Kovácsolt ajtók

 Kovácsolt ajtók

A művészeti kovácsolás vízi járműve az ókori Egyiptomból származik. Sok évszázadon át a hamisított termékek nem veszítik el népszerűségüket. A kovácsolt elemek nemcsak az ablakokat és a bútorokat, hanem a bejárati és belső ajtókat is díszítik. Ez a cikk megvizsgálja a kovácsolt ajtók jellemzőit.

típusok

A kovácsolt ajtók különböző kategóriákba oszthatók:

 • Telepítés különbséget kell tenni a bemeneti és a belső modellek között. Mivel a kovácsolt elemek leginkább a belső tereket díszítik, nem pedig a szoba belsejét, a kovácsolt ajtók sokkal gyakoribbak, mint a belső ajtók. Tervezés szerint kétoldalas és egyoldalas ajtók vannak.
 • Nyitva az ajtólap megkülönbözteti a hinta és a csúszó termékeket. A leggyakoribb lehetőség a swing rendszerek. Az ilyen termékek könnyen beszerelhetők és kevésbé terjedelmesek a csúszómodellekhez képest. A csuklós ajtó kialakítását nagy zsanérok egészítik ki. A csúszó rendszerek masszívabbak és terjedelmesebbek.

Tervezés szerint megkülönböztetheti az alábbi típusokat:

 1. szilárd ajtólap;
 2. kompozit ajtólap.

Az ajtólapok süketként készülnek (egy anyagból) és további elemekkel. Az ajtókat gyakran díszítik a kovácsolás elemei üveggel vagy más anyagokkal.

Az üveg vizuálisan kevésbé nehézvé teszi a kovácsolt ajtókat. A legnépszerűbbek a kombinált modellek a felső betéttel és a kovácsolt elemekkel.

anyagok

A kovácsolt ajtószerkezetek gyártásához fő anyag a fém. A vastermékek gyártói gyakran kiegészítik az edzett vagy páncélozott üvegeket, ami biztosítja az ajtó szilárdságát. A kovácsolt modellek díszítésére használt alábbi típusú üveggyártási technikák különböztethetők meg:

 • Sztálin. Ez az üveg eltér a szokásos gyártási technológiától. Az üveg gyártásakor először magas hőmérsékletnek van kitéve, majd a felület mindkét oldalán egyenletesen lehűtve. Ez a gyártási módszer nagy szilárdságú és hő- és mechanikai feszültséggel szembeni ellenállóképességet biztosít.
 • Tiffany. A Tiffany technika különbözik a szemüveg más csatlakoztatási módjától. A csiszolás után az üveg rézszalaggal van kialakítva, és ón forrasztással van összekötve. Kész patinával borított festett üveg.
 • Ólomüveg ablak egy különféle dekoratív művészetnek tekinthető. Különböző színű üvegekből áll, és kizárólag dekoratív elemként szolgál.
 • Fusing. Ezzel a technológiával az üveg először felmelegszik, majd egy bizonyos idő alatt egy bizonyos hőmérséklet hatására öregszik. Amikor a termék a kívánt alakot veszi, gyors hűtésnek van kitéve.

Egy kevésbé népszerű lehetőség a műanyag betétek. A modell műanyag elemekkel való előnye az ajtó viszonylag kis súlya. A kovácsolt ajtók nemcsak külső, hanem belső térben is különböznek.

A termék belső oldala gyakran burkolva van. Népszerű fából készült modellek kovácsolt fémlemezekkel.

méretek

Az ajtó mérete elsősorban a tervezésért felelős. A kettős levél termékek nehezebbek. Az ilyen termék nem megfelelő telepítése károsíthatja a falat. Amikor az ajtót keretként szereli be, erős fémlemezeket kell telepítenie.Ez a modell széles ajtókhoz alkalmas.

Annak ellenére, hogy a fém meglehetősen durva és masszív, a kis méretű modellek is szép, könnyű formájúak. Leggyakrabban ezek egylapos ajtók kovácsolt lemezekkel vagy üvegbetétekkel.

Az építési elemek

A kovácsoltvas ajtók további betétek nélkül készülnek (süket) és üvegdarabokkal. A további üvegbetétekkel ellátott ajtólapok nem kevésbé erősek, mint a teljesen fémből készült modellek.

A következő elemek a legszélesebb körben találhatók:

 • Fém ajtólap (több mint két milliméter vastag).
 • Nagy szilárdságú fémlemezből készült doboz.
 • Erősítők, amelyek tovább erősítik a tervezést.
 • Tartós zsanérok (főként zászlótípus). Az ilyen hurkok képesek ellenállni a nagy terheléseknek.
 • Biztonságos zárak, amelyek további záróelemekkel rendelkeznek. Az ilyen zárolás szaggatása rendkívül nehéz lesz.

Kovácsolt és rácsos készletek gyártásához a következő anyagokat használjuk:

 • sarkok;
 • alakú csövek;
 • különböző átmérőjű rudak;
 • hullámos megerősítés.

tippek

A bejárati és belső ajtók gyártásához különféle anyagok: műanyag, üveg, fa, fém. Minden anyagnak előnyei és hátrányai vannak, amelyeket figyelembe kell venni a megfelelő modell kiválasztásakor. Hasonlítsuk össze a különböző anyagokból készült termékeket, amelyek a jövőben segíthetnek az ajtószerkezet megfelelő változatának kiválasztásakor.

Mi a jobb műanyag vagy vas?

 • műanyag viszonylag olcsó, de ugyanakkor gyakorlati és ártalmatlan anyag. A műanyag ajtóknak sok lehetőségük van a befejezésre és a sokféle színre, ami lehetővé teszi, hogy bármilyen terméket válasszon.

Emellett a műanyag modell nedvességálló és magas hang- és hőszigetelési teljesítményt nyújt.

A kovácsoltvas modellekkel összehasonlítva a műanyag ajtók ilyen nagy szilárdsággal és megbízhatósággal nem büszkélkedhetnek. Előnyösebb, ha fémajtókat használnak, mint PVC-t.

 • Üvegajtók nem kevésbé eredeti megjelenéssel rendelkeznek, mint a kovácsolt elemekkel rendelkező fém modellek. Bár az üveg erősebb a vas vasnál, rendkívül nehéz az ilyen ajtó megszakítása az alkalmazott anyag alábbi jellemzői miatt:
 1. Triplex. Ez egy laminált üveg. A polimer film, melynek segítségével az üveg össze van ragasztva, képes arra, hogy ütközéskor a töredékeket tartsa.
 2. Matolyuks. Más szóval - edzett matt üveg. A fényt továbbítja, de nem engedi megnézni, mi történik az ajtó mögött. A keménysége ötször magasabb, mint a hagyományos üveg.
 • Edzett üveg. Speciális gyártási technológiájának köszönhetően erősen ellenáll a mechanikai stressznek (tízszer erősebb, mint a hagyományos üveg). Az üvegtermékek minden előnye ellenére az ilyen ajtókat leggyakrabban belső lehetőségként gyártják.

Ez a modell olyan kis lakások számára alkalmas, amelyek nem mondhatók el a fémajtókról.

 • Fa ajtók különböző környezetbarát és tartósság. Az ilyen termékek jelentős hátránya a rossz nedvességtűrés, ami az ajtólap deformációjához vezethet.

A fa modellek klasszikus és sokoldalú lehetőségnek számítanak minden típusú helyiség számára. Könnyen választható ki a helyes ajtó a helyiség bejáratánál történő beépítéshez, és belső lehetőségként.

 • kidolgozott fém ajtók semmilyen módon nem rosszabb a más anyagokból készült modellekhez. Az épület tömegességének köszönhetően a vastermékek elsősorban a helyiség bejáratánál helyezkednek el. Természetesen vannak kivételek: a nagy vidéki házakban a fém kovácsoltvas ajtók nagyszerűek lesznek, nem csak a külső, hanem a szoba belsejében is.

Hogyan válasszuk ki?

A kovácsolt szerkezetek kiválasztásakor figyelni kell az anyag minőségére. A kiváló minőségű fémekből készült termékek megbízhatóbbak és kevésbé érzékenyek a korrózióra. Az ajtószerkezet anyaga mellett nagy jelentősége van annak a helynek a céljának, amelyben a kovácsolt modell lesz telepítve, valamint a belső és külső kialakítás.

Egy magánház számára kiváló lehetőség lenne a sarkokból származó kapuk kovácsolására. A forró hengerlés módszerével készült sarok. Az anyag alakja és a nagy merevség miatt ezek az ajtók ellenállnak a nagy terheléseknek. A sarkokból származó kovácsolt kapuk nagy szilárdsággal és tartóssággal rendelkeznek.

Az antik ajtókat méretük és nagy tömegük jellemzi. Ez a modell durva fémelemekkel van díszítve. Az antik ajtók vizuálisan hasonlítanak az ókori várak bejáratára.

Kiválóan és kifinomult megjelenésű modellek üveglapokkal vagy ablakokkal. Gyakran az ilyen termékeken kívül, az ajtón (hogy megakadályozzák a csapadéktól) kovácsolt tetőtesteket. Mint tudják, a kovácsolt ajtók meglehetősen drágák.

Alternatív megoldásként egy kovácsolt béléssel ellátott modellt is telepíthet. Ennek a terméknek az alapja a szokásos ajtólap, amelyhez kovácsolt dekorációs tárgyak tartoznak.

Előnyök és hátrányok

A kovácsolt ajtók nemcsak megbízható szerkezetekként szolgálnak, hanem a ház presztízsét is hangsúlyozzák.

Az ilyen termékek fő előnyei:

 • Könnyen kezelhető. A fém kovácsolt ajtók nem igényelnek állandó és különleges gondozást. Az ilyen termékek sok éven át megtartják eredeti megjelenését.
 • Nagy szilárdság és tartósság.
 • A mechanikai feszültséggel és károsodással szembeni ellenállás. Az utcai lehetőségeket gyakran korróziógátló szerekkel kezelik.
 • Hangszigetelés.
 • Hőszigetelés.
 • Megbízhatóságát. A kovácsoltvas ajtót nehezebb megtörni, mint egy hagyományos acélmodell.
 • Eredeti exkluzív design. Gyakran dekoratív kovácsolt elemeket készítenek a kézművesek egyetlen példányban. A mintákat geometrikus mintákra és absztrakt kompozíciókra lehet hajtani.

A kovácsolt modellek fő hátránya a magas költségnek tulajdonítható. De a termék kizárólagossága és nagy megbízhatósága és tartóssága kompenzálja a magas árat. A kovácsolt ajtók nem alkalmasak minden helyiségbe történő beépítésre. Ez a modell egy kis területű lakást zavar. Egy másik hátránya a fémkorrózió valószínűsége, amely alacsony minőségű anyagok modelljei lehetnek.

tervezés

A kovácsoltvas ajtók gyártási lehetőségeinek változatosságáért a különböző formatervezési minták és a felhasznált anyagok, valamint a kovácsolt termékek felelősek. Az ilyen elemek nemcsak dekoratívak, hanem további védelmi funkciók is.

Az ajtón levő kovácsolt rácsok keretként vannak kialakítva, amelynek belső tére különböző formájú fémelemekkel van ellátva. A kovácsolt rácsok jól néznek ki az ajtó üveglapjaival együtt.

A kovácsolt fogantyúk széles modellválasztékkal rendelkeznek, de egyedi vázlatok szerint is rendelhetők.

Az ilyen elemek stílusosak és elegánsak, így a kovácsolt fogantyúk az ajtószerkezet további díszítésének tekinthetők.

Az ilyen elemek gyakran bronz vagy arany kivitelben vannak. A fa- és fémszerkezeteken harmonikusan nézzen ki. Az exkluzív és eredeti megjelenés mellett ezek a tartozékok tartósak és tartósak.

A kovácsolt ajtóburkolatok olyan fémtermékek, amelyeket más elemek csatlakoztatására és rögzítésére használnak, vagy különálló fa díszítésként. A kapuon kovácsolt minták főleg növényi elemek, különböző geometriai minták és monogramok formájában készülnek.

Sikeres példák és gyönyörű lehetőségek

Az eredeti exkluzív szerzői modell a kovácsolás elemeivel, virágos elrendezéssel. A modell szokatlanul könnyűnek tűnik és tökéletesen illeszkedik az épület külső részébe. Ez a design kiváló választás egy magánház számára.

A fából készült dupla ajtó üvegbetétekkel és kovácsolt béléssel kiemeli a szoba kifinomult belsejét. A szoba üvegén áthaladó lágy fény meleg és kényelmi légkört teremt.

A masszív kovácsoltvas ajtó, amelyet egy ív egészít ki, kiemeli a helyiség jó ízét és magas színvonalát. Ez a modell alkalmas a házban való telepítésre.

A kovácsolt minták kiegészíthetik a fa modelljeit. A fémbetétek üveggel kombinálva nem teszik a terméket nehezebbé és tökéletesen illeszkednek az ajtólap világos színeivel.

Annak ellenére, hogy a kovácsolt elemekkel rendelkező modellek valamilyen nagyméretű és nehéz társulást hoznak létre, kis ajtók vannak a keskeny ajtókhoz.

Ebben a videóban még több ötletet talál a sikeres ajtótervezéshez.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba