Hogyan lehet kibővíteni az ajtót?

A házban végzett javítási munkák gyakran magukban foglalják a helyiségek felújítását. Az egyik mód az ajtó megváltoztatása a használhatóság javítása vagy a szoba díszítése érdekében. Ez a folyamat nem mindig egyszerű, mivel előírások betartását igényli. Tudja meg, hogyan kell helyesen bővíteni az ajtót, csak egy szakember végezheti el a szükséges számításokat.

Mi az?

Az ajtó bővítése bizonyos értékekkel növeli az alapméreteket. Az ilyen műveleteket nem végezzük nagyon gyakran, mivel az összes méretet az ajtólapok méreteihez igazítják. De még mindig szükség esetén bővítse a lyukat. Számos fő oka van az ilyen műveletekhez:

  1. A szoba felújítása. Ez a folyamat magában foglalja a ház fő szerkezeti elemeinek alapvető rendelkezéseinek vagy méreteinek megváltoztatását. Ez nagyon ritkán történik, mivel a legtöbb esetben összehangolást igényel a különböző kormányzati szervezetekkel.
  2. Ajtó beszerelése. Az apartmanok vagy a magánházak sok tulajdonosai gyönyörű, széles ajtókkal díszítik a helyiségeket. Ez több előnnyel is jár, mivel lehetővé teszi, hogy szükség esetén dimenziós dolgokat hordozzon az ajtókon keresztül.

Tervezési jellemzők

A fali tágulási technológia meglehetősen bonyolult, és nem mindig lehet manuálisan elvégezni. Nagyon gyakran erre a célra segédeszközöket használnak. A megsemmisítési technológiától függően az ilyen műveletek több típusra oszthatók:

  1. Kézi A válaszfal vagy a támasztófal nyílásának méreteinek megváltoztatása a személy fizikai erőfeszítéseivel történik. Ehhez többféle vésőt, törmeléket, kalapácsot stb. Használjon. Ennek a módszernek az egyik előnye, hogy szinte por nélkül fut, de ugyanakkor viszonylag hosszú.
  2. Mechanikai. Ez a megközelítés az elektromos szerszámok használatát jelenti, ami jelentősen leegyszerűsíti az anyagok megsemmisítését. Az ilyen műveleteket perforátorok, ütközőfúrók és különböző kapacitású és méretű csiszolók segítségével végezzük. Segítségével gyorsan növelheti a szélességet a tégla és a beton falai között.

Az ajtó bővítésének technológiája a fali anyagtól is függ:

Panelház

Gyakran minden elem vasbeton fal. Az anyag egy részének szétszerelésének eljárása a nyílás jelölésével kezdődik krétával vagy jelölővel. Ezután a húzó segítségével a húzott kontúr do rez.

Ezt a műveletet a fal két oldaláról végezzük. Ez lehetővé teszi a beton teljes vágását.

Egy ilyen művelethez azonban egy erőteljes eszközre van szükség, amely nem mindenkinek van. A falat ütéssel és fúróval elpusztíthatja. Ehhez a jövőbeli nyílás kerülete körül kb. 5 cm távolságban helyezzük el a lyukakat. Ezt követően a betonrészecskéket perforálóval permetezzük. Ha armatúrát talál, gondosan vághatja egy darálóval.

Téglaházak

A tégla szétszerelése sokkal könnyebb, mint a beton. De itt van egy árnyalat. Az ajtó felső része egy fém jelzáloghitel (támogatás) jelenlétét feltételezi.

Ha növeli a nyitási szélességet, akkor új támogató gerendát kell telepítenie. Mindkét oldalon szélesebbnek kell lennie, mint 10 cm. A téglafal szétszerelése az új támogatás telepítése után történik.

A téglák eltávolításához mind a darálót, mind a szokásos kalapácsot és vésőt használhatja.

Faház

Az ilyen konstrukciókban a növekvő nyílások hagyományos vágással járnak. Ehhez egy láncfűrészt és egy speciális kört tartalmazó darálót is használhat.

A csapágyfalakkal végzett hasonló műveletek elvégzése során (anyagtól függetlenül) új szerkezeteket kell tovább erősíteni. Ehhez mind a fém sarkok (faépületek), mind a nagy csatorna rudak használhatók, amelyek az új lyuk teljes kerülete köré kapcsolódnak.

Hogyan lehet felemelni?

Nagyon gyakran az ajtók nem szabványos méretei, amelyeket csökkenteni kell. Itt már szükséges, hogy a felület egyik végére felépüljön az anyag. Ez többféle módon is elvégezhető:

  • Falazat. Ez az eljárás magában foglalja egy kis keret oldalfalának kialakítását. Az építési minőség megőrzése érdekében a támasztó elemhez beton és megerősítés segítségével csatlakoztatható.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy így csak a szélességet növelheti, de nem alkalmas a magassági paraméterek módosítására.

  • Gipszkarton és fa. Hasonló opció magában foglalja a keret kialakítását a nyíláson belül. Ha a gipszkartonot használják, akkor előzetesen építsük fel azt a fémkeretet, amelyhez csatolva van. Ez a megközelítés lehetővé teszi a szélesség és a magasság csökkentését. De ha azt tervezi, hogy telepíti az ajtókat, akkor a gipszkarton szerkezetet nem szabad a zsanér oldalán elhelyezni, mivel nagy terhelés van. Ami a fát illeti, akkor a nyitás megváltoztatásához csak a kerületet fogják meg. Ehhez használjon egy bizonyos vastagságú fa gerendát. A rögzítés csavarokkal vagy horgonyokkal történhet. Mindez attól függ, hogy milyen falról van szó.
  • Vakolat. Ezt a megközelítést akkor alkalmazzuk, ha kis mennyiségű keskeny nyílásra van szükség. Ezt az anyagot tégla és beton, valamint faanyagra is fel lehet használni. Fontos, hogy speciális keményítő rendszereket használjunk.

Hogyan lehet növelni a magasságot?

Az ajtó tágulása nem mindig jelenti a szélesség változását. Nagyon gyakran csak a rendszer felső részét kell lebontani, ami a magasság növekedéséhez vezet. Az ilyen hatásokat nem mindig könnyű elvégezni. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy egy fém jumperet gyakran az ajtó fölé telepítenek, amely a teljes főterhelést felveszi.

A magasság növelésére szolgáló algoritmus több egymást követő művelet végrehajtását foglalja magában:

  1. A támaszokat először telepítik, amelyek a szétszerelés során nem engedik, hogy egy személy a fejre eső anyagra esjen.
  2. Ezután a csiszolót a megfelelő helyeken betonból vagy más anyagból készítjük. Ebben az esetben meg kell kapnia a jumperet is.
  3. Amikor minden készen áll, az anyagot kalapáccsal és vésővel felverték. Használhatja a darálót, a kalapácsfúrót stb. Miután befejezte a fal eltávolítását, az új nyílás tetején új jumperet kell telepítenie. Ez beton padlóval van rögzítve.

Hogyan lehet egyetérteni?

Az ajtók bővítése néha megzavarhatja a fal szerkezeti jellemzőit. Ez gyakran a tartószerkezetekre vonatkozik, amelyek az épület fő terhelését érzékelik. Ha a rendszer paramétereinek változása jelentősen befolyásolja a fal jellemzőit, akkor ez egy újratervezésnek tekinthető, amelyet össze kell hangolni az érintett kormányzati szervezetekkel.

Minden építészeti dokumentáció megtalálható a KTF-ben, ahol szükség van rá, és engedélyt kér a nyílás méretének megváltoztatásához.

Kérjük, vegye figyelembe, hogy ha az ilyen műveleteket nem teherhordó szerkezeteken hajtják végre, akkor a BTI-vel való egyeztetés nélkül elindítható a bővítés.

Csak azért fontos, hogy tájékoztatást nyújtsunk a kapott eredményről, hogy a szervezet módosíthassa a vonatkozó tervet.

Ha a felújítás (az ajtó növelése) a támasztófalban történik, akkor csak az előzetes jóváhagyás után kezdje el.Ehhez be kell nyújtania egy kérelmet a KTF-re, amely után a szakértők elemzik a teljes szerkezet állapotát. Ezután a számítások megtörténnek, lehetővé téve annak megértését, hogy a falon jelentős terhelés lesz.

Ha minden normális, engedélyt adnak ki, és a leszerelési munkálatokat egy korábban elfogadott terv szerint végezhetjük el.

Sikeres lehetőségek a belső térben

Nagyszerűen kibővített nyílásnak tűnik, szokatlan üvegajtókkal, faragott természetes fából díszítve.

Egy hatalmas ajtó, amely a nappaliból a konyhába vezet, egy nagyon jó recepció a belsőépítészetben.

Ebben az esetben a nyílás kifejezetten az üvegcsúszókra készült, mintha a helyiséget nyomná.

Tudjon meg többet arról, hogyan bővítheti az ajtót, és megtudhatja a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba