Barn ajtók: típusok és jellemzők

Az ajtónak nem minden esetben bonyolult szerkezete van. Néha célszerű nagyon egyszerű, de nem kevésbé funkcionális és elegáns megoldásokat használni. Mint pl.

Mi az?

A háztartási és háztartási épületekben általában a pajta ajtaját használják:

 • istállók és otthoni műhelyek;
 • gyermekházak;
 • fürdők.

Előnyük meglehetősen nyilvánvaló: még akkor is, ha mindent mély hófúvással söpörnek a külső részből, nem nehéz kinyitni az ajtót. De még a városi lakásokban is, az ilyen konstrukciók felhasználhatók, elsősorban esztétikai okokból. A fémvezetőn elhelyezett tömörfa bemeneti blokkja gyakran a belső szemantikai középpontba fordul.

Ugyanakkor az istállóajtók helyet takarítanak meg, és még egy üres fal elfoglalása ellenére is ideálisak kis méretű lakások számára.

Nincs semmi furcsa, hogy - a vászon csak az előkészített ügybe vezet, és nem zavarja az embereket. A szakértők azt javasolják, hogy a konyhától a nappalihoz való átjárónál egy magtárolóajtót helyezzenek el, mivel nagy áteresztőképességet biztosít.

Fontos: miután egy hálószobában megállapítottuk, egy ágyat helyezhetsz be a bejáratnál. Kívánt esetben többféle vászon csúszómechanizmussal egyidejűleg választható opciók is rendelkezésre állnak, a nyílástól egy irányba hajtogatva.

Mindenesetre a pajta ajtaja kifelé fogékony és kifejező. A vászonok gyártásához nem csak fa, hanem üveg, műanyag, sőt fém is használható.

Tervezési lehetőségek

Az ismerős faszerkezetek tökéletesen illeszkednek a szobákba, stílusokkal díszítve:

 • klasszicizmus;
 • Provence;
 • vidéki zene;
 • Loft.

Alkalmasak vintage, rusztikus, akár ipari stilisztikában is, de feltéve, hogy jóhiszeműen illeszkednek a designhoz, és mélyen gondolkodnak.

Ha a belső tér rusztikus stílusban van, akkor az ajtót öntöttvas hengerekkel kell felszerelni.

De a modernista szobákban, ahol megfelelőbb lenne a króm opciók.

Az ország és a Provence a legjobban kompatibilis a nyers tömb bevitelével. Ha van egy vágy, hogy a helyzetet érdekesebbé és gazdagabbá tegye, használja az eredeti ajtót, ami valójában az istállóban van, vagy legalábbis stilizált antik.

A fából készült gerendák és hamis kandallók utánzása kiegészítheti a benyomást.

Fontos: a pajta ajtaja a rekesz formátumban is elkészíthető. Ez a megközelítés először az Egyesült Államokban jelent meg, de más országok tervezői is igen gyorsan értékelték. Külsőleg a terv egy közönséges régi ajtónak tűnik, stilisztikusan elfogadható bármilyen belső terembe. Az ilyen megoldásokat leggyakrabban loft stílusú szobákban vagy „falu” környezetben használják.

A legegyszerűbb megoldás - csak macskaköves táblák - úgy néz ki, mint a leghitelesebb. Vannak azonban látványosabb fajták, ez és egy nagyon széles plakk, amely szép szerkezetű, és exkluzív kivitelű ajtók.

A nappaliban levő magtár, amely összetett magsá válik, segít a modern belső terek változatosabbá tételében. Segítségével vizuálisan elrejthet egy bárot, egy TV-t vagy valamit.

Figyelem: a nappaliban elhelyezett pajtaajtót nem szabad a rendeltetésszerűen használni, ebben az esetben szerepe tisztán dekoratív. A lakás jól néz ki fekete és szürke vászon, ez az opció egyetemesnek tekinthető.

Az egyszerű fából készült ajtók jó alternatívái az üveg panelek vagy keretek.Gazdag festék alkalmazása - sárga, zöld, és ha narancssárga, akkor még nagyobb hangsúlyt kap az ajtón.

Tisztázzuk meg, hogy a fényes tónusok jobban és megfelelőbben fognak kinézni, ha máshol másolják őket, mint a díszítés kiemelése vagy színezése.

gyártás

Az első lépés az, hogy a lapokat a keretbe helyezzük; Előnyösek a 25 cm széles kúpos lapok a keretszerkezetek számára.

A legtöbb mester szerint meg kell kapcsolni a táblákat egy félfa technikával. Lényege egyszerű, az egyik végén vágás történik, amely lehetővé teszi, hogy egy elemet egy másik táblához csatlakoztasson.

Miután több helyen félig vastag vágást végzett a megfelelő helyen, a fát egy kalapáccsal és egy széles vésővel eltávolítjuk, és a csuklót levágják. A kész készlet összeszerelése után azonnal telepítheti, lezárhatja a zárat, és így tovább.

Az ajtó készítése mindig azt jelenti, hogy egy anyagot választunk: az otthoni kézműveseknek joguk van mind puha, mind keményfa használatára.

A végső választás az alábbiaktól függ:

 • pénzügyi lehetőségek;
 • rendelkezésre álló eszközök;
 • az ajtók külső vagy belső elhelyezése;
 • azokat normál vagy megnövelt páratartalmú helyiségben kell alkalmazni.

A tölgyfa szép és tartós, de nehéz feldolgozni, és a költség nem a legkellemesebb. Ő, valamint a bükk tömb, a ház bejáratánál célszerűbb használni. Jobb, ha a belső szerkezeteket egy egyszerűbb fafajta - fenyő, nyír, lucfenyővel zárja le.

A pajta ajtaját szinte mindig összeszerelik a merőleges vagy átlósan futó deszkákból.

Rendkívül komolyan vegye a rögzítők kiválasztásához. Bármelyik körömnek szilárdan meg kell erősítenie a táblát, de nem megy át. Miután a szerkezet előformáját kopogtattuk, a szükséges nyíláson próbálkozunk, és a felesleget levágjuk.

mechanizmus

Az istállóajtó lehet üveggel vagy anélkül, különféle díszítőelemekkel díszítve, vagy csak egy egyszerű lógó vászon. Mindez nem értelme, ha egy jól átgondolt és zökkenőmentesen működő mechanizmus nem biztosított.

A felső pálya különböző geometriai formákban történik:

 • kör;
 • hatszög;
 • Latin betű J;
 • téglalap.

Az ajtó mozog, a görgőkre támaszkodva, a felső vagy a felső külső részre rögzítve (erre speciális lemezeket használnak).

A felső pálya oldalsó ütközőkkel van ellátva, amelyek néha csillapítóként szolgálnak. Az alsó vezetők P betű formájában, amelyek valamivel szélesebbek, mint maga a vászon, segítenek elkerülni a lógó ajtó elcsúszását. Ezek egy másik változata egy T betű alakú blokk, amely magában a vászonba kerül.

felszerelés

Az istálló típusának ajtóinak csak a gondozás részét képezi, még mindig a sínre kell lógni. A vászon kinyitásakor és bezárásakor kocsik, görgők segítségével mozog. A sín rögzítő kedvenc tervezői, mert nagyobb terhelést tudnak elviselni, mint a zsanérok. Ez a tulajdonság akkor hasznos, ha nagyon széles nyílásokat tölt be, vagy ha egy területet egy partíció ajtóval rendezünk be.

A legtöbb esetben nincs zár, bár akkor is telepítheti, ha több adatvédelmet szeretne.

Hogyan telepítsünk egy pajtaajtót, lásd a következő videót.

Használja a belső teret

A szakértők szerint a legmegfelelőbb, ha a konyhához használják a folyosón a pajta ajtaját.

A pajtajtók gyakran multifunkcionálisak: bezárják a járatot, és egyszerre elrejtik, például:

 • iroda a házban;
 • kamra,
 • otthoni könyvtár;
 • műhely vagy üzleti egység, és még sok más.

Mielőtt megvásárolná vagy készítene egy pajtaajtót, alaposan meg kell értenie, hogy szüksége van rá. Ne rohanjon eltávolítani az előző ajtót, először nézze meg, hogy milyen öv van.

Gyakran előfordul egy olyan helyzet, hogy a felső vízszintes támasztékon lévő párhuzamos tömegeloszlás sem segít a kívánt stabilitás elérésében.A modern lakásokban szinte nincs ok arra, hogy féljenek, de a régi épületekben, különösen az íves ajtók telepítésekor mindent alaposan ellenőrizni kell.

Különösen fontos: semmiképpen sem szabad a gránát bejárati szerkezetét rögzíteni a gipszkarton vezetőkre, nem tudnak megbirkózni, és az egész fal néha összeomlik.

Ne feledje, hogy az ilyen ajtók, még akkor is, ha teljesen bezárják a nyílást, nem mindig szorosan illeszkednek hozzá. A fürdőszobában csak olyan termékeket kell elhelyezni, amelyek nem térnek el a faltól. Ne feledje, hogy a rés és a vászon közötti rés néha megnehezíti az alaplap felszerelését.

Barn ajtók jól néz ki a különböző stílusok és nagyon megbízható. De választásuk (vagy önálló termelésük), telepítése és használata sok árnyalattal rendelkezik. Figyelembe véve ezeket a pillanatokat időben, elkerüljük a sok problémát, és teljes mértékben elégedett lesz.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba