Téli kert a lakásban: az elrendezés feltételei és jellemzői

 Téli kert a lakásban: az elrendezés feltételei és jellemzői

Sok amatőr kertész és szakember több mint egyszer gondolkodik egy örökzöld kert rendezéséről az apartmanjában. Gyakran egy ilyen télikertet az erkélyen végeznek, mert itt az év bármely időpontjában megteremtheti a beltéri növények optimális hőmérsékletét. Virágok mindig csodálatos dekoráció minden otthoni belső, mert beltéri létrehoznak egy különleges hangulatot a kényelem. Körülbelül arról, hogy milyen feltételekre van szükség ahhoz, hogy egy zöld paradicsomot hozzon létre a lakásban, és fontos, hogy ezt fontolja meg, ebben a cikkben tárgyaljuk. Ezenkívül megismerheti a zöld oázisok néhány jellemzőjét, amelyeket érdemes figyelni, amikor dekoratív kertet állít fel az apartmanban.

Létrehozunk

Ahhoz, hogy a lakásban egy téli üvegházhatást biztosítson, könnyen és szakemberek segítségével a legfontosabb az, hogy figyelembe vegyünk néhány jellemzőt és árnyalatot. Annak érdekében, hogy a jövőbeni üvegházhatást okozó sok évig kedvező legyen, nagyon fontos, hogy megfelelően felszereljük.

Különös figyelmet kell fordítani a következő fontos pontokra.

 • Megfelelő és magas színvonalú üvegezés (különösen, ha télikertet csinál az erkélyen. Természetesen a műanyag ablakokat megbízhatónak tartják, de néha tovább kell melegíteni).
 • A szoba felmelegedése.
 • Elkülönítés harmadik féltől származó nedvességtől.
 • Belső alkalmas dekoráció bizonyos típusú növények számára.

Ne felejtsük el, hogy a növények számára nagyon fontos a megfelelő világítás biztosítása. Ez lehet speciális fitolampiás és ultraibolya és hagyományos lámpák. Minden attól függ, hogy mit fogsz nőni és milyen évszakban. Természetesen, hogy az üvegházak speciális lámpái sokkal jobbak, mint a szokásosak, mert csak azok képesek teljesen kompenzálni az egyes növényfajok természetes megvilágításának hiányát. Előfordulhat azonban, hogy az oázisban az árnyék szerető virágok kihajtanak.

Leggyakrabban az apartmanok télikertjei loggiákon, erkélyeken és tetőkön helyezkednek el. Csak nagyon ritka esetekben külön nappalit rendelnek. A mini-kertek különösen előnyösek, ha panorámás kilátás nyílik. Az üvegházhatás kialakításakor ne felejtsük el a helyes szellőztető rendszert, amely az összes növény általános állapotától is függ. Ha a szoba területe lehetővé teszi, akkor telepítse benne speciális légnedvesítő berendezéseket, amelyek pozitív hatással vannak a növények egészségére.

A télikert erkélyének átdolgozásakor célszerű természetes anyagokat választani a szoba befejezéséhez. A műanyag természetesen könnyen karbantartható, de a természetes kő és a fa semmit nem helyettesít.

Hol lehetne jobban elrendezni?

Az erkély és a loggia kiváló lehetőségnek számít a télikert megszervezésében.

 • A télikert helyiségeinek üvegezéséhez a legjobb, ha különleges, kétkamrás üvegezésű ablakokat vásárolnak, amelyek nemcsak a télikertben melegek, hanem elegendő mennyiségű fényt is biztosítanak, ami a legtöbb növény számára szükséges.
 • Mivel a fény a legjobban választja ki a szétszórt fényt, amely a szoba nagy területét lefedi. Ez a fő fény egy ponttal kiegészíthető. Annak érdekében, hogy a szoba maximálisan természetes fényt kapjon, lehetőség szerint válasszon egy szobát, ahol a télikert nyugatra vagy keletre néző ablakai vannak.
 • Az erkély vagy a loggia felmelegedését kiváló minőségű tömítőanyagokkal kell elvégezni, amelyek nem teszik lehetővé a hideg levegőt kívülről. Különös figyelmet kell fordítani a falak összes varrására és ízületeire. A téli kerti szigetelés minden anyagának száraznak kell lennie, mert a lehető legnagyobb mértékben védhetik a helyiségeket a nedvességtől. Nos, ha ez a szoba fűtésre lesz telepítve, melyet ki lehet igazítani.
 • Nem szabad elfelejtenünk a virágok számára kényelmes hőmérsékleti rendszert. A szakértők gyakran azt ajánlják, hogy ellenálljanak a 17-25 Celsius fokos hőmérsékletnek. Ez a hőmérséklet optimális a beltéri növények és virágok normál növekedéséhez. Folyamatosan figyelemmel kíséri a hőmérsékletet, különösen, ha a loggiát melegítik, egy speciális szobahőmérőt kell lógni.
 • Ne felejtsük el a páratartalmat, amely, mint a fény és a hőmérséklet, fontos szerepet játszik a téli kertben. A levegőt és a virágokat kézzel is nedvesítheti különböző permetezők és permetezők segítségével. Jó a speciális eszközök telepítése. Gyakran, hogy a virágokkal töltött raklapokhoz nedvességet adjanak, kavicsot öntenek, vízzel töltve.
 • Fontos és megfelelően kialakított szellőztető rendszer. Az ún. Üvegházhatást el kell kerülni, ezért szükséges a helyiség szellőztetése. Az otthoni télikertben a levegőnek alulról kell mennie, és felemelkednie és felkelni. A télikertben pedig egy megfelelő légkondicionáló is rendelkezésre áll.

Összefoglalva, biztonságosan elmondhatjuk, hogy csak a fenti feltételek és azok betartása kombinációja segít Önnek abban, hogy újjáépítsen egy jó minőségű és szép téli kertet közvetlenül a lakásban. Ha nem biztos benne, hogy megbirkózik ezzel a problémával, akkor a legjobb, ha részletesebb tájékoztatást kap a témáról a vonatkozó kertészeti kiadványokban. Vagy használja a bevált szakértők szolgáltatásait, akik könnyen megtalálhatják a problémát.

Szakértői tanácsadás

Ha örökzöld üvegházat szeretne, akkor előnyben részesítse azokat a növényfajokat, amelyek az őszi szezonban nem hagyják el a levelüket, valamint olyan lehetőségeket, amelyek nem különösebben kímélik az ápolást. A különböző pálmafák mindig divatban vannak. Ha önállóan nem választhat virágokat és növényeket a télikertjéhez, segítségért forduljon professzionális kertészekhez. Biztosan képesek lesznek arra, hogy tanácsot adjanak Önnek a megfelelő lehetőségekről, amelyek egész évben szívesen látják Önt.

A lakás üvegházának egyedisége érdekében többféle növényt gyűjthet be. Ez lehet trópusi egzotikus lehetőségek és szubtrópusi, valamint egyszerű ősvirágok az évelő családból. A téli kert diverzifikálásához győződjön meg róla, hogy megnézzük a szokatlan és eredeti edényeket. Különösen a kézzel készített agyag változatai. Biztosan sok figyelmet fognak vonzani, és minden nap örömmel fogadják Önt. Emellett nagyon tartósak.

A télikert diverzifikálásához dekoratív állati figurákat vagy mesterséges fákat telepíthet. Ha a lehető legtöbb helyet akar megtakarítani a télikertben, figyeljen a különleges függő állványokra, amelyeken a növények nagy helytakarékossággal telepíthetők.

A virágok kiválasztása

Sok virágtermelő, aki saját kezűleg szokatlan téli kertet kíván létrehozni, azonnal furcsa külföldi növényeket keres. De a szakértők azt javasolják, hogy ne sietjenek a választással, mivel az ilyen virágok különös figyelmet igényelnek, és nagyon gyakran nagyon nehéz otthonról gondoskodni.

A legnépszerűbb és szerényebb lehetőségek az amatőr kertészek körében legkedveltebbek:

 • egynyári: petúnia, pelargoniums, eustomas, torenia;
 • évelők: pozsgás növények és kaktuszok, a második virágzás ritkán fordul elő, de nagyon szerény a gondozásban és öntözésben.

Egy ilyen népszerű és örökzöld virág, mint anthurium nagyon szépnek tűnik. Piros virágai mindig elegánsak. Sokan ismerik a begónia nevű virágzó növényt. Különböző típusú és színű. Mindig releváns nem csak a kezdő kertészek, hanem a szakemberek körében is. Nem kevésbé népszerű a beltéri ibolya, amely ma sokféle fajta. Könnyen illeszkednek a télikertjébe, és sokáig örömmel töltik el magukat luxus virágzásukkal.

Probléma növekvő orchideák és fuchsias. Mind a rovarok (whiteflies, mind a skála rovarok) mind az első, mind a második támadást eredményezhetik, aminek következtében a növényeket rendszeresen speciális eszközökkel kell kezelni, hogy az egész kert nem fog „betegülni”. Mindazonáltal az ilyen jóképű férfiak minden bizonnyal az apartman kertjében kiemelkedik.

Gyakran a télikertben sok citromfát termesztenek, ahonnan biztonságosan gyűjthetnek hasznos gyümölcsöket.

Ügyeljen arra, hogy vegye figyelembe a következőket. beltéri virágok, amelyek határozottan kiegészíthetik az Ön lakásának téli üvegházhatású épületét:

 • azálea (rododendron);
 • balzsamok;
 • jácint;
 • hibiszkusz;
 • Hippeastrum;
 • csuporka;
 • krókuszok;
 • házi nárciszok;
 • leanderek.

Ahhoz, hogy a kertje valóban egyedülálló legyen, a lehető leghamarabb át kell gondolni a növekvő növények listáját. Az apartmanházban egy igazi oázis sok éven át örömmel fogadja Önt és az egész család tagjait, különösen a helyes alkotással és annak további gondozásával.

Gyönyörű példák

Ha a loggia vagy erkély területe sok kívánnivalót hagy maga után, ügyeljen az úgynevezett függőleges kertekre.

Legyen könnyed, akár magad is. A megfelelő üzletekben a szükséges keretekkel kész konstrukciókat vásárolhat. Az ilyen téli üvegházak nagyon lenyűgözőek. A függőleges télikert egyáltalán nem jelenti azt, hogy minden benne lévő növényt függőlegesen ültetnek. Általában ez egy olyan kert, amelyben hasonló életkörülményekkel virágzik. A függőleges kerteket speciális falszerkezetek segítségével alakítják ki, amelyek nemcsak helyet takarítanak meg, hanem nagyon modernek is.

A szőnyegkert kialakítása nagyon szokatlan.amelyben a növények úgynevezett vászon formájában vannak elrendezve. A zöld szőnyeg, például az élő kövekből vagy pozsgás növényekből, mindig különös figyelmet szentel. Ezen kívül ezek a növények nagyon hasznosak, tökéletesen tisztítják a levegőt.

Az erkélyen található otthoni kert gyönyörű díszítése kiegészülhet például mesterséges rattanból készült dekoratív bútorokkal. A beltéri virágok lehetnek lógó edényekben és szabadtéri edényekben. A hullámzó növények nagyon hasznosak lesznek, amellyel valódi élő sarok alakítható ki.

Különösen szép a kerti kialakítás, amely természetes kő kőművességet használ. Kővel falra vagy padlóra lehet helyezni. Ha a kis kertjében egy kis tó vagy szökőkút is elhelyezhető, akkor ez nagyszerű plusz lesz. Elvégre ezek a díszek frissek és unbanálok. A vízzel készült kompozíciók nemcsak szép dekoratív tárgyak, hanem hasznos légnedvesítők is.

Az apartman télikertje egy igazi nyári mese zöld növényekkel, amely egész évben kellemes. Virágok díszes edényekben, gyönyörű és parkosított növények, egy kényelmes hely a pihenésre és a szokatlan szökőkút - mindez egy része a paradicsomnak a lakásban.

További inspirációért fordítson figyelmet a téli üvegházak fotógalériájára, szokatlan lehetőségekre a téli kert díszítésére.

Hogyan készítsünk egy téli kertet a lakásban saját kezével, lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba