Az egyszobás lakás újratervezésének lehetőségei és jellemzői

 Az egyszobás lakás újratervezésének lehetőségei és jellemzői

Gyakran találkozhat olyan emberekkel, akik rendkívül elégedetlenek az otthonuk elrendezésével, és csak álmodnak arról, hogy egy lakást átdolgoznak, hogy teljes mértékben megfeleljen lakói ízlésének és életmódjának. Emellett gyakran előfordul, hogy a családi állapot vagy a családi összetétel változása szükségessé teszi az újjáépítést. Általában az ilyen ötletek pontosan az egyszobás apartmanok tulajdonosaiból származnak.

Bárki, aki gondolkodik az újjáépítésről, kezdetben alaposan tanulmányozza a kérdést, elemzi, hogy melyik házban van az apartman, és hogy lehetséges-e a tervezés. És ha igen, melyik.

Épületek típusai

Az orosz építőipari piac eléggé monoton a lakóépületek típusaiban. Napjainkban a legnépszerűbb ház típusú lakások a panelházakban vannak. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a fiatal családok saját házuk megszerzésére törekednek, és egy új lakást vesznek fel a jelzálogban. Gyakran ebben az esetben a családok inkább a megosztott építésben vesznek részt, ami jelentősen csökkentheti a befizetés és a havi fizetés nagyságát.

Emiatt a „brezhnevki” és a „stalinki” a potenciális vásárlók érdekeinek körzetében voltak. A statisztikák azonban azt mutatják, hogy a lakosság meglehetősen nagy része még mindig „Hruscsovban” él. Jelenleg az építőipar a lakóépületek felújításának hullámát tapasztalja, hiszen a családon belüli generációváltás a belső tér változásaira utal.

Szoba projektek

Ismerje meg a különböző típusú lakások projektjeit:

 • stúdió először Oroszországban jelent meg a huszadik század közepén, és azonnal megkapta az igényt az úgynevezett kreatív elittől. Ide tartoztak a művészek, szobrászok és zenészek is, akik boldogan vásároltak széles és könnyű elrendezéseket, saját stúdiójukkal és műhelyeikkel. A sztálinista sokemeletes épületekben az utolsó emeletet kezdték elosztani, különösen az ilyen típusú lakások számára.

A stúdiók különleges varázsa a tér és a fény bősége.

Nagyon gyakran az ilyen apartmanokban több ablak lesz. És ha az elrendezés szögletes, akkor az egyfajta fénysugárral töltött akvárium hatását hozza létre;

 • standard egyszobás "Hruscsov" - Ez a ház egy 30 nm-es szoba, konyha, fürdőszoba és előszoba kombinációja. Egy ilyen lakás teljes területe akár 35-37 négyzetméter, 40 négyzet. Az új sokemeletes épületekben minden szoba sokkal nagyobb és szélesebb;
 • "Dvushki" 42 nm-es gyakran átesik a fejlesztést, különösen a "Hruscsov" -on. Ez annak köszönhető, hogy az ilyen épületekben kialakított szobák alakja nagyon kényelmetlen a belsőépítészet számára - a hosszúkás téglalap, amely ezeket a szobákat képviseli, közvetlenül okoz valamilyen zónavezetést, különben a szoba unalmasnak tűnik.

Átdolgozási lehetőségek

Számos lehetőség van a ház módosítására:

Vizuális átalakítás

Kizárólag a bútorok mozgását feltételezi az apartmanterületen javítási munkák nélkül. A tapasztalatok azt mutatják, hogy néha ahhoz, hogy egy szoba felismerésre kerüljön, vagy akár 2 szobává váljon, elegendő egy racket vagy szekrényt egy bizonyos helyre tenni, vagy egy képernyőt szerezni.

A vizuális átépítés minden változása, kívánatos, hogy a tervező ajánlásaival együtt fegyverkezzen, vagy előzetesen tanulmányozta a zónák alapjogát.

Néha a szoba belseje is szerepet játszhat itt - különböző színekkel ellátott háttérképek segítenek létrehozni a töredezett tér hatását és egy 1 szobás lakás átalakítását 2 szobás lakásba;

Radikálisabb lehetőség

Ez a partíciók és a falak lebontása. Az egyszobás apartmanokban bátran folytathatod - általában ezeken a helyiségeken belül nincsenek csapágyfalak, így itt teljesen átadhatod a képzeleted hatalmát: megtörhetsz falakat és dolgozhatsz egy szobás lakásba. És ha előzetesen konzultál a szakértőkkel, akkor még tovább megy - feltételezzük, mielőtt két apartmant egy háromszobás vagy akár öt szobásba egyesítenek.

Igaz, még akkor is, ha az ilyen megengedett szabadság az újjáépítésben, a szakértők azt javasolják, hogy ne érjenek a fürdőszobákhoz, különben hihetetlenül nehéz lesz kommunikálni az összes kommunikáció munkáját.

Emellett nem szabad elfelejtenünk, hogy a megváltozott lakásban élők nagy szerepet játszanak abban, hogy milyen újjáépítést választanak. Például, ha a bérlő a házon kívül szeret enni, biztonságos a teret bővíteni az étkező eltávolításával. De ha valaki otthon lakik, akkor az előfeltétel az, hogy helyet adjon egy íróasztalnak és esetleg néhány szekrénynek. A fiatalabb generáció nyugodtan reagál a változásra egy átalakító ágy formájában, míg a középkorú pár megdöbbent.

Tekintettel a bérlők pszichológiai jellemzőire, a tervezők számos érdekes megoldást kínálnak:

 • egy embernek A legoptimálisabb megoldás a standard egyszobás apartman stúdióvá való átalakítása. Ehhez az összes odnushki partíciót lebontják, kivéve azokat, amelyek elválasztják a fürdőszobát. A zónákat nem szekrények vagy képernyők segítségével javasoljuk, hanem üvegszétválasztók használatával, amelyek nem szűkítik a helyet;
 • pároknak és újaknak Célszerű választani azt az opciót, amelyben az alvó helyet elkülönítjük a szoba többi részétől, és hangulatosabb és hangulatosabb légkörrel rendelkezik. Ebben az esetben a megoldás lehet: a konyha vizuálisan bővül, mivel az asztallap „p” betű formájában van elforgatva, beleértve az ablakpárkány folytatását is. A konyhát és a nappalit egy helyiségbe egyesítik, és a hálószobában egy kis sarok van ablakkal;
 • házaspárok Először is gondolkodjunk a kis fészek újratervezésének lehetőségeiről, mielőtt a lakásban tágasabban keresünk. Úgy tűnik, ez a feladat lehetetlen. De itt vannak lehetséges lehetőségek. Például radikálisan átgondolhatja az elrendezését és helyezze el a konyhát a lakás közepére. Ezután a hagyományosan főzésre fenntartott hely más célokra is használható. Továbbá, az erkély felmelegedésének szerepe és a terem folytatása.

Hogyan kell javítani?

Ne felejtsük el, hogy az átalakítás komoly kérdés. Ennek megfelelően a javítás megkezdése előtt, ha a helyiség szerkezetébe való beavatkozással jár, több fontos lépést kell tennie a projekt összehangolására. És hogy elképzeléseit jóváhagyhassuk, ne felejtsük el az ilyen egyszerű szabályokat:

 • ha a javítást a „Hruscsovban” kellene elvégezni, ne feledje, hogy ezekben a házakban tilos a konyhát a nappaliba mozgatni. Például a fent leírt újratervezési lehetőségek közül az egyik nem fog működni;
 • meg kell vizsgálnia annak a területnek a jellemzőit, amelyben él. Egyes területek szabályai tiltják a konyha és az élőhely egyesítését;
 • tilos a fürdőszoba területének megváltoztatása (akár az élettér miatt, akár a konyha miatt lefelé);
 • Tilos a gázvezetékek és más kommunikációk helyzete megváltoztatni;
 • ne érintse meg a szellőztető rendszert az átalakítás során, ahol gázkészülékek vannak;
 • lehetetlen áthelyezni az akkumulátort a nappaliból az erkélyre;
 • minden olyan intézkedést, amely a támasztófalakra eső súly növekedéséhez vezet, szintén jogellenesnek tekintik;
 • Mielőtt átépítené, győződjön meg róla, hogy otthonában nem szerepel az épületek száma, amelyek állapota vészhelyzetnek minősül.

Ezen túlmenően, ha egy két szobás lakás egy kis szobájának újjáépítése után az egyik szobából megfosztották az ablakot, figyelembe kell venni a szellőzés és a friss levegő szabályait. És annak érdekében, hogy a szobát ablak nélkül megjeleníthessük, egy ablakcsíkot imitálhat, amely egy ablak megnyitását vagy beillesztését teszi lehetővé egy tájfalú tapétával, így a tér bővül.

Érdekes tervezési ötletek

Annak érdekében, hogy ne maradjon megalapozatlannak, több érdekes és nem szabványos példát mutatunk be egy egyszobás apartman átalakítására:

 • bútorzónázás nem csak magas szekrény vagy állvány használatával végezhető el - a bárpult segítségével elválaszthatja a konyhát a recepciótól. A bárszámláló nem fog vizuálisan „elfogyni” egy helyet, mivel a szekrény elkerülhetetlenül megtörténne, de a zónák között határozott határ lesz látható.

Ugyanez a funkció sikeresen végrehajtható és sarok kanapé. Elég, ha nem a falak mentén helyezzük el, amint az általában történik, hanem a szoba közepén, így a szoba egy bizonyos része „levág” a főből. Emellett ne felejtsük el, hogy ma a bútorokat nemcsak szabványos formában és méretben állítják elő.

Néha csak egy ívelt asztallap vagy szokatlan alakú kanapé lehet nagyszerű módja a tér megosztásának;

 • árnyékolók is szerepet játszhat - telepítse a mennyezet ereszét a szoba közepén, és húzza vissza a szoba azon részét, ahol az ágy vagy az asztal elhelyezésre kerül, amikor a vendégek megérkeznek. És lehet egyaránt nehéz és impozáns függöny, és nem feltűnő bambuszfüggöny;
 • a képernyő felszerelése - A tér legkülönlegesebb módja. Nem kell részletesen leírni, hogy milyen előnyei vannak ennek a lehetőségnek. A kívánt méret és stílus képernyője nagy hangsúlyt fog kapni az egész szobai kialakításban. A partíció lehet szövet, és talán fából, pl. Egy nagyszerű lehetőség - üvegfalok.

És mindig van lehetőség arra, hogy a képernyő egyenetlenül átlátható legyen - ez a levegő és a fény bizonyos mozgását eredményezi;

 • játszhatsz a szintekkel: telepítsen valamit, mint egy dobogót egy hálóterületre, vagy akár emelje fel az ágyat a mennyezetre a szintbeállítás segítségével. Ez azt az érzést kelti, hogy a lakás kétszintes és vizuálisan „emeli” a mennyezetet.

Azonban a tulajdonosok a lakás a "Hruscsov" kell elfelejtenie ezt a lehetőséget - átalakítása az ilyen típusú csak akkor lehetséges, ha a mennyezet magassága legalább 3 m.

Ebben az esetben egyszerűen csak egy emeletes ágy, egy kanapéval, a „első emeleten” vásárolhat. És a többszintű emelet minden bizonnyal emlékezetes kiemelkedés lesz a lakásában, mivel ez egy ritka jelenség a standard egyszobás apartmanok számára;

 • használja a loggiát külön helyiségként vagy a fő lakóterület folytatásaként. Ehhez lehetséges (ha a projekt jogi szempontból jóváhagyásra kerül) a fal alsó részének eltávolítására. Ha nem kaptunk engedélyt, érdemes megfontolni a loggiát, mint a konyha folytatását, az ablak és az ajtó eltávolítását, valamint a nyílások forgatását például egy bárpultra.

Ezzel megtakaríthatja a helyet az ebédlőasztal eldobásával;

 • gipszkarton zónázás - az űr újratervezésének egyik legkényelmesebb és legkönnyebben megvalósítható módja. Először is, használata nem igényel különleges koordinációt, másodszor pedig nem kell túl sok időt töltenie annak befejezésére, harmadsorban ez az anyag elég kellemes a későbbi tisztítás szempontjából - kevés a szemét. Ezen felül, a gipszkarton magas tűzállósággal rendelkezik.

De érdemes megjegyezni, hogy a gipszkarton használata partícióként nem biztosít semmilyen hangszigetelést. És ne feledje, hogy ennek az anyagnak a fala nem túl erős, így nem lehet egy nehéz polcot vagy egy nehéz panelt rávenni.

További újratervezési lehetőségek a következő videóban találhatók.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba