldalára vannak felszerelve, hosszú kapaszkodóval összekapcsolva. Az ajtó kinyitásához kattints a sínre. Ha be van szerelve az ajtó bezárása, az ajtók nyitva maradnak;
 • Összecsukható küszöbértékkel. Az ajtó füstbiztosságának növelése érdekében egy összecsukható küszöb van beépítve. Az ajtó bezárásakor automatikusan visszahúzódik;
 • Iskronedayuschie. Az ilyen ajtólapokat olyan helyiségekben használják, ahol tárolják az anyagokat, amelyek szikra jelenlétében könnyen meggyulladhatnak vagy felrobbanhatnak.

méretek

A telepítendő tűzajtó mérete a rendelkezésre álló nyílás méretétől függ. De vannak bizonyos korlátozások. Így a tűzszabályok szerint a nyílás magassága nem lehet kisebb, mint 1,470 m és legfeljebb 2,415, és a szélessége 0,658-1,1 m legyen. 86 m és 1 m széles. A dupla ajtók méretei a következők: magasság - 2,03-2,10 m, szélesség - 1,0 - 2,0 m.A meglévő követelményeknek megfelelően az aktív szárny szélessége legalább 0,6 m legyen.

Minden gyártó forgalomba hozza az olyan méretű tűzvédelmi szerkezeteket, amelyeket a leginkább igényel, de meg kell felelniük a szabványnak. A szabvány által biztosított, de a gyártó mérettartományában nem szereplő többi ajtó nem szabványos kivitelű. Néha olyan nyílások vannak, amelyek méretei nem felelnek meg a szabványnak, ahol tűzvédelmi szerkezeteket kell felszerelni.

A tűzvédelmi előírások lehetővé teszik a standard méretek csökkentését legfeljebb 30% -kal, míg csak 10% -on belül növelhetők.

Milyen helyiségekben helyezték el?

Tűzálló acél ajtószerkezetek lehetnek külső és belső is. A leggyakrabban vannak telepítve. olyan tárgyakra, amelyekre a tűzbiztonság fokozott követelményei vonatkoznak:

 • Nyilvános épületekben: általános és kiegészítő oktatási intézmények, könyvtárak, kórházak, sportszervezetek, bevásárlóközpontok, szállodák, irodai szobák, mozik, klubok, koncerttermek, kulturális paloták;
 • Ipari épületekben: gyárak, műhelyek, laboratóriumok, műhelyek;
 • Kiegészítő műszaki helyiségekben: raktárak, transzformátor alállomások, szervertermek, lift létesítmények gépházai, kazánházak, hulladékgyűjtő kamrák.

Ezzel egyidejűleg a tűzálló és tűzvédelmi felügyeleti szövetségi szolgálat által ilyen típusú munkákhoz igazolt szakosodott szervezetek tűzálló ajtókat szerelnek fel.

Hogyan válasszuk ki?

Tűzálló ajtó kiválasztásakor vegye figyelembe a következőket:

 • Fontos az anyag, amelynek az ajtóegysége készül, és a szerkezet vastagsága;
 • A tűzállóság kialakításának mértéke. Minél magasabb a megadott érték (60 vagy annál nagyobb), annál megbízhatóbb az ajtó, hogy ellenálljon a láng és a füst hatásainak. Ha az ajtót beltérben szerelik be, akkor elegendő a 30 perc tűzállóság. Ha az ajtószerkezet kültéri, jobb az EI60 jelzőfülkével ellátni az ajtótömböket;
 • Nézze meg az ajtókeretet. Ha a helyiség csak építés alatt áll, vagy a javítás folyamatában van, vagyis a befejezés még nem történt meg, akkor a belső doboz segítségével figyelni lehet az ajtóra. A falak szabálytalanságainak elrejtése segíti az ajtót az átfogó tervezéssel;
 • Az ajtószerkezet megjelenése. Ha egy ajtót vásárolnak egy lakóház vagy egy nyilvános épület számára, akkor ez a tulajdonság nem kicsi jelentőségű. Jelenleg tűzvédelmi ajtók készíthetők különböző színekben és mintákban. Általában porszerű bevonatot használnak a befejezéshez, amely eléggé ellenáll a hőmérsékleti változásoknak;
 • Használt zárrendszer és tartozékok. Az ajtóegységet megbízható zárakkal vagy az Antipanika rendszerrel, erős tetővel kell felszerelni;
 • A szoba falainak anyaga. A legjobb az egészben, ha az épület falai tégla vagy vasbeton lesz, vagyis a falak anyaga nem lehet hajlamos az égés fenntartására;
 • Az ajtószerkezet súlya. Az ajtóegység súlya elérheti a 120 kg-ot. Ez a mutató fontos annak megértéséhez, hogy az épületszerkezetek ellenállnak-e az ilyen terhelésnek;
 • Gyártó. A tűzálló ajtókat leginkább a piacon már régóta működő vállalatoktól vásárolják meg. Nem előnyös számukra, hogy rossz minőségű termékek előállításával kockáztassák a nevüket. A híres gyártók mindig hosszú garanciát adnak az ajtókra.

Az anyagokkal, tartozékokkal, súlyokkal, ajtókeretekkel és hasonlókkal kapcsolatos minden információ akkor kapható, ha gondosan megvizsgálja a termék megfelelőségi tanúsítványát, különösen annak mellékletét, amely felsorolja a tanúsított termékeket, valamint a szabályozási dokumentumot, amelyhez tartozik. Ugyanilyen fontos a tűzblokk ára. Így a szabványos méretű, egy-acél ajtó 30 perc tűzállósággal 15 000 rubel áron lehet.

Ha az ajtó két ajtóval, üvegezéssel és tűzállósággal rendelkezik 60 percig, akkor az ára közel 2-szeresére nő. A nem szabványos méretű ajtóblokkok további opciókkal még többet fognak fizetni.

Tűzvédelmi szerkezetek nagy mennyiségben történő megvásárlásakor az árucikkenként akár 2500 rubelt is meglehetősen jelentős kedvezményt kaphat.

Gyönyörű belső terek

A természetes fa díszítésű tűzvédelmi ajtók tökéletesen illeszkednek a mozi belsejébe, és megbízhatóan védik a látogatókat.

A fém színben lévő tűzajtó tökéletesen kiegészíti a high-tech stílus belső terét. Doorknob rendszer „Pánik” szerves bútorokkal kombinálva.

A külső tűz ajtó a kivitelezés egyszerűsége ellenére jól illeszkedik az épület kőszerkezetéhez, és a hangerőszabályozás miatt szinte észrevehetetlen.

A tűzálló ajtók kialakításánál a szürke szín ideális a földalatti parkoló belső kialakításának fenntartásához, szürke-fehér-vörös tartományban.

A következő videóból többet megtudhat a Vimpel-45 fém tűzvédelmi ajtók gyártási technológiájáról.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba