Hogyan kell szétszerelni az ajtókilincs belső ajtajait?

Napjainkban szinte minden belső ajtót olyan ajtó fogantyúval egészítenek ki. Ráadásul ez nem egy hagyományos fogantyúról szól, például egy kerek fogantyúról, amelyet egyszerűen fel lehet venni, hanem egy olyan mechanizmusról, amely lehetővé teszi az ajtó kinyitását és bezárását, és ha szükséges, zárt helyzetben tartani, annak ellenére, hogy megnyitotta. Egy ilyen mechanizmus például egy zárral ellátott retesz. Ahogy az ajtó tartozékok működése elhasználódik, és minden fogantyú csak megszakad.

Ma arról fogunk beszélni, hogyan kell szétszerelni és szétszerelni.

Különböző minták jellemzői

Először az ajtófogantyúk és azok jellemzőinek kialakításáról lesz szó.

 • Az első kategória - álló modellek. Ez a leggyakoribb megoldás a belső ajtók számára. A hasonló tartozékok gyakorlatilag nem alkalmazhatók. Ez a Szovjetunió napjaiban telepített ajtókon van, amely azóta nem modernizált. Igen, és lakóterületeken általában nem használják. Külsőleg úgy néz ki, mint egy konzol. Az ilyen modellnek két típusa van. A különbség közöttük az, hogy egyirányúak vagy keresztirányúak lehetnek.

Ha az utóbbiról beszélünk, akkor a hosszú csavarok 2 fogantyút rögzítenek, amelyek az ajtólap különböző oldalain helyezkednek el - az egyik a másik ellen.

Egy ilyen fogantyú nagyon könnyen eltávolítható - csak csavarja le a csavarokat, amelyek ezt a kialakítást tartják. Az ilyen bútorok pennynek nevezhetők szó szerinti értelemben, mivel minimális árat tartalmaz. És nincs értelme javítani, mert nem érti.

 • A következő lehetőség push építés. Egy ilyen döntés a struktúráról egy kicsit nehezebb lesz. A fogantyú egy kartámaszú termék: a tengelyhez kapcsolódó munkadarabok a zárszerkezethez vannak kötve. Egyes ilyen típusú változatok továbbá zárral vannak ellátva, amely rögzíti a reteszelő részt.

Egy ilyen fogantyút szűk csíkkal ellátott csavarhúzóval lehet szétszerelni. Egyébként, egy ilyen fogantyúnak van egy fémmaggal ellátott zárja.

 • Egy másik megemlítendő terv - forgatható modell. Sok különbség van a fenti opciókkal szemben, amelyek formai és tervezési jellemzőik. A működés általános elve ugyanaz, mint más modelleknél.
 • A belső ajtókhoz tartozó kiegészítők következő változata - toll dugóval. Az ilyen tollak kör alakúak, és a változattól függően különböző algoritmusok segítségével lehet rendezni. A díszítőelem rögzítésének módjában különböznek. A gömb alakú kialakítás nagyon kényelmes. Ezeket a modelleket gomboknak is nevezik.

   Általánosságban elmondható, hogy a belső ajtók számára számos ajtófogantyú található. Mindegyik típusnak van előnyei és hátrányai, ugyanakkor a szétszerelésre vonatkozó algoritmus megközelítőleg azonos lesz.

   Szükséges eszközök

   Az ajtó fogantyújának szétszereléséhez szükség van egy bizonyos szerszámra. Függetlenül attól, hogy milyen típusú, tartalmazhat néhány rejtett elemet és alkatrészt, amelyeket nem lehet a szokásos eszközök segítségével mindig kihúzni.

   Ezért az alábbi eszközök listáját kell használni:

   • kalapács;
   • csavarhúzó;
   • fúró és egy koronával felszerelt fúrókészlet;
   • egy ceruza;
   • árral;
   • gon.

   Hogyan kell szétszerelni és eltávolítani?

   Elég könnyű az ajtó fogantyújának szétszerelése, ha rendelkezik a fent említett eszközökkel, valamint kevés elméleti ismerete a szerkezet szerkezetéről.

   Ehhez a következő lépéseket kell végrehajtania.

   • Támogassa és biztonságosan rögzítse az ajtót úgy, hogy rögzített helyzetben legyen.
   • Most meg kell húzni a dekoratív típusú peremet és kissé húzza el. Alatta rögzítők vannak, amelyeket ki kell csavarni.
   • A nyomórész karimáján egy speciális csap található, amely reteszelő és rugós. Nyomja be egy csavarhúzóval. A forgatható változatban általában a házban található. Ahhoz, hogy odaérjen, be kell helyeznie egy kulcsot vagy egy awl-t. Ha nem lehetett szondázni, akkor a karimát addig kell forgatni, amíg az érintkezik a csapszeggel.
   • Most rákattintva kell a tűre, és ugyanakkor késleltetnie kell a fogantyú kialakítását.
   • Most csavarja ki a csavarokat.
   • Válasszuk ki az elem belsejét kívülről, vegyük ki a fogantyút és a dekoratív típusú peremet.
   • Ha szükség van a retesz eltávolítására cserére vagy javításra, akkor csavarja ki az ajtóblokk oldalán rögzítő csavarokat, majd vegye ki a rudat, majd maga a mechanizmust.

   Ha a tartozékokat más helyzetbe szereli, jobb, ha nem szerelje szét az alkatrészre. Könnyen rögzíthető az ajtószerkezethez, de fordított sorrendben.

   Most szóljon közvetlenül az egyes fogantyúkategóriák szétszereléséről.

   • Kezdjük a helyhez kötött, amely nem rendelkezik push-fülhallgatóval, és nem rendelkezik rögzítő típusú zárral. Az ilyen fogantyú kinyitásához keresztfejű vagy laposfejű csavarhúzóra van szükség. Alternatívaként csavarhúzó is használható. Az eltávolításnak meg kell kezdődnie a szerkezet biztosítását szolgáló csavarok lazításával.

   Ha vannak díszítő elemek, először el kell távolítani őket. Amikor csavarja ki a csavarokat, tartsa a válaszelemeket a penge hátoldalán. Ha ez nem történik meg, a szerkezet egyszerűen kiszállhat a vászonból és deformálódhat.

   Meg kell jegyezni, hogy a rögzítés egy- vagy kétoldalú lehet, a kialakítás különböző módon szétszerelhető, ami azt jelenti, hogy előzetesen gondoskodnia kell róla. Amikor minden csavart eltávolítottak, óvatosan távolítsuk el a fogantyút az ajtólapról egy lapos hegyű csavarhúzóval. A régi toll helyett helyezzen egy másik mechanizmust vagy ugyanezt a tervet, de új alkatrészekkel.

   • Ha vezet Beszélgetés egy gombnyomásra egy aljzattaltisztázni kell, hogy a "foglalat" szó általában olyan mechanizmust jelent, amely lehetővé teszi a zár zárolását egy kis gomb segítségével az egyik oldalon, amelyet a másik oldalon nem használnak. A második oldalon különleges bárány van. Ebben az esetben a szétszerelési mechanizmust az alábbi algoritmus szerint hajtják végre:
    1. először lazítsa meg a csavarokat, amelyek mindkét oldalon dekoratív funkcióval rendelkeznek;
    2. csavarja ki a két oldalt összekötő csavarokat;
    3. a fogantyú kialakítása ki van húzva, és a maradék része eltávolításra kerül;
    4. kihúzta a zárszerkezetet.

   Ha a fogantyút javítani kell, vagy annak bármely részét ki kell cserélni, akkor az egyes elemeket teljesen szétszerelni kell, és meg kell határozni a hiba okát. Különösen gondosan figyelemmel kell kísérni az összes kis szerkezeti elem biztonságát, ellenkező esetben, ha elveszik, egyszerűen lehetetlen a szerkezet összeszerelése.

   • most beszéljünk a gomb gombjának szétszereléséről. Ennek az elemnek az ajtólapról való eltávolításához általában a következő lépéseket hajtjuk végre.
    1. Rögzítse a csavarokat az ajtó egyik oldalán.
    2. A mechanizmust speciális lyukakon keresztül leszerelik.
    3. A kiegészítő visszatérő lemez szétszerelése. Ennek az elemnek a lebontásához egyszerűen húzza az oldalát.

   A szétszerelt gomb a rögzítőelemek legegyszerűbb csavarjaival van rögzítve.Ezt a mechanizmust azzal a várakozással hajtották végre, hogy a későbbiekben nem kerül sor javításra, de egy új alkatrészt vásárolnak, ami a régi fogantyú helyére kerül.

     • Nyomógombok. Általában a döntések megfordítása helyett használják őket. Ez annak köszönhető, hogy tartósak és nagyon könnyen kezelhetők és javíthatók. A szétszerelés az alábbiak szerint történik:
      1. először csavarja ki a tapasz típusának dekoratív anyagát tartó csavarokat, amelyek a ragasztás funkcióját végzik;
      2. miután ezeket a gondos felsővászonokat eltávolították, mindkét oldalon találhatóak;
      3. a rögzítők csavarjait csavarják, és az ajtólap mindkét oldalán kör alakú alakú szerkezeti elemek vannak;
      4. csak a visszacsapó rúd és a retesz megnyitása marad, majd kihúzza őket a rögzítő hornyokból.

     Hogyan javítható?

     Gyakran javítja az ajtókilincset az alábbi helyzetekben:

     • a fogantyú elakad és keményen fordul;
     • a préselés után a fogantyú nem mozog a normál helyzetbe;
     • a fogantyú kiesik, és az alap nem sérült;
     • a nyelv nem mozog, ha megnyomja.

     Ezeknek a hibáknak az oka általában a kopás, valamint az állandó használat miatt az alkatrészek törlése. Ezért szükséges, hogy a zár és a szerkezet részeit rendszeresen kenje le, hogy mindent megtisztítson a szennyeződésektől. A kenés során a termék úgy mozog, hogy a folyadék egyenletesen esik az összes elemre és alkatrészre. Ha a fogantyú meglazul, akkor a rögzítőket ki kell javítani és meghúzni.

     Néha szükség van egy bejárati vagy belső vasajtó kiegészítők javítására. Ha a belső ajtóról beszélünk, a mechanizmus javítása vagy cseréje általában akkor történik, amikor a fogantyú kiesik.

     Ez akkor fordul elő, ha gyenge minőségű szerelvényeket használ, ami miatt a rögzítőgyűrű eltörhet vagy eleshet.

     A javítások végrehajtásához kövesse az alábbi lépéseket.

     • Húzza ki az ajtót az ajtólapról.
     • Nézze meg a rögzítőgyűrű állapotát. Ha a gyűrű eltolódott, akkor a helyét be kell állítani. Ha megtört vagy megcsúszott, azt ki kell cserélni.

     A fogantyú javítása akkor is megtörténik, ha a nyitás után a szerelvények nincsenek normál helyzetben. A probléma oka a spirál eltolása vagy törése.

     A hélix cseréjéhez a következő lépések szükségesek:

     • szétszerelje a készüléket;
     • távolítsa el a sérült részt és cserélje ki;
     • Most a rögzítést egy reteszelőszerkezet segítségével kell elvégezni;
     • a kialakítás az ajtóra van szerelve.

        Ha a rugó felrepedt, akkor egy kis darab acélhuzalból készíthető. A tányért a tűzön piros színűre kell melegíteni, majd vízbe kell meríteni. Ezt követően alkalmazható.

        Hogyan javíthatod a kezedet a saját kezeddel, nézd meg a következő videót.

        Comments
         szerző
        Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

        Bejárat

        Nappali

        hálószoba