Hogyan festjük meg az ajtót?

 Hogyan festjük meg az ajtót?

Minden részlet fontos a harmonikus belső térben. Ez nem csak a bútorokra és a dekorációra vonatkozik, hanem olyan elemekre is, mint az ajtók. E komponensek nélkül nincs modern lakás. Az ajtólapnak nemcsak funkcionálisnak, hanem vonzónak is kell lennie ahhoz, hogy sikeresen kiegészítse a meglévő együtteset. Gyakran a tulajdonosok szeretnék frissíteni az ajtót, de nem tudják, hogyan kell helyesen csinálni. Ma arról fogunk beszélni, hogyan lehetne a legjobban festeni ezt az otthoni elemet, hogy még vonzóbbá váljon.

előnyök

Nem titok, hogy idővel minden belső rész elfogy, és fokozatosan elveszíti az eredeti megjelenését. Jobb és megbízhatóbb anyagok egy kicsit lassabbak, olcsóbbak és természetellenesek - sokkal korábban. Figyelembe véve, hogy a lakás belső vagy bejárati ajtaja elvesztette vizuális vonzerejét, sok tulajdonos vissza kíván térni korábbi vonzerejéhez.

Jó megoldás erre a kérdésre a szokásos festmény. Szerencsére a modern gyártók olyan bevonatokat készítenek, amelyek nemcsak a fából készült vászonra, hanem fém- vagy műanyag felületekre is könnyen esnek, így minden anyaghoz megtalálható az optimális festék.

Azonban az emberek gyakran fordulnak az ajtószerkezet felújításához, nem azért, mert túl sokan kopottak és helyreállítást igényelnek, hanem azzal a céllal, hogy egy kicsit újjáéledjenek, és friss festéket hozzanak.

Ne becsüljük alá az ajtólap és annak színeinek belső térben betöltött szerepét, mivel gyakran ezek az elemek radikálisan megváltoztatják az együttes hangját, és egy adott stílust adnak neki.

A festékbevonatok nem csak azért vannak, mert az ajtókat díszítik és frissítik, hanem a színek kiválasztásával is. Ma a boltokban megtalálható a klasszikus és a semleges keverék, de a leginkább váratlan és még a savas színek keveréke is. Ez arra utal, hogy a modern fogyasztó szabadon alkothat teljesen bármilyen belső teret a klasszikustól az őrült avantgárdig.

Sok felhasználó inkább az ajtókat festeni is tudja, mert mindenki képes lesz megbirkózni ezzel az eljárással. Nem túl bonyolult, és nem igényel különleges ismereteket és készségeket. Elég csak az ajtólapok festésének alapvető alapjait ismerni.

Anyagtermékek

Szinte minden típusú modern belső ajtó alkalmas festésre. A legjobb minőségű fa vagy furnér vászon.

Ma a bútorpiacnak sok vonzó és tartós keményfából készült modellje van:

 • Bükk. Ellenkező esetben ezt a fajtát a királyok fája nevezzük felülmúlhatatlan minősége és jó megjelenése miatt.
 • Oak. A tolgy ajtók irigylésre méltó tartóssággal, megbízhatósággal és egyedi árnyalattal büszkélkedhetnek. Ez különösen igaz a fényűző festett tölgyre.
 • Walnut. Ez a vonzó fa érdekes moire és gazdag sötét árnyalattal rendelkezik.
 • Egy hamufa Ennek az anyagnak az ereje hasonló a tölgyhöz, de sokkal olcsóbb.
 • Linden fa Ez a fa világos árnyalatú és olcsó.

Nem kevesebb népszerű vászon a tűlevelű fákról, mint például:

 • Luc. Ez az anyag nem túl tartós, de tökéletesen illeszkedik egy belső ajtóhoz.
 • Pine. A fenyőruha szép és nyugtató színnel rendelkezik. Ezen kívül ezek az ajtók olcsóak és vonzóak.
 • Cedar. A cédrus ajtók rendkívül megbízhatóak és ellenállóak a penész ellen.
 • Alder. Az éger ajtók jellegzetességeikben sok tekintetben hasonlítanak a fenyőmodellekhez, de jobban ellenállnak a hőmérsékletváltozásoknak és a nedves levegőnek.

Alkalmas festéshez és hibrid termékekhez is, amelyek közé tartozik egy furnérozott vagy szilárd fenyő szilárd vagy olcsó vászonból készült keret, például MDF, rostlemez vagy forgácslap. Gyakran az ilyen termékeket furnér borítja.

Továbbá, vonzó furnérminták lehetnek pajzsok vagy burkolatok. A burkolt szerkezetek ideálisak a hagyományos bútorok beszereléséhez. A hagyományos árnyékolási lehetőségek egy kicsit másképp használhatók.

Sima felületük miatt gyakran használják rejtett belső vásznok létrehozására. Ellenkező esetben ezeket az elemeket "láthatatlan" ajtóknak nevezik.

Nem csak fa, hanem műanyag ajtót is festhet. De ha a legstabilabb és legkedvezőbb eredményeket szeretné elérni, akkor egy speciális spray-festéket kell feltöltenie a palackokban. Például lehet, hogy az Amphibolin 2000 népszerű vegyület.

Hogyan kell festeni a lakásban saját kezével?

A megfelelő festékbevonat kiválasztása főként attól függ, hogy az ajtólap megjelenése milyen eredménnyel jár, az ilyen ügyekben szerzett tapasztalatok, és természetesen a festés elvégzésének feltételei. Ha az ajtót a nappali falai mögött fogod feldolgozni, akkor ki kell választanod egy olyan finomságot, amely nem szagol, hogy ne károsítsa a körülöttetek élő emberek egészségét.

A piacon számos zománcfestékfajta létezik, amelyek felhasználhatók az ajtó és annak alkatrészeinek feldolgozására:

 • Akril. Az ilyen festék tökéletesen elrejti a festett felület minden hibáját. Ez is védi az anyagot a nedvességtől és a nedvességtől, valamint a penész kialakulásától. Használható üvegre is. Napjainkban sok vállalat kiváló minőségű akrilvegyületeket állít elő, amelyek környezetbarátak.
 • Alkid. Ez a kompozíció nagyon hasonlít a hagyományos olajfestékhez, de jelentősebb védelmi tulajdonságokkal rendelkezik, amely akár 4 évig is tarthat.
 • Poliuretán. Ez a festék rendkívül tartós és tartós. Tökéletesen kitölti a természetes fa pórusait, ami megvédi a nedvesség és a szennyeződés behatolásától.
 • Víz-diszperzió és vízemulzió. Ezek a festékek gyorsan száradnak és nem tartalmaznak egészségre káros anyagokat. Emellett nem bocsátanak ki szúrós szagot, és tartósak.
 • Por és kalapács. Ezek a lehetőségek viszonylag nemrég megjelentek a piacon. Ezeket nem a fa befejezésére tervezték. Általában a fémlemezeket borítják.
 • Viasz és olaj. Ezeket a speciális bevonatokat gyakran a fa befejezésére vásárolják. Lehetővé teszik az anyag „lélegzését”, és helyreállítási hatással vannak a sérült felületekre. A viaszbevonatok azonban nem gyorsan száradnak, így a kezelt ajtót csak 3-4 nap után lehet használni.

A divatos patinázásnál a következő vegyületeket használjuk:

 • Akril festék, amelyet a színek széles skálája képvisel.
 • Bitumenes, sötétbarna árnyalatú.
 • Wax patina, amely természetes és zöld-kék árnyalattal rendelkezik.
 • Shellac patina színben aranyból pirosig.
 • Olaj patina, amelyet nagyon ritkán használnak a modern belső terekben.

Szükséges eszközök

Az ajtólap festéséhez az alábbi anyagok és tárgyak kell lennie:

 • "Kecskék" vagy más hasonló szerkezetek az ajtó felfüggesztett helyzetben történő elhelyezésére;
 • kefe;
 • száraz kefe;
 • kis henger;
 • speciális festéktálca;
 • kalapács;
 • csavarhúzó;
 • csiszolópapírral;
 • szórópisztoly;
 • Craquelure az ajtók díszítésére.

Hogyan válasszunk egy színt?

A modern gyártók különböző színű festékbevonatokat készítenek. Az ilyen gazdag választéknak köszönhetően a lakástulajdonosok könnyedén megvalósíthatják még a legkevésbé triviális tervezési ötleteket is.

Napjainkban számos vezető festési trend van a belső ajtók számára:

 • puha és szelíd árnyalatok, kék, őszibarack, füves, rózsaszín vagy levendula színe;
 • barna, cseresznye, kék és csokoládé sötét sűrű árnyalatai;
 • telített és gazdag színek (piros, narancs és sárga);
 • nemes tónusok, amelyek természetes fát, például wenge-t, tölgyet, diót vagy cédrusot imitálnak.

Emellett számos tervező, a megfelelő szín kiválasztásakor javasolja, hogy a tulajdonosok betartsák az alábbi irányelveket.

 • A mély és sötét árnyalatok, mint a cseresznye, a vörös dió vagy a sötét csokoládé fényűző és elegáns jegyzeteket hoznak a nappaliban.
 • Ami az alacsony kulcsú világos színeket illeti, a leginkább hangulatos hálószobák vagy gyermekszobák számára alkalmasak, mivel békés és nyugodt légkört teremtenek.
 • Ha a szoba egy gyönyörű hálószoba fehér színárnyalat, akkor az ajtó jobb, ha egy hasonló színsémába kerül. Az aranyozott panelekkel kiegészíthető.
 • A faházban tökéletes lenvászon fog megjelenni a tömbből, olajjal átlátszó impregnálással.
 • Az antik belső tárgyakkal rendelkező klasszikus együttes számára érdekes, mesterségesen öregített fa modellt vásárolhat.
 • Ami az ajtókeretet illeti, kissé világosabbnak vagy sötétebbnek kell lennie, mint a falvastagság.

Új festményeket festő technológia

A kezeletlen fa intenzíven elnyeli a nedvességet. Ha például egy ilyen ruhát fürdőkádba helyezünk, anélkül, hogy speciális impregnálással kezeltük volna, akkor hamarosan megduzzad, és egyszerűen leáll. Ez arra utal, hogy a fából készült ajtó közvetlen telepítése és festése előtt helyesen kell elkészítenie.

Minden munkát beltérben kell végezni, hogy a por és a szennyeződés ne essen a kezelt vászonra.

Először az ajtó kiegészítők nélküli sík és stabil síkra van szerelve. Rendszerint a gyártási szakaszban a hálók előcsiszolva vannak, de gyakran még mindig kisebb érdességük vagy kiemelkedésük van, így újra meg kell mennie a csiszológépen vagy a csiszolópapíron.

A festés előtt a vászont alapozóval kell kezelni. Először is, a vászon minden hornyát borítja, majd sima felületek.

Mivel a struktúrák vízszintes helyzetben lesznek, cseppek és cseppek nem jelennek meg, és a primer a lehető legegyenletesebben felszívódik. Ezután meg kell adnunk a terméket teljesen megszáradni és egy második kezelést kell végezni.

Most már közvetlenül eljuthatsz a vászonra. A pajzs modellek legjobban hengerrel vannak borítva, és keskeny kefével burkoltak. Győződjön meg arról, hogy a festék nem túl vastag. Ha konzisztenciája ilyen, oldószerrel kell hígítani.

Ne tegye ki az ajtót túl vastag festékrétegnek, mivel az ilyen műveletekből a termék csak romlik. A burkolási jellemzőktől függően 2-4 réteg festékre lehet szükség. Ne feledje, hogy mindegyiknek teljesen ki kell száradnia, mielőtt a következőt alkalmazná. Miközben maga az ajtólap kiszárad, meg kell dolgoznia a nyílást.

Ha a faanyagot a befejezéshez választják, a primert nem szabad használni.

Kardinális színváltozás

Lehetőség van egy korábban alapozott és festett ajtó átfestésére saját otthonában. Először minden szükséges képzést el kell végezni. Először is eltávolítjuk a régi festékréteget.Az előző rétegek teljes eltávolításával az ajtó bármilyen színűre festhető, legyen az klasszikus barna, fehér vagy fekete, valamint világosabb és színesebb árnyalatok. A második esetben azonban ellenőrizze, hogy a festék mennyire megfelelő a beltérben. Ehhez alkalmazza azt egy pár lapra, és csatlakoztassa az ajtólapra.

Ezeket az eljárásokat követően elkezdheti az ajtó átfestését az algoritmus szerint:

 • Vászon kell gitt. A fából készült ajtókhoz speciális kompozíciót vásárolhat.
 • Ezután a gitt szárad.
 • Ezt követően a felületet csiszolópapírral kell feldolgozni.
 • Most alkalmazzon egy alapozót, olajat vagy viaszot (a tűzálló anyagokat fel lehet venni).
 • A felső sarokból festjük meg a szükséges ajtókat.
 • Kis ecsettel festett elemek.
 • A festéket kizárólag a fa szálak irányában kell alkalmazni.

Most meg kell adnod a vászonnak teljesen megszáradni. Kívánatos, hogy vízszintes helyzetben legyen.

Hogyan lehet eltávolítani a régi festéket?

A korábbi festékrétegek lágyításához használjon mosó kémiai réteget, és engedje, hogy a felületbe áztassa. Ez a munka körülbelül 2 órát vehet igénybe. Egy idő múlva a régi festék elkezd buborékolni, és eltűnik az ajtótól. Minőségileg eltávolítható egy spatulával, amíg a lap teljesen tiszta lesz.

A régi festék eltávolításához az épület szárítóval is fűthető, és spatulával eltávolítható. Mindaddig, amíg a finomság jól melegszik, a lehető legkisebb marad, és sokkal könnyebb eltávolítani.

Mindkét módszert használhatja. Különösen gyakran ezt a módszert használják a sok rétegben alkalmazott olajfesték tisztítására.

Lehetőség van egy fából készült ajtó zsírtalanítására egy kis vagy nagy frakciójú fémkefével és csiszolással. Különösen nehéz esetekben használjon sík vagy agresszív kémiai vegyületeket. A műanyag modelleket acetonnal és fehérpárlattal zsírtalanítják.

Milyen gyorsan a gitt?

A gitt a végső szakasz, amikor előkészítjük az ajtót a festészetre, és nem sok időt vesz igénybe. A vászon állapotától függően teljes egészében vagy részben eldobható. Ezután meg kell várni, amíg a kompozíció teljesen megszárad, és az ajtón csiszolópapírral kell járnia (az egész felületen vagy különálló területeken). Nem kell rohanni, hogy ne károsítsa a vászonot.

Két színfestés

Ha két különböző színnel szeretné festeni az ajtót, például kontrasztos fekete-fehér színben, először egy alapréteget kell alkalmazni. Ebben az esetben fehér. Ezt követően meg kell várni a teljes száradást, és kezelni kell azokat a területeket, amelyeket egy másik árnyalattal festenek. Szintén a munka során ragasztószalaggal ragaszthat bizonyos felületeket, hogy megakadályozzák a különböző színű festékeket.

Az alapréteg szárítása és feldolgozása után a ragasztószalagot újra rá lehet ragasztani és elkezdeni festeni a korábban zárt területeket fekete színben.

A régi ajtót csináljuk

Ha tetszik a vintage stílusú és antik megjelenés, akkor az ajtót patinával díszítheti.

Ez az eljárás több szakaszban történik:

 • először az ajtó felületét vaskefével kezelik;
 • majd egy fehér alapozót alkalmazunk;
 • szárítás után szürke patinát alkalmazunk;
 • a felső réteget egy csiszolótömb segítségével kell eltávolítani;
 • a végén legalább két réteg zománcot kell alkalmazni.

Exkluzív dekoráció

A festett ajtó díszítésére különböző elemek használhatók, például:

 • mintás kompozíciók, sablonok alkalmazásával;
 • Dermantinovu, bőr vagy szövött bélés;
 • bagettet;
 • idős craquelure;
 • patina;
 • fém- vagy üvegbetétek.

Eredeti szobabelső kialakítás

A tetőtér belsejében lévő ajtók pasztell és sötét árnyalatokkal festhetők.Az ilyen együttesekben a süket fekete vászon is jól fog kinézni, különösen akkor, ha a semleges színű laminált és a dekoratív téglákkal díszített falakkal vannak felszerelve.

A Provence-i stílusú ajtók nem lehetnek túl sötétek és komorak. Ilyen vászonokon a legjobb lenne, ha tejes, bézs, krém vagy elefántcsont festéket nézne. Az ilyen formatervezési mintáknak át kell térniük a jó természetű Provanszos stílus puha és gyengéd festékeivel.

A klasszikus együttesek ajtajait sötét vagy világos színekben is lehet festeni. A lényeg az, hogy támaszkodjunk a belső alappalettára. Például egy puha barackfalakkal ellátott szobában egy tejszínes ajtó, amelyet narancssárga színű sablonminták díszítenek, organikusan fog kinézni. A még csendesebb, csokoládé- vagy karamelltónusú beállításokban a sűrű, sötétbarna árnyalatokkal festett ajtók organikusan fognak kinézni.

A fényes megoldások rajongói a leghihetetlenebb és szaftosabb színekben festhetik meg a szobában lévő ajtókat. Például egy csendes kék-szürke falakkal és sötétbarna padlóval ellátott szobában a sárga ajtó fényes akcentussá válik.

A színeknek azonban nem feltétlenül kell vizuálisan ellentétben állniuk egymással, hogy létrehozzanak eredeti és friss együtteset. Tehát, egy egyszerű, fából készült ajtó, festett, gazdag kék színnel, egy sötét kék falakkal és sötétkék függönyökkel rendelkező szobában fog kinézni és vonzóvá tenni. Ilyen körülmények között egy fényes ajtó újraéleszteni fogja az egész együtteset, és organikusan kiemelkedik a háttérben.

Semleges szürke színben átfestheti az ajtót, fényes bútorokkal berendezett, világos szobában. Például lehet, hogy fehér falak, egy barna laminált padló, és egy piros bőr puha sarok. Hasonló árnyalatú belső terekben nem ajánlott hasonló vászonokat beszerelni.

Kék ajtólapok is látványosak a hófehér szobákban. Különösen megfelelő a tengeri stílus kombinációja. Ha a helyet csíkos székkel és díszítőelemekkel hajók és „kincskártyák” formájában készíti el, az együttes nagyon érdekes és eredeti lesz.

Kávéfalakkal és sötét padlóval ellátott szobában egy magas, fából készült ajtó, festett és vastag türkiz telepíthető. Egy ilyen színes kombináció szokatlan és hangulatos lesz.

Gyakorlatilag bármilyen belső tér fog kinézni a fehér festékkel bevont vászonra, amely lehet sötét és hófehér szoba is. A második esetben lehetőség van arra, hogy az ékezetes fal segítségével elkerülhető legyen a webnek a díszítéssel való összevonása.

Ebben a videóban lépésről lépésre talál útmutatást az ajtó festésére.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba