Hogyan lehet szigetelni a lakást?

 Hogyan lehet szigetelni a lakást?

Az apartmanok további felmelegedése általában panelemeletes épületekben történik. A vékony válaszfalak nem képesek megakadályozni a hőveszteséget, ami a fűtési rendszerek terhelésének növekedéséhez, az alternatív hőforrások (fűtőberendezések, hőfegyverek, stb.) Kereséséhez vezet. Ez viszont kedvezőtlen éghajlatot okoz a szobában (a levegő túl száraz) és a közüzemi költségek növekedése.

  Különleges jellemzők

  A helyiségek belső hőszigetelése nagymértékben rosszabb, mint a külső hőszigetelés. Azonban, amikor egy lakást egy sokemeletes épületben kell elszigetelni, nem szükséges választani.

  A lakások belsejéből való szigetelése során nem lehet teljesen elkerülni a hőveszteséget, mindenesetre 8-15% körüli. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a nem melegített fal nem gyűjti össze a hőt. Ezenkívül a fűtött helyről hőszigetelő réteggel levágott falfelület erősebben és gyorsabban fagy.

  Fontos szempont a „harmatpont” helyes kiszámítása, vagyis a vízgőz folyadékállapotba való átmenetének határértéke (víz részecskék). Ideális esetben a "harmatpontot" a szigetelés felületén kell elhelyezni, de ez csak külső szigeteléssel lehetséges.

  Annak érdekében, hogy elkerüljük a kondenzátum felhalmozódását és a penész megjelenését a falak belső felületén, a hőszigetelés technológiájának gondos betartása segít, elsősorban a gőzgátló beépítésénél.

  Meg kell jegyezni, hogy a falon belüli falszigetelés folyamata sokkal intenzívebb és technológiailag összetettebb, mint a külső falakon végzett hasonló munkák.

  A feltűnő hibák azt eredményezhetik, hogy a helyiség mikroklímája romlik, és a falak fagynak, ami negatívan befolyásolja azok állapotát, megjelenését és a befejező anyagok tartósságát.

  A helyiség belsejének felmelegítése jó minőségű szellőzést igényel. A szabványos ellátórendszer nem lesz elegendő, szükség van egy kényszerlevegő-rendszer telepítésére vagy az ablakkeretek szeleprendszerrel történő felszerelésére, ami miatt a levegő a helyiségben mozog.

  A szigetelés vastagságának kiválasztásakor és kiszámításakor figyelembe kell venni a falak anyagát, a hőveszteség mutatóit, az alapterületet. A szigetelőelemek közötti csempézett szigetelésnél kis hézagokat - „hideg hidakat” - lehet fenntartani. Ez utóbbiak olyan helyeken is megjelennek, ahol a padló és a falak, a falak és a válaszfalak illeszkednek. A munka során különös figyelmet kell fordítani ezekre a zónákra, általában belső szigetelésre van szükség, ha a homlokzat hőszigetelése nem lehetséges.

  Ezenkívül a helyiségek belülről történő szigetelése gyakran kiegészíti a külső szigetelést.

  anyagok

  A modern piac sokféle szigetelést kínál, amelyek mindegyike saját jellegzetes erősségeivel és gyengeségeivel rendelkezik. Fontolja meg a legkedveltebbeket, és megtudja, hogy alkalmasak-e a belső szigetelésre.

  Ásványgyapot

  A hőszigetelő anyagok vezetője az ásványgyapot szigetelés. Ezek a legjobb szálak, kaotikusan elrendezve. A hőszigetelést a szálak között nagy mennyiségben felhalmozódó légbuborékok teszik lehetővé.

  Közvetlenül meg kell jegyezni, hogy többféle ásványgyapot van.

  • Használatból salak gyapjú Az alacsony hőszigetelő tulajdonságai miatt el kell hagyni.
  • Üveggyapot nem ajánlott belső használatra, mert mérgező vegyületeket bocsát ki.
  • Csak egy méltó lehetőség lehet bazalt vagy kőgyapot. Jó gőzáteresztő képessége és nagy nedvességállósága van. Azonban a lakás állapotában a gőznek nincs helye elpárologni, ezért a víz részecskéivé alakul át, és beszivárog a szigetelésbe. Természetesen a szigetelőanyag enyhe nedvesítése is okoz technikai tulajdonságainak elvesztését. Az ilyen jelenségek elkerülése érdekében a megbízható vízszigetelő anyag megfelelő telepítését teszi lehetővé.

  Fontos a megfelelő kőgyapot kiválasztása is. Magas sűrűségűnek kell lennie, és merevségében közelíteni kell a polisztirolhoz.

  Polisztirol hab

  A szovjet idők óta a habanyagot vagy az extrudált fajtáját széles körben használják a szigeteléshez. Meg kell jegyezni, hogy ez utóbbi nagyobb hővezető képességgel és jobb vízállósággal rendelkezik. Ez az anyag akár újonnan épített és bérelt ház szigetelésére is használható, mivel a polisztirol paneleket szakítószilárdság és tömörítés jellemzi. A szigetelő réteg negatív változásai még akkor sem következnek be, ha az épület zsugorodik.

  Az anyag magas nedvességállósága lehetővé teszi a gőzgátló réteg megszüntetését. A lemezek közötti kötések habgal kezelhetők. Ez egyébként rögzítőanyagként alkalmas a lemezek beszerelésekor. A poliuretánhab minden repedésbe és légrésbe behatolva szoros kapcsolatot biztosít a szigetelés és a munkaterület között.

  A telepítési folyamat nagyon egyszerű. - a lapok kényelmes méretekkel rendelkeznek, és számos korszerű termék rendelkezik hornyokkal és tüskékkel a könnyebb összeszerelés érdekében. Szükség esetén vágja le az anyagot.

  A könnyű súly egyszerűsíti és felgyorsítja a telepítési folyamatot, és a ragasztó könnyen alkalmazható sima felületekre. A tégla és beton lakások esetében azonban kényelmesebb az anyagot a gombákhoz rögzíteni a gombák formájában. Ehhez a falakon először a lyukak készülnek, majd a rögzítőrendszereket behelyezzük és a lemezeket szilárdan rögzítik a falakhoz.

  Ha azonban a szigetelés mellett a helyiség hangszigetelésre szorul, a polisztirol hab nem megfelelő. A hangszigetelő anyagok értéke rendkívül alacsony. Ezenkívül gyúlékony. Természetesen a modern extrudált polisztirolhab nyersanyagához speciális komponensek hozzáadása nem növelte jelentősen a tűzállóságát, de nem szükséges a szigetelés tűzbiztonságáról beszélni. További hátránya a méreganyagok felszabadulása a fűtés folyamatában.

  Poliuretán hab

  A modern, hatékony hőszigetelő anyag a poliuretán hab. Ez a szigetelés egy habosított polimer, amelyet speciális berendezések segítségével permeteznek a falak felületére.

  A falra permetezés előtt szerelhető fa láda, kiálló anyag az anyaghoz. A permetezett poliuretán kitölti a teljes felületet, beleértve a repedéseket és repedéseket. Más szavakkal, az anyag felhordása után egy lezárt monolit réteg van, azaz a "hideghidak" bármilyen előfordulása kizárt.

  Egy másik fontos előnye a poliuretánhab inkubálhatósága. Még ha magas hőmérsékleten is ki van téve, nem bocsát ki mérgező vegyületeket.

  A szigetelést alacsony hővezető képesség jellemzi, de egy teljesen sima és sima felület kialakítása lehetetlen. Ez viszont azt eredményezi, hogy a hőszigetelő fal nem tapadhat tapaszokkal és festéssel.

  Ez a probléma azonban könnyen megoldható a burkolólapok vagy a gipszkarton lapok rögzítésével a létrehozott rekeszekhez.

  Forgalmi dugó

  A belsőépítészetre alkalmas másik modern szigetelés a tekercs és a parafa ágynemű. Ez az ökológiai anyag nemcsak a kiváló minőségű hőszigetelést, hanem a hangszigetelést is biztosítja, valamint eredeti és nemes megjelenést biztosít.

  Fontos pont - a parafa szigetelése csak sima és egyenletes felületre szerelhető. A legtöbb esetben ezt falazással és gipszkarton lemezek rögzítésével érhetjük el, amelyre a parafa szigetelését ragasztják.

  Penofol

  A habosított szigetelés alapján az egyik oldalon fóliaréteggel ellátott anyagot kis vastagság és magas hőhatékonyság jellemzi. Penofolnak nevezik, 3-10 mm vastagságú tekercsekben.

  A kis vastagság ellenére (ami szintén plusz, mivel a helyiség hasznos területe nem rejtőzik a telepítés során), a szigetelés javított termikus teljesítményt mutat. Ennek oka:

  • A penofol szerkezeti jellemzői - a legkisebb levegővel töltött buborékokból áll, ami alacsony hővezető képességet biztosít.
  • A meglévő fóliaréteg a hőenergia 97% -át tükrözi, és a helyiségbe irányítja.

  A penofol végponttól a végig és a méretezésű hézagok speciális alumíniumszalaggal történő tekercselésénél megakadályozható a "hideg hidak" megjelenése.

  Az anyag használata esetén a befejezés bármilyen lehet, a lényeg az, hogy nem ragasztjuk a tapétát, és ne alkalmazzuk a vakolatot közvetlenül a szigetelésre.

  Nem ilyen terhelésre tervezték, és idővel összeomlik.

  A legjobb megoldás a fa vagy fém ládák beépítése a szigetelő réteg tetejéreamelyre a gipszkarton lapok vannak csatolva. Miután alapozót helyeztünk rájuk, rögzíthetjük a befejező anyagokat.

  Folyékony szigetelés

  Az újdonság a szigetelés területén folyékony szigetelőanyagok. Megjelenésükben olyan festék, amely mikroszkopikus kerámia üregeket tartalmaz, amelyek tükrözik a hőt. A módszer előnye az alkalmazás egyszerűsége (a felület egyszerűen festett), vízállóság. Megállapítható, hogy ez a módszer kiegészítő hőszigetelésként használható, de a hideg fal ezzel a kezelési módszerrel melegebbé válik.

  Egy másik előnye a használható alapterület megőrzése.

  Az alkalmazás hatálya

  Első pillantásra, egy lakóház lakásának szigeteléséhez elegendő a falakat belülről szigetelni. Ez azonban nem így van A falburkolatok nem a hőveszteség egyetlen forrása.

  • A hideg a padlóról is származik. Ez különösen igaz az első emeleti lakosokra. Ha a padlót az esztrichre helyezik, akkor polisztirolt használhatunk fűtőként. Egy másik aktuális megoldás a padlófűtés. A hatékonyság növelése és az elektromos költségek csökkentése segíti a vékony fólia-insolone telepítését, amely megakadályozza a hőveszteséget és a hőenergia visszavezetését a szobába.
  • Fűtetlen mennyezetkülönösen a fűtött tetőtérrel szomszédos környezetben alacsonyabb hőmérsékletet okoz a szobákban. Ideális esetben természetesen jobb, ha a mennyezetet a tetőtérről melegítjük, frissítve a kibővített agyagot. Ha azonban ez nem lehetséges, akkor a lakás belsejéből kell melegíteni. Ehhez elegendő egy 5 cm-es ásványgyapot réteg, a szigetelés a gipszkarton segítségével van varrva.
  • A panelház lakói gyakran szenvednek az elhasználódó, kopott alátétek között - a házak homlokzatainak paneljei közötti kötések. Ilyen esetben racionális kapcsolatba lépni a lakóhivatalral azzal a feltétellel, hogy az utcai oldalon az ízületeket frissítsék. Ugyanakkor lehetséges, hogy a ház sarkát belülről a teljes magasságra, a külső fal mellett, a tömítés cseréjére nyitható meg, miután korábban a hidrofóbot kezelték.A munka befejezése után a szöget a megerősítő háló mentén vakolattal helyreállítják.
  • A felmelegedés gyakran szükséges az arc- és hozzáférési oldalról. Ha engedélyt kap a lakhatási részlegtől, akkor jobb, ha a falat bejárati oldalról szigeteljük. Bár ez nagyon ritka gyakorlat. A leszállással határos fal szigeteléséhez bármilyen szigetelést használhat - ásványgyapot, polisztirol hab, poliuretán hab. Fontos annak biztosítása, hogy a bejárat hőmérséklete megfeleljen a megállapított szabványoknak. Fontos a magas színvonalú üvegezés, a rendszeresen működő radiátorok jelenléte.

  A végfal védelme érdekében megfelelő hőszigetelő anyag kerül kiválasztásra. Fontos az ablakok és a falak közötti kötések szorosságának ellenőrzése, hogy az öntvények szigetelése megbízható legyen.

  rendszerek

  Az épületen belüli falak megfelelő szigetelése többrétegű "torta" létrehozását jelenti. A legfontosabb elem a gőzfólia. A falhoz enyhén átfedik a vízálló szalagot.

  A következő pont a jó gőzáteresztő képességű anyagok kiválasztása. Ideális esetben a szigetelés gőzáteresztő képessége alacsonyabb, mint a külső falak hasonló anyagjellemzői.

  Ebben az esetben a kondenzátumot kívülről, nem pedig a lakásban fogjuk megjeleníteni.

  Ha a falhoz ragasztó hangot és hőszigetelő anyagot értünk, fontos, hogy megakadályozzuk a légrést a fal és a falfelület között. Ehhez el kell távolítani a falfelület összes meglévő repedését és szabálytalanságát. A szigetelésre ragasztott ragasztót simított simítóval kell felhordani, szorosan nyomva az anyagot a falhoz.

  A hideg fal szigetelésének megfelelő rendszere így néz ki. - hőszigetelő anyagot helyeznek a falra, majd egy gőzgátlót, utána egy burkolatot, amelyen a befejeződés fel van szerelve.

  Ha a hely lehetővé teszi a helyiséget, annak érdekében, hogy növelje a helyiség zaját és szigetelését a szigetelés és a burkolat között, kis légrést hagyott. A magas páratartalmú helyiségekben számos más szigetelési módszert használnak, például a fal és a szigetelés közötti szellőztetett rés megszervezésével. A sarokburkolat falainak felmelegedése ugyanazon rendszerek szerint történik.

  Hogyan csináld magad?

  Egy lakás szigetelése előtt hasznos a hőveszteség forrása. Ehhez használjon egy hőmérőt. A legnagyobb hőveszteség helyeit először szigetelni kell.

  Az alkalmazott szigetelés típusától függetlenül a belső falak hőszigetelése folyamatos technológiai követelményekkel rendelkezik, és a következő lépéseket tartalmazza.

  Előkészítő munka

  Ebben a szakaszban a szigetelés kerül kiválasztásra, a szükséges szám és vastagság kiszámítása. A hőszigetelő anyagok mellett gőzvédő fóliát, fából készült rönköket (fertőtlenítőszerekkel kezelt) vagy fémprofilokat (amelyeknek korrózióvédelmet kell biztosítani) kell szerelni a lécek összeszereléséhez, valamint gipszkartonot, léceket, burkolólapokat vagy műanyag burkolólapokat.

  A falak előkészítése magában foglalja az előző dekoratív bevonat tisztítását. A következő lépés a fal „helyreállítása”. Meg kell szüntetni az összes szabálytalanságot, repedést és hiányosságot.

  Az előkészítő munka utolsó szakasza a primer kompozíciók alkalmazása 2-3 rétegben. Használatuk biztosítja a fal antiszeptikus feldolgozását és növeli annak tapadását.

  A szellőztető rés megszervezése

  Ezt a lépést nem szabad elhanyagolni, mivel megvédi a falat a nedvesség behatolásától.

  A szellőztető rés kialakítása érdekében a falra faszerkezetek kerülnek felszerelésre, amelyek vastagsága legalább 2 cm legyen, a telepítést 1 m-es lépésekben, dübelekkel rögzítik. Ezután több szellőzőnyílást készítenek a falban a szellőzőrés aktiválására. Ehhez a falakba körülbelül 2 cm átmérőjű kis hézagokat fúrnak.Ahhoz, hogy megvédje őket az alom penetrációjától, kis fémhálót lehet használni.

  Ezután egy gőzfólia fóliát rögzítünk a házhoz szorosan illeszkedve.

  Ennek köszönhetően a szellőztető rések és a fal között keletkeznek.

  Keret szerelése

  A keret egy fémprofilrendszer, amelynek hossza megegyezik a szigetelés szélességével. Az utóbbi sűrűbb elhelyezése érdekében a keretprofilok sávszélessége akár 1-1,5 cm-rel szűkebb, mint a szigetelés szélessége.

  A szigetelés felszerelése

  Polisztirol lemezek vagy ásványgyapot rétegek kerülnek be a lécrúd közé. A szigetelőlemezek közötti teret speciális burkolatokkal vagy vékony darabokkal zárják le a fő szigetelőanyagból.

  A gőzgátló rögzítése

  A szigetelés tetején egy másik gőzgátlót kell elhelyezni. Fából készült ládahoz rögzíthető egy bútor tűzőgép segítségével, egy fémszalagra építőszalag segítségével (ideiglenes rögzítés).

   Keretház

   Általában a gipszkarton lapok segítségével történik, amelyek a keret profiljaihoz csavarokkal vannak rögzítve. Az utóbbiak kalapjai egy síkban kell lenniük a gipszkarton felületével vagy kissé eltemetve.

   A lapok ízületein ragasztott építési ragasztó háló. Továbbá, az ízületek helyét eldobják;

   A befejező réteg felhordása és egy speciális úszóval történő csiszolása után elkezdhetjük a felület felületkezelését.

   Tippek és trükkök

   Favázas szereléskor a rönköket antiszeptikus vegyületekkel és tűzálló anyagokkal kell kezelni, amelyek csökkentik a fa tűzveszélyét, és megvédik a nedvesség romboló hatásától.

   Ha lyukakat kell fúrni a taposófejekhez a panelházban, akkor ez egy hegyes fúróval ellátott perforátor segítségével végezhető.

   A gittel borított gipszkartonot erős fényben kell elvégezni. Ebben az esetben minden hiba észrevehető lesz.

   A hőszigetelő anyag kiválasztásakor fontos megjegyezni, hogy nemcsak dekoratív, hanem fali anyagokkal is összeegyeztethető. Tehát a téglafelületek esetében a hab polisztirol hab a legjobb megoldás a betonfelületek esetében - a változatát vagy bármely más szigetelését fóliaréteggel extrudálták gőzzárként.

   További információ a lakás szigeteléséről az alábbi videóból fog tanulni.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba