Kiválasztás a burkolaton az ajtón

 Kiválasztás a burkolaton az ajtón

Nehéz elképzelni egy házat vagy lakást ajtó nélkül. A bejárati ajtók célja elsősorban a hő védelme és megőrzése, és a belső ajtók fő funkciója a helyiségek övezete. A mai napig gyártott ajtók sokszínűsége csodálatos, de az ajtólapokat nem lehet berendezés nélkül felszerelni, mert a vászon teljes és esztétikus megjelenésű.

Jellemzők

Mi ez a berendezés? És miért nem néz ilyen vonzó az ajtó? E kérdések megválaszolásához meg kell értenie ezeknek az elemeknek az összes jellemzőjét.

A sávok a bejárati nyílás mindkét oldalán a kerület mentén elhelyezett csíkok, amelyekben az ajtó található. A berendezés fő funkciója a fal és az ajtókeret közötti rés fedése.

Tökéletesen elrejtik az építés és a telepítés egyes elemeit (az ajtókeret végét, a csavarokat, a rögzítőelemeket, a szerelőhabot), és megakadályozzák a huzatok behatolását, ezáltal fenntartva a helyiség hőjét. Ugyanilyen fontos a dekoratív funkciójuk. A megfelelően megválasztott és beszerelt díszlemezek nemcsak az ajtót, hanem a nyílást is magukban foglalják.

A sávszélességek telepítése a végső érintés az egész szoba átalakításában, ezért kiválasztásukat és telepítésüket nagyon szigorúan kell megközelíteni, átgondolva az összes részletet, és nem csak a jellemzők, hanem a fontos elemek típusait is tanulmányozva.

típusok

Az ajtókeret saját besorolással rendelkezik, melynek köszönhetően többféle típusra osztható. A legjelentősebb különbségek az elemek elrendezésének formája és módja.

Az ajtó kerületének köré szerelt platánok általában téglalap alakúakde az elülső oldal alakjában különböznek egymástól. A felület alakja lehetővé teszi számukra, hogy lapos, félköríves és alakos.

A lapos alakú kupakok laposak, és, ahogy a neve is sugallja, egy sík felület, keresztmetszetben az ilyen sáv téglalap alakú. A félkör alakú platbandumoknál a felület konvex, és a tervező ötletétől függően, lehet, hogy szimmetrikus egy félhold alakjában, vagy talán kissé eltolódik a sáv egyik oldalára, és hasonlít egy eső cseppre. A lapos és félkör alakú nézetek a leggyakrabban használt sávok közé tartoznak: a leggyakrabban a belső ajtókra vannak felszerelve.

A drágább és nem olyan gyakori opció a göndör platbands. Ennek a fajnak a megkülönböztető sajátossága, hogy a felszínen bizonyos megkönnyebbülés áll fenn. A dombormintázat a deszka mentén helyezkedik el, és egy hornyok formájában kialakított, behajlított bemélyedések, amelyek görgők formájában emelkednek. A dombornyomott sávok meglehetősen vonzó és eredeti megjelenést adnak az ajtóknak.

A telepítés másik módja, amely lehetővé teszi a berendezés osztályozását. Attól függően, hogy a csíkok milyen módon vannak rögzítve a nyílásban, a felső és a teleszkóposra vannak osztva.

A leggyakoribb lehetőség a felső csíkok. Ahhoz, hogy azokat a nyílásba szereljék, a körmök, csavarok, PVA ragasztó, folyékony körmök vagy tömítőanyag szükséges. Ezekkel a rögzítőkkel a számlákat a falon támogatják.

A teleszkópos sávok másképp vannak rögzítve: nem kell öncsavaros csavarokkal szegezni, vagy a falhoz csavarni - tökéletesen a speciális L-alakú alakjuknak köszönhetően, ami kétségtelen előnye.Egy ilyen csík egyik szélén lekerekített alak van, és közvetlenül illeszkedik a falhoz, a másik pedig speciális módon hajlik, és amikor be van helyezve, a doboz mélyedéséhez (hornyába) kerül, szilárdan csatlakozik hozzá.

Ez a szerelési módszer lehetővé teszi, hogy ne szereljen speciális léceket, ha a doboz vastagsága nem haladja meg a 10-15 mm-nél nagyobb falvastagságot. Szükség esetén a teleszkópos csíkok 1-2 cm-es hosszra is kiterjeszthetők, így tökéletesen elrejtik a rést a doboz és a fal között.

A teleszkópos sávok nem csak a dobozhoz, hanem a szerelvényekhez is csatlakoztathatók. Ha a fal és a doboz közötti távolság meghaladja a 15–20 mm-t, a panelek felszerelése nem kerülhető el. Leggyakrabban a bejárati ajtó dobory-val van felszerelve, mivel a nyitás szinte mindig nagyobb vastagságú, mint a doboz.

A sávokat a dokkolás módszere szerint osztályozhatja. A nyílás felső részén a deszka érintkezik egymással, a csatlakozás szöge az alapja annak, hogy segítsük a sávok osztályozását a csuklós módszer szerint. A lécek végeinek összekapcsolása 45 és 90 fokos szögben történhet.

Annak érdekében, hogy a deszka végeit 45 fokos szögben lehessen összekötni, minden egyes deszkát a csukló oldaláról kell kiképezni. Ez a vágási módszer a legelterjedtebb és alkalmas bármilyen felületi formájú lécre.

A sávok, amelyek a végeket 90 fokos szöget zárják be, két irányba tudnak csatlakozni: vízszintes és függőleges. Ez az egyezési módszer alkalmas egyenes vonalak keresztmetszetű négyszögre.

Az ábrázolt és félkör alakú felülettel rendelkező sávok ilyen módon nem telepíthetők, mivel egy ilyen elrendezésnél egy domború vagy alakos végrész emelkedik a dokkolt rúd felszínén.

anyagok

Különböző eredetű anyagok felhasználásával a gyártáshoz használt burkolatok gyártásához. Mindegyiküknek előnyei és hátrányai vannak, amelyeket a telepítés során figyelembe veszünk.

A platbandok lehetnek fa, műanyag, rostlemez (MDF), fém.

A fa a leginkább környezetbarát anyag. A platbandok gyártásához különböző fafajokat használnak. A költségvetési modellek leggyakrabban puha erdőkből, például fenyőből vagy hársból készülnek, és a drágább szegmensben tölgy, bükk vagy wenge. A fa deszka az univerzális termékekhez tartozik: szinte minden ajtólaphoz alkalmasak, a legfontosabb dolog - a megfelelő tónus kiválasztása festékkel, viaszdal vagy foltokkal. A fa keretek könnyen telepíthetők, és megfelelően gondoskodva hosszú ideig tarthatnak.

De a fa hátrányai: a fából készült termékek nem tolerálják a hőmérséklet ingadozásait és a túlzott levegő páratartalmát, különleges eszközökkel történő kezelés nélkül a fafelület nagy mennyiségű nedvességet szív le, ami rothadási folyamathoz és végül a termék deformációjához vezet. Ezenkívül a lécek nyers felülete gyakran sötétebb, elveszíti eredeti hangját. A méltányossággal azonban meg kell jegyezni, hogy az anyag még mindig helyreállítható. A reprezentatív megjelenés visszavonásához a repedéseket el lehet helyezni, a sötétített területeket meg lehet tisztítani, a felületet fertőtlenítőszerrel kezelni és bármilyen festékanyaggal fedni.

A második legnépszerűbb anyag egy farostlemez (MDF). Az MDF hasított testének felülete nagyon hasonlít a fa szerkezetéhez, így ennek az anyagnak a csíkjai nagy igényt mutatnak a többi fajhoz képest. Ez nem meglepő, mivel az MDF lemezek környezetbarát anyagok: rostok ragasztásakor természetes eredetű anyagokat használnak: paraffint és lignint.

Az MDF kivágásához egybeesik az ajtókeret, a vászon, a dobori és más elemek.

A léc elülső felülete laminált vagy furnéros. A laminálás az a folyamat, amikor az MDF-fóliákat PVC-fóliával csomagoljuk, és az elülső oldal fafajtájából vékony metszéssel ragasztjuk. A laminált típusok jó kopásállósággal rendelkeznek, és a furnérlemezek nem alacsonyabb minőségűek és megjelennek a fa modellekhez képest.

Az MDF anyagnak csak egy hátránya van - a nedvesség ellenáll. Általában az anyagból készült berendezés nem kerül beépítésre a magas páratartalmú helyiségekbe, és nem használják a bejárati ajtók nyílásai felé.

Az MDF kereteinek rögzítése ragasztóval, folyadékkal vagy speciális körmökkel.

A műanyag az egyik legpraktikusabb anyag a platbandok gyártásához. A műanyag panelek élettartama sokkal hosszabb, mint az MDF-ből.

Ez ellenáll a szélsőséges hőmérsékleteknek, ami azt jelenti, hogy a szalagok nem alakulnak ki deformációs folyamatok alatt. A panelek felülete nem halványul a napban, színe az élettartam alatt változatlan marad. A műanyag nedvességálló anyagokra utal, ami azt jelenti, hogy a panelek nem rothadnak, és nem lesznek bevonva penészgombával. A gondoskodás egyszerű: egyszerűen törölje le a terméket nedves ruhával.

A műanyag platbands, az MDF termékeitől eltérően, szabadon telepíthetők: tökéletesen ellenállnak minden légköri jelenségnek.

A jó megjelenésű műanyag panelek nem különböznek jelentősen az MDF hasonló termékeitől, de alacsonyabb áron értékesítik őket, mint az MDF panelek. A műanyag lemezek telepítése egyszerű és megfizethető még a kezdők számára is.

A műanyag termékek rögzítéséhez a leggyakrabban folyékony körmöket használnak, mivel az anyag szerkezetének megszegése a szokásos vékony körmökkel a termék apró darabokra történő repedéséhez és delaminálásához vezethet.

A praktikus fém kevésbé gyakori, mint a burkolatok gyártásához használt egyéb anyagok. A fémszalagok eltérnek a fenti anyagoktól, fokozottan ellenállnak a mechanikai feszültségnek, ezért ezeket a bemeneti szerkezetek telepítésében használják. A bejárati ajtók rendszerint fémből is készülnek, ha a telepítés során különálló elemekként használják a sávszélességet, a funkciókat rendkívül ritkán használják fel.

A fém nem fél a nedvességtől, nem halványul a napban, és még a jelentős hőmérséklet-ingadozások sem képesek a lécek deformálására.

méretek

Négy jelentős körülmény van, amelyek befolyásolják a burkolat méretét: a nyílás mérete és helye, a lécek alakja és a fal és a doboz közötti rés mérete.

A gyártók különböző szélességű szerszámokat készítenek, nem véletlenek, hanem helyesen. A különböző apartmanokban a nyílások méretei és még inkább a magánházakban a méretek jelentősen különböznek egymástól, ami az ajtók paneljeinek méretét, maga a doboz és természetesen a burkolat méretét is befolyásolja. A normál kapuknál (80 * 200 cm) a burkolat szélessége 6-10 cm.

Az optimális szélesség 6,4 cm (64 mm): elegendő a rés bezárása és a fal kis részének visszahelyezése. A 64–70 mm-nél nagyobb szélességű lécek az ajtószerkezet standard méreteivel egy kicsit durvaak, ezért a gyártók a legszélesebb körű modelleket alkalmazzák.

A fal és a doboz közötti rés mérete fontos mutatója a szélesség mentén történő kivágás kiválasztásában. A szabványos méretű ajtó felszerelésekor nem mindig lehetséges 64–70 mm széles csíkokat beszerelni - keskenyebb modelleket kell választania. Ennek oka lehet:

 • szorosan elhelyezkedő bútorok;
 • az ajtószerkezet kisebb, mint a standard méretek, méretek;
 • az ajtó elhelyezkedése (az egyik vagy mindkét oldalon az ajtó doboz közel van a merőleges falhoz);
 • az ajtószerkezet kialakítása (a vászonon található dekoratív elemek halmaza kizárja a széles sáv használatát a keretben, és ebben az esetben a keskeny sávszélesség csak a rést elfedheti.

Mindenesetre a burkolat szélességének több milliméternek kell lennie, mint a rés szélessége. Az SNiP-k szerint 30 mm. Általában 40 mm elegendő a szerkezet részleteinek elrejtéséhez és a fal egy részének szép kialakításához.

A deszka szélessége a platband alakjától függ: sík modelleknél 64 mm, félkör alakú felületű termékeknél 70 mm, és megkülönböztető felületű formázott sávok esetén a szélesség 85-150 mm.

A teleszkópos sávok esetében a szélesség paraméter más határok között van: az ilyen modellek szélessége 60 mm-től kezdődik, és 80 mm-es végekkel. Az optimális szélesség 75 mm. A teleszkópos sávok felépítése miatt a szélesség mellett más paraméterek is vannak: a léc vastagsága és a habarcs hossza.

A teleszkópos szerelvényeket különböző méretű gyártók gyártják. Sima felületű modellek esetén ez a következő:

 • 75x8x10 mm;
 • 75x10x10 mm;
 • 75x8x20 mm;
 • 75x10x20 mm.

Cseppszerű felületű lécekhez:

 • 75x16x10 mm;
 • 75x16x20 mm.

Az első szám a szalag szélességét jelzi, a második - a vastagságot, a harmadik pedig a szerelési perem hosszát.

tervezés

  Egy ajtó megvásárlásakor minden ember azt akarja, hogy a nyílás, amelyen a szerkezet felépüljön, tökéletes legyen: a doboz a vászonnal pontosan állt, és a díszítő panelek szépen keretezték a teljes szerkezetet. Valaki nem tolerálja a túlsúlyokat, és szereti az egyszerű ajtómintákat lapos vagy íves platánokkal a nyílás kerületén, és valaki szeretné hangsúlyozni az egyéniségüket úgy, hogy gyönyörű, röpke sávokkal rendelkező ajtókat telepít.

  De göndör díszítés - nem az egyetlen módja annak, hogy hangsúlyozzuk az ajtószerkezet jellemzőit. Vannak más módszerek is, amelyek segítségével az ajtólap átalakítható. Nagyon gyakran, mint díszítőelemet, kiegészítő elemek kerülnek felhasználásra, amelyek a platband felső részén találhatók.

  A főváros mint díszítő elem az ókorban ismert. Valójában ez az oszlop felső része, amelyet egy építészeti stílusra jellemző elemek (virágok, levelek, fürtök) díszítenek. A modern designban ez a díszítőelem aktívan használatos a klasszikus stílusú ajtótervezés átalakításában.

  A nagybetűk, amelyek alakja és alakzata sokszínű, lehetővé teszik a nyílás magasságának növelését, miközben szilárdságot és magas árakat adnak nemcsak az ajtószerkezethez, hanem a nyitáshoz is. Ezek rendszerint csak a nyílás elülső részéből vannak felszerelve - a burkolat másik oldalán ezek nélkül.

  Úgy tűnik, hogy a főváros a platbanddal egy ősi oszlopra hasonlít. A párnák a függőleges rudak felső részén helyezkednek el, és egyetlen összetételt alkotnak. A fővárosok között a rajzban hasonló burkolat van. Néha egy másik díszítőelemet adnak a felső deszkához - egy karnit. A dekorációnak ez az eleme egy szép, kitűnő megjelenésű visorra hasonlított alakzattal rendelkezik. A karnice tökéletesen kombinálva van a nagybetűkkel, de még azok nélkül is az egyszerű lécek keretén belül nem rosszabb.

  Nem csak a fővárosok és az eresz segítségével lehet díszíteni az ajtóépítést, vannak más dekorációs technikák is. Ezek közül az egyik a faragott platbandok segítségével az ajtó kialakítása.

  A faragott platánok lapos vagy konvex fa deszka, lekerekített élekkel, és a felületen faragott mintával díszítve.

  Az éles szerszámmal alkalmazott szokásos minta mellett az égési technikával kialakított léc felületén is lehet minta. Az ilyen platbandok általában drágábbak, mint a szokásos, de az ilyen szépség ára meglehetősen indokolt.A házban faragott platbandokat használva saját egyedi stílusát hozhatja létre, valamint különleges hangulatot és kényelmet biztosít a szobának.

  Hogyan válasszuk ki?

  Számos gyártó előregyártott keretekkel ellátott ajtókeretet gyárt, ami lehetővé teszi, hogy ne gondolkodjunk az ajtó lamellák megfelelőségéről. De ez nem mindig így van. Néha, a különböző körülmények miatt, a kiválasztást önállóan kell elvégezni, és annak érdekében, hogy a meglévő belső térbe leginkább természetesen illeszkedő léceket válasszuk, bizonyos árnyalatokat kell figyelembe venni.

  A burkolat kiválasztásakor először is gondolni kell a méretre. Széles kereteket kell kiválasztani, ha a doboz kerülete körül kell elrejteni nagy területhibákat, amelyek nemcsak a doboz felszerelése során keletkeznek, hanem a fali dekoráció során is.

  Nagyon gyakran, amikor a régi csíkokat új modellekkel cserélik, nem lehet hasonló szélességű keretet vásárolni, mivel a tapéta vágása nem éri el a falhatárt vagy a fal és a doboz közötti rés sokkal több, mint 30 mm. Ebben az esetben két út áll: a falak ismét befejezése, ami nem túl nyereséges, különösen, ha a javítás nem szerepel a tervekben, vagy szélesebb szalagokat vásárol, mint korábban.

  De érdemes megjegyezni, hogy a 100 mm-nél nagyobb szélességű lécek vizuálisan megnehezítik a szerkezetet, sőt nevetségessé teszik, így a lécek szabványos méreteit kell választani.

  A 64 mm-nél kisebb szélességű léceket csak egy keskeny ajtólap vagy tervezési jellemzők indokolhatják. Minél közelebb van az ajtó a merőleges falhoz vagy bútorhoz, a bárnak már meg kell lennie. Az ilyen elrendezésű széles sáv csak vizuálisan csökkenti a helyet, különösen akkor, ha a végpontról van telepítve.

  A burkolat kiválasztásakor nemcsak a léc szélességét, hanem hosszát is figyelembe kell venni. A hosszúság helyes kiszámításához meg kell ismernie az ajtókeret paramétereit. A léceknek 10–15 cm-rel hosszabbnak kell lenniük, mint a vertikálisan beépített elemek, általában az épületboltokban 215–220 cm-es léceket láthatunk. a maradék sáv felére van osztva, és mindegyik felét a nyílás felső részébe helyezzük.

  Ugyanilyen fontos, hogy a keréktárcsákat kiválasszuk, figyelembe véve az anyagot, amelyből készültek, és a színeket. A sávok anyagának és színének egybe kell esnie, vagy éppen a lehető legközelebb kell lennie a szerkezetben és a tónusban az ajtólap és az alaplapok között, ellenkező esetben a kialakítás nem lesz nagyon szerves. Szintén megengedhető a kontrasztos ajtólapok és a padlólapok színeinek megválasztása.

  Ha azt tervezi, hogy a kábeleket az ajtón keresztül kívánja nyújtani, akkor a legjobb választás a műanyag lapok, amelyek kábelcsatornákkal vannak ellátva.

  Az anyagon lévő sávok kiválasztását a szoba stílusának kell igazolnia. A klasszikus stílusban kialakított szobákban a fa platbandok és az MDF panelek jól fognak kinézni, és a praktikus műanyag panelek jobban megfelelnek a modern stílusban berendezett szobáknak.

  A szoba típusa befolyásolja a kivágás választását is. Gyakorlatilag minden anyag mérsékelt páratartalmú helyiségekhez alkalmas. A bejárati ajtóknál jobb fémlemezeket használni. A konyha és a fürdőszoba nyílásaival kerámia kerettel lehet díszíteni, különösen, ha a szomszédos falakat ugyanaz az anyag díszíti.

  Az űrlap kiválasztása a szoba kialakításától függ., az ajtólap és a tulajdonosok preferenciái. Minél jobban díszítik az ajtót, annál szerényebb a lécek alakja.

  A barokk és a Provence-i stílusokkal díszített belső terek esetében a legjobb megoldás a széles (90-120 mm-es) formájú, jól nézett mintázattal ellátott kárpitok.

  felszerelés

  Annak érdekében, hogy a berendezés a saját kezével felszerelhető legyen, pontossági mérésekre és ismeretekre van szükség a telepítés egyes árnyalatairól.A szabadidő és a türelem miatt a telepítés könnyű lesz, a legfontosabb, hogy megfelelően készítsük el a helyet és a bárokat.

  Bármely telepítés, beleértve a platbands telepítését is, előkészítő tevékenységeket igényel. Ebben az esetben az ajtó felületének előkészítése.

  A beépített ajtókeret és a fal között mindig a habokat használják az üregek lezárására. A megszilárdulás után előfordul, hogy kissé a felület fölé nyúlik. Ahhoz, hogy a deszkát jobban illeszkedjék a felülethez, ezeket a kiálló részeket a lehető legközelebb kell a fal és a doboz felületéhez vágni. A lehető legrövidebb időn belül vágják le őket a doboz látható felületének megérintése nélkül.

  Néha előfordul, hogy a fal és a doboz felülete nem ugyanabban a síkban van: 3 mm-nél nagyobb különbség alakult ki közöttük. Az ilyen eltérést meg kell szüntetni, különben nem lesz lehetséges a kereteket a lehető legpontosabban telepíteni.

  Ennek a problémának a megoldására kétféleképpen lehet megoldani: a falat a platband résszel vagy a csík vastagságának csökkentésével lehet megmunkálni.

  Az első módszer akkor alkalmazható, ha a terveződoboz erősen süllyed a falba.

  • Először meg kell csatolni a burkolatot a doboz felületéhez, és vázolni a deszkát a falhoz. Ezután a szerszám megfelelő verzióját használva (a választás a származási anyagtól függ), végezzen egy lefelé vágást a doboz mentén.
  • A tervezett vonalon, egy darálóval vagy vésővel, hogy egy süllyesztést végezzen a sáv alatt.
  • A horony mélységének szabályozásához a rudat időről időre a falra kell felhordani.
  • Azok a helyek, ahol a hornyok nagyobbak, mint a tervezett sebesség, cementet vagy más alkalmas kompozíciót használhat.
  • A rúd ellenőrzéséhez csak néhány másodperc múlva kell rögzíteni a falhoz, amíg a kompozíció teljesen megszárad és a mélyedés mennyisége még beállítható.

  A második módszer alkalmas arra az esetre, ha a burkolat fából készült, és a rúdnak megfelelő vastagsága van. Ehhez a munkához egy síkkal kell élesítenie magát, amellyel több milliméteres réteget kell eltávolítani a hátsó oldalról. Ezt óvatosan és lassan kell elvégezni, mivel az eltávolított extra milliméterek lehetetlen lesz helyreállítani.

  A telepítés előkészítése nem csak a fal felszínét, hanem a burkolatot is igényli. Gyakran előfordulhat, hogy a szállítás vagy a sikertelen tárolás során kár keletkezhet a lécek végén, hogy megszüntesse őket, csak néhány milliméterrel kell megmunkálni a végeket. A vágást csak azon a részen végezzük, amely a padlóval érintkezik.

  A felkészülés után folytathatja a jelölést. Annak érdekében, hogy az egyes szalagok hosszát helyesen lehessen jelölni, azokat a telepítési helyhez kell csatolni. A kívánt hosszúságú jelzés az alsó szög és a hely szögétől függ.

  Először meg kell jelölni a csuklópántról szerelt rúdra. Vigye fel a rudat a falfelületre, és a dobozt 3-4 mm-rel kell behelyezni. Ez azért szükséges, hogy az ajtó működtetése közben a zsanérok ne érjenek a szalaghoz. A retesz oldalán a rudat a doboz lekerekített sarkából egy kis bevágással is alkalmazzák. A dobor jelenlétében ugyanazon a szinten alkalmazta őket a bárban.

  A függőleges sáv hossza egyszerűen mérhető. Ezt a helyet és a doboz belső sarkának metszéspontjától a rúddal 3-4 mm-rel felfelé kell alkalmazni. Ahhoz, hogy a deszka 45 fokos szögben illeszkedjen, ez a jel végleges - ez az, hogy a gash megtörténik. Ha a végeket 90 fokos szögben kívánja dokkolni, akkor a deszka szélességét hozzá kell adni a kapott hosszhoz. A vízszintes sáv hosszának meghatározásához szükség van arra is, hogy a felülethez illeszkedjen, és mindkét oldalon jeleket tegyen, a doboz belső sarkából, ugyanazzal a 3-4 mm-rel.

  Emlékeztetni kell arra, hogy a vágási hosszra vonatkozó jelöléseket minden egyes deszkán el kell végezni az adott telepítés helyén. Így a padló szintje különböző területeken néhány milliméteren belül változhat, és néhány esetben centiméter. Továbbá, annak érdekében, hogy ne legyenek zavarodva a hely, ahol a bár emelkedik, számozva vannak.

  Az összes csík megjelölése után meg kell adni őket egy kiválasztott szögben. Ezt különböző szerszámok segítségével lehet elvégezni: fűrész, fűrész, fűrész vagy apró fogakkal. Függetlenül attól, hogy melyik eszközt fogják használni a munkához, szükség van egy kis bevágásra a címkéről, és csak ezután végezze el a fűrészt. Ez az intézkedés a vágási szélességgel kapcsolatos ilyen tulajdonsághoz kapcsolódik: értéke függ a szerszám típusától és 1-3 mm tartományban van.

  A 90 fokos szögben vágott berendezés esetében a legjobb megoldás az lenne, ha a függőleges lécek végeit nyitva hagynák. Ezzel a módszerrel a függőleges csíkok zárják a vízszintes sávszalagot mindkét oldalon, és nyitott végeik a tetején találhatók, és szinte észrevétlenek a szemekre.

  A teleszkópos sávok esetében a fő hossztengely mellett a dobor vagy a doboz nyílásába belépő elem elrendezésének oldalán még egy van. Az oldalsó alsó rész lehetővé teszi, hogy a deszka teteje a doboz és a fal felületéhez illeszkedjen.

  Az előkészítő munka után elkezdheti a keretek felszerelését. A telepítési módot a lécek eredetétől függően választják ki.

  Lehetőség van arra, hogy az MDF-ből vékony csapokat, speciális csapokat vagy önmetsző csavarokat rögzítsen. A telepítésnek függőleges csíkokkal kell kezdődnie, és a korábban elhelyezett jelölések szerint. Ahhoz, hogy a deszka jól tartsa, a körmök (csavarok) közötti távolságnak 50 cm-nek kell lennie, az ajtó intenzív használata esetén a távolság 15–20 cm-re csökken.

  Annak érdekében, hogy a deszka helyesen szegeződjön, és hiba esetén kijavíthassa a burkolatot, nem szükséges minden csapot egyszerre kalapálni - elegendő a deszkát a középen és a talpon rögzíteni, anélkül, hogy a végükre csapkodna.

  A második függőleges deszkát ugyanúgy telepítik, majd a vízszintes sávot. A csuklós illesztések beállítása után az összes csíkot állandóan rögzítik.

  Rögzítse a burkolatot nemcsak körmökkel vagy csavarokkal, hanem folyékony körmök segítségével. Ez a kötőelemek alkalmasak, ha a falak tökéletesen sík felületűek.

  A kompozíciót az egyes lécek belső oldalára alkalmazzuk a teljes felületen. A rögzítéshez a clypeus szorosan nyomja a felületre 1-2 percig. Általában ez az idő elég ahhoz, hogy a deszka jól tapadjon.

  A műanyag burkolat rögzítésének módja kissé különbözik az összestől. Annak érdekében, hogy a felületre rögzítsük, először a doboz kerülete körül kell felszerelni a rögzítőprofilt, csavarokkal rögzítve, majd csak a burkolat felső részét illessze a hornyokba. A sarkokban lévő csuklópántok speciális díszítőelemekkel vannak lezárva.

  tippek

  A burkolat telepítése egyszerű, de elegendő idő, erőfeszítés és készség szükséges. A kezdőknek nehéz figyelembe venni az összes részletet, de vannak olyan szabványos tippek, amelyek minimális hibával vagy akár nélkül is lehetővé teszik a burkolatok telepítését.

  • A platbandok telepítése jobb, ha csak a tapéta (festés) ragasztása után történik a nyitás mindkét oldalán, és nincs alaplap. A sínek csak a lécek beszerelése után illeszkednek, és nem fordítva. A deszka alsó részét nem szabad alátámasztani az alaplapon - csak a padlón.
  • A burkolat és a szegélyléc oldalsó részeinek összekapcsolása az utóbbi anyagától függ. Műanyag modellekben az oldalrész mindig fedett sapkával van borítva, így csak a termék hosszát vágjuk. A fa padlóknál ez egy kicsit más: nincsenek kupakjaik, ezért a deszka melletti lábazat oldala 45 fok alatt van.
  • A telepítés legnehezebb pillanatai a jelölési jelek, azok alkalmazásának pontossága, amelyek függvénye a szerkezet általános megjelenésétől, és 45 fokos szögben le kell mosni.
  • Nem mindig kéznél van olyan szerszám, amellyel pontosan 45 fokos szöget vághat le, így ebben az esetben egyszerű négyzetet és ceruzát használhat.
  • A deszka hátoldalán keresztirányú vonalat kell rajzolni a jelből. A deszka szélességével megegyező távolságban egy másik vonalat rajzolunk. A kapott négyzetben átlós rajzot kell készítenie, amellyel levághatja a sáv extra részét.
  • A falak sík felületével leöblítettem, a lényeg az, hogy pontosan jelöljük meg az alákínált helyet. De ideális esetben a sima falak nem mindenütt vannak, és ezért még a helyesen elkészített alsó rész sem takarít meg a két léc ízületek közötti résből.
  • A probléma egyszerű, de ugyanakkor hatékonyan megoldható. A falkülönbség értékének meghatározásához szorosan csatlakoztassa a házat a dobozhoz. Ha a rés szélessége nem haladja meg a 2-3 mm-t, akkor a helyzet ugyanolyan vastagságú béléssel orvosolható. Csak a fűrészszög alatt használják a rúd egyik oldalának felemeléséhez. A vágást 45 ° -nál érjük el, de enyhe lejtés van a felszínhez képest, ami lehetővé teszi a végek összekötését rés nélkül.
  • Néha lehetetlen teljesen megszabadulni a résektől, és nincs sem erősség, sem vágy a lécek újratelepítésére. Ebben a helyzetben a legjobb megoldás egy megfelelő hangszigetelő anyag használata. A maszkolt és a körmök belépési pontjai, ha azokat a lécek rögzítésére használják.
  • Az MDF és a fa deszka szeleteket csiszolópapírral kell feldolgozni. Rendkívül óvatosan kell eljárni, mivel fennáll a veszélye annak, hogy a deszka felülete károsodhat. A csiszolás után a szelvényeket asztalos jelölőkkel festik, amelyek megfelelnek a lécek színének.
  • Ha a díszítőlemezeket körmökkel rögzítik a felszínre, akkor a kényelem érdekében 1,5 mm átmérőjű furatokat készíthet a deszkában. Maguknak a körmöknek az átmérője nem lehet nagyobb 1,4 mm-nél, és hossza nem haladhatja meg a 40 mm-t. Annak érdekében, hogy a körmök belépési pontjai ne legyenek olyan szembetűnőek, a kupakok oldalsó vágógéppel vannak eltávolítva. Ezt az eszközt akkor is használják, ha a köröm nem lépett be teljesen a deszka felületébe, és még mindig hajlított. Egy ilyen köröm nem húzható ki, mivel lehetetlen egy újabbat nagy valószínűséggel vezetni. Csak meg kell szakítanod a hajlított részt, és a következő szöget be kell szögezned.
  • Az önmetsző csavarok rögzítőelemeként a furatok átmérője legfeljebb 6 mm lehet. Ebben az esetben a csatolási pontok dekoratív sapkákkal vannak elfedve, hogy megfeleljenek a platbands színének.
  • Az egész szerkezet esztétikai megjelenése függ az illeszkedés sűrűségétől, ezért nagyon gyakran az összeszerelő habot kiegészítő eszközként használják a rúd szomszédos kapacitásának növelésére. A csík hátsó oldaláról a teljes hosszon keskeny csíkban alkalmazzuk, és időt adunk a szárításra. 4-5 perc elegendő ahhoz, hogy a fogantyú bekövetkezzen, amelyet ezután a kiválasztott szerelési módszerrel telepítünk. Ne félj, hogy a hab túl nagy mennyiségben növekszik, és felemeli a rudat, mert ha erősen megnyomja a rudat, a hab nem nő a térfogatban.

  A telepítés minden részletének ismeretében és a szükséges eszközök és anyagok előkészítésénél szinte bármilyen burkolatot telepíthet, a lényeg az, hogy időt és vágyat csináljon a saját kezével.

  Hogyan szerelje fel a burkolatot az ajtón, lásd a következő videót.

  Comments
   szerző
  Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

  Bejárat

  Nappali

  hálószoba