Az ingaajtók: az előnyök és hátrányok

 Az ingaajtók: az előnyök és hátrányok

A javítás folyamán minden tulajdonos megpróbálja átgondolni a dekoráció minden részletét. Az egyik fontos részlet, amely nagy szerepet játszik az általános belsőépítészetben, az ajtó - egy funkcionális összetevő, amely a kívánt akcentust adhatja a szobának. Jelenleg számos népszerű típusú ajtó van. Az inga struktúrák különösen népszerűek, amelyek jellemzőit ebben a cikkben tárgyaljuk.

típusok

Az ingaajtók viszonylag nemrégiben népszerűvé váltak, bár sokáig a gyakori forgalommal rendelkező nyilvános helyeken használták őket. Jelenleg nagyon sikeresen vannak telepítve irodákban és lakóhelyeken.

Ez a típusú ajtó a lengőajtók egyik típusa, az egyetlen különbség az inga rendszerek azon képessége, hogy mindkét irányban kinyíljanak. Ez a tulajdonság különleges tárolók jelenlétéből adódik, amelyek különböznek a hagyományos kialakításoktól, a tervezési és rögzítési pontoktól.

Az inga-típusú ajtók egyoldalas és kettős szárnyú szerkezetekkel rendelkeznek, ebben az esetben a levelek száma alapján vannak besorolva. Ha az ajtónyílás szélessége kevesebb, mint egy méter, akkor telepítsen egylapos vászont, mivel a két ajtó csúnya lesz. Az egyoldalas kivitelezés a belső ajtók számára megfelelő megoldás.

Ha a nyílás meglehetősen széles, akkor a tulajdonosok megengedhetik magukat arra, hogy belső vagy külső lehetőségként felszereljék a függő dupla ajtót.

A házak számától függetlenül az ajtók befelé és kifelé nyithatók 180 ° -kal. A tervek minden lehetséges változatban biztosítják a közelebbi és visszatérő mechanizmusok telepítését. A szárnyak méretei az ajtó szélességétől függően készülnek, a rendszert rögzített oldallapokkal vagy felülről áthidalható.

Az ajtókat a telepítés szerint is osztályozzák:

 • kültéri - bejárat vagy erkély. Ebben az esetben jobb, ha megbízható anyagokból készült ajtókat használnak, amelyek biztosítják a teljes biztonságot;
 • a belső vagy a belső terek különböző anyagokból készülnek, amelyeket a szoba általános stílusának megfelelően kell kiválasztani.

Olyan helyeken, ahol egy bizonyos hőmérsékletet kell betartani, valamint magas működési intenzitású, speciális, PVC-ből készült rugalmas lengőkapuk vannak felszerelve. Ez a típusú ajtó a raktárak, a kereskedelmi padlók, a hideg helyiségek stb.

Előnyük a kényelmes munkakörülmények megteremtése, valamint a berendezések szabad mozgása.

anyagok

A rendszer termékeinek fő megkülönböztető jellemzője az ajtólapok gyártásának anyaga. Az anyag kiválasztásánál a személyes preferenciák, a struktúra létrehozásának helyéhez kapcsolódó jellemzők és a tervezési döntés irányadóak. Jelenleg az ingaszerkezetek üvegből, alumíniumból, PVC-ből, fából készültek.

Üvegajtók az apartmanokba, irodaházakba, szupermarketekbe, alagutakba stb. telepítve. Az üveg 6–12 mm vastagságú. Keret nélküli lengőajtókhoz csak edzett üveg vagy triplex használható. A kettős üvegezésű ablakok általában műanyag keretből készülnek, és csak belső lehetőségként használhatók.

Az üvegből készült szerkezetek nem sűrűbbek a sok süket modellhez, nagyon nehéz megszakítani őket.

Ami a kopásállóságot illeti, az üveg tartós anyag, amely nem veszíti el eredeti megjelenését és gyakorlatilag nem karcolja meg. Ezek az ajtók eléggé praktikusak és nem igényesek az ellátásban. A tonizálás használatával kiküszöbölhető a túlzott átláthatóság, és a belsőépítészeti díszítéshez ajánlott a mintás, átlátszatlan, színes vagy akrilüveg használata.

Az üvegszálas ajtók hátrányai az egyes lapok elég nagy tömegének, illetve a szerelvények megbízhatóságára vonatkozó magas követelményeknek tulajdoníthatók, amelyeket a telepítés során figyelembe kell venni.

Pendulum ajtók alumínium kerettel összetett anyagokból készültek - üveg, műanyag vagy fa töltött alumínium profil. Ebből az anyagból készült esztétikai jellemzői szerint az ajtó alacsonyabb, mint az összes üveg, de ugyanakkor alacsonyabb az ára.

Inga rendszer PVC-ből olcsó és praktikus lehetőség, ami meglehetősen népszerűvé teszi őket a lakosság körében. A PVC-profil dupla üvegezésű ablakkal tölthető, a szendvicspanelt is ki lehet tölteni. Az utóbbi opciót ritkán használják lakóterületeken, főleg a közintézményekben. Az ilyen anyagok ajtói hosszú élettartamúak és könnyen karbantarthatók.

Pendulum ajtók fából Van egy kicsit kevesebb, bár az anyag iránti kereslet mindig magas marad. Az ilyen formatervezési minták szép megjelenésűek, lehetnek süketek és az kombinált üvegbetétek is. A hiányosságok között szerepel a telepítési helyiségek bizonyos feltételei, a megnövekedett páratartalom kivételével.

méretek

Napjainkban szinte minden gyártó gyártja az inga mintákat. Tekintettel az ilyen ajtórendszerek közterületeken, vállalkozásokban vagy adminisztratív épületekben való alkalmazására, nincsenek szigorú paraméterek. A legtöbb vállalkozás egy bizonyos formában szakosodott, és ennek megfelelően a swing ajtók kinevezése rendelkezik saját szabványokkal és előírásokkal.

Ami a lakóterületen található ajtókat illeti, korábban minden korlátnál 130 cm-es, 230 cm-65 cm-es kétoldalas ajtókra vonatkozó szabványok voltak. Jelenleg minden tulajdonos szeretné megmutatni az egyéniségét, így a legtöbb egyedi gyártású inga rendszer.

szín

Az inga kialakításának színe a keret színétől függ. A modern piacon hatalmas színpaletta, nagy szilárdságú műanyag vagy festett fém látható. Az üvegbetétek technológiája más színpalettát használ, széles árnyalatokkal, különböző dombornyomott mintákkal. Az anyagok részlegesen szétszórják a fényt, korlátozzák az átláthatóságot. A fából készült ajtók gyártói katalógusaiban hatalmas számú szín van.

Hogyan válasszuk ki?

Az ingaajtó kiválasztásakor meg kell értenünk, hogy az ilyen szerkezetek modern piacán rengeteg különböző modell létezik, és a kívánt lehetőség kiválasztása a személyes preferenciáktól és a szoba egyedi jellemzőitől függ.

 • Először is szükséges dönt a gyártási anyagról, amely jellemzi az erőt és a tartósságot, az ár és a minőségnek való megfelelést. Például az összes üvegajtó megbízható és meglehetősen stabil opció, az alumínium profilú üvegbetétekkel ellátott formatervek alacsonyabbak, mint a keret nélküli, de sokkal olcsóbbak.
 • Fontos részlet hurok típus kiválasztása - gravitációs vagy rugós. Mindkét esetben az eszközök az ajtó könnyű megnyitását feltételezik, de a forgásszögtől függetlenül sima zárást biztosítanak. Először meg kell határozni az egyes szelepek, azaz a keret kialakításának módját és helyét.Lehetőségek vannak a partícióra vagy a csapágyfalakra történő felszerelésre.
 • tömörítő - egy fontos részlet az ingaajtók kiválasztásakor, mivel minősége meghatározza a szerkezet képességét, hogy fenntartsa a szobahőmérsékletet, és megakadályozza a huzat és a szagok behatolását.
 • Szín, megjelenés és kiegészítők - fontos jellemzők a szoba kialakításának hangsúlyozására, és még az ablakon kívüli nézetet is érdemes megfontolni.

Építési mechanizmus

Minden inga konstrukcióban van egy rugó-axiális mechanizmus, amely az ajtó alsó és felső részébe van beépítve. Ennek a készüléknek a forgási tengelye lehetővé teszi, hogy az ajtólapok mindkét irányban kinyíljanak. Néhány ingaajtó 360 fokkal különböző irányban foroghat. Az axiális lombkoronák zárókkal rendelkezhetnek, vagy ezek nélkül lehetnek. A záróelemek a felső és alsó zsanérokra vannak felszerelve, amelyek mindegyike az ajtó egy adott irányban zökkenőmentes lezárását biztosítja.

tervezés

A modern technológiáknak köszönhetően az inga-tervezéseket különböző tervezési ötletek rajzai alapján készítik. A mobilrendszer használata a népszerű helyiségstílusok számára megfelelő megoldás lesz.

Az üvegfestmények széles választéka, a színtartomány gazdagsága és a dekoráció különböző variációi lehetővé teszik, hogy könnyedén kiválassza a stílusnak megfelelő modellt. A belső tér egységének hatása egy fából készült ingaajtót hoz létre, amely egy adott stilisztikai irányhoz illeszkedik.

Az üveglapokkal ellátott fémprofil ajtói szilárdságot és eleganciát biztosítanak a szobának.

Erősségek és gyengeségek

Az inga mintáknak számos előnye van:

 • az ajtókeret hiánya, amely megkönnyíti a telepítési folyamatot;
 • az alsó tengely meglehetősen nagy súlyának észlelése;
 • az ajtó ajtójának bármely irányban való kinyitásának képessége;

A hátrányok a következők:

 • csökkentett hangszigetelési szint;
 • magas költségek;
 • az ajtó mindkét oldalán további szabad hely szükséges.

Működés és gondozás

A gondozás ingaajtói elég egyszerűek. A fő szabály a ruhák rendszeres tisztítása a szennyeződésektől speciális mosószerekkel. Az ajtókat puha ronggyal töröljük le, előbb megnedvesítve a mosóoldatban, és óvatosan levágjuk. Ne használjon súrolóporokat vagy pasztákat. Az ajtószerkezetek karbantartása magában foglalja továbbá az ajtószerelvények, különösen a zsanérok és zárak rendszeres ellenőrzését és karbantartását, amelyeket rendszeresen szilikonzsírral kell kenni.

Az üvegajtók kezdeti ragyogásának megkönnyítése érdekében speciális üvegeszközökre lesz szükség.

Híres gyártók és vélemények

Számos hazai gyártó cég foglalkozik az ingaajtós rendszerek gyártásával.

Ezek közül a legnépszerűbbek a következők:

 • Muovilami vállalatcsoport Ezek 50 éves szakmai tapasztalattal rendelkező vállalatok, amelyek kiváló minőségű, „Lami” üvegszálas ajtókat gyártanak. A létezésük évei alatt elismerést nyertek a globális piacon.
 • "Irbis" cég - az egyik vezető a hazai piacon, biztosítva az inga rendszer garantált megbízhatóságát és minőségét. Sok hipermarketek és mezőgazdasági üzemek használják a vállalat termékeit, ami a minőség és a megbízhatóság mutatója.
 • TM "Titan" sok pozitív véleménye van a termékeiről, különösen az inga szerkezetekről.

A fogyasztók, akiknek időük volt a vállalatok áruk értékelésére, pozitívan fejezték ki a felvásárlásaikat. Ahogy a vásárlók azt mondják, az ajtók megbízhatóan szolgálnak egy évnél. A nyitó / záró ajtók minőségével kapcsolatos panaszok nem tártak fel. Pozitív hatása a termékek megjelenésére. A széles választéknak köszönhetően könnyen kiválaszthatja a megfelelő opciót.

Számos és az ár, mert mindenki kitöltheti a gyártók ajtaját.

Sikeres példák és lehetőségek

Nyilvánvaló, hogy az inga-rendszerek kiváló választás nemcsak a köz- és ipari helyiségekben történő telepítésre, hanem lakóépületekbe való telepítésre is.

Az üveg ingaajtók jó választás a házak számára, eredeti módon díszítik a medence vagy a fürdőszoba bejáratát, kiváló választás a fürdőkád vagy a szauna számára, és szabadságérzetet adnak.

Az igazi szépség rajongói és a modern stílusok kedvelői biztosan értékelik a fémprofil és az átlátszó üveg kombinációját. Ezek a konstrukciók a teraszra, télikertre vagy erkélyre való belépéskor a legelőnyösebbek.

A következő videóban többet tudhat meg az ingaajtókról.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba