A kiegészítők kiválasztása az ajtókönyvekhez

A modern, kis méretű lakások legnyomásosabb kérdése a hasznos terek megtakarítása a lakóterekben. Az összecsukható belső ajtók kialakítása a hagyományos zsanéros ajtók alternatívájaként számos előnnyel jár, lehetővé téve a helyiség mentését a felesleges "halott zónákból". Ez az egyetlen módja a bútorok kényelmesebb elrendezésének. A több szekcionált elem ajtószerkezeteinek kényelmes működtetését speciálisan összecsukható modellekhez kialakított szerelvények biztosítják, amelyek eltérnek a szokásos modellektől.

Jellemzők

Nem ajánlatos a széles nyílásokra összecsukható típusú ajtószerkezeteket felhelyezni, ahogyan ezt nem szabad nagy keresztű, és ahol az ajtó gyakran nyitva van. Ez annak köszönhető, hogy nem túl kemények a rögzítők. Ezenkívül számos komponens jelen van nagy mennyiségben, ami végső soron befolyásolhatja a működési hiba nagyobb valószínűségét. A legjobb, ha az ajtókat az öltözőben vagy a hálószobában lévő belső nyílásra szerelik. Van még egy lehetőség - egy helyiségbeosztáshoz telepíthet egy összecsukható ajtót partíciós képernyőként.

Az összes ajtó összecsukható típusa megközelítőleg azonos módon van elrendezve, de ennek ellenére az ilyen konstrukciók két külön alfajra oszthatók:

 • „Gyűrhetőségét”;
 • „Könyvek”.

A harmonikaajtó kialakítása külön panelekből áll, amelyek 15 cm szélesek. Ezek csuklós profilúak, amelyeket néha a véghurkokra szerelnek. A már összeszerelt ajtó csak egy sínre van erősítve, így a görgőknek köszönhetően lehet őket mozgatni. A szélső panel a csatlakozás belsejéhez van csatolva, a többi szakasz a nyitás idején összehajtogatott harmonika lesz.

De a „könyv” kialakítása főleg egyéni mozgó szárnyakból áll. Amikor az ajtót nagy nyílásba szerelik be, még sok más szakasz van. Amikor az összecsukható ajtót hagyja, az egyik felső sín nem használható. Itt az alsó sín támaszkodik a dimenziós struktúrákhoz a hurkok által összekapcsolt részekkel.

Teljes készlet

Az összecsukható ajtó általában akkor vásárolható, ha szerelvényekkel van felszerelve, ami a telepítéshez szükséges. A készletben található elemek száma a panelek számától függ.

Ez a készlet elsősorban a következőket tartalmazza:

 • szakaszok halmaza;
 • alumíniumból vagy acélból készült felső vezető;
 • kocsi csúszka (a mennyiség a gyártótól függ);
 • hengerek;
 • csuklópántok vagy csuklós profilok;
 • a szerkezet összeszereléséhez használt beállítási kulcs;
 • a gyártó által meghatározott kiegészítő szerelvénykészlet.

Vannak olyan modellek, amelyek alacsonyabb vezetőprofilú zárszerkezettel vannak felszerelve. Ilyen profilban általában nincs szükség, mivel az ajtó-harmonika nagyon könnyű anyagból készül - műanyagból. Az MDF gyártók drága modelljei kiegészítik az alsó sínt. Az ajtók szekciói egyidejűleg üvegbetétek, festett üvegek kitöltésére, vagy különleges tervezési ötletekre és finomságokra épülnek.

Az alkatrészek sérülékenysége és törékenysége, maga a rögzítőelem, a műanyag sín, a panelek hiányzó fémkerete, az ajtószerkezetek csuklós profilú csatlakoztatása a véghurok használata helyett - mindez érinti a terméket, így ez az ajtó kevéssé hasznos a hosszabb vagy gyakori kiaknázáshoz.

Az ilyen szerkezetek használata ajtókönyvként a legmegbízhatóbb és legmegfelelőbb megoldás a belső nyílások kialakításához. Itt a szekcionált panelek száma függ a nyílás méretétől. Természetesen az ajtók telepítéséhez több hely szükséges, mint a "harmonika" összecsukható szerkezete. A „könyv” valójában sokkal masszívabb, ezért sokkal erősebb.

Különböző modellek készülnek műanyagból, alumínium anyagból, közönséges fából vagy MDF-ből. Előfordul, hogy a design is aszimmetrikus ajtókat tartalmaz, amelyek különböző irányban nyitottak. Következésképpen az egész bútorkészlet nagyon eltérő lehet.

A 2 levélből álló ajtókészlet tartalmazhat:

 • golyóscsapágyak a meghajtott levél számára, amely 2 szabadságszinttel rendelkezik;
 • forgó tengelyek alulról és felülről;
 • vezetősín-felső és alsó rész a fő szárnyhoz;
 • zsanérok rögzítőkkel.

Meg kell jegyezni, hogy az ajtószerkezet mechanizmusának majdnem minden meglévő része, mint például a csapágyház, a csuklópántok vagy a készülék házának nyomástípusa állítható. Ez biztosítja, hogy hosszú ideig biztonságosan illeszkedjen. A hardverek magas költsége az egyetlen kivételes hátrány. Minél magasabb az összes komponens minősége, ennek megfelelően a szerkezet egészének költsége drágább lesz.

További elemek

Ha egy további típusú szerelvényt szerel fel, bármilyen összecsukható ajtóhoz hozzáadhat további varázst.

Különböző tartozékok:

 • szokatlan alakzatok és színek vége;
 • kényelmes szép fogantyúk;
 • bordázott burkolatok összecsukható szekcionált panelekhez.

Ezenkívül az összecsukható ajtószerkezetek további funkcionalitása biztosítható az ajtónyílással rendelkező zsanérok használatával. Ezek a mechanizmusok megkönnyítik az ajtólapok megnyitását és összecsukását. A mechanizmus a zárási sebességet úgy állítja be, hogy a szelepeket a nyitott helyzetben rögzítse.

Az ajtókönyv telepítésével kapcsolatban lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba