A bejárati ajtók kiválasztása

 A bejárati ajtók kiválasztása

Míg korábban egy jó minőségű bejárati ajtó egy luxuscikk volt, jelezve egy személy státuszát és helyzetét, de ma már nagyrészt a biztonság egyik eleme. A hackelés elleni védelem és a személyes vagyontárgyak megőrzése, ezért választja ki egy erős és vastag drága ajtót. Mit kell figyelni, amikor kiválasztja.

típusok

Bizonyos kritériumok szerint különböző bejárati ajtók vannak.

Először is, minden bejárati ajtó a telepítés helyének megfelelően osztható meg. Vannak utcai vagy kültéri lehetőségek, valamint belső terek, amelyeket a szoba bejáratánál telepítenek, vagy a külső belső ajtóként használják.

Az ajtók az általuk gyártott anyagtól is eltérhetnek.

A bemeneti struktúrák gyártásához leggyakoribb anyagok:

 • fémből;
 • egy fa;
 • műanyagból;
 • üveg;
 • alumínium.

A legtöbb felhasználó az erejét és a biztonságot választja, így inkább egy fémajtót választ. Ez lehet kovácsolással, különböző monogramokkal és textúrákkal.

A második legnépszerűbb anyag, furcsa módon, a fa, bár a fémhez képest alacsonyabb, még mindig olyan szép megjelenéssel rendelkezik, amely még mindig vonzza a fogyasztót. Emellett kombinált lehetőségek is vannak - fém elit ajtók. Ezeknek az ajtóknak van egy belső fémkerete, általában egy meglehetősen sűrű fémlemez, de kívülről az ajtó fából készült bevonattal van borítva, így ez az ajtó egy fém erőssége és egy fából készült ajtó megjelenése.

Emellett a kültéri bejárati csoportok is eltérőek.

A következő főbb típusú ajtószerkezetek különböztethetők meg:

 • sokk;
 • golyóálló vagy páncélozott;
 • tűzvédelem;
 • lezárt;
 • hangszigetelt.

Ez utóbbit ritkán használják háztartási célokra, rendszerint felvételi stúdiókba, éjszakai klubokba, koncert helyszínekre telepítik, amikor meg kell akadályozni a hang elhagyását a helyiségekből.

A nagy szilárdságú indexekkel ellátott ajtókat lökésállónak nevezik, ma szinte minden gyártó biztosítja az áruk ütésállóságának vásárlóját. A maximális védelem páncélozott és tűzálló modelleket biztosít. Ezek az ajtók rendszerint tűzoltó megoldásokkal vannak ellátva, ami azt jelenti, hogy magas hőmérsékleten megakadályozzák az olvadást.

A nyitás módja meghatározza a bejárati ajtók különféle típusait, a csuklós és a csúszó opciókat. Jellemzően a tipikus lakások pontosan swing típusú nyílásokat használnak, mivel a csúszómodellek a nyílás és a falak speciális előkészítését igénylik.

A belső lehetőségek használata azonban meglehetősen gyakori. Ezen túlmenően az ilyen típusú ajtókat gyakran a magánlakások főbejáratai határozzák meg.

A szelepek száma szerint is van osztás. Tehát a leggyakoribb lehetőségek az egyajtós ajtók, amikor egy web van telepítve. Kevésbé gyakori a másfél mintázat.

Ez az opció két vászonra vonatkozik, amelyek közül az egyik észrevehetően kisebb méretű, és csak akkor nyílik meg, ha szükséges, például amikor meg kell adni néhány meglehetősen nagy tárgyat, és az egyik szárny nem elég.Magas forgalmú magánházak vagy olyan helyek esetében, mint a bevásárlóközpontok, kettős szárnyú modelleket használnak, két egyenértékű szárnyuk van, mindkettő funkcionális céllal.

Mi fontos az anyagok kiválasztásakor?

Minden anyagnak megvan a sajátos sajátosságai és jellemzői, amelyek fontosak lesznek a választás során, ezért mindenekelőtt érdemes rövid leírást adni minden egyes anyagtípusról.

A legnépszerűbb anyag határozottan fém. Nagyszerű az erős bejárati ajtók készítéséhez. Ennek az anyagnak a modelljei hang- és hőszigeteléssel rendelkeznek, vonzó kialakításúak, és különböző fokú védelmet nyújtanak a hackelés ellen. Az ilyen opciók sokféle színben készülnek, és a fémkeret más számának használatával kiválaszthat egy olyan modellt, amely bármilyen nyíláshoz illeszkedik.

A második népszerűség természetesen a fából készült modellek, úgy tűnik, hogy kevésbé tartósak, mint a fémek, de szép megjelenésük miatt nem veszítik el a jelentőségüket.

A fa bejárati struktúrák általában kevesebbet fizetnek, mint a fémek, ha természetesen nem az elit opciók a drága fából vagy tömör fából, de meglehetősen megbízhatóak, és sok különböző befejező és színválaszték lehetővé teszi, hogy bármilyen belső modellt válasszon.

Ez az ajtó számos jelentős előnnyel rendelkezik: még a legsúlyosabb hidegben sem fagyasztható be, így egy magánház számára is használható. A fa csodálatos hang- és hőszigetelést biztosít, valamint hosszú időn keresztül, megfelelő választással és megfelelő telepítéssel is képes lesz.

Ha a belsőépítészetre és a belső ajtók beszerelésére van lehetőség, figyeljen a kevésbé esztétikus megjelenésű fa társaira, de a költségek jelentősen eltérőek. Így a belső modelleknél gyakran használnak MDF-et, valamint laminált PVC-paneleket. Az ajtó keretét ezekkel az anyagokkal borítják, és a fogyasztó erős ajtót kap, amely magas esztétikai tulajdonságokkal rendelkezik a helyiségben lévő ajtókba való beépítéshez.

A műanyag és alumínium bejárati csoportokat leggyakrabban magánházakban, valamint nyilvános helyeken, például bevásárlóközpontokban és különböző szabadidős létesítményekben, oktatási központokban használják. Az ilyen ajtók védelmet nyújtanak a huzat és a zaj ellen, de az ilyen ajtó valószínűleg nem véd a törés ellen.

Szintén a bejárati csoport kialakításakor a magánlakásokban gyakran használják az üvegeket. Az ajtólapok üveglapjai mindig nagyon lenyűgözőek és stílusosak, de ezek az ajtók meglehetősen drágák, mert speciális, páncélozott üvegeket kell használnia, amelyek ellenállnak a hackelésnek.

A bejárati ajtó anyagának kiválasztásakor figyelembe kell venni bizonyos szempontokat:

 • Az a hely, ahol az ajtó lesz telepítve, jobb, ha a lakáshoz a bejárati ajtót használják, a házban fém vagy fa, az MDF és a PVC ideális beltéri használatra.
 • Költség. Az anyag minősége és típusa szükségszerűen befolyásolja a végtermék költségét, így az a mennyiség, amelyet egy személy hajlandó a vásárlásra fordítani, meghatározza a választott anyag típusát is.
 • Megbízhatóságát. Természetesen a fém egy megbízhatóbb anyag, de a fa egy kicsit alacsonyabb, különösen mivel ma a gyártók olyan kombinált opciókat kínálnak, amelyek egyesítik az összes felhasznált anyag tulajdonságait.
 • Hang- és hőszigetelés. Ebben az esetben szinte bármilyen anyagot választhat, mivel a modern gyártók olyan terveket hoznak létre, amelyek megfelelnek a felhasználói igényeknek.
 • A működési idő. A különböző anyagok eltérő élettartammal rendelkeznek, de érdemes figyelembe venni, hogy a megfelelő és kompetens telepítés meghosszabbíthatja bármely anyag élettartamát, valamint a telepítési technológia és az üzemeltetési szabályok megsértése bármilyen anyagot megölhet.
 • Védelem a behatolás ellen. Különböző osztályok vannak a hackelésben, amelyek különféle anyagokból erednek, a választásnak ezt a tényezőt is figyelembe kell vennie.

Melyek a méretek?

A szükséges méret meghatározásakor érdemes egyszerre több szempontot is figyelembe venni.Először is minden objektum fő mérése a magasság és a szélesség, a bejárati szövet kiválasztása esetén figyelembe veszi a vastagságát, az ajtó méreteit, valamint az ajtókeret paramétereit, itt a GOST szabványokra kell összpontosítani.

Az ajtólapok mérettartománya elsősorban az adott modell tervezési jellemzőinek típusától függ. Tehát a leggyakoribb lehetőségek a következők:

 • Egy ajtó Ez az ajtó legegyszerűbb modellje, egy téglalap alakú sima vászon, amely egy speciális ajtókeretbe van behelyezve. Az ilyen modellek szélessége általában 100 és 110 centiméter közötti. Az ilyen egyszerű formatervezési minták kiválasztásakor a belső tér változatosabbá válik, és segít a különböző megoldásokban, valamint az érdekes színes megoldások kiválasztásában;
 • Másfél. Ezeket a modelleket két különböző szélességű ajtóból álló konstrukció jellemzi, a szűkebb rész csak kivételes esetekben nyílik meg, és inkább dekoratív elemként szolgál, mint funkcionális. Az ilyen modellek szélessége elérheti a 140 centimétert;
 • Kéthéjú. Ezek a legszélesebb modellek, ebben az esetben a modellnek két egyenértékű szárnya van. Egyforma szélességűek és mindkettő feladata. Az ilyen ajtó beszerelése esetén a nyílás másfélszeresére nő, ami azonnal megváltoztatja az épület megjelenését.

A GOST meghatározza az olyan nyílások szabványait is, amelyekben az ajtó tipikus apartmanokban van felszerelve. A fent említett három fő méret van.

A GOST szerint az ajtó magassága 207 és 237 cm között van. Ez a méret elsősorban a szoba mennyezetének magasságától függ.

A szélességnek legalább 90 cm-nek kell lennie. Tehát az egyoldalas változatok szélessége 101 centiméter, másfél, 131, 151, 155 centiméter, és a kettős szárnyú modellek szélessége legalább 191 cm.

Ami a vászon vastagságát illeti, a GOST nem támaszt rá nagy követelményeket. Mindenesetre elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy megfeleljen az ajtókra előírt követelményeknek. Így például a bejárati ajtó számára a vastagság meghatározó, nemcsak a szag, a fagy és a külső hangok elleni védelem, hanem a hackelés és a behatolás ellen is, ezért a választás során döntő a nagy vastagság.

Az új épületekben lévő modern magánházak és apartmanok esetében a gyártók olyan lehetőségeket kínálnak, amelyek nem illeszkednek a GOST szabványaiba. Ebben az esetben az ajtók méretei a következők lehetnek: 90 és 200 centiméter közötti szélesség, de a magassága elérheti a 240 centimétert, minimum 200-as értékkel. A súlyos növekedés csak a nyilvánosan fontos épületekben lehetséges, ha az épület teljes mérete jóval magasabb, mint az standard, itt esztétikai megfontolások lépnek hatályba.

szín

A bejárati ajtó színének kiválasztásával először a személyes preferenciákra, valamint a szoba általános kialakítására kell összpontosítania. És ha a fém és fa külső ajtók többsége meglehetősen standard színekkel rendelkezik, a belső térben különböző kísérletek lehetségesek.

Mint már említettük, az utcamodelleket leggyakrabban szabványos, alacsony kulcsú színekkel festik, mivel ezeket nem kell összpontosítani. A leggyakoribbak a fekete, zöld és barna fémmodellek, valamint a fa modellek szabványos fa textúrái.

Ami a belső bejárati csoportokat illeti, itt sok teret nyit a kreativitás számára. A fa természetes színe kiváló választás a klasszikus stílusú szobákhoz, barokk vagy modern stílusú szobákhoz is.

A fából készült textúrák jó választás a nagy számú ajtóval rendelkező apartmanokban, az azonos ajtók telepítése nem okoz diszharmóniát és széttagoltságot, éppen ellenkezőleg, az egész területet összekapcsolja.

A hűvös árnyalatok, mint a kék és a szürke, minimalista stílusban tökéletesen illeszkednek a belső térbe, és a fényes technikákat a sárga, ibolya vagy vörös ajtó formájú fényes akcentusok egészítik ki.

A fehér ajtó bővítheti a helyet, levegőt, fényt ad minden szobához. Kiváló lehetőség lesz a Provence-i stílusú szobák számára. Ezenkívül a fehér ajtók meglehetősen elegánsak és ünnepélyesek, valamint a modern belsőépítészet legtöbb színével és textúrájával kombinálva.

Ezenkívül a színmegoldás kiválasztásakor a szoba padlózatának színére koncentrálhat, így egy sötétebb padló, mint például a wenge, harmonikus lesz a meleg árnyalatokkal vagy azonos színválasztékkal. Az ajtó színét is választhatja 1-2 árnyalat világosabb vagy sötétebb, mint a padlóburkolat.

Az ajtó a falak színéhez is illeszthető. Amint már említettük, a fehér szín szinte minden színre illeszkedik, és a fa padlóburkolatok különböző változatai harmonikusan néznek szinte bármilyen fali kialakítással. A fényes színválasztékkal érdemes vigyázni, kegyetlen viccet játszani, és az ajtó egy tövisnek tűnik.

Ha a lakásban sok különböző stílusú szoba van, akkor jobb, ha az ajtó színének kiválasztásánál a szoba színét kell összpontosítani, amely egyesíti a többieket, általában ez a szoba előszoba vagy folyosó.

Az ajtó színe kombinálható a lakás bútorainak árnyalatával is. Tehát ma az ajtók és bútorok modelljei olyan nagyok, hogy nehezen választható meg a két elem azonos színe, de célszerű csak akkor, ha nem tervezi gyakran a bútorok cseréjét, különben nincs értelme az ajtólap kiválasztására a bútorok színére.

Szükség esetén kétoldalas ajtót is készíthet, nem olyan olcsó, de lehetővé teszi, hogy ne gondolja át a megfelelő színválaszték kiválasztását minden szobában, és csak egy adott szoba színére koncentráljon.

Bizonyos esetekben különböző matricákkal rendelkező ajtót választhat, ezek az opciók további akcentust hoznak létre. Leggyakrabban állatokat és tájakat használnak.

Hogyan válasszuk ki a fűtőtestet?

A bejárati ajtó használatakor a hő- és hangszigetelés szintje közvetlenül függ az anyag keretétől és minőségétől, amellyel az ajtókeret lesz szigetelve.

A szigetelés legegyszerűbb és leggyakoribb változata egy gumiszalag. Ezt a típusú szigetelést hardverboltokban értékesítik önszigetelő anyagként. Ez az anyag az ajtókeret és a nyílás között kialakított résbe van szerelve. A legfontosabb dolog itt nem az, hogy túlzásba vesszük és helyesen mérjük, különben az ajtó egyszerűen nem záródik be.

A boltban lévő gumiszalag kiválasztásánál érdemes ellenőrizni a helyreállítás minőségét, meg kell összetörni az anyagot, és ha elég gyorsan befejeződött, akkor az ilyen típusú gumi megfelel a megadott követelményeknek, és elegendő ideig tarthat. De ha a gyűrött szalag gyűrött állapotban maradt, akkor ez a fűtőberendezés megsértette a tárolási hőmérsékletet, vagy a gumi eltarthatósági ideje volt. Egy ilyen fűtőberendezés nem tudja teljes mértékben kielégíteni a rá helyezett reményeket.

Ezenkívül a háttérvilágítás beépíthető a gumi szigetelésbe, leggyakrabban egy egyszerű LED-szalag több LED-del, amely az ajtó kinyitásakor világít, ami megkönnyíti a sötét folyosón való navigációt.

És ha az ilyen szigetelés általában elegendő egy fából készült ajtóhoz, mivel maga a vászon jól megfelel a hang- és hőszigetelés követelményeinek, a fémajtókhoz kötelező belső töltőanyag szükséges.

A legolcsóbb fémajtókban töltőanyagként karton „méhsejteket” használnak, amelyek a leggyakrabban nem felelnek meg a feladatoknak a szükséges mértékben, és a huzat és az idegen zaj behatol a lakásba.

A legjobb szigetelési lehetőségek az ásványgyapot és a hab, alacsony költségük, a funkcionalitás pedig a kiváló minőségű szigeteléshez elegendő. Habosított polisztirol is használható hab helyett. Ugyanolyan vizuális tulajdonságokkal rendelkeznek, de a második anyag vékonyabb rétegekben van, sűrűbb szerkezetű.

Így a fémajtók esetében a szigetelésréteg két egyenértékű lap között van elhelyezve, amelyek leggyakrabban körülbelül 2-4 mm vastagságúak, a szerkezet rögzítve van, majd az ajtón különféle díszítőelemek, például kovácsolás vagy csengő kerül beépítésre, amelyek nem olyan funkcionálisak, mint a tiszta esztétikai funkció.

A fából készült ajtóban gyakori, hogy habszivacsot használnak fűtőként. Lehetővé teszi, hogy olyan kiváló minőségű bevonatot hozzon létre, amely nem csak a tömítés, a szigetelés és a hangszigetelés funkcióit tudja elvégezni, hanem megőrzi formáját és hosszú élettartamát.

Hogyan válasszuk ki?

A bejárati ajtó kiválasztásakor a telepítés helyére, az ajtó céljára és az ajtó méreteire kell összpontosítania.

Először is el kell döntenünk, hogy hol lesz az ajtó, ha ez egy lehetőség egy lakóépület tipikus lakásához, a legjobb megoldások természetesen fém vagy kombinált ajtók, kiváló minőségű, kiváló minőségű kiváló minőségű repedésállóságú fa modellek is használhatók.

A fém opciók azonban továbbra is gyűjtik az ügyfelek véleményét, dicséretükkel a funkcionalitásról, a minőségről, a megjelenésről és a végrehajtás lehetséges lehetőségeiről.

Ezen kívül az ajtó kiválasztásakor gondoskodnia kell a betörés elleni további védelemről. Először is, ezek speciális rejtett zárak, valamint vastagabb fémréteg. Természetesen senki sem biztosított a hackerektől, de minél bonyolultabbak a zárak, és minél vastagabb a vászon, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy a hacker több időt tölt a nyitáskor, és talán teljesen elhagyja vállalkozását.

Az ajtót választva fontos a megfelelő szigetelés kiválasztása is. Végül is, a meleg ajtók sokkal érdemesebb befektetések, mint a rossz minőségű szigeteléssel vagy anélkül.

Magánházban is alkalmas, fém és fa, valamint kombinált lehetőségek. Ebben az esetben a tervezési hely nagyobb. Használhatja az ajtót egy ablakkal vagy egy hüvelykkel. Egy érdekes kialakítás a ház homlokzatának kifinomultságát növeli. Természetesen a kerítés nélküli utcára és otthonra nézve nem érdemes vonzó designot választani, mivel ő az, aki gyakran vonzza a tolvajokat, de biztonságos udvarra az ilyen lehetőségek a legjobb választás.

Ezenkívül megállíthatja az opciót, ha az ajtók egy dobozban két konfigurációban vannak. Egyszerűen fogalmazva, kettős ajtós modellek. Lenyűgözőek és drágaak a megfelelően kialakított bejárati csoport közepén. Virágkötésekkel, oszlopokkal vagy sövekkel kiegészíthető.

A szobabelső ajtókat a szoba általános kialakítása alapján kell kiválasztani, az anyag ebben az esetben nem olyan fontos, mint a tervezési kivitelezés. Gyakran az emberek sokféle dekoratív lehetőséget választanak, például a panel ajtók és a különböző dekoratív faragványokkal rendelkező modellek igen népszerűek.

A belső ajtók népszerű anyagoként érdemes megjegyezni, hogy a fa, az MDF és a PVC. Hosszú élettartamuk, kellemes megjelenésük, valamint a különböző tervezési lehetőségek széles választéka található.

tervezés

A belsőépítészeti ajtók fontos szerepet játszanak.Nemcsak az utcai helyiségek és lakóhelyiségek elkülönítő elemeként, hanem biztonsági funkciókként is funkcionálhatnak, hanem elég hasznos gyakorlati feladatokat is elláthatnak.

dekoráció

Az ajtó elsődleges funkciója a közvetlen kinevezés után a dekoratív funkciója. A megfelelően kiválasztott vászon képes teljesen átalakítani a helyet, és összekapcsolni a kiválasztott stílussal.

A klasszikusok az egyszerűbb formákhoz és színekhez, a modern stílushoz szükséges helyiség olyan modellt igényel, amely belsejében egy rajz, a Provence fehér lapozott változatokkal jól érzi magát, és ha még mindig üveggel vannak, akkor tökéletesen illeszkednek a vidéki stílusba.

zónázás

A helyiségek zónákra is oszthatók. Az ajtó egy adott zóna szélsőséges pontjának felel meg, és az ajtó lehetővé teszi, hogy izolált tereket hozzon létre.

szigetelés

Bizonyos helyeken a hő- és hangszigetelés az egyik legfontosabb szerepet játszik a működés biztosításában. Például egy felvételi stúdió vagy egy próbahely számára a jobb oldali ajtó a fő funkcionális követelmény.

Az ajtó kialakítását az alakja határozza meg. Így kiválaszthatja az egyszerű szabványos és nem szabványos modelleket.

A standard opciók természetesen magukban foglalják az egyszerű téglalap alakú formák, a szabványos méretű, a csuklós és az egyszárnyas opciókat is.

A nem szabványos modellek több levélettel, különböző szélességűek is lehetnek. Népszerű az ajtóval és az ívvel, ami a nem szabványos modellekre is vonatkozik. Ezenkívül lehetséges egy tervezési megoldás, amelyben az ív kizárólag egy doboz lesz, az ajtó ilyen esetben hiányzik. Az ív különböző díszítőkkel, tüllekkel és medálokkal díszíthető.

A tolóajtó modellek is jól néznek ki, használatuk célszerűvé válik, ha a tér szükség van. Az ajtók összecsukása könyv és harmonika formájában is lehetséges, helyet takaríthat meg és szokatlan formával díszíti.

A tervezési jellemzőket az is meghatározza, hogy melyik anyag választja ki az egyik vagy másik ajtót. Például a fém a legkisebb színekkel rendelkezik, a színek a legcsendesebbek és szabványosabbak. Leggyakrabban fekete, barna és sötétzöld.

Egy sor prémium fa esetében is szokatlanul sok különböző szín van, de az MDF hatalmas választékot kínál. Bármilyen textúra, szín vagy minta, különböző üveg, műanyag és egyéb anyagok.

Gyönyörű lehetőségek a belső térben

A bejárati ajtó megfelelő alakjának, formatervezésének, anyagának és színsémájának megválasztása minden szobát egyedülállóvá tesz, egy szép memóriaterületet teremt, amely összhangban lesz a szoba általános kialakításával.

A legnehezebb választás a "Hruštšov" bejárati ajtó kiválasztása, általában saját méretű törvényei vannak, így nem mindig könnyű választani egy opciót a standardok között. Ha azonban a választás helyes, és a telepítés az összes szabály szerint történik, nagyon vonzó lehetőségeket kapunk.

A ház és az apartman elülső ajtójának kiválasztására vonatkozó információkért tekintse meg ezt a videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba