A lakás gőzfürdője: hogyan csináld magad?

A szaunák és a fürdők a világ számos országában népszerű kikapcsolódási forma, de sajnos a modern élet ritmusa nem teszi lehetővé számukra, hogy gyakran élvezzék őket. A helyzetet kisméretű szaunák javíthatják. Nem igazán hangzik, de közös dolog a szomszédos Finnországban, ahol minden harmadik lakás saját fürdővel rendelkezik.

Az apartmanok izzadtságának típusai

Lakásként a legjobb megoldás egy száraz finn szauna. Az ok egyszerű - a klasszikus orosz fürdő egy lakásban történő elrendezéséhez szükséges a víz és a gőz kisülése is, és a legtöbb lakásban tilos a szilárd tüzelőanyag-fűtőberendezés. Természetesen a hihetetlen fürdők azt állítják, hogy az otthoni szauna egy orosz szauna fája. Ez azonban nem akadályozza meg a mini-gőzfürdő népszerűségét, különösen azért, mert egyre több új faj jelenik meg folyamatosan.

Az apartman gőzkabinok kis kabinok, például zuhanyzók, néha velük kombinálva alakulnak ki, ahol megfelelő mikroklíma jön létre.

Lehetőség van egy másik mikroklíma beállítására ugyanabban a kabinban. minden családtag egészségéről. Általában legfeljebb 2-3 fő párolhat egy gőzfürdőben egyszerre (méretétől függően). Az ilyen szerkezeteket elektromos kemencékkel vagy infravörös sugárzókkal melegítik.

A szaunák mérete, teljesítménye, fűtőberendezés típusa eltérő. Emellett kész és házi készítésű, helyhez kötött és hordozható. Hordozható gőzkabinok nagyszerűek kis helyekre.

A leghíresebb két hordozható gőzfürdő.

 • fitobochki - Ezek miniatűr szaunák egy személy számára hordó formájában. Van benne egy fűtőelem. Ellentétben a helyhez kötött szerkezetekkel, a növényi dobozban csak a test látható, míg a fej kívül marad. Ezen túlmenően ezek a hordók speciális gyógynövényes tartályokkal vannak ellátva, ami jelentősen növeli az eljárás hasznosságát.
 • Szauna Ez egy fából készült keret, amely speciális anyaggal van borítva. Ez a típus nagyon kényelmes a tárolás szempontjából: használat után a szauna könnyen hengerelhető és elrejthető. Csak erős fűtőberendezéssel kell használni, mivel a hőveszteség sokkal magasabb, mint más típusok.

A készen álló helyhez kötött fülkék azoknak, akiknek gyors telepítésre van szükségük, és minimális munkát igényelnek. Ezek külön kabinok vagy kabinok formájában találhatók, amelyeket a zuhanyzóhoz egy partíció vagy kettő alkot. Az ilyen berendezések hátrányai a szabványos méretűek, amelyeket egy adott helyiség számára meglehetősen nehéz választani, különösen, ha minden mérő számít. A fogyasztót arra kényszeríteni, hogy megváltoztassa a véleményét és a termék árát. Mindazonáltal a korlátozott költségvetés nem ok arra, hogy hagyjon fel egy álomról, hanem lehetőséget ad a tervezési képességek tesztelésére.

A helyiségek kiválasztása és előkészítése

Az otthoni szauna építésének első lépése, hogy gondosan válassza ki a szobát.

A lakásban megfelelő helynek meg kell felelnie a következő követelményeknek:

 • jó hő- és vízszigetelés;
 • szellőzés;
 • a fő kommunikációhoz való hozzáférés: villany, vízvezeték, szennyvíz.

A nappaliban található gőzfürdő építése biztonsági okokból tilos, így a legjobb hely a fürdőszoba.

Ebben csak a megadott követelmények teljesülnek. Ezekhez a célokhoz is használhatja a konyhát.Gyakran előfordul, hogy a szabványos konyha és a fürdőszoba méretei nem teszik lehetővé néhány extra négyzetméter elosztását, így valószínűleg a lakás újratelepítése, a szellőztető berendezések semmiből, a kommunikáció összekapcsolása szükséges.

Ez szükségessé teszi a projekt koordinálását számos állami intézménygel:

 • tűzoltóság;
 • járványügyi szolgálat;
 • újratervezés és koordináció;
 • Lakásfelügyelet.

Emellett szükség lehet a lakás áramellátásának frissítésére is, mivel a szabványos kábelezés valószínűleg nem fogja ellenállni a nagy teljesítményű fűtőberendezés terhelésének. Ebben az esetben az engedélyt az elektromos szolgáltató adja ki, és a munkaszerződést vele kötötték.

A kisebb teljesítményű tűzhely kiválasztása megakadályozza a kábelezés cseréjét, de növeli a szauna fűtési idejét a kívánt hőmérsékletre. Alternatív megoldásként javíthatja a kabin szigetelését és csökkentheti annak térfogatát.

Amikor a villamos energiával végzett munka befejeződött, a baton a szellőzésbe lép. Ha egy fürdőszobáról beszélünk, a szellőztető rendszert itt kezdetben biztosítjuk. Mindössze annyit kell tennie, hogy ellenőrizze és tisztítsa meg. Szükség van lyukak kialakítására a szauna kabinjában. Kívánt esetben hőálló ventilátorokkal és csappantyúkkal felszerelhetők. Más helyiségek használata esetén további szellőztető csatornákra lesz szükség. Erre alkalmas egy flexibilis csatorna, míg az extra kanyarokat el kell kerülni, és a legrövidebb közvetlen útvonalat kell választani.

Alapvetően hibás véleményünk van arról, hogy ez a szakasz kihagyható, feltételezhetően a szauna szellőztetés nélkül működik. Valójában hosszú ideig nem fog tartani: a nedvesség folyamatos befolyása alatt egy nem szellőztetett helyiségben a fából készült szerkezetek rothadása kezdődik, kedvező környezet alakul ki a baktériumok fejlődéséhez, az ilyen körülmények között a fürdő eljárások minősége már nem mondható el.

Ezenkívül fennáll a veszélye, hogy friss levegő nélkül kigörögjön.

A szellőztetés telepítésekor a gyakori hibák között olyanok találhatók, amelyek teljesen kizárják a saját fürdő előnyeit.

 • Tervezés és telepítés az építés végén. A kész készletek átalakítása nehezebb, mint a levegőcserélő rendszer elképzelése.
 • A szauna teljes tömítettsége. Minden helyiségnek, függetlenül a célállomástól, friss levegő beáramlása szükséges.
 • Csak egy kipufogónyílást kell felszerelni. Ha nincs légáramlás, akkor nincs beszélgetés a légcseréről.
 • A beömlő- / kimeneti szelepeken nincsenek csillapítók, amelyek segítenek szabályozni a gőzfürdő mikroklímáját.
 • A lyukak elhelyezkedése ugyanazon a szinten és egymással szemben. Ennek eredményeképpen a levegő az egyik szelepről a másikra lesz desztillálva, és huzalokat hoz létre, és nem biztosítja a légtömeg keverését.

Ami a jövőbeni mini-gőzfürdő méretét illeti, vegye figyelembe azt az arányt, amely szerint átlagosan 2 m2-re van szükség személyenként, ha az ágynemű jelenléte kötelező.

Az anyagok és berendezések kiválasztása

A szauna vagy a fürdő anyagainak környezetbarátnak és nem mérgezőnek kell lenniük. Ez sürgős szükség van, mivel melegítve sok anyag káros anyagokat bocsát ki az egészségre. Ezért a szükséges anyagok listájában az első a természetes fa a kerethez és a burkolathoz. Kívánatos, hogy egyfajta fát használjunk, majd a tervezés ugyanazokkal a működési tulajdonságokkal rendelkezik.

Legjobb az apartman mini-fürdőhöz, hárshoz és tölgyfákhoz. Ez utóbbi úgy tűnik, hogy egyáltalán kifejezetten ilyen célokra nőtt: nem folytat és nem szívja fel a hőt, gyakorlatilag nem szívja fel a vizet, ellenáll a mechanikai stressznek, és nem bocsát ki gyantás anyagokat. A gőzkabinokat gyakran borítják skandináv fenyő és lucfenyő, éger, nyárfa. Általában a magas páratartalmú helyiségeknél jobb tömörfa használata, és azok, amelyek lágyabbak, alkalmasak a külső burkolásra.

Szükséges biztosítani az értékes hő szivárgásának megakadályozását a szerkezet falain.Nem csak a fa alacsony hővezetőképességére kell támaszkodnia, hanem jobb, ha a környezetbarát és nem éghető szigeteléssel, pl. A Felt képes arra, hogy könnyen felszívja és elvegye a vizet anélkül, hogy tulajdonságait megváltoztatná, és a bazaltlemezek szigetelése egyáltalán megakadályozza a nedvességet. A piacon elérhető egyéb anyagok is megtekinthetők. A fő feltétel a környezetbarát és a nedvesség elleni védelem.

Ahol a hőszigetelés vízszigetelő. Választhat egy olyan anyagot, amely egyszerre mindkét funkciót elvégzi, vagy aszfalt- vagy fóliapapírt vásárol.

érzett
pergamen

Valószínűleg a belső fa burkolatot impregnálással kell kezelni, ami megvédi a nedvesség és a gőz káros hatásait.

A padló befejezéséhez kerámia burkolólapok vásárlása ajánlott. A bevonat lehet fából és bármely más, a fő dolog az, hogy elkerüljük a szintetikus anyagokat (például linóleumot), amelyek káros anyagokat bocsátanak ki melegítés közben.

Az elektromos sütők közül csak azok, amelyek kifejezetten nedves helyiségek számára készültek. Ez a készülék az otthoni szauna központi alakja, nem szabad rávenni. A teljesítmény a gőzfürdő méretétől függ. A fűtőberendezések ügyfelei a skandináv és a német mintákat bízzák meg, amelyek a szükséges erő, megbízhatóság és könnyedség kombinálását szolgálják.

A telepítés fő szakaszai

 • A munka megkezdése előtt minden fa alkatrészt védő impregnálással kezelünk, és hagyjuk megszáradni.
 • Az eszköz padlója. Ez a lépés opcionális, ha a szaunát a fürdőszobában építik, mivel a meglévő csempe rendben van. Ellenkező esetben a padló semmiből készül, vagyis csatornarendszert, hidro- és hőszigetelést, fűtött padlót (ha szükséges), egy konkrét esztrichet telepítenek. A kerámia burkolólapokat közvetlenül azután, hogy az esztrich megszáradt, a keret és a falak építése előtt helyezzük el.
 • Ezután elkészítik a falakat, amelyekhez a szauna csatlakozik: távolítsa el a régi bevonatot, kezeli a felületet gombaellenes és antiszeptikus készítményekkel, 2-3 réteg üvegből, védve a lakás főfalait a gőzről és a nedvességről, sínek segítségével rögzítik. A vízszigeteléshez néha speciális polimer masztikát használnak.
 • Ezután függőleges és mennyezeti keretet állíthat fel. Ehhez egy 4 * 6 cm vagy 5 * 5 cm-es sávot használunk, a szerkezet magassága nem kevesebb, mint 2 m. Ha a kipufogószelepet a kabin tetőre tervezték, akkor a lakás és a gőzfürdő között egy 5 cm-es rés marad. Az ajtó függőleges oszlopokkal van díszítve.
 • Felmelegedés. A népszerű anyag a bazaltgyapot, amelyet gondosan elhelyeznek a keret rúdjai között.
 • A hőszigetelő anyagot a szigeteléshez rendszerint alumíniumfóliához kötik. A fólialapok a tükör oldalát befelé, 10-15 cm-re átfedik, és fémszalaggal ragasztják.
 • Vízszintes lécek szerelése a burkolat bélése előtt. Ehhez használjon vékony, 3 * 4 cm-es rudakat, amelyek 40 cm-es lépésekben vannak felszerelve.
 • A falak burkolata és a mennyezeti lapok. Kezdje a munkát a mennyezetről, a bejárattól a másik falig. Ugyanabban a szakaszban a be- és kilépő szellőző szelepek csappantyúkkal vannak felszerelve.
   • Üzletek telepítése. A tartószerkezet faanyagból készül, az építés nagyobb megbízhatósága érdekében függőleges állványt adnak hozzá. Helyezzük el ugyanazt az anyagot, amelyet a falakhoz használtunk.
   • Az ajtó leggyakrabban matt, edzett üvegből készül. Ez segít elkerülni a zárt tér hatását. Az ajtó könnyen és könnyedén kinyílik, így nincsenek komoly zárak, a maximális mágneses retesz.
   • Berendezések telepítése. A tűzhelyet egy kényelmes helyen, a fa maradványainak különleges kerítésében helyezik el. Ez azért történik, hogy megvédje az égési sérüléseket egy kis térben. A lámpák hőállóak, a falburkolatok tetejére vannak felszerelve.
   • Kívül a szauna díszítőlappal díszített.

   Az első használat előtt a gőzfürdőt megszárítjuk.Ebből a célból a szobát több napig melegítik, fokozatosan növelve a hőmérsékletet és a fűtési időt.

   Az első napon a fűtés egy órára bekapcsol, az ajtók nyitva vannak.a második napon 60 órán keresztül 3-4 órán át tartják, 90-100 fokon a következő napokban. A berendezés működésének és szellőztetésének ellenőrzése után a szauna használatra kész.

   A finn szauna nem az egyetlen lehetséges lehetőség a szaunában. Ha szükséges, az apartmanházban saját kezekkel és török ​​hammammal lehet felszerelni. Ezt a típusú fürdőt az abszolút páratartalom és az alacsony hőmérséklet jellemzi (legfeljebb 50 fok).

   Tippek gőzfürdő telepítéséhez az apartmanban, lásd a következő videót.

   Comments
    szerző
   Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

   Bejárat

   Nappali

   hálószoba