Cement: a gyártás típusai és jellemzői

A cement építése nélkülözhetetlen. Ez szó szerint a sokfajta javítás alapja. Képes más anyagok működését is vállalni, míg a cementet nehéz találni méltó alternatíva. Ezt az anyagot univerzálisnak tekintik a cementkeverékek gyártásának típusai és jellemzői alapján, amelyek összetételének összetétele jól átgondolt.

Mi az?

A cement a mészkő-kőzet keveréke, amely többször áthalad egy aprító- és égési eljáráson 1500 ° C feletti hőmérsékleten, ásványi anyagok és szintetikus anyagok hozzáadásával. Szükségük van a szilárdság növelésére és a folyékony oldat nedvességveszteségének lassítására is.

Az ásványi anyagok keverékét gyakran összekeverik egy másik építőanyaggal - beton.

Közöttük számos ponton alapvető különbség van:

 • A cement különbözik a betontól, hogy már fel lehet használni a víz javításakor. A betonkeverékek 4 komponensből állnak, amelyek közül az egyik a cement.
 • A cementáló keverékekben nincsenek nagy frakciók alkotórészei, a homok, a zúzott kő, a kavics és a duzzasztott agyag a betonhoz.
 • A durva töltőanyagok hiánya miatt a cement bármilyen körülmények között gyorsan meghatározódik és monolit vegyületké alakul.
 • Különböző alkalmazások. Annak ellenére, hogy mindkét anyagot építésben használják, különböző célokra szolgálnak. A tartószerkezetek alapjai és elemei betonból készülnek. A cement gyakran falazó és szintező anyagként működik.
 • A műszaki jellemzőket és a kompozíciót különböző GOST szabályozza.

Gyártás és csomagolás

A cementgyártás és a csomagolás egy hosszú folyamat, amely high-tech berendezéseket és vezérlést igényel. Kezdete a mészkőbányákban rejlik. Kétféle mészkő használata. Az első a felület közelében van, több tíz centiméter mélységben. Ez az úgynevezett „másodlagos” mészkő, de már tartalmaz vasat, alumínium-oxidot, szilíciumot és egyéb ásványi anyagokat. A cementkeverékek egyedi tulajdonságait adják.

A második réteg több méter mélységben helyezkedik el. Tisztább, szinte mentes más ásványi anyagoktól (kivéve a kalcium-karbonátot), és a legjobb minőségű.

A mindkét fajta, mind a tiszta, mind a kombinált gyártás során különböző arányban és további komponensekkel. Az első osztályú és a második osztályú anyagok aránya, valamint az adalékanyagok típusa és mennyisége határozza meg a cement márkáját és költségét. A mészkő természetes állapotában szilárd monolit. Kis darabokra bomlik robbanóanyagokkal, a kőfejtőben mészkő rétegekbe helyezve, majd rakodók által összegyűjtötték. A töredékek mérete különböző méretű lehet a kis kavicsoktól az egész építőelemig. Ebben a formában cementgyárakhoz jönnek.

Az üzemben a nyersanyagok először az „elsődleges törőgépbe” kerülnek. Ebben nagy darabok zúzódnak a teniszlabda méretéhez. A nagy töredékek csiszolásakor a víz áramlik a zúzóba, hogy a por ne emelkedjen, és ezzel együtt a mészkő tömege nem veszít. A föld köveket egy másodlagos darálóba szállítják. A kőzet "csiszolása" van, hogy széttöredezze a zúzott kő méretét. Az első és a második fokozat külön-külön zúzódik.

Ezután a nyers keveréket különböző minőségű cementekre állítják elő. Keverés után a kész „cölöpök” a görgős malomba kerülnek.A mészkő őrlés folyamán az adalékanyagok: porított magnézium, szilícium és alumínium-oxid, ha a mészkő sziklában nem elegendő mennyiségben vannak. A malom köveket őröl a kőlisztre. Ezután ez a kőliszt belép az előmelegítőbe. Kevesebb mint egy perc alatt 80 Celsius fokról 800-ra melegszik fel.

Ez az eljárás azért szükséges, hogy a készítmény minden összetevője mozogjon és képes legyen szilárd monolitra keményedni, ha vízzel és levegővel érintkezik.

A szükségtelen alkatrészeket elválasztják a fűtőkészülékben., mész marad, alkalmas építésre. Elmegy a hengeres tűztérbe. A kemence alja 1700 fokig felmelegszik. A kemence belsejében lévő tömeg kis „üveg” golyókba van fuzionálva, amelyeket klinkereknek neveznek. Amikor kilép a sütőből, gyorsan hideg levegővel hűtöttük 70-80 fokig. Gyorsan - a legfontosabb pont. Ha a hűtés lassú, a keverék rossz minőségű. Ez a kiváló minőségű cement alapanyaga.

A lehűtött "üveggolyók" a feldolgozás utolsó szakaszát - a végső zúzást - áthaladnak. Valójában a szilárd klinkerek őrlése különböző átmérőjű acélgolyók között, amely egy darálóban körülbelül másfél tonna. A klinkerek csiszolásakor a kőporhoz hozzáadjuk a csomós gipszet. Lelassítja a folyékony cementhabarcs megszilárdulását. A zúzóból kilépő porkeverék cement. Egyes gyártók a lágyítószereket növelik az erő növeléséhez.

A kész por keverék a csomagolási eljáráson megy keresztül. Ehhez használjon speciális gépeket adagolóval.

A cementzsákok ritkán 10-15 kg-os kis térfogatúak. Általában a minimális súly - 25 kg, a legnépszerűbb - 50 kg. 50 kg-os zsákokat neveznek slimbegeknek. Néha nem standard mennyiségű 30, 35, 42, 46 kg. A csomagolózsák több rétegből áll (2-5) a kézműves papírból. Szintén közös csomagolási csomagolás az ipari méretű építéshez - nagy zsák. Ezek puha tartályok nagy szilárdságú polipropilénből vagy kapronból, merevítőkkel és béléssel, vagy ezek nélkül. A nagy zsákokban a cement tömege 300-3000 kg.

A nagy zsákoknak számos előnye van a hagyományos csomagolással szemben:

 • a cement tömeges vásárlása csökkenti a keverék 1 kg-os árát;
 • puha tartályokon hevederek vannak a terheléshez;
 • nagy teherbírásúak, újrafelhasználhatóak és újrahasznosíthatóak;
 • a polipropilén héj meghosszabbítja az eltarthatósági időt, mert megvédi a cementet a külső környezet negatív hatásától;
 • A konténerek hőszigeteléssel, antisztatikus, vízálló és UV védelemmel elláthatók.

faj

A „szürke por alakú anyag” meghatározása nem teljesen igaz a cementre. Különböző színű. A szín számos adalékot ad neki, amelyek befolyásolják a műszaki jellemzőket és a színeket. Az árnyalatok mellett az anyag más kritériumok szerint változik. A besorolást a komponens összetétele, célja, a por és az oldat megjelenése, a gyártási ország alkotja.

A kompozíció és a tulajdonságok megkülönböztethetők:

 • Szulfát-rezisztens keverék. A klinkerek őrlésével, de ásványi összetevők hozzáadása nélkül nyerik őket. Az ilyen cement gyártása során a kalcium-aluminátok 90-92% -át eltávolítjuk a készítményből. Ezeket betonhoz adják, amikor olyan anyagra van szükség, amely egyenletesen eloszlik a beton pórusaiban, belső ellenállás nélkül.
 • Portlandcement. Éppen ellenkezőleg, nagy mennyiségű porított ásványi anyag kerül bevezetésre. Az eredmény egy gyorsan keményedő, tartós réteg. A réteg erőssége nemcsak a negyedik héten, hanem a harmadik napon is normalizálódik. Ez hozzájárul ahhoz, hogy a cement a kikeményedés során nagyobb szilárdságot és károsodásállóságot szerez.Nem reped, és ellenáll a különböző mechanikai sokkoknak és terheléseknek. Az ilyen keverékeket a betonhoz vasbeton szerkezetek gyártása során adják hozzá. Az otthoni építésben is használják.
 • Pad-adalékokkal. Ezek közé tartoznak a szintetikus anyagok és a lágyítók, amelyek száma elérheti a teljes tömeg háromtizedét. Szükségesek a cement homok felszívódásához, azaz minden egyes cementszemcsét egy olyan filmmel borítanak, amely nem teszi lehetővé az anyag egymáshoz tapadását. Ennek eredményeként mind a cementhabarcs, mind a betonhoz való csatlakozás rugalmasságot eredményez, és könnyebben egymásra rakható, a munkafelületről kiegyenlítve.
 • Gidrosulfoalyuminatny. Ilyen gyorsan száradó cementet gyakran neveznek bővítésnek, mivel a "beállítási" folyamat során képes a térfogat növekedésére. Ez annak a ténynek köszönhető, hogy a száraz keverékhez kalcium-szulfát-aluminátokat adunk, amelyek a vízzel való reakció következtében másfél vagy 2,5-szeresére nőnek a térfogat (a kezdeti szilárd anyaghoz viszonyítva). Szárítás után a tömeg 2% -kal nő. Ennek az élesztőhatásnak ellenére jó sűrűsége van.
 • Gipsz-alumínium-oxid vagy feszítő cement. Ugyanúgy, mint az önbővülő, csak az összetevő összetétele változik. Ami az, az anyag nevéből egyértelmű.

Ilyen cement optimális kezelése nedves körülmények között. Így hatékonyabban bővül, és maximális hatást biztosít. Az előre gyártott vasbetonszerkezetek elemei közötti hézagok kiegyenlítésére szolgáló cementtípusokat használnak. Jó vízszigetelést hoz létre, ami különösen fontos a hidraulikus berendezések és a nyomócsövek építésében.

 • Bauxitcement. Az ilyen típusú cement neve beszél. Ezt a mészkőből nyerik, amely a talajban lévő agyagbetétek közelében helyezkedik el. Az égés és őrlés folyamán nagy mennyiségű mészkő sziklát adunk az elegyhez egy arányban alumínium-oxiddal. Ez viszont aluminátokat tartalmaz, amelyek a cementet gyorsan keményedő, hidraulikus tulajdonságokkal rendelkező viszkózus anyaggá alakítják. Ez a termék egyedi műszaki jellemzőkkel rendelkezik. Ritkán használják, ha sürgős javítási munkákat kell végezni magas páratartalom, csapadék és mínusz hőmérséklet mellett. Az alumíniumcement ebben a tekintetben nem szeszélyes, és különböző körülmények között egyformán hatékony. Ez magas költségekhez vezet.
 • A hidrofób. Az ásványi klinkerek különböző adalékokkal történő őrlésével nyerhető. Megfelelőek a vízlepergető anyagok, például az asidol (kerozin, nap- és olajos hulladék olaj feldolgozásából kénsav hozzáadásával). A nátrium-szappanok és ásványi olajok, olajsav, szintetikus eredetű zsírsavak általános alkalmazása.

A hidrofób cement előnyei a magas fagyállósággal és vízállósággal, valamint annak képessége, hogy bármilyen körülmények között tárolható a tulajdonságainak elvesztése nélkül. Kevésbé tartós, mint más típusok, ezért nem alkalmas betonszerkezetek hordozására. Könnyű, porózus betonelemeket állít elő.

 • Mérettartó. Három komponens keveréke: gipsz, mész és alumínium mészkő. A gipszet félvízi, mészhidráttal használják. A szárítási folyamat nem terjeszkedik és nem zsugorodik. Az épület alapjainak, alagútjainak építéséhez használatos.
 • Magnéziummész. Rendkívül különbözik a hagyományos cement-módszer gyártásától. Ezek a magnézium-oxid és a magnézium-klorid vizes oldatai. Ilyen keveréket csak 800 Celsius fokra melegítünk, majd összenyomódva egy egész fehér tömegűre. Az ilyen cement tulajdonságai hasonlóak a gipszhez, és inkább a belsőépítészethez, a padló kiegyenlítéséhez és építészeti célokra használják.
 • Puccolán. A klinkerekből származó kőliszthez a termeléshez aktív ásványi anyagokat (égetett agyagot, üzemanyag-hamut) adnak. Ezek az anyagok könnyen hozzáférhetők és olcsóak, és jelentős arányban vannak a cement összetételében, így a teljes tömeg költsége alacsonyabb, mint a „tiszta” cementé. Szilárd formában ellenáll a kioldódásnak és a vízzel való kimosódásnak. Hatály - víz alatti és földalatti szerkezetek. A keményített cementnek a vízi környezetben vagy a felületen kell lennie, a nedvesség hatásainak váltakozása nélkül.
 • Szilikát. Mindenki, aki fogászati ​​töméssel rendelkezik, jól ismeri ezt az anyagot. A fogászatban finom keveréket használunk, amely nagy mennyiségű nátrium-fluoridot és kalciumot tartalmaz. Struktúrájában nagyon hasonló a fogzománchoz. A víz, mint felszámolás nem érvényes, a termesztéséhez speciális készítmények szükségesek. Vízzel hígítható a belső díszítéshez, mint dekoratív befejező anyag. Az ilyen cement költsége nagyon magas.
 • Polikarboxilát. A szerves szövethez nagy tapadású anyag. A szilikát cementhez hasonlóan kevés köze van az építéshez, és orvosi célokra használják. Különösen a tejfogak töltésére.
 • Salak. Por, cement, gipsz és nagyolvasztó salak keveréke. A salak a teljes összetétel 20-60% -át teszi ki. Minél többet, annál kevésbé aktív a cement. Erőssége idővel nő. Ellenáll a stabil agresszív környezetnek, de nem tolerálja a hőmérséklet-változásokat és a páratartalmat.
 • Izvestkovoshlakovy. Ebben a salakcement komponensein túlmenően a mész aránya is van. Az anyag szilárdsága nem túl magas, így a megoldást alacsony minőségű beton készítésére és gyártására használják. A vakolathoz hozzáadható.
 • Háttérkitöltési. Különleges alkalmazási területe az olaj- és gázkutak lezárása. Számos összetevőből áll, amelyek felelősek a plaszticitásért, a hidrofóbitásért és a nagy szilárdságért.

gyártók

A cementpiac jelentős részét a kínai gyártók foglalják el. Gosstandart Kínában és Oroszországban ez az anyag más, így a kínai termékek, amelyeket cementként 500-ban kínálnak, valójában közelebb van a 400-hoz. A kínálatból - adalékanyagok, portlandcement és gyors beállítás nélkül.

Komoly versenyző a kínai gyártóknak - török ​​cement. Teljes mértékben megfelel az európai minőségi előírásoknak. A kifogástalan specifikációk miatt a török ​​anyagok több szempontból is előnyösek. Az áruk nem túl magasak, mivel a törökországi gyárakban a nyersanyagok feldolgozásának száraz folyamata érvényesül. Ez gazdaságosabb és gyorsabb, mint a még mindig népszerű nedves módszer Oroszországban. A termékeket más országok piacaira nagy zsákokban szállítják, minden lehetséges védelmi módszerrel. Megérkezik a biztonságos és biztonságos helyre, és hosszú ideig tárolható ebben a formában.

A török ​​cement választék - 300-500 jel. Ajánlatos a cég csomagolásában. A "névtelen" zsákokban el lehet adni a lejárati dátumot követően már összetörni és csomagolni kívánt cementport, amely esetleg semmi köze Törökországhoz. Az indiai cement váratlanul magas minőségű volt az orosz fogyasztó számára. Az eladási rangsorban következetesen az első öt sorban áll. Valamennyi nyersanyag megfelel a szabványoknak, és a termékek mindegyik 100-nál megbirkózhatnak a feladataikkal.

További információk a váratlan gyártóktól a listában - Irán és Egyiptom. A jó minőségű más cement és hazai termelés. Előnyei közé tartozik a széles körű, az állami szabványoknak való megfelelés, a költség, ami alacsonyabb, mint a más országok gyártóié. Ez azzal magyarázható, hogy az ár nem tartalmazza a határon átnyúló szállítás költségét.Az orosz cementet főként vékony formában gyártják papír- és polipropilén csomagolásban, védőfóliák nélkül, ami bizonyos körülmények között csökkenti az eltarthatósági idejét.

Kívánságra gyártott termékek Brazíliában. A komponens összetételével (a kerámiaanyagok újrahasznosításáig) végzett kísérletek nem teszik rosszabbá. A termékcsaládban olyan anyagok találhatók, amelyek megfelelnek a speciális igényeknek és felhasználási feltételeknek. Az amerikai gyártmányú termék.

A verseny az ázsiai régió anyagai - Japán, Vietnam, Dél-Korea. A német termékek népszerűek az európai gyártóktól.

szín

A cement szokásos színe sötét vagy világos szürke. Egyes fajok gyártása során eltérő árnyalatúak lehetnek (magnézium és szilikát). Ezek természetüknél fogva fehérek. A cement egy része grafittal, majdnem fekete. Így befolyásolja a további összetevők és színezékek jelenlétét. A színes cement kevésbé gyakori. Elsősorban dekoratív és funkcionális adalékanyagként használják betonhabarcsokban és a padlóhoz használt szintező keverékekben. A színszintező réteg megkönnyíti a dekoratív befejezést, amikor a keveréket egy ömlesztett padlóhoz használják.

A cementet kétféleképpen festjük: közvetlenül a gyártás során (módszer megbízhatóbb és gazdaságosabb) és pigmentált por segítségével az oldat hígítása során. A laza pigment lehetővé teszi a keverék bármilyen színben történő festését, legyen az piros, kék vagy lila szín. Ez a fajta fajta azonban kivételes esetekben szükséges, amikor a cement bevonat azonnal dekoratív. A klinker egyes fémek kombinált őrlése és égése hatékonyabb festést eredményez, de a színek tartománya zöld, sárga és fekete színű, különböző fokú fényerővel korlátozódik.

Az ilyen keverékeket a betonhoz adjuk, hogy színes szerkezetet kapjanak. Színe nem fog elhasználódni és idővel elhalványulni, szemben a színes oldattal.

Színes cement használata esetén fontos figyelembe venni, hogy a színező pigmentek hozzáadása jelentéktelen, de mégis befolyásolja műszaki jellemzőit. Ez alapvetően befolyásolja az oldat zsugorodását. Ez kifejezettebb, mint a festetlen anyag.

Bélyegek: hogyan válasszunk?

A nem szakemberek számára a javítás és az építés területén nem könnyű megérteni, hogy mit jelentenek a cementcsomagolás titokzatos betűi, hogyan kell kiválasztani egy megfelelő anyagot, az alfanumerikus számok jelölésén alapulva, akik ezeket telepítik és hogyan találják meg a megfelelő anyagot az alapítvány kitöltéséhez. A cement jelölése a GOST szerint történik. Mivel egy kicsit több, mint 10 évvel ezelőtt az Oroszországra vonatkozó általánosan elfogadott szabvány európai lett, zavart lehet. Nem minden gyártó váltott át az új elnevezési rendszerre, és néha elavult számuk alatt nehéz meghatározni a kívánt szulfát-rezisztens M500-at.

A régi szabványoknak csak két megnevezése volt: PC (portlandcement) és SCR (salak portlandcement). A minőséget a márka 300 és 500 között határozta meg, valamint az adalékanyagok mennyiségét - a D. betűt. Például a PC300D20 azt jelentette, hogy egy zsákban portlandcement volt, 20% -ban különböző anyagok adalékanyagai. A páneurópai szabvány jelentős változtatásokat hajtott végre a rendszerben. Most a csomagoláson feltüntetik a cement nevét (mint az összes európai csomagolás cement - CEM (cementből), szilárdsági osztály, adalékanyagok típusa és mennyisége, további jellemzők.

Az összetétel szerinti besorolás öt pozícióra bővült:

 • A CEM I megegyezik a portlandcementrel (HRC).
 • CEM II - HRC ásványi eredetű adalékokkal. Ez az osztály az A és B alosztályokat tartalmazza, amelyek az adalékanyagok mennyiségét mutatják a keverékben. A csomagon lévő számok% nélkül jelennek meg, de az arányt azokban mérik.

Az adalékanyag pontos nevét egy kötőjel jelzi. Ш a salakokat, és - mésztartalmat, З - hamu, MK - szilíciumszármazékokat jelenti. Hozzáadhat égetett pala, szilikát por, pozzolana.

 • CEM III - HRC salakkal. Van egy alosztálya is, de csak egy - A. Az összetételben lévő salak százalékos arányát jelenti.
 • CEM IV - pozzolán.
 • CEM V - összetétel.

Az alkotórész összetétele a szilárdság osztálya. Mért kilogrammban kifejezve. Az elfogadott normák: 22,5–32,5, 42,5-52,5. Kitölti az oldat keményedésének sebességét meghatározó információs vonalat. H - normál, B - gyorsan keményedő cement. A második opciónál a rétegvastagságot 2-3 napig kell feltüntetni.

Mit kell tennie azoknak, akik hozzászoktak a régi típusú jelöléshez, és hogyan válasszák ki azt, ami a legmegfelelőbb a konkrét célokra? A régi szabvány erejének korrelálása az új szabvány erősségével.

Cement M100 és M200 (a szilárdság - 12,5 kg / cm2) mindenféle építési és javítási munkát alkalmaztak a magánépítés során. A terhelés nem volt olyan nagy, mint egy termelési skálán, így számos funkcióval találkozott. Az M100 vagy M200 megoldás alkalmas a padló, a falon belüli falazatok falazására, a falak kiegyenlítésére és a komplex hibák lezárására, vakolásra. Az elmúlt években ezek a márkák rossz minőségűek miatt megszűntek.

Most az M300 a minimálisan elfogadható. (szilárdság - 22,5 kg / cm2). Használható lakóépületek, kályhák, kandallók, nagyszabású építési, javítási munkák, öntött esztrichek, alapozás, betonkomponensekhez való keveréséhez. Részt vesz a vasbeton szerkezetek gyártásában is. A termékek megengedett SNiP szilárdsággal rendelkeznek, alkalmasak az év különböző időszakaiban történő felhasználásra, nedvességre és szulfátokkal szemben ellenálló, folyékony oldat formájában dolgozhatók. De az M300 ideális tulajdonságai nem érik el. Ha lehetséges, fordítson figyelmet a magasabb márkákra.

M400 (32,5 kg / cm2) nagy szilárdságú, nincs kitéve korróziónak, állandó a nedvesség és az alacsony hőmérséklet ellen, kopásálló. Megfizethetőnek és sokoldalúnak tartják a minőséget. Attól függően, hogy az adalékanyagok használhatók magán- és nagyüzemi kivitelezésben. A tiszta cementből 400 márka alapokat, köztük előregyártott alapanyagokat, valamint vízzel érintkező létesítményeket állít elő. A hidrofób adalékanyagok alkalmassá teszik a nagy szilárdságú nyersanyagok fali paneljeinek építésére adalékanyagokkal, hogy a járdaszegélyeket, a padlót, az alapozatokat hozzák létre.

M500 és M550, amelyeket gyakran ugyanabban a sorban helyeznek el, szilárdsági indexe 42,5-52,5 kg / cm2. Az ilyen típusú cement nagyon ellenáll a légköri hatásoknak, nem fél a víz, a fagy, a hőmérséklet változásai, a szulfátok, szinte nem zsugorodik, könnyen kezelhető. Magas osztályú vasbeton előregyártott szerkezetek gyártására használják.

M600 cement (52,5-62,5 kg / cm2) főként kedvezőtlen körülmények között használják a helyreállítási munkákat vészhelyzetben. Az M500-hoz képest javult a teljesítmény. A magáncélú használathoz nincs szükség erre a nagy szilárdságú és gyorsan kikeményedő anyagra. Az M400-550-et korlátozhatja. Mindent elvisel, a két emeletes ház alapjától kezdve a kandalló belsejében. Mark M700 - M1000 tisztán professzionális anyagok.

tárolás

A száraz cement tárolásának számos módja és lehetősége van:

 • Otthon. Nem a legmegbízhatóbb módja annak, hogy az anyagot építésre és javításra alkalmassá tegyük. A leggyakoribb hiba az, hogy úgy gondoljuk, hogy egy meleg nappaliban a cement elég száraz és nem igényel további védelmet. Ez különösen igaz a kézműves csomagolásra. Még a házban is lehet túl sok levegő páratartalom, ezért a cement elveszíti néhány jellemzőjét. És ha víz kerül rá, akkor elkezd összecsapni a csomagban. Működési állapotában az oxigénnel való kölcsönhatást is befolyásolja.Ez sok elem katalizátora. A cementre gyakorolt ​​hatása csökkenti a minőségét.
 • Az utcán. Itt minden veszély nyilvánvaló: a környezeti tényezők hatása kevesebb mint hat hónap alatt tönkreteheti az anyagot. Természetesen a víz hozzáadásakor nem szűnik meg viszkózus anyag, hacsak a teljes zsákot nem töltik meg, de a gyenge tárolási feltételek befolyásolják az anyag fő minőségét - tevékenységét. Ezek tényleges kötési tulajdonságai és a márka megfelelősége. A legjobb esetben a sérült cement 10-15% -ot veszít, az M300 helyett pedig nem megfelelő M200-nak fog működni.
 • Tavasszal és nyáron. A meleg évszakban a cementet magas páratartalom, közvetlen napsugárzás által okozott ultraibolya expozíció, a polietilén üvegházhatás veszélye fenyegeti.
 • Télen és ősszel a csapadékveszély fennáll, és súlyos fagyok és hőmérsékletcseppek károsak egyes keverékek esetében. Még a folyékony habarcs megszerzése előtt, a cement már elveszíti hasznos tulajdonságait.
 • Táskákban (papír vagy propilén). A papír és a polipropilén önmagában is képes nedvességet engedni, így minden tartálynak további védelemre van szüksége.
 • Ömlesztve. A hosszú tárolás legnehezebb lehetősége. A ömlesztett cement száraz por, amelyet lezárt konténerekben szállítanak a vevőnek, majd egyszerűen tárolókonténer nélkül egy üregbe öntenek. Erre speciális megközelítésre van szükség, és jobb, ha ilyen cementet rendelünk éppen az építés vagy a javítás megkezdése előtt.

A cement hozzávetőleges eltarthatósági ideje kedvező körülmények között 1,5-2 év. Annak érdekében, hogy ne veszítse el fontos tulajdonságait különböző tárolási módszerekkel, fontos betartani a szakemberek ajánlásait. A cementet kívánatos közvetlenül a használat előtt beszerezni olyan mennyiségben, amely több alkalmazást igényel.

Ha valamilyen oknál fogva megszakadt az építési munkálatok, és a cement kis mennyiségben maradt, akkor otthon is tárolható. A megfelelő helyiségnek száraznak kell lennie, távol a helyiségektől, ahol a vizet folyamatosan használják (nem erkély vagy loggia, nem alagsor), és szellőztetik. Időről időre meg kell fordítani a zsákokat, hogy a cement ne romoljon. A törékeny csomagolást szigorú zsákokkal lehet védeni az építési hulladék (PVC fólia) számára. Nem ajánlatos öntsön, ha a eltarthatóság meghaladja a 6 hónapot, mivel a kémiai reakciók a szabadban történnek. A helyiség hőmérséklete nem haladhatja meg a 20-25 fokot, hogy elkerülje az üvegházhatást a csomagban. A kondenzátum is tönkreteheti az anyagot.

Nagy mennyiségű anyagot nehéz elhelyezni a nappaliban, azt ki kell venni az utcára.

A nedvességtől való védelemhez:

 • válassza ki a legszárazabb helyet;
 • fedjük le az alapot (talaj, padló) egy PVC fóliával, hogy az anyag ne vegye fel a nedvességet a talajból;
 • a fa raklapok telepítéséhez. Kívánatos, hogy a raklapokat egy alapozóval és lakkal vagy festékkel kezeljük, mivel a fa is nagyon abszorbens. A jövőben újra és újra hasznosak lesznek a háztartásban;
 • tekerje fel minden zsákot élelmiszer-tekercs filmmel;
 • egy 120 literes, különösen tartós szemétzsákba helyezzük, amelyet a rögzítőszalag tetején lezárnak;
 • meleg a régi ruhák, széna vagy fűrészpor;
 • egy fészer alá vagy egy melléképületbe. Ebben a formában a cement több évszakra marad, anélkül, hogy elveszítené tulajdonságait.

Fontos árnyalat: minél magasabb a cement aktivitása, annál gyorsabban elveszik.

Az ömlesztett cementet az úgynevezett cementgyűjtőkben tároljuk. Szervezetük sok időt és erőfeszítést igényel. Meg kell ásni egy mély lyukat, erősítenie kell a falakat, hogy ne romoljanak, gondoskodjanak több réteg vízszigetelésről és kiváló minőségű hőszigetelésről, és megszervezzék az istállót.Az ásványgyapot, fólialapok és PVC fóliák ebből a célból nem kevesebbet fizetnek, mint egy új cementrész, így a laza anyagot nem vásárolják előre.

kérelem

A cement segítségével számos építési és javítási feladat megoldódik. Bizonyos esetekben önmagában is hatásos, és néhány esetben szimbiotikus anyagot képez, további komponensekkel, vagy maga az épületkeverék részévé válik.

A cement általános felhasználása:

 • A bázis betöltése a magánház vagy a garázs alatt. Tiszta formában nem használják túl sok súly miatt. Ehhez a betonkompozícióba kerül, amelyben száraz alluvialis homok, kő vagy törmelék, homok és kavics keverék, víz van. A cement itt egy kötőanyag és egy rugalmas alkotóelem szerepe.
 • Töltse fel a padlózat esztrichét. Szinte minden szobában szükség van. A durva padló viszonylag sík felülete hibamentes és nagy magassági különbségekkel, 30-40 mm-es vékony cementköteggel végezhető. Problémásabb területeken két rétegben használják. A cement segítségével a leeresztett helyiségekben ferde nyakkendőt is készíthet, vagy öntsön egy vízmelegített padló kontúrját annak érdekében, hogy elkerülhető legyen a rendszer károsodása a csövek belsejében lévő hőmérsékletkülönbségek miatt. Fontos, hogy saválló cementet és cement-homok keveréket használjunk az esztricheléshez.
 • Vasbeton szerkezetek és előregyártott alapok, padlók és falelemek gyártása. Szükség van a feszítő (stresszes) cementre.
 • Szerkezetek építése a vízben, útépítés, hidak, alagutak, lakóépületek építése sokemeletes épületekben.
 • Falazat. Ebben az esetben a folyékony cement szerepe a masztikus, összekötő téglák, tömbök, természetes és dekoratív kő, valamint egyéb fektetési anyagok. A falazat nem csak a falak és a falak építésére szolgál, hanem a kandallók és kályhák építésére is. Az utóbbi két esetben a cementnek tűzállónak kell lennie, nem kevesebb, mint M400.
 • A mennyezet és a falak vakolása és szintezése a szobán belül és kívül. Finom mészkő megoldása gipszcement problémás területek hozzáadásával, így dekoratív díszítésre alkalmas. Mivel a folyamat hosszú, a kész kompozícióhoz PVA ragasztót adunk, ami lelassítja a nedvesség elpárolgását, és javítja a tapadást a munkafelülethez.
 • Vízszigetelő. Lehetőség van arra, hogy a cementhabarcsra szigetelőanyagot helyezzünk úgy, hogy az ne lebegjen az esztrich öntésekor.
 • Útburkoló lapok és egyéb díszítő elemek gyártása. Magas esztétikai tulajdonságú színes cementet használ.
 • A kerti utak megszervezése megerősítő hálóval.
 • A vak terület. Ez a kialakítás a folyékony csapadék eltávolítása és a víz megolvasztása az épületből. Ebben az esetben a frakciós frakció alkotórészeinek 30-40% -át a tágított agyag típusa, törött tégla, salak adják hozzá a cementkeverékhez.
 • "Cement". Védő "héjként" működik betonfelületen. A folyékony cement keveréket vékony rétegben alkalmazzuk, és keményítés után simábbra dörzsöljük.
 • Díszítő. A cement tökéletesen helyettesíti a gipszet, hogy szobrokat, parkokat és kerti díszeket hozzon létre virágágyások, cseréppoharak és virágtartók formájában.

Hogyan készítsünk cementet, lásd az alábbi videót.

Comments
 szerző
Referencia célokra szolgáltatott információk. Az építési kérdésekben mindig forduljon szakemberhez.

Bejárat

Nappali

hálószoba