Felújítás "Hruscsov": szép design lehetőségek

Az úgynevezett "Hruscsov" - egy lakás a 60-as években épült házakban. A "gyors és sok" elvre épültek. Mindent megtalálnak, amire szükségük van a létezéshez, de kicsi és nem mindig kényelmes az életre. Ezért sokan merik újraépíteni őket.

Különleges jellemzők

A szokásos Hruštšov házak kis helyiségek, gyakran szomszédos, kombinált WC-vel és fürdőszobával, egy kis 6 méteres konyhával, alacsony mennyezettel. Az ilyen apartmanokban gyakran vannak kényelmetlen folyosók, kamrák, sötét szobák, mezzanines, ahol szemetet tartanak. Kényelmes, mint a helyszínek a Hruscsovban. Lehetetlen bútorokat elhelyezni a tágas szobákban, mivel szükség van arra, hogy teret nyújtsunk egy másik szobába. A folyosón és a folyosón még nincs hely, ahol nem lehet bútorokat elhelyezni.

Nem meglepő, hogy az ilyen lakások tulajdonosai olyan változásokra gondolnak, amelyek segíthetnek számukra a lakás területének növelése nélkül további méterek vásárlása nélkül. Ebben az esetben egy jó ötlet lehet az átalakítás.

Amikor újjáépítésre kerülnek, eltávolítják a falak egy részét, kombinálva például egy nagy terasszal ellátott konyhát, vagy pedig egy fürdőszobát a folyosón keresztül. Az ajtót mozgathatjuk vagy bővíthetjük, melegíthetjük a loggiát, és hozzáadhatjuk a nappalihoz, külön WC-t és fürdőszobát. Néha a lakások tulajdonosai teljesen lebontják a belső partíciókat, és kiderül, hogy stúdió apartman.

Amikor Hruscsov újjáépítéséről döntenek, fontos tudni néhány árnyalatot.

Alapszabályok

43 négyzet soha nem fog 70-re vagy legalább 50-re fordulni. Mindazonáltal, a területek illetékes újraelosztása segít egy kis területen is kényelmesen érezni magát.

Az egyik népszerű megoldás, hogy több szobát egyesítsen. 2 szobás apartman stúdió vagy stúdió. A belső terek eltűnése miatt a szoba bővül. Ez lehetővé teszi, hogy a szükséges bútorokat helyezze el, és megszabaduljon a kis helyiségben gyakorolt ​​nyomástól. Az életteret a folyosón, a folyosón, a kamrában vagy a konyhában lehet bővíteni.

A közös helyiségben célszerű a zónákat használni a munkahelyek, a pihenés, a főzés és az étkezés, valamint az egyes lakók számára különálló helyek megkülönböztetésére.

Egy kis lakás megváltoztatásának másik módja, hogy bizonyos színek, partíciók és anyagok segítségével vizuálisan növeljük.

Amikor az átalakításnak néhány pontot kell figyelembe vennie.

 • Nem lehet semmilyen falat lebontani.. 22-32 cm vastagságú csapágyfalak alkotják a ház keretét, és nem érhetők el. A 7-9 cm vastagságú belső válaszfalak azonban könnyedén eltávolíthatók, mozgathatók, vagy az ajtó könnyen elhelyezhetők. Sajnos egy téglaházban szinte az összes fal teherhordó, a panel belsejében gipsz cement vagy gipszlemezek vannak, és lebonthatók.
 • A konyha nem része a nappalinakha van egy gáztűzhely, oszlop vagy kazán. Egy bárpult elhelyezése a konyha és a szoba között nem fog működni, de könnyű partíciót készíthet. Vagy telepíthet egy elektromos tűzhelyet a konyhába, biztonságosabb és nem okoz kifogást a KTF-ben. Ami a vízmelegítőt illeti, ha elérhető, a fürdőszobába kerül.
 • A konyha nem illeszthető a nappali részéhez.. A konyhát azonban a folyosó vagy a folyosó egy részének használatával lehet bővíteni.
 • A szoba fürdőszobájának része vagy növeli azt a szoba rovására, nem fog működni.
 • A központi kommunikációhoz való hozzáférés tilos.a szellőztető tengelyek áthelyezése vagy szétszerelése.
 • Lehetetlen teljesen vagy részben megsemmisíteni a padlót, ha a szomszédos apartmanok a másik felett helyezkednek el.
 • Nem tartoznak a teljes bontási falnak is az erkély és a főterem között.

Hol és hogyan kell legalizálni?

Ha ezeket a követelményeket figyelembe vesszük, akkor folytathatja az átépítési projekt kidolgozásának eljárását. Ilyen dokumentumok szükségesek, mert a lakásokkal kapcsolatos bármely jogi intézkedés tényleges lakásterv nélkül lehetséges. Ha egy lakás illetéktelen megváltoztatásának tényét felfedezték, a tulajdonosnak bírságot kell fizetnie, és módosítania kell a tervet, vagy vissza kell adnia a lakás eredeti formáját.

Tehát az újratervezés engedélyét a KTF - Műszaki leltár Iroda adja ki. Engedély megszerzéséhez az alábbi dokumentumokat kell elkészítenie:

 • címirat;
 • átalakítási projekt, amely a változásokat mutatja;
 • technikai jelentés a javítási munkák biztonságáról, amelyet egy szakosodott szervezet megrendel;
 • alaprajz BTI, műszaki útlevél;
 • valamennyi lakos vagy lakástulajdonos beleegyezése (szabad formában);
 • nyilatkozat az újjáépítés részleteivel (kitöltött a házellenőrzéssel).

A papírmunkaért díjat kell fizetnie.

A felújítási dokumentumok másfél hónapon belül készülnek. Ezt követően három napon belül tanúsított dokumentumot adnak ki a kérelmezőnek, és elkezdheti a javítást.

Elrendezési lehetőségek

Számos lehetőség van a Hruscsov felújítására, ezek a szobák számától és a tervezésektől függően változnak.

stúdió

Egyszobás apartman gyakran átalakul egy stúdió apartman. Ehhez egy egyágyas szoba kombinálva van egy konyhával, és egy nagyobb szobát kap. Emellett a folyosón vagy a folyosón is növelhető a szoba.

Egy másik ötlet az, hogy melegítsük az erkélyt vagy a loggiát, és használjuk őket irodaként, pihenőhelyként vagy konyhába vagy szobába. Egy gyönyörű ív, amely elválasztja a loggiát a szoba többi részétől, és ugyanakkor összekapcsolja őket, könnyű és eredeti lesz.

A terven látjuk, hogy a módosítás után az 1 szobás apartman stúdióapartman lett. A konyha és a szoba között levő falat eltávolították, a lakóteret bővítették az erkély a szobához való csatlakoztatásával. Volt egy külön ágy. A szekrények fülkékbe vannak szerelve, ami hozzájárul a szoba térfogatának megőrzéséhez és a lakás területének leghatékonyabb felhasználásához.

Ha a stúdió létrehozása nem kívánatos, növelheti a szobát, a konyhát vagy a fürdőszobát, ennek megfelelően mozgatva a partíciókat. A falakat mozgatva egy fürdőszobát kapunk, amelyben van egy hely a modern háztartási készülékekhez, vagy egy nagyobb konyha.

A szobában extra helyet kaphat, megszabadulva a kamrától vagy a szekrénytől. Az ilyen fülke alvó vagy munkahelyként használható.

Két szoba

Hruscsov dvushka tágasabb, mint egy egyszobás apartman, de gyakrabban kényelmetlen elrendezése van. A konyha és a fürdőszoba kicsi, a folyosó és a folyosó sok helyet foglal el, a szobák kényelmetlenek.

Ebben az esetben a belső falak helyének megváltoztatása segít.

 • Egyrészt további partíciókat adhat hozzá. A szomszédos szobák, amelyek "villamosra" néznek, és amelyek a ház különböző oldalaira nyílik ablakokat, egy folyosóval oszthatók meg. Ilyen folyosón egy szekrényt helyezhetsz el, és a szobákban helyiség lesz, amelyet korábban szekrényekhez és falakhoz használtak. Ha szükséges, akkor is kap egy három szobás lakás, miután épített egy gipszkarton.
 • Másrészt a szobák közötti falat el lehet távolítani, és egy tágas szobát kap. Különböző zónákat lehet megkülönböztetni a bútorok, állványok, hordozható partíciók elrendezésével vagy a zónák színezésével.

Sok Hruscsov ajtó a szobák és a konyha található kényelmetlen. Az előttük álló helyet, valamint a hozzájuk vezető utat nem lehet elzárni. Vannak "halott zónák" - szabad hely, amely nem fog működni. Ez a probléma könnyen megoldható az ajtók kényelmesebb helyre való mozgatásával. Néha lehetséges, hogy az ajtót egy másik szobába mozgatva elkülönítsük a folyosón.

A tolóajtók vagy a harmonikaajtók is helyet takarítanak meg. Érdekes tervezési megoldás a falak metszete, a szöghelyzetük, amely lehetővé teszi a terület minden centiméterének használatát.

Itt van egy példa a villamos típusú apartman rekonstrukciójára. Itt két szomszédos szobát egy folyosó választ el. Így az egyik szoba megszűnt. Ezen kívül, egy hely egy kamra. A hosszú szobában megjelent egy partíció, amely elválasztotta a hálószobát a nappalitól. Most ez a lakás háromszobás lett.

BRS

A három szobás Hruscsov a tér legracionálisabb felhasználásának problémájával is szembesül. Itt növelheti a szobákat egy folyosó vagy a folyosó egy részének összekapcsolásával.

A lakás elrendezése jelentős változásokon ment keresztül. A lakás közepén elterjedt szoba hangulatos, kompakt hálószobává vált. Az üres helyet a nappali emelésére használják, amely a kényelem érdekében két zónára van felosztva. A fürdőszoba a folyosó egy részét foglalja el, és a folyosó a helyiségek helyére költözött.

Ez az apartman egy érdekes design mozdulatot használt. A nappalit egy lejtős folyosó köti össze a folyosóval. Az egykori csarnok területének egy része a fürdőszobába és a gyermekszobába ment, amely a melléképületek helyére került. Az apartman a lakóhely igényeinek megfelelően épül át.

Hogyan lehet vizuálisan bővíteni a teret?

Van egy másik módja annak, hogy a lakást nagyobbra tehessük - vizuálisan bővítsük határait. Ehhez különböző trükköket és trükköket használnak.

Az egyikük - a lakás bútorainak megválasztása. Kisebb bútorok alkalmasak egy kis lakáshoz. Hát menteni helyet összecsukható kanapé, csúszó asztalok, összecsukható székek. Az elrendezési rendszerben az ilyen bútorok kevesebb helyet foglalnak el.

Egy kis lakás esetében fontos, hogy többfunkciós bútorokat válasszunk, amelyek különböző módon használhatók. Az emelőszerkezettel ellátott kanapé, zsanéros fedéllel ellátott padok és ottománok további tárolóhelyként használhatók.

Szintén megtakaríthat helyet az összecsukható ágy-szekrényben vagy a tetőtérben, ahol van egy munkahely. Érdekes lehetőség az átalakító ágy, amely napközben hajtogatott, és sokkal kevesebb helyet foglal el.

Átlátszó és tükörfelületek használatával vizuálisan bontsa ki a szobát. Az átlátszó bútorok láthatatlanok, de funkciójukat ellátja. Az átlátszó partíció színt ad, nem zavarja a szobát, de ugyanakkor elválaszt egy „szobát” a másiktól.

A falakon vagy a szekrényeken lévő tükrök tükrözik a szobát, hozzáadják a mélységet, és vizuálisan javítják. Vizuálisan "emelni" az alacsony mennyezet segít a mennyezetben, ami az alatta lévő helyet tükrözi.

Egy másik módja annak, hogy a szobát nagyobbnak tegyük, bizonyos belső színek használata. A szoba egy pillantásra tágabb lesz, ha benne könnyű háttérképek találhatók. A háttérképen lévő vízszintes csíkok segítik a szobát vizuálisan bővíteni.

A kis helyiségekben kis méretű mintával.

Egy kis szobában nagyon fontos világítás. Egy szoba nagyobbnak tűnik, ha nincs sötét sarkai. És itt a világítás szükséges használjon olyan világítóeszközöket, amelyek nem vesznek sok helyet - asztali és fali lámpák, led világítás, beépített pont fényforrások.

Kis helyiségben a polcok, a magas állványok és a szekrények segítenek a mennyezet vizuális emelésében. Ezen kívül lehetővé teszik, hogy maximalizálja a falterület használatát.

A helyiséget könnyedén vizuálisan tágasabbá teheti, ha eltávolítja az ajtót. Ezek az ajtók gyakran nem zárnak le. De egy gyönyörű, nagy ív kibővíti a helyet.

Ebben a szobában a világos bútorok és a falon lévő vízszintes felületek vizuálisan bővítik a helyet. A falon levő fotovezérlőpapír, amely a mező képét visszafogja, szintén hozzáadja a hangerőt.

Ez egy hétköznapi szoba egy kis lakásban, de tágabbnak tűnik, mint amilyen valójában. A fentiekben említett összes technikát itt használjuk: könnyű falak és bútorok, hosszú polcok és éjjeliszekrény, átlátszó asztal. A szoba tele van levegővel és fénygel.

Hasznos tippek és trükkök

Az átépítésre gondolva fontos, hogy a családba minden családtag számára személyes helyet foglaljunk el. Elválasztható egy könnyű partícióval, egy képernyővel vagy színnel kiemelve.

A konyhát általában munka- és étkezősarokkal rendelik. A határok közöttük bár, kanapé vagy ív lehet. A munkaterületet egy ablakkal lehet áthelyezni a falra, ahol a háziasszony könnyű és hangulatos lesz főzni. Érdekes lehetőség, hogy a munkaterületet erkélyre vagy loggiára vigye. Ebben az esetben a kommunikációt át kell helyezni.. Ott is tárolhatja az élelmiszer- és konyhai eszközöket. Az újratervezett konyha helyet biztosít egy étkezőnek, ahol asztalra, sarok kanapéra helyezhető, a TV falára akasztható - és ez a terület is rekreációs terület lesz.

A Hruscsovban gyakran növeli a nappali területét a hálószoba rovására, így csak az ágy és az éjjeliszekrények számára hagy helyet. Ez kényelmes, ha a hálószoba tulajdonosa sok időt tölt a nappaliban. Csak el kell hagynia egy helyet az ágy előtt, hogy egy személy felálljon.

Külön a hálószobát a többi helyiségtől függően nehéz függönyök vagy fülke lehet. Ha az ágyat a dobogóra helyezi, gondoskodjon hátvilágításról, ez a design stílusos és modern. A pódiumon elhelyezhet egy helyet a dolgok tárolására, ez segít megszabadulni az extra szekrényekről az apartmanban.

Különös figyelmet kell fordítani a lakóterületre, mert ez az a hely, ahol egy személy szabadidejét tölti, barátokkal találkozik, kommunikál a családjával. Fontos, hogy a nappaliban a dolgok ne legyenek zavarosak, a tulajdonosok érdeke. Kényelmesen, amikor a nappali a lakás közepén található, és hozzáférést biztosít a többi helyiséghez.

Amikor bútorokat rendez a nappaliban, figyeljen a TV helyére. Ha közvetlenül az ablak előtt helyezkedik el, a vakító fény zavarja a megtekintési programokat.

A TV-t az ülő jobb vagy bal oldalán kell elhelyezni.

Gyönyörű példák

Nézzük meg az átalakított lakások tervezésének legjobb lehetőségeit.

Az apartman modern stílusban díszített. A konyhai és az üdülőterület kialakításában ugyanolyan színeknek köszönhetően a belső tér stílusos. Ez a zóna partícióval van elválasztva a konyhától, és a padló más színével kiemelve. Különösen érdekesek a félkör alakú partíciók, amelyek továbbra is körben vannak a padlón. Ennek a döntésnek köszönhetően a rekreációs terület meghívja Önt, hogy nyugdíjba vonuljon, miközben a lakás egyetlen terével rendelkezik.

Itt a konyha és a nappali határát egy könnyű ív alakú partíció, a mennyezeten lévő spotlámpa és a konyhában egy speciális padlóminta jelzi. A partícióhoz és a bútorokhoz választott színek melegek és nyugodtak.

De egy szokatlan példa a bútorok gazdaságos elrendezésére. A hálószoba nagyon kevés helyet foglal el, sőt csak egy ágy a dobogóra, amelyre a lépcső vezet. A kanapé alatti terület maximális használata - a dolgok ott tárolódnak. A szobák közötti partíció egy polc. Minden bútor multifunkcionális és kompakt elrendezésű.

Itt van egy másik lehetőség azoknak, akik nem akarnak külön konyhát készíteni. Ebben a lakásban, a konyha és a nappali határán egy könnyű, átlátszó asztal van, amely egyesíti az élelmiszer és pihenés ötleteit. A konyha világos, élénk színekben készült. A nappaliban lévő panelek vízszintes csíkjai rezonálnak a konyhai függőleges színekkel.

Az asztal fölött található tükör vizuálisan bővíti a konyhát és kiegészíti az ablakokat. Általánosságban elmondható, hogy a lakás modern és a Hruscsovtól eltérően néz ki.

Ebben a képen figyelni kell a szobák közötti partíciók sikeres kialakítására. A folyosót és a nappalit elválasztja egy polc és irizáló lámpa. A csúszó matt válaszfal magában foglalja a hálószobát. Egy ilyen partíció nem sok helyet foglal el, de nagyon lenyűgözőnek tűnik.

A "Hruscsov" felújításáról lásd a következő videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba